basket4rap Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 (edytowane) Cześć. Żeby nie wypisywać wszystkiego, to z istotniejszych informacji mam kartę graficzną MSI 5070Ti, sterowniki 581.57 Studio, ekran LG OLED C3, najnowsza wersja Windows 11 Pro i wszystko zostało postawione na czysto. W sumie są też zainstalowane sterowniki do integry AMD od procka 7950x3d, ale to raczej nie ma znaczenia. Zazwyczaj w Windowsie wszystkie czcionki wyglądają dobrze. Problem w tym, że czasem są rozmazane, ale tylko w niektórych miejscach i to rzadko. Mianowicie zauważyłem (i tylko tam), że kiedy kliknę we właściwości jakiegoś pliku albo folderu, to w kilku miejscach są rozmazane (co ciekawe nie w każdym miejscu). Jeszcze dziwniejsze jest to, że po restarcie komputera, to się zmienia na dobre. W ogóle to się zdarza rzadziej niż częściej. Nie wiem jednak dlaczego, szukałem trochę i kombinowałem z Cleartype Windowsa, MacTypem, panelem nvidia i jak widać, nie udało mi się odkryć w czym problem. Może ktoś z Was pomoże. Załączam rzecz jasna screenshoty (jak się to objawia na ekranie) dla zobrazowania sytuacji. Pozdrawiam 🙂 Edytowane 13 Grudnia 2025 przez basket4rap Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 A skalowanie interfejsu w Windows ustawione jest na 100 % czy np. 150 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basket4rap Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Pzgr. 39 napisał(a): A skalowanie interfejsu w Windows ustawione jest na 100 % czy np. 150 ? 150. P.S. Screen shoty robione Windowsowskim Ctrl + Shift + S. Załączam jeszcze może trochę lepsze porównanie (dokładnie tak to wygląda realnie na ekranie). Zaznaczam ponownie, że rozmazana czcionka staje się ostra po ponownym uruchomieniu komputera w takich okienkach. Edytowane 13 Grudnia 2025 przez basket4rap Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 (edytowane) 9 godzin temu, basket4rap napisał(a): 150 To jest prawdopodobnie Twój problem. Spróbuj ustawić 100 % i zobacz czy jest poprawa. Ja też mam 150 % interfejs i czcionki gdzieniegdzie rozmazane. Tylko dziwne, że raz masz dobrze a raz źle. Edytowane 14 Grudnia 2025 przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basket4rap Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 (edytowane) 3 godziny temu, Pzgr. 39 napisał(a): To jest prawdopodobnie Twój problem. Spróbuj ustawić 100 % i zobacz czy jest poprawa. Ja też mam 150 % interfejs i czcionki gdzieniegdzie rozmazane. Tylko dziwne, że raz masz dobrze a raz źle. Wiem i właśnie podejrzewam, że to może być jakaś pierdoła w stylu edytowania czegoś w rejestrze systemu albo kliknięcia czegoś w panelu nvidia. Testy przy skalowaniu na 100% chyba nie mają sensu, bo wtedy nie ma tego objawu z rozmazaną czcionką kiedykolwiek, ale takie skalowanie odpada jak dla mnie przy 55 calach i odległości, w której siedzę (kiedy siedzę, bo to też i do filmów z dalsza). UPDATE P.S. Znalazłem rozwiązanie na zagranicznym forum. Sprawdziłem i działa. Może komuś przyda się na przyszłość. Mianowicie uruchomiłem dzisiaj PC, od razu sprawdzam i czcionki są rozmyte we oknach właściwości plików czy folderów. Więc w ustawieniach ekranu zamiast standardowego skalowania Windowsa 150%, ustawiłem również na 150%, ale zaznaczyłem to jako opcję "niestandardową". System chciał po tym, aby się wylogować. Po ponownym zalogowaniu (bez restartu) wszystko jest teraz ostre. Wyłączyłem komputer na koniec i ekran. Znowu włączyłem PC + ekran i... jest cały czas dobrze 🙂 Edytowane 14 Grudnia 2025 przez basket4rap 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 15 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2025 Dzięki, od razu zastosowałem i też widzę poprawę.... Pozdro 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2025 On 12/13/2025 at 1:44 PM, basket4rap said: Problem w tym, że czasem są rozmazane, ale tylko w niektórych miejscach i to rzadko. Generalnie problemem nie jest jak czcionki są renderowane, tylko jak Windows zajmuje się skalowaniem. Windows robi to w okropny sposób, tylko by bardzo stare aplikacje które nie rozumieją skalowania były skalowane przez system, aby nie było sytuacji gdzie aplikacja jest wyświetlana w skali 100% na ekranie w skali 200% (więc wyglądałaby mniejsza gdzieś o pół typowego rozmiaru). Dobrze że znalazłeś rozwiązanie tymczasowe, ale prawdziwego rozwiązania na to nie ma. Windows po prostu taki jest w strefie skalowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...