Taliu Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 Chciałbym wymienić procesor ale nie wiem czy ma to sens obecnie posiadam AMD Ryzen 5 5600 chciałem przejśc na AM5 ale na obecną chwile pamięci ram mają kosmiczną cenę i pytanie takie czy opłaca się wymienić procesor na jakiś lepszy pod AM4 Płyta główna - ASUS TUF GAMING B450M-PLUS II Pamięć ram - ADATA 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Gammix D20 Karta graficzna- SAPPHIRE Radeon RX 9060 XT Pure 16GB Zasilacz - MSI MPG A750GF 750W 80 Plus Gold Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2025 (edytowane) Taki Ryzen 5950X za ~1100 zł to niezłe bydle, ale raczej do programów, które efektywnie wykorzystają wiele rdzeni - przy takich obliczeniach to warto. Natomiast do gier ... pooglądaj testy. Może dalej coraz to nowsze gry będą lepiej wykorzystywać coraz to większą ilość wątków, ale ciężko powiedzieć jak prędko i czy w ogóle ten proces będzie postępował w tym kierunku. Edytowane 10 Grudnia 2025 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banksy Opublikowano 10 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2025 W dniu 9.12.2025 o 13:46, Taliu napisał(a): Chciałbym wymienić procesor ale nie wiem czy ma to sens obecnie posiadam AMD Ryzen 5 5600 chciałem przejśc na AM5 ale na obecną chwile pamięci ram mają kosmiczną cenę i pytanie takie czy opłaca się wymienić procesor na jakiś lepszy pod AM4 Generalnie to najmocniejszy opłacalny procesor na am4 obecnie to R7 5700x, gdzie można go wyrwać w promocjach które się pojawiają od czasu do czasu w cenie 350-450zł. A ogólnie więcej niż 500zł to nie opłacało się za niego dawać. Jednak różnica między nim a 5600 to głównie większa stabilność w grach i lepsze 1% fps. W ogólnym działaniu i graniu nie ma znaczącej różnicy. Zatem nie widzę sensu zmiany procesora w twoim przypadku i według mnie to spasowanie z kartą jest odpowiednie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...