Skocz do zawartości
Harth

Wymiana karty graficznej (3K)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Planuję wymianę karty graficznej. Kiedy najlepiej to zrobić? Grudzień będzie ok czy lepiej poczekać na przykłąd do marca? 

Mój aktualny zestaw:

Procesor AMD Ryzen 5 7500F AM5 OEM
Pamięć Patriot Viper Venom DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30
Chłodzenie procesora Arctic Freezer 36
Płyta główna ASRock B650M PRO RS AM5
Dysk Lexar SSD NM620 1TB M.2 PCIe NVMe Gen3
Obudowa do komputera ZENPC Z5 Mesh Black 4x P12 PWM PST 120mm
Monitor DELL G2724D 27" 2560x 1440px IPS 165Hz 1 ms

Z porad youtubowych widzę, że polecana jest karta PowerColor Radeon RX 9070 XT Hellhound 16GB GDDR6. Czy do mojego zestawu będzie to Waszym zdaniem dobry wybór? Czy też lepiej rozważyć coś innego lub poczekać z wymianą?

Komp.png

Edytowane przez Harth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Funky_Panda napisał(a):

Zgadzam się z @Gerg7 Nie ma na co czekać, i podkręć te ramy (włącz profil EXPO) bo obcinasz trochę wydajność CPU. Chyba że już próbowałeś i był problem ale moja szklana kula mówi mi że nie próbowałeś 😉 

Twoja szklana kula ma rację 🙂 Nawet nie wiem o co chodzi 😉. Jest jakaś instrukcja? 

Ok. To kupuję nową, ale czy karta PowerColor Radeon RX 9070 XT Hellhound 16GB GDDR6 będzie ok do tego zestawu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

a czy zasilacz posiadasz o odpowiedniej mocy ? 

zalecana minimalna moc zasilacza to przynajmniej 800W 

Zasilacz mam taki: XPG Core Reactor II VE 750W

Edytowane przez Harth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz nie ma co kupować na wyrost , ale ja zawsze powtarzam lepiej mieć zapas niż miało by brakować , jak producent mówi zalecana moc zasilacza xxx to dołóż 100w , nie ma za dużo propozycji 900W wiec oczko wyżej czyli 1000W 

ciekawa propozycja na 10 letniej gwarancji jest np.

Zasilacz Montech Century II Gold 1050W ATX 3.1    

lub około 100pln. drożej

Zasilacz SeaSonic Focus GX White ATX 3 1000W (FOCUS-GX-1000-V4-WHITE) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Mr.T... napisał(a):

wiesz nie ma co kupować na wyrost , ale ja zawsze powtarzam lepiej mieć zapas niż miało by brakować , jak producent mówi zalecana moc zasilacza xxx to dołóż 100w , nie ma za dużo propozycji 900W wiec oczko wyżej czyli 1000W 

ciekawa propozycja na 10 letniej gwarancji jest np.

Zasilacz Montech Century II Gold 1050W ATX 3.1    

lub około 100pln. drożej

Zasilacz SeaSonic Focus GX White ATX 3 1000W (FOCUS-GX-1000-V4-WHITE) 

Dzieki! Ale jeśli dobrze rozumiem najpierw sprawdzę czy na moim zasilaczu karta pociągnie a jeśli pojawi się 'czarny ekran' to zmieniam zasilacz. Zgadza się? Dopytuję bo się nie znam 🙃

I jeszcze poproszę o opinię czy ten model karty w budżecie około 3k bedzie ok: PowerColor Radeon RX 9070 XT Hellhound 16GB GDDR6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Harth napisał(a):

Twoja szklana kula ma rację 🙂 Nawet nie wiem o co chodzi 😉. Jest jakaś instrukcja? 

Ok. To kupuję nową, ale czy karta PowerColor Radeon RX 9070 XT Hellhound 16GB GDDR6 będzie ok do tego zestawu?

W dużym skrócie Twoje pamięci pracują wolniej niż potrafią. Profile XMP (dla procesorów INTEL) i EXPO (dla procesorów AMD) to takie sprawdzone przez producenta podkręcenie pamięci które powinno działać "od strzała" musisz tylko ustawić w BIOS-ie właściwy profil.

Twoje pamięci mają 2 dwa profile EXPO jeden 6000MT CL30 (i od tego bym zaczął, wielu ludzi mówi że to taki "złoty środek" dla Twojego procka) jeśli komputer będzie sprawiać jakiekolwiek problemy (nie powinien ale możliwe są przykładowo: długi start, blue screen, zwiechy itp.) to masz drugi profil EXPO 5600MT CL36. Obecnie Twój RAM chodzi na 4800MT (CPU-z pokazuje w MHz stąd wartość 2 razy mniejsza 4800MT/s = 2400MHz w CPU-z). 

Łap filmik jak to wygląda na płycie ASRock też chipset B650 u Ciebie powinno to wyglądać baaaaardzo podobnie. Jakbyś miał problem z językiem hamerykańskim daj znać przetłumaczę co trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wszyscy zwracają uwagę na profil np. AMD EXPO aby był włączony , jak działa to ok , jak nie to cześć osób szuka rozwiązania , np. wymieniając pamięci na innego producenta, ok ale tak realnie to w ilu tytułach gier jest z tego realny profit ? ...   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

Tak wszyscy zwracają uwagę na profil np. AMD EXPO aby był włączony , jak działa to ok , jak nie to cześć osób szuka rozwiązania , np. wymieniając pamięci na innego producenta, ok ale tak realnie to w ilu tytułach gier jest z tego realny profit ? ...   

Nigdy nie wymieniłbym RAM-ów bo chodzą tylko na profilu JEDEC ale skoro ma profile EXPO to można spróbować. Realny zysk to od 2 do średnio 5-8FPS niby niewiele (choć dla mnie 8fps to sporo) ale z mojego punktu widzenia to wydajność za którą zapłacił. Zwróć uwagę że przy wypisywaniu sprzętu napisał pamięć 6000 cl 30. na miejscu @Harth spróbowałbym włączyć 1 z profili bo szanse że ruszy i będzie po prostu działać są spore. Wyciągając dane z d…. Kapelusza zaryzykuję stwierdzenie że przy 2 zapełnionych bankach szanse że pamięć ruszy i będzie działać są większe niż to że będą problemy ¯\_(ツ)_/¯ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Funky_Panda napisał(a):

Realny zysk to od 2 do średnio 5-8FPS niby niewiele (choć dla mnie 8fps to sporo)

pociągnijmy ten temat, taką wartość odnośnie zysku to podaje sie w % i przy jakiej rozdzielczości w danej grze , bo przykładowo , mamy 15 FPS  + 8 to będzie spory wzrost , ale jak mamy 120 FPS a po włączeniu AMD EXPO , uzyskamy 128 FPS noo to faktycznie robi to wrażenie xD

w większości scenariuszy oprócz łączenia ( płyt głównych Gigabyte + Patriot viper venom ) profil AMD EXPO powinien działać , ale większość użytkowników kupuje i nawet jak sam zamonituje to wychodzi z założenia że jak na opakowaniu pisze, pamięci maja ileś  tam MHz czy MT/s to wystarczy zamontować i już działają i żyją sobie w błogiej nie świadomości że jest ok , czyli masz w samochodzie skrzynie 6 biegową ale na autostradzie jedziesz dalej na 5 biegu xD       

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

pociągnijmy ten temat, taką wartość odnośnie zysku to podaje sie w % i przy jakiej rozdzielczości w danej grze , bo przykładowo , mamy 15 FPS  + 8 to będzie spory wzrost , ale jak mamy 120 FPS a po włączeniu AMD EXPO , uzyskamy 128 FPS noo to faktycznie robi to wrażenie xD

w większości scenariuszy oprócz łączenia ( płyt głównych Gigabyte + Patriot viper venom ) profil AMD EXPO powinien działać , ale większość użytkowników kupuje i nawet jak sam zamonituje to wychodzi z założenia że jak na opakowaniu pisze, pamięci maja ileś  tam MHz czy MT/s to wystarczy zamontować i już działają i żyją sobie w błogiej nie świadomości że jest ok , czyli masz w samochodzie skrzynie 6 biegową ale na autostradzie jedziesz dalej na 5 biegu xD       

Zgadzam się że wartości powinienem podać w % ale nie mam takiej platformy żeby to sprawdzić samemu. 120 vs 128 fps to 6,5% różnicy niby nic ale producenci i sprzedawcy sprzętu za wersje OC podkręcone o 1% (np. mój stary Zotac Trinity OC ma gwarantowany boost 1725MHz vs 1710 stock całe 1% więcej!) wołali kilkadziesiąt dolarów więcej. Nie widzę więc powodu żeby nawet te "marne" 6,5% zostawiać "na ziemi" zwłaszcza że przetestowanie tego to nie jest coś do czego trzeba wołać specjalistę. Podoba mi się Twoje porównanie o używaniu 5 biegów w skrzyni 6-cio biegowej, skoro jest trzeba używać stąd moja sugestia do autora wątku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej od włączenia profilu AMD EXPO nic sie nie wydarzy , w skrajnych przypadkach konieczność resetowania biosu z wyjęciem baterii włącznie , Bios to nie jest jakaś magia o poziomie wtajemniczenia od lev 50 , tylko dla chcącego nic trudnego , jak nie zaczynasz kombinować z napięciami to raczej obecnie ciężko było by coś uszkodzić.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi