quzo Opublikowano 23 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2025 Witam , może ktoś zna jakiś dobry menedżer plików na linuxa , obecnie używam manjaro i działam dużo na plikach z tego co widzę to na chwilę obęcną na linuxie jest z tym duży problem i zatrzymał się to chyba na epoce windowsie 3.11. tak w skrócie czy jest jakiś menedżer plików w którym da się skopiać sciężke a pola adreu , edytować ścieżke tak aby przejść enterem do lokalizacji , pełne drag & drop to podstawa , sortowanie plików po nazwach i rozmiarze oraz podgląd miniatur , zmiana rozmiaru miniatur , cachowanie miniatur bez ciąglego czekania na podgląd. obecnie używam Thunar i Ddolphin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Opublikowano 26 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2025 Thunara nie używałem od lat, Dolphina używałem i nie pamiętam problemów z kopiowaniem lub edycją ścieżki, nie ma problemów z drag & drop, nie ma też problemów z sortowaniem i podglądem miniatur, zmiany ich rozmiaru. Nie wiem, czy jest cachowanie miniatur - w przypadku zdjęć na dyskach ssd chyba nie ma to sensu przy rozsądnych ilościach tych plików w ramach jednego katalogu. O ile mi wiadomo, wszystkie popularne menedżery plików posiadają wymienione funkcje, przy czym w przypadku tych na Gnome niektóre rzeczy mogą być domyślnie ukryte (pełna ścieżka, jej edycja, skalowanie miniatur - to ostatnie chyba w każdym znanym robi się przez Ctrl+). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 29 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2025 Wydaje mi się że Dolphin ma wszystkie te funkcje, nawet i cachowanie miniatur... no chyba że to są pliki na woluminie LUKS (zaszyfrowany), a /home nie jest zaszyfrowany. Jak używałem Hyprlanda to też lubiłem korzystać z PCManFM-Qt od LXQt i nie miałem problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...