Skocz do zawartości
uszek

Pocesor

Rekomendowane odpowiedzi

no czyli du-pa zbita i tak jak przewidzialem ze bawia sie muzycznymi kartami jak z szachownicą, wiec nic z tego nie wynika, no chyba ze faktycznie sam kolor oznacza wersje, ale tego nikt nie wie, ECS only :lol: :lol: :lol: Tak jak powiedzialem kolor tez moze byc przypadkowy, wiec chyba nic nie bedzie dopoki nie sprawdzisz tego fizycznie.

Byc moze z tym kolorem jest odwrotnie, zolty 3.0 a czarny 1.0???

Bardzo chcialbym pomoc ale nie moge miec tu pewnosci i watpie aby ktos odpowiedzial, nawet jesli mial np zolta w wersji 3.0 to tez zaden wniosek bo nie wiadomo czy nie ma zoltych 1.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MERCURY KOBKT266AFDSX SOCA DDR+SDR DŹ A133

Taka płyte moge miec razem z tamtym duronem?? po prostu wymiana mojej k7vza z duronem 700 na ta co wyzej z morganem 1200

Tak szczerze opłaca sie????

Czy sie opłaca czy nie zalezy od $$$

Tak sie akurat sklada ze mialem te plyte i to dobre plyty z tym ze nieco slabe w O/C (ale w tym przypadku nie ma to az takiego znaczenia) ale bardzo niska cena wiec nie ma co wybrzydzac.

Jestes ze slaska?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE jestem ze slaska jestem z podkarpacia

mogby mi ktos dac jakies wieksze zdjecie tej płytybo nie widze co tam na nich jest rozumiem ze obsługuje agp4X ma dwa wejscia na hdd i fdd i karte dzwiekowa ac'97 czyli taka jak ja

jakos nie mam przekonania do tej płyty tego durona morgana sprobuje wcisnac w swoja płyte i zaktualizaowac bios moze to cos da jesli nie to sie zastanowie na zamiana płyt bo ba kompuy i tak naleza do mnie tylko chciałem z jednego zrobic troche mocniejszy sprzet i ta plyta mnie dreczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE jestem ze slaska jestem z podkarpacia

mogby mi ktos dac jakies wieksze zdjecie tej płytybo nie widze co tam na nich jest rozumiem ze obsługuje agp4X ma dwa wejscia na hdd i fdd i karte dzwiekowa ac'97 czyli taka jak ja

jakos nie mam przekonania do tej płyty tego durona morgana sprobuje wcisnac w swoja płyte i zaktualizaowac bios moze to cos da jesli nie to sie zastanowie na zamiana płyt bo ba kompuy i tak naleza do mnie tylko chciałem z jednego zrobic troche mocniejszy sprzet i ta plyta mnie dreczy

tak, obsluguje agpx4, nie rozumiem jeszcze tej zmiany tzn ze wymieniasz w sklepie? skupuja stare w rozliczeniu i daja nowe? jesli tak to za ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to jest tak kupuje bratu ciotecznemu komputer od goscia komputer ten kosztuje 1000zł

procesor duron 1200mhz Morgan

obudowa

stacja dyskietek

grafika geforce 2 mx400 64mb

plyta glowna

2x 128ram 133mhz

dysk 40gb seagate

dvd lg 1240

karta dwiekowa crystal

to jest to i ta płyta głownai po prostu pozamieniam podzespoły ze swoimi bo bratu mam kupic kompa do 800zł i taki to jest myk

mrtnt powiedz mi tak szczerze ktora płyta jest lepsza mniemam ze ta mercury ma takie same mozliwosci jak k7vza a moze i lepsze. Powiedz ktora jest lepsza??

I czy jest karta dzwiekowa na niej???i Jaka??

Edit

Mani pisze na płycie jak byk 1.0!!! przeciez mowiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mrtnt powiedz mi tak szczerze ktora płyta jest lepsza mniemam ze ta mercury ma takie same mozliwosci jak k7vza a moze i lepsze. Powiedz ktora jest lepsza??

No ktora lepsza, no bez watpienia lepszy jest Mercury, chociazby ze wzgledu ze ma mozliwosc stosowania zarowno DDRow jak i SDRow a to spory plus do wykorzystania w przyszlosci, oraz roznice samego chipsetu KT266A vs KT133, ECS to praktycznie plyta starsza o rok, a nawet 2 lata to sporo czasu, np ECS umozliwia wyciagniecie full z dysku ATA66, gdzie Mercury umozliwia zastosowanie ATA133

karta dzwiekowa AC97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no czyli du-pa zbita i tak jak przewidzialem ze bawia sie muzycznymi kartami jak z szachownicą, wiec nic z tego nie wynika, no chyba ze faktycznie sam kolor oznacza wersje, ale tego nikt nie wie, ECS only  :lol:  :lol:  :lol:  Tak jak powiedzialem kolor tez moze byc przypadkowy, wiec chyba nic nie bedzie dopoki nie sprawdzisz tego fizycznie.

Byc moze z tym kolorem jest odwrotnie, zolty 3.0 a czarny 1.0???

Przestańcie zwracać uwagę na takie drobiazgi, najlepiej (i jedynie pewnie) rozróznić wersję 1.0 od 3.0 po chipsecie - 1.0 to KT133 natomiast 3.0 to KT133A. Owszem kolorki PCB też się różnią 3.0 jest czarna/brązowa (wiem bo mam i wszystkie które "znałem" były w tym kolorze).

No ktora lepsza, no bez watpienia lepszy jest Mercury, chociazby ze wzgledu ze ma mozliwosc stosowania zarowno DDRow jak i SDRow a to spory plus do wykorzystania w przyszlosci, oraz roznice samego chipsetu KT266A vs KT133, ECS to praktycznie plyta starsza o rok, a nawet 2 lata to sporo czasu, np ECS umozliwia wyciagniecie full z dysku ATA66, gdzie Mercury umozliwia zastosowanie ATA133

karta dzwiekowa AC97

Tak tylko należy pamiętać, że Merkury to a.k.a ECS, a wymienić warto choćby ze wzgledu na nowszy chipset KT266A obsługę DDR i AXP,ect. Co tu dużo mówić jest to nowsza kanstrukcja więc warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli odpowiedz jush byla to przepraszam ze powtarzam ale niechcialo mi sie czytac do konca tego tematu :) Na Ecsa k7vza da rade zalorzyc procka wiekszego niz 1ghz (kiedys posiadalem to mobo). Spokojnie powinny isc 1,2 i 1,3 ghz Durony,Athlony T i Morgany, ale niepolecam wkladac athlonow xp :)

btw ta plyta glowna to najwiekszy szajs jaki kiedykolwiek mialem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli odpowiedz jush byla to przepraszam ze powtarzam ale niechcialo mi sie czytac do konca tego tematu :) Na Ecsa k7vza da rade zalorzyc procka wiekszego niz 1ghz (kiedys posiadalem to mobo). Spokojnie powinny isc 1,2 i 1,3 ghz Durony,Athlony T i Morgany, ale niepolecam wkladac athlonow xp :) 

NA ECS K7VZA 1.0 da rade zalozyc wiecej niz 1,5 GHz ale nie Morgana i nie XP tylko Thunderbirda (dlaczego czytaj ponizej) a na 3.0 zarowno Morgan jak i XP beda dzialac

Przestańcie zwracać uwagę na takie drobiazgi, najlepiej (i jedynie pewnie) rozróznić wersję 1.0 od 3.0 po chipsecie - 1.0 to KT133 natomiast 3.0 to KT133A. Owszem kolorki PCB też się różnią 3.0 jest czarna/brązowa (wiem bo mam i wszystkie które "znałem" były w tym kolorze).

Noooooo, ale trzeba bylo to wczesniej napisac a nie teraz o fakcie :lol: bo nikt tej plyty nie widzial, w sumie moglismy tez wpasc na to bo przeciez to ze jeden ma KT133 a drugi KT133A to logiczne i oczywiste bo o tym mowilismy o obsludze Morgana i Athlona a wlasnie KT133A je obsluguje a KT133 nie, ale jakos o tym nie pomyslelismy - zadna plyta z KT133 nie obsluzy prawidlowo Morgana i XP poniewaz KT133A obsluguje procesory w trybie (2x133)FSB266 i (2x100)FSB200 a KT133 dziala w FSB100 i 133...

Tak czy inaczej nie bylo by to pomocne bo w ECS K7VZA na chipsecie KT133 jak i KT133A znajduje sie radiator a zatem uszek nie odczytalby tej informacji

http://www.noticias3d.com/articulos/200106/k7vza/1.asp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) poniewaz KT133A obsluguje procesory w trybie (2x133)FSB266 i (2x100)FSB200 a KT133 dziala w FSB100 i 133...

Tak czy inaczej nie bylo by to pomocne bo w ECS K7VZA na chipsecie KT133 jak i KT133A znajduje sie radiator a zatem uszek nie odczytalby tej informacji

8O to nie płyta umożliwia działanie fsb w trybie DDR tylko sam procesor. KT133 oficjalnie obsługuje fsb 100(200DDR) i max ~112 po oc.

Co do tego jak sprawdzić jaki jest chipset to oczywiście barierą nie do pokonania jest radiator na nim bo przecież nie istnieją takie programy jak WCPUID, Sandra, ect, ect, ect... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA ECS K7VZA 1.0 da rade zalozyc wiecej niz 1,5 GHz ale nie Morgana i nie XP tylko Thunderbirda (dlaczego czytaj ponizej) a na 3.0 zarowno Morgan jak i XP beda dzialac

Noooooo, ale trzeba bylo to wczesniej napisac a nie teraz o fakcie :lol: bo nikt tej plyty nie widzial, w sumie moglismy tez wpasc na to bo przeciez to ze jeden ma KT133 a drugi KT133A to logiczne i oczywiste bo o tym mowilismy o obsludze Morgana i Athlona a wlasnie KT133A je obsluguje a KT133 nie, ale jakos o tym nie pomyslelismy - zadna plyta z KT133 nie obsluzy prawidlowo Morgana i XP poniewaz KT133A obsluguje procesory w trybie (2x133)FSB266 i (2x100)FSB200 a KT133 dziala w FSB100 i 133...

http://www.noticias3d.com/articulos/200106/k7vza/1.asp

Człowieku co Ty piszesz!!! Ja miałem płytke Mercury KT133FSX na KT133 bez A. Na tej płytce śmigał Athlon XP wykręcony na 2.1GHz!!!. Wszystkie Athlony na socket A(a propos socket to nie slot!!!) chodzą w trybie DDR!!! Różnica jest taka ze KT133A obsługuje FSB133(266) a KT133 tylko FSB100(200). Zapamiętaj że na płytkach z KT133 mogą chodzić Durony Morgany i Athlony XP. Napisałem moga bo nie na wszystkich płytach z KT133 będą chodziły. A żeby się przekonac czy ktoś ma KT133 z "a" czy bez nie trzeba zdejmowac radiatora, wystarczy wykorzystać np. Sandre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest taka ze KT133A obsługuje FSB133(266) a KT133 tylko FSB100(200)

Zgoda, moj blad, kazdemu sie zdarza, ale po pierwsze nie trzeba sie tak podniecac w stylu (czlowieku!!!!!!!!!!) juz lepiej sie czujesz, ochlonales? Bierz tabletki uspokajajace jak masz nerwice, sam piszesz ze KT133 obsluguje FSB100(200) a nie 133(266) i to prawda ale jakim cudem u Ciebie chodzil normalnie AthlonXP (juz nie wspomne o 2,1 GHz) ktory chodzi na FSB133(266)???

Na tej płytce śmigał Athlon XP wykręcony na 2.1GHz!!!. Wszystkie Athlony na socket A(a propos socket to nie slot!!!)

Jestes genialny, mowili Ci? Koniecznie musisz napisac jak dokonales tego cudu i chyba zostaniesz wpisany do ksiegi Guinessa jesli Ci sie to udalo (podaj mnoznik/FSB/voltage) na plycie ktora nie ma regulacji zarowno Voltagu, jak i mnoznika a jedynie umozliwia regulacje FSB z BIOSu, oraz zworkowo zmiane magistrali 100/133 jaki to byl Athlon??? :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest taka ze KT133A obsługuje FSB133(266) a KT133 tylko FSB100(200)

Zgoda, moj blad, kazdemu sie zdarza, ale po pierwsze nie trzeba sie tak podniecac w stylu (czlowieku!!!!!!!!!!) juz lepiej sie czujesz, ochlonales? Bierz tabletki uspokajajace jak masz nerwice, sam piszesz ze KT133 obsluguje FSB100(200) a nie 133(266) i to prawda ale jakim cudem u Ciebie chodzil normalnie AthlonXP (juz nie wspomne o 2,1 GHz) ktory chodzi na FSB133(266)???

Na tej płytce śmigał Athlon XP wykręcony na 2.1GHz!!!. Wszystkie Athlony na socket A(a propos socket to nie slot!!!)

Jestes genialny, mowili Ci? Koniecznie musisz napisac jak dokonales tego cudu i chyba zostaniesz wpisany do ksiegi Guinessa jesli Ci sie to udalo (podaj mnoznik/FSB/voltage) na plycie ktora nie ma regulacji zarowno Voltagu, jak i mnoznika a jedynie umozliwia regulacje FSB z BIOSu, oraz zworkowo zmiane magistrali 100/133 jaki to byl Athlon??? :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:

Chyba będzie dla Ciebie lepiej gdy przestaniesz pisać takie posty, tylko się ośmieszasz. Mówili mi że jestem genialny. Jak to zrobiłem już pisałem na forum tweaka. Procek chodził na 19x112 na 1.55V. A jak tego dokonałem możesz poczytać na "podkręcaniu", tam jest taki przyklejony topic o mnożnikach pow 12.5 Opisana jest tam bardzo bezpieczna metoda zmiany mnoznika nawet jeżeli płyta nie ma opcji zmiany mnoznika. Dziwne że jeszcze nie słyszałeś o drutowaniu. Musisz koniecznie o tym poczytać. Radzę Ci się następnym razem mocno zastanowić zanim kogoś wyśmiejesz!!! :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:  :lol:  :lol: 

Chyba będzie dla Ciebie lepiej gdy przestaniesz pisać takie posty, tylko się ośmieszasz. Mówili mi że jestem genialny. Jak to zrobiłem już pisałem na forum tweaka. Procek chodził na 19x112 na 1.55V. A jak tego dokonałem możesz poczytać na "podkręcaniu", tam jest taki przyklejony topic o mnożnikach pow 12.5 Opisana jest tam bardzo bezpieczna metoda zmiany mnoznika nawet jeżeli płyta nie ma opcji zmiany mnoznika. Dziwne że jeszcze nie słyszałeś o drutowaniu. Musisz koniecznie o tym poczytać. Radzę Ci się następnym razem mocno zastanowić zanim kogoś wyśmiejesz!!!  :evil:

Sprawa nr1. ja sie nie osmieszam, nie powiem tez ze Ty bo nie chodzi o zlosliwosci, a wiem ze jak wielu na forum nie umiesz i nie potrafisz powstrzymac swoich emocji, a to swiadczy o czyms, nie wazne o czym, kiedys moze zrozumiesz ze nie zawsze chodzi o zlosliwosci.

Piszesz o plycie podkreconej na drutmodzie, zupelnie jakby to byl jakis standard ogolnopolski, kogo to obchodzi jak sobie pusciles, co zrobiles i co zmieniles, mowimy o specyfikacji plyty, NORMALNYM dzialaniu, wiec nie pisz ze to jest normalne, (tzn w taki sposob jak napisales ze na KOB KT133 smiga na 2,1 GHz XP) - jak zapuscisz NOSa do Fiata 126p to tez napiszesz ze maluch standartowo osiaga 170 km/h? i ze przyspiech ma 10 do setki? i ze to jest normalne???

Zatem udzielajac informacje ze na KOB KT133 "smiga" 2,1 GHz Athlon XP 1700+ udzielasz po prostu falszywa informacje, bo prawda jest taka, ze nawet Twoj XP1700+ juz na dzien dobry chodzi nie tak jak powinien, bo przeciez na 112 MHz a nie 133 i nigdy nie zwiekszysz magistrali, a po za tym jestes w stanie poreczyc glowa, ze skoro Twoj chodzi to u kogos innego tez pojdzie??? Jestes w stanie poreczyc to bezpieczenstwo o ktorym tu mowisz?

Przeczytalem to o czym pisales, masz XP1700+ (~1.47 GHz)

19x112 na 1.55V

Na tej płytce śmigał Athlon XP wykręcony na 2.1GHz!!!

Tym wlasnie wybitnie pokazales ze jestes nie powazny, zwroc uwage jak wielu ludzi czyta i czesto nie orientuja sie w temacie, nie kazdy jest tak obeznany jak Ty (zakladam ze jestes) i ktos moglby Ci uwierzyc na slowo, po tym co piszesz kazdy wywnioskuje ze to jest standard tej plyty, a wcale tak nie jest, na dodatek wiaze sie to z utrata gwarancji, albo procka albo plyty, jest ryzykowne, a nie jak piszesz "bezpieczne" bo nie ma czegos takiego jak bezpieczne podkrecanie, kazde podkrecanie jest ryzykowne, mniej lub bardziej a juz na pewno znacznie skraca zycie procesora, o tych faktach oczywiscie powiadomisz dopiero jak sie komus zwali i straci gwarancje... tam piszesz ze na 1.9 GHz chodzi malo stabilnie, co mnie nie dziwi a tu piszesz ze smiga na 2,1 GHz, zastanow sie i zdecyduj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mrtnt:

Ja nie chce być złośliwy, tego poprzedniego posta odebrałem jako wyśmiewanie się ze mnie. Więc się nie dziw że tak ostro zareagowałem.

Wcześniej wyraźnie napisałem że nie na każdej płycie z KT133 będą chodzić Durony Morgany i Athlony XP. Ty napisałeś że na płytach z KT133 nie pójdzie Duron Morgan. Ja po prostu podałem Ci przykład że może chodzić. Przez słowo "chodzić czy śmigać" miałem na myśli że płyta poprawnie rozpoznaje procesor a to jest najwazniejsze. Bo gdy moja płyta nie obsługiwała by tego Athlona poprostu bym go nie kupił. Myśląc po Twojemu nie mozesz napisać że Twój procesor śmiga na 2200+ bo chodzi Ci na szynie 166 a przeciez Athlon 2200+ powinien chodzić na 133. Zgodze się że nowych użytkowników może to zmylić. Np ktoś przeczyta że Athlon XP pójdzie na takiej płycie, kupi procesor i okaże się że procesor będzie chodził na 1100MHz a nie na 1466MHz. Z drugiej strony może ktoś chce zmienić cały komputer ale nie ma narazie pieniędzy żeby wszystko wymienić. Tak to dowie się że Athlon XP będzie chodził na jego starej płycie. Kupi procesor a gdy dozbiera sobie pieniędzy zmieni płytę główną. Ja właśnie tak zrobiłem. Jeżeli chcesz poczytać specyfikacje płyty to wejdź na strone producenta mojej płyty, poczytaj sobie info o mojej płycie i dowiesz się że obsługuje Athlona XP. Czy według Ciebie to jest okłamywanie klientów?

Czemu Ty wszystkie wypowiedzi traktujesz dosłownie? Drutowanie to "bezpieczna metoda" dlatego że jak się robi wszystko prawidłowo to nie można zepsuć sprzętu a pozatym nie traci się gwarancji!!! Jeżeli ktoś jest początkujący to nie będzie chciał podkrecać proca nawet jezeli wszystkie ustawienia będzie miał w BIOSie. Pisząc że mi Athlon śmigał na 2100MHz chodziło mi o to że płyta zachowuje się stabilnie. Od kiedy napisałem posty w tamtym topicu mineło dużo czasu. Po wymianie zasilacza na lepszy Athlon przy 2.1GHz chodził stabilnie!!!, żadnych restartów i zwisów. Prime chodziło przez cały dzień i nic się nie działo.

Do wszystkich:

Jeżeli masz płytę z KT133 istnieje szansa że pójdzie na niej Duron Morgan i Athlon XP. Pamietaj o tym że Athlony XP domyślnie chodzą na szynach 133 i wyższych dlatego np Athlon XP 1700+ będzie chodził tylko na 1.1GHz. Jeżeli nie wiesz czy Twoja płyta obsługuje Durony i Athlony XP zacznij od odwiedzenia strony producenta, przeglądnij specyfikacje płyty i liste rzeczy, które dodają nowe BIOSy. Jeżeli nadal nie będziesz pewny czy Morgany pójdą na Twojej płycie wybierz się do sklepu komputerowego i spytaj się czy możesz oddać procesor gdyby Twoja płyta go nie obsługiwała. Możesz także wybrać się do sklepu z komputerowym. Jest to chyba najlepsze rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko chłopaki dzieki za wszystkie odpowiedzi mam teraz płyte MERCURY KOBKT266AFDSX SOCA DDR+SDR DŹ A133 i dokupie do niej Athlona XP 2100+ i bedzie wszytsko smigac:) jak cos:) Mam nadzieje ze nie bedzie problemów z obsługa athlona XP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...