Skocz do zawartości
basket4rap

Rozmazane czcionki w Windowsie, ale nie rzadko i tylko w niektórych miejscach…

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Żeby nie wypisywać wszystkiego, to z istotniejszych informacji mam kartę graficzną MSI 5070Ti, sterowniki 581.57 Studio, ekran LG OLED C3, najnowsza wersja Windows 11 Pro i wszystko zostało postawione na czysto. W sumie są też zainstalowane sterowniki do integry AMD od procka 7950x3d, ale to raczej nie ma znaczenia.

Zazwyczaj w Windowsie wszystkie czcionki wyglądają dobrze. Problem w tym, że czasem są rozmazane, ale tylko w niektórych miejscach i to rzadko. Mianowicie zauważyłem (i tylko tam), że kiedy kliknę we właściwości jakiegoś pliku albo folderu, to w kilku miejscach są rozmazane (co ciekawe nie w każdym miejscu). Jeszcze dziwniejsze jest to, że po restarcie komputera, to się zmienia na dobre. W ogóle to się zdarza rzadziej niż częściej. Nie wiem jednak dlaczego, szukałem trochę i kombinowałem z Cleartype Windowsa, MacTypem, panelem nvidia i jak widać, nie udało mi się odkryć w czym problem. Może ktoś z Was pomoże. Załączam rzecz jasna screenshoty (jak się to objawia na ekranie) dla zobrazowania sytuacji.

Pozdrawiam 🙂 

Zrzut ekranu 2025-12-12 164837.png

Zrzut ekranu 2025-12-12 174121.png

Edytowane przez basket4rap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Pzgr. 39 napisał(a):

A skalowanie interfejsu w Windows ustawione jest na 100 % czy np. 150 ?

150.

P.S. Screen shoty robione Windowsowskim Ctrl + Shift + S. Załączam jeszcze może trochę lepsze porównanie (dokładnie tak to wygląda realnie na ekranie).

Zaznaczam ponownie, że rozmazana czcionka staje się ostra po ponownym uruchomieniu komputera w takich okienkach.

570546931_Zrzutekranu2025-12-12164837.png.2b0ae2689f3a3a89f876985bde13ff26.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, basket4rap napisał(a):

150

To jest prawdopodobnie Twój problem. Spróbuj ustawić 100 % i zobacz czy jest poprawa. Ja też mam 150 % interfejs i czcionki gdzieniegdzie rozmazane. Tylko dziwne, że raz masz dobrze a raz źle.

Edytowane przez Pzgr. 39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Pzgr. 39 napisał(a):

To jest prawdopodobnie Twój problem. Spróbuj ustawić 100 % i zobacz czy jest poprawa. Ja też mam 150 % interfejs i czcionki gdzieniegdzie rozmazane. Tylko dziwne, że raz masz dobrze a raz źle.

Wiem i właśnie podejrzewam, że to może być jakaś pierdoła w stylu edytowania czegoś w rejestrze systemu albo kliknięcia czegoś w panelu nvidia.

Testy przy skalowaniu na 100% chyba nie mają sensu, bo wtedy nie ma tego objawu z rozmazaną czcionką kiedykolwiek, ale takie skalowanie odpada jak dla mnie przy 55 calach i odległości, w której siedzę (kiedy siedzę, bo to też i do filmów z dalsza).

UPDATE

P.S. Znalazłem rozwiązanie na zagranicznym forum. Sprawdziłem i działa. Może komuś przyda się na przyszłość.

Mianowicie uruchomiłem dzisiaj PC, od razu sprawdzam i czcionki są rozmyte we oknach właściwości plików czy folderów.

Więc w ustawieniach ekranu zamiast standardowego skalowania Windowsa 150%, ustawiłem również na 150%, ale zaznaczyłem to jako opcję "niestandardową".

System chciał po tym, aby się wylogować. Po ponownym zalogowaniu (bez restartu) wszystko jest teraz ostre.

Wyłączyłem komputer na koniec i ekran. Znowu włączyłem PC + ekran i... jest cały czas dobrze 🙂 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 12/13/2025 at 1:44 PM, basket4rap said:

Problem w tym, że czasem są rozmazane, ale tylko w niektórych miejscach i to rzadko.

Generalnie problemem nie jest jak czcionki są renderowane, tylko jak Windows zajmuje się skalowaniem. Windows robi to w okropny sposób, tylko by bardzo stare aplikacje które nie rozumieją skalowania były skalowane przez system, aby nie było sytuacji gdzie aplikacja jest wyświetlana w skali 100% na ekranie w skali 200% (więc wyglądałaby mniejsza gdzieś o pół typowego rozmiaru).

Dobrze że znalazłeś rozwiązanie tymczasowe, ale prawdziwego rozwiązania na to nie ma. Windows po prostu taki jest w strefie skalowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi