Skocz do zawartości
MethOd63

Nieznany problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pierwszy raz w życiu mam taki problem z którym nie mogę sobie poradzić, opisuję krok po kroku.

Żona miała laptopa Lenovo v15 G3 , 16 GB ram, windows 10. Jako że jest nauczycielką i prowadzi korepetycje online, potrzebne też były Adobe Reader, Office 2016 pełny itd. Laptop zachowywał się normalnie do momentu otwarcia kilku stron w Chrome, z office najczęściej był uruchamiany One note. Podłącząny jest także tablet graficzny. 

Po godzinie pracy sprzęt zwalniał strasznie, ikony na pulpicie były klikalne (aktywne), ale np. menu start odpalało się po 5 minutach, nic co związane z paskiem zadań nie działało. Przy Explorer.exe CPU skakało 30-40% , a po około godzinie bez używania wszystko wracało do normy. Wnerwiało ją to samo a więc zrobiłem testy , CPU Stress OK, Memtest OK (testowałem to kilkukrotnie). Żona się wkur......... i kupiliśmy drugiego laptopa Lenovo 16 G8, parametry podobne tylko lepszy procek. Kilka dni było ok, aż tu nagle znowu ten sam problem. Ani office, ani żadna inna apka nie wchodzi wysoko z CPU , tylko explorer.exe jak wcześniej 30-40 %. Niema sensu oddawać na serwis bo powiedzą że wszystko jest ok i oddadzą. 

Miał ktoś może z was podobny problem ? Bo ja już rwę włosy z głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

czy problem występuje tylko podczas podłączonego tabletu ? 

a co pokazuje np. crystal disk info ?

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/crystaldiskinfo/

zmień tylko - górna belka- funkcje- funkcje zawansowane - wartość raw  - zmień na 10 DEC  

a takie pytanie ile kości ramu posiada laptop w jednej kości w dwóch ?  już miałem tak przypadek że laptok miał wlutowane 4GB ram , i dokupione 8GB , i robisz wszystkie testy 0 błędów itd.   ale laptop muli sie niemiłosiernie o co chodzi , zamieniłem 8GB na 4GB i nagle laptok zaczął działać normalnie , w czym problem , za dużo pamięci i nie ogarnia ?   

można jeszcze potestować i wykluczyć czy to wina samego systemu , ściągnij np. Linux minta , nie trzeba nic instalować uruchomi sie z pendrajwa  

https://linuxmint.com/edition.php?id=322   - jak na liście zjedziesz na dół to jest np.  ICM - Uniwersytet Warszawski - szybko idzie 

do utworzenia pendrajwa polecam program Rufus 

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"zamieniłem 8GB na 4GB i nagle laptok zaczął działać normalnie , w czym problem , za dużo pamięci i nie ogarnia ? " - zastanów się co ty ludziom piszesz.

Na stronie producenta i nie tylko obsługiwaną ilość pamięci sprawdzisz, co do twojego przypadku może jak wstawiłeś drugą pamięć o podobnych parametrach jaka była wlutowana w laminat to dual chanel się odpalił i odczułeś przyrost wydajności ?.

https://rufus.ie/pl/

Ten office
2016 pełny, napisz czy to wersja made in china czy org. Bo może twój przypadek trzeba było by poskanować pod innym kątem 😉

Dobrego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Administrator napisał(a):

1. Robactwo z przeglądarki. Jest od tego cały dział tutaj i masa polecanych aplikacji.
2. Wadliwy sterownik tabletu lub sam tablet graficzny. Spróbuj pracować bez niego.

Próbowałem bez tabletu, ale on sam w sobie działa ok, nie przerywa, nic się z nim nie dzieje.

Robactwa niema bo to się dzieje na systemie instalowanym godzinę wcześniej, czy to win10 czy 11. Zawsze tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, MethOd63 napisał(a):

Próbowałem bez tabletu, ale on sam w sobie działa ok, nie przerywa, nic się z nim nie dzieje.

Robactwa niema bo to się dzieje na systemie instalowanym godzinę wcześniej, czy to win10 czy 11. Zawsze tak samo.

Jeśli 2 różne systemy zachowują się tak samo, to przyczyną jest część wspólna - sprzęt (tablet, może płyta główna - gniazda USB) albo oprogramowanie dodatkowe (przeglądarka, wtyczki, odwiedzone strony, sterowniki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Administrator napisał(a):

Jeśli 2 różne systemy zachowują się tak samo, to przyczyną jest część wspólna - sprzęt (tablet, może płyta główna - gniazda USB) albo oprogramowanie dodatkowe (przeglądarka, wtyczki, odwiedzone strony, sterowniki).

Jest pakiet office, tego nie mogę zmienić bo potrzebny jest onenote , adobe wywaliłem i dałem inny program do pdf, i nic więcej. Google meet ewentualnie jeszcze ale po wyłączeniu niema go nawet w procesach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi