Skocz do zawartości
taylorek

"Zammienność" wentylatrów w AiO

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

pytanko miałbym takie, hipotetyczne 😉

czy jeśli kupię sobię jakieś Ai0, weźmy 420mm chłodnice

przykładowo be quiet! Silent Loop 3 420mm, gdzie są 3 wentylatory 140mm Silent Wings

ale załóżmy, że nie podobają mi się te wentylatory i chciałbym je zmienić na inne np. Phanteks M25G2-140

czy w tym wypadku mogę wziąć sobie wentylatory 140mm innego producenta i je zamienić ?

czy jak to jest z kompatybilnością ?

i w wypadku możliwości zamian, AiO lepiej żeby miało wentylatory wlotowe czy wylotowe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, a nie opieram się na żadnych testach, lepiej pchać powietrze przez chłodnice.

Sa opinie które mówią ze nie ma to znaczenia.

Co do samych wentylatorów to,https://www.bequiet.com/admin/ImageServer.php?ID=f6020a60790@be-quiet.net&rand=a5893c5e06d4f9ed815f1ccf770c0162&lang=2&force=true&download=true&omitPreview=true 

masz linek do video który pokazuje ze poszczególne wentylatory podpinasz do rozgałęźnika, co oznacza ze zrobisz tak z każdymi które maja standardowe złącza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli nic skomplikowanego ?

zastanawiałem się jak jest z dopasowywaniem wentylatorów jeśli chodzi o miejsca na śrubki

trochę pooglądałem i poczytałem i widzę, że większość do siebie pasuje, jest to pewnego rodzaju standard,

lecz niektóre marki mają opcje robione typowo pod ich produkt i wtedy już ciężko, więc wychodzi na to, że kompatybilność w większości przypadków występuje 🙂

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to masz cztery otwory na śrubki w każdym rogu, tak jest w każdym wentylatorze dostępnym normalnie na rynku, nikt nie będzie sobie specjalnie strzelał w kolano produkując coś co nie pasuje do reszty, taka mam koncepcje.

Ale jeśli ktoś poda przykład innych rozwiązań do z chęcią się przyjże.

U Phanteksa możesz te wentylatory spiąć razem w taki pewnego rodzaju monoblok, to mogłoby trochę usztywnić konstrukcje montowana na radiatorze, ale jakoś to do mnie nie przemawia, ważniejsze moim zdaniem jest dobre mocowanie do radiatora i ewentualne podkładki amortyzujące jeśli masz słuch absolutny i słyszysz wibracje.

Edytowane przez etranger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.12.2025 o 00:10, taylorek napisał(a):

czy w tym wypadku mogę wziąć sobie wentylatory 140mm innego producenta i je zamienić ?

Tak, oczywiście, tylko dobierz odpowiednie. Najprościej jak kupisz nowe wentylatory z takimi samymi wtyczkami (są 3pin dc i 4pin pwm). Potem jeszcze możesz mieć je jeszcze z RGB lub aRGB. Na takie same napięcie i grubość.

Wymieniałem w moim AiO wiatraki bo stockowym wywaliło łożyska i stały się mocno głośne, wsadziłem Noctua bez problemów.

18 minut temu, etranger napisał(a):

Generalnie to masz cztery otwory na śrubki w każdym rogu, tak jest w każdym wentylatorze dostępnym normalnie na rynku, nikt nie będzie sobie specjalnie strzelał w kolano produkując coś co nie pasuje do reszty, taka mam koncepcje.

Teoretycznie tak, ale możesz mieć oprócz wielkości różne grubości wentylatorów, napięcia, dc/pwm, rgb/argb więc łatwo się pomylić.

Np. 140mm możesz mieć 25mm i 30mm

Edytowane przez silwerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi