Funky_Panda Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 Witam W temacie UPS jestem kompletnie zielony. Mam nowoczesną kotłownię z piecem na pellet (nowy, kupiony i zainstalowany jakieś 16 miesięcy temu). Potrzebuję UPS, który pozwoli, w razie braku prądu, na wygaszenie pieca, trwa to około 10-15 min sam piec według instrukcji pobiera 180W + 3 pompy po około 60W każda. Jaki UPS dałby mi te 30 min zasilania z baterii? Nawet nie wiem o jakich pieniądzach będziemy rozmawiać ale zdaję sobie sprawę że nie wykpię się czymś za 500 czy 700zł. Proszę o porady co do pojemności, producenta, gwarancji i czego tam jeszcze potrzeba (jakiś sterownik?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2025 Najbezpieczniej (dla pieca) z czystym sinusem. Tylko jeszcze pozostaje kwestia masy, bo miałem taki przypadek, że do pieca gazowego podłączyłem UPS z czystym sinusem, a po odcięciu zasilania, pomimo, ze UPS zasilał piec, to i tak nie chciało to poprawnie działać (odpalanie gazu, bo zasilanie niby było i elektronika działała). W Twoim przypadku może prędzej to będzie działać (bo inny piec), ale bez sprawdzenia w praktyce pewności nigdy nie ma. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...