Skocz do zawartości
kambox_

Nowy pc na AM5 z rtx 5070ti. Pomoc z wyborem części.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Zakupiłem rtxa 5070ti w wersji ventus 3 oc, a w najbliższych tygodniach chciałbym dokupić resztę podzespołów i złożyć nową skrzynkę.

Mam na oku ryzena 7 7800x3d i pytanie czy jest sens tutaj zapoznać się z chłodzeniem wodnym?

Do tego podoba mi się płyta główna gigabyte b850 aorus elite wifi7 ice/b850 eagle, bądź msi b850 gaming plus/MSI MPG B850 EDGE. Tutaj nie do końca wiem na którą się zdecydować. Może macie jakieś lepsze propozycje, przeznaczenie głównie gaming.

Jeżeli macie w podobnych pieniądzach jakieś ciekawsze modele płyty/procka to proszę o polecenie.

Również proszę o dobranie zasilacza najlepiej z opcją modułową, szybkich ramów - tu myślę że do 32 gb na razie będzie wystarczająco. Na koniec fajnie gdyby zamknąć to w jakiejś ładnej, eleganckiej budzie(nie ukrywam ze podoba mi sie jeśli dominuje biały kolor ale nie jest to konieczne). Ledy jak najbardziej mile widziane, komputer będzie wyeksponowany na biurku. Chciałbym ten sprzęt użytkować dłuższy czas i nie musieć wydawać na upgrady np. za rok. Działam w rozdziałce 1440p wiec przy tej  chciałbym zostać.

Co do dysku pewnie już coś dokupię na końcu, na razie mam 2x ssd po 500 i 1 twardziela 1tb więc wystarcza. Liczę na pomoc w doborze części, pozdrawiam i dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę robić spamu, ale znalazłem tez taka obudowę Antec C8, jest to troche szersza skrzynka od standardowych, co o niej myślicie? 

Może ktoś zechcę pomóc w wyborze komponentów, głowię się jaka przyszlosciowo plyta główna była by lepszym wyborem oraz jakie to chlodzenie czy próbować już wodne? Nigdy z wodnym nie miałem jeszcze okazji się zapoznać a ładnie wyglądają setupy wlasnie z nimi.🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

w procesory z X3D pokazują pazur w grach sieciowych , w pozostałych już nie ma takiej przewagi a najwięcej jest w 1080p , ale ty już jesteś na 2k , i za około 1350pln. za wersje OEM nic lepszego do gamingu nie dostaniesz , taki CPU ucieszył by sie z AIO przynajmniej 240 lub 360 

wybierz płytę główna której bios już znasz czy to będzie Gigabyte czy MSI , najłatwiej jednak znaleźć na np. YT poradniki do Asusa , tak nowe PC wymagają od użytkownika zmiany kilku ustawień w biosie i nie samo sie nie zrobi a pozostawienie na domyślne Auto rzadko potem przekłada sie że działa to dobrze

ja zaproponuje np.

Asus TUF GAMING B850-PLUS WIFI   

spiesz sie z zakupem pamięci bo ceny idą do góry i tak szybko sie nie zatrzymają , np. GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)   początek listopada cena 429pln. obecnie 1367pln. a w RTV już 1609pln.  xD  

daj sobie spokój z dyskami pod SATA III i kup nowe pod M.2 

taki zestaw fajnie jak by był wyposażony w zasilacz 850W

opcja tańsza np.

Zasilacz Montech Century II Gold 850W ATX 3.1

lub troszkę droższa np. 

Zasilacz SeaSonic Focus GX ATX 3 850W (FOCUS-GX-850-V4)   

co do obudowy , Antec porządna firma ale wybrana obudowa nie posiada żadnego wiatraka to aby ja ładnie doposażyć to trzeba by świnkę skarbonkę rozbić , albo sięgnąć po hajs z komunii xD   

ja zaproponuje 

Obudowa Modecom Volcano Stellar 8F ARGB biała (AT-STELLAR-8F-ARGB-20) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź i sugestie,

W takim razie chyba zostanę przy r7 7800x3d, co do chlodzenia z wodnymi się jeszcze nie znam jak wspominałem i nie mam wiedzy o nich. Moge prosić o polecenie jakiegos solidnego nie musi byc najdroższy,  aby spełniał swoje zadanie dobrze i nie sprawiał problemów? 

Przemyśle tego Asusa tuf, na razie jestem na staruszku msi b450, nigdy nie zawiodła, asusy mniej mi znane.

Co do tych ustawien mógłbyś troszke rozwinąć? W zależności od wyboru te ustawienia będą różne do poustawiania?

Zerknę sobie na te zasilacze, co do obudowy naprawdę fajna i moze nawet na nią się zdecyduję 🙂 dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zerknij na filmik pierwej jest MSI od 20minuty Asus 

https://www.youtube.com/watch?v=8kWbm8OXpdM&t=1515s

co do AIO nie jest to ciche urządzenie, jak CPU dostanie skoku temperaturowego ale temperatury są trochę niższe niż na zestawach powietrznych np.

Arctic Liquid Freezer III Pro 360 (ACFRE00180A) - gwarancja 72 miesiące

jak nie masz doświadczenia z AIO to poradników raczej nie brakuje jak to zamontować , lub jak masz jednak obawy to kup pożądane powietrzne w podobnej cenie co AIO

Chłodzenie CPU be quiet! Dark Rock Pro 5 (BK036) 

a zamiast pasty zainwestuj w  

Thermal Grizzly Carbonaut 38 x 38 mm x 0.2 mm (TG-CA-38-38-02-R) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemyślę to chłodzenie, dla wygody oraz efektu wizualnego chciałbym może znaleźć coś z wyświetlaczem przy pompce, aby pokazywało np. temperaturę procesora czy jakąś inną pierdołę. Od powietrznego odejdę ze względu na to że mi się poprostu znudził i nie znalazłem jeszcze coolera, który by cieszył oko, no nie podobają mi się.

W obecnej obudowie mam dosłownie 2 wiatraki, ledwo słychać - tu w volcano bodajże 8, czy one nie bedą po uszach dawać za mocno? Może jakaś alternatywa ze 2-3 inne budy jesteś w stanie mi pokazać? (czy wentylatory z góry wywalam przed wsadzeniem chłodnicy do procesora wraz z dołączonymi do niej wentylatorami?)

Chyba zdecyduje sie na Aorusa elite b850, cena taka sama praktycznie jak Asus, dobry będzie to wybór?

Co do numeru rewizji (rev 1.0/ rev 1.1) jak to sprawdzic, przy zakupie online nie ma o tym informacji, podobno wersja 1.1 ma ulepszony już ?sterownik audio? względem 1.0 tak? 

Aha no i problemem jedynie z tym aorusem jest wsadzenie m2 gen 5 z jakims wiekszym radiatorem, poprostu sie nie da bo karta graficzna zajmuje miejsce, slot jest w dosc nie praktycznym miejscu. 

Przepraszam, wybredny jestem trochę, ale przez kilka najbliższych lat chciałbym aby sprzęt był mocny i robił 'wow' na biurku 🙂

Edytowane przez kambox_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym sklepie kompiuterowym są chłodzenia AIO wystarczy wejść zapoznać sie z ofertą i wybrać te które posiadają wyświetlacz na blkopompce i z możliwością konfiguracji wyświetlacza

wiatraki które ustawia sie ich prędkość poniżej 1000/obr. czy 800/obr. są raczej bardzo ciche.,i tez można przejrzeć ofertę w każdym sklepie jest co najmniej kilkadziesiąt propozycji z obudowami , trzeba tylko spojrzeć na opis produktu czy jest możliwość montażu AIO , oraz jakie można zamontować maksymalnie wysokie chłodzenie powietrzne czy długość karty graficznej.  

wybierając płytę główna zapoznaj sie przede wszystkim z wyposażeniem oraz z opiniami użytkowników , ja mając do wyboru Gigabyte i Asusa raczej w większości przypadków wybiorę Asusa.  

co do sprzedawanej rewizji produktu to sprzedawcy raczej są skąpi w udzielaniu takich informacji , tłumaczenie się brak dostępu do sprzętu , taaa bo pierwej trzeba wysprzedać starsze wersje xD  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to u Ciebie na miejscu ?

bo w Polandi to po kursie 4.81 to będzie około 1034pln. 

jeszcze wczoraj ten tu to było w podobnych pieniądzach teraz troszkę więcej o jakieś 100pln 

Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)

a ten z obrazka to tutaj jeszcze troszkę więcej xD 

https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-beast-rgb-ddr5-32-gb-6000mhz-cl30-kf560c30bbeak2-32-13204746/

sam ram raczej nie powinien mieć problemu po włączeniu profilu AMD EXPO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, w Polsce mnie nie ma wiec tu na miejscu wszyskto kompletuje. W szoku jestem,  bo wczoraj najtańsze po 360 funtow minimum byłem w stanie znaleźć, (2x16gb) wiec zobaczyłem te i od razu zamówiłem.

Brakuje procka, płyty i chłodzenia.

Z tymi częściami nie będę sie spieszyć juz na spokojnie domówię po nowym roku. Do zostawienia płyt głównych doszedł asus rog strix b850-a, cenowo troszkę wiecej ale tez wydaje sie przyszłościowo dobrą opcją i ładna płyta. 

Porobię research i na spokojnie sobie porównam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, odkopuję temat w celu dalszego skonsultowania z wami 😉

Dla przypomnienia części, które już mam to:

Karta rtx 5070ti ventus 3x

Zasilacz Seasonic Focus GX 850w

Ramy kingstony 2x 16gb jak wyżej na zdjęciu

No i teraz kolejne części, które mam na oku i zastanawiam się czy wszystko się fajnie zgra ze sobą:

Obudowa LianLi Lancool 217 inf white - w cłym buildzie będzie dominować kolor biały.

Plyta glowna - tutaj padło na MSI B850 GAMING PLUS WIFI PZ WiFi-7 z racji ze chce build w miare bez kabli na wierzchu to projekt zero myślę, że fajnie tutaj wyjdzie.

Procesor - wybrałem ryzena 7 9800x3d

Chłodzenie - Lian li hydroshift 2 lcd (wybor ten ze względu na estetyke i brak widocznych wężyków, nie bedzie dostepny przed 18 maja tam gdzie zamawiam czyli na scan.co.uk, ale nie spieszę sie mogę poczekać). Szukałem czegoś w podobnym stylu, ale nie znalazłem żadnego z takim układem wężyków aby nie były praktycznie widoczne i nie wisiały przez połowę budy.

Możliwe, że zamówię to chłodzenie bez wentylatorów, a dorzucę do budy oraz chłodzenia wentylatory Jonsbo za 360 - ostatnio gdzieś się na nie nadziałem i spodobały mi się wizualnie, chyba by też pasowały, co sądzicie? Dodatkowo dorzuciłbym jeszcze kilka w obudowe np. na tył 140mm i na dół 120x2 lub potrójny?

Dysk - Tu na początek chyba wsadze 1x ssd m2 gen 4 - mam w koszyku 1TB Kioxia Exceria Basic M.2 PCIe NVMe SSD, polecano mi kingstona kc3000, ale ceny na ten moment troszke odległe od siebie miedzy tymi dwoma dyskami.

Może polecicie jakiś rownie dobry w dobrej cenie? Kiedyś dorzuce wiecej, ze starego pc mam m2 ssd 500gb (gen1 lub 2) oraz starszy ssd tez 500 wiec pewnie sobie je w dalszym ciagu bede uzywac w nowym buildzie.

Co myślicie o zestawie? Pozdrawiam 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi