thomsen Opublikowano 12 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2025 Mam troche taką nietypową sytuacje. Mam obudowe blaszaka która z jednej strony ma miejsce na napęd optyczny(mam tam nagrywarke bluray) ale nie ma przeznaczonego do tego miejsca na dysk 3,5 calowy hdd. Są dwa miejsca na dyski 2,5 cala czyli w moim przypadku ssd. Zresztą mam 3 dyski ssd w kompie(dwa sata i jeden nvme). Wszystkie te dyski są już zapchane i nie ma w nich miejsca. Chciałem kupić dysk toshibe 3,5 calową 4 TB ale gdzie ją umiejscowić jak nie ma miejsca. Zastanawiam się nad kupnem nowej obudowy ale teraz wszystkie są bez miejsca na napęd optyczny a ja dużo wypalam i po prostu musi być. Ma ktoś jakąś rade? Chociaż nie, znalazłem coś takiego od Modecom. https://proline.pl/obudowa-komputerowa-modecom-oberon-pro-silent-czarna-p8121723 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomsen Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zamówiłem tą obudowe. Ma to co ja potrzebuje czyli zewnętrzną zatoke 5,25 cala na bluray i dwie zatoki 3,5 cala na hdd. I nie jest droga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 Witam jeśli nie jest wymagane aby był stały dostęp do danych, to są przecież zewnętrzne obwodowy do dysków 3.5 cala na USB , na jeden dysk , dwa dyski , itd. z tego co sam korzystam, to dobrze aby dołączony zasilacz był co najmniej 2A dla jednego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomsen Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 No właśnie wolałbym stały dostęp. Poza tym mam już jeden dodatkowy zewnętrzny dysk ssd samsunga t7 na usb. Mam troche tych urządzeń na usb bo i myszka, drukarka i ten usb dysk. Ale zresztą już zamówiłem tą obudowe. Ale ok dzięki za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomsen Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 A ja jeszcze mam takie pytanie. Bo mam w blaszaku procek Core i5 12 gen., karta graficzna to geforce gt 1030 z pasywnym chłodzeniem, 3 dyski ssd(jeden nvme i 2 sata) i zasilacz 550 watt i moje pytanie ,jak dołoże jeden dysk hdd to czy ten zasilacz to wszystko uciągnie?? Nie wiem jak dyski ssd ale dyski hdd biorą sporo prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 Bez przesady , jak nie dokładasz 10 dysków HDD tylko jeden to nic nie zmieni , jak byś miał zasilacz 150-200W to musiał byś liczyć każdy dodatkowy W czy dodatkowe urządzenie i czy nie przekroczy mocy zasilacza , a tutaj to nawet nie ma nad czym gdybać , dokładaj i sie niczym nie przejmuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 15 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2025 O zasilacz sie nie martw jeden dysk ciagnie maksymalnie 20w i to w wyjatkowych sytuacjach normarnie polowe tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...