Skocz do zawartości
Taliu

Wymiana procesora AMD Ryzen 5 5600

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wymienić procesor ale nie wiem czy ma to sens obecnie posiadam AMD Ryzen 5 5600 chciałem przejśc na AM5 ale na obecną chwile pamięci ram mają kosmiczną cenę i pytanie takie czy opłaca się wymienić procesor na jakiś lepszy pod AM4

Płyta główna - ASUS TUF GAMING B450M-PLUS II

Pamięć ram - ADATA 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Gammix D20

Karta graficzna- SAPPHIRE Radeon RX 9060 XT Pure 16GB

Zasilacz - MSI MPG A750GF 750W 80 Plus Gold

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki Ryzen 5950X za ~1100 zł to niezłe bydle, ale raczej do programów, które efektywnie wykorzystają wiele rdzeni - przy takich obliczeniach to warto. Natomiast do gier ... pooglądaj testy. Może dalej coraz to nowsze gry będą lepiej wykorzystywać coraz to większą ilość wątków, ale ciężko powiedzieć jak prędko i czy w ogóle ten proces będzie postępował w tym kierunku.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.12.2025 o 13:46, Taliu napisał(a):

Chciałbym wymienić procesor ale nie wiem czy ma to sens obecnie posiadam AMD Ryzen 5 5600 chciałem przejśc na AM5 ale na obecną chwile pamięci ram mają kosmiczną cenę i pytanie takie czy opłaca się wymienić procesor na jakiś lepszy pod AM4

Generalnie to najmocniejszy opłacalny procesor na am4 obecnie to R7 5700x, gdzie można go wyrwać w promocjach które się pojawiają od czasu do czasu w cenie 350-450zł. A ogólnie więcej niż 500zł to nie opłacało się za niego dawać. Jednak różnica między nim a 5600 to głównie większa stabilność w grach i lepsze 1% fps. W ogólnym działaniu i graniu nie ma znaczącej różnicy. 

Zatem nie widzę sensu zmiany procesora w twoim przypadku i według mnie to spasowanie z kartą jest odpowiednie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi