Skocz do zawartości
quzo

menadżer plików

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , może ktoś zna jakiś dobry menedżer plików na linuxa , obecnie używam manjaro i działam dużo na plikach z tego co widzę to na chwilę obęcną na linuxie jest z tym duży problem i zatrzymał się  to chyba na epoce windowsie 3.11.

tak w skrócie czy jest jakiś menedżer plików w którym da się skopiać sciężke a pola adreu , edytować ścieżke tak aby przejść enterem do lokalizacji , pełne drag & drop to podstawa , sortowanie plików po nazwach i rozmiarze oraz podgląd miniatur , zmiana rozmiaru miniatur , cachowanie miniatur bez ciąglego czekania na podgląd. obecnie używam Thunar i Ddolphin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thunara nie używałem od lat, Dolphina używałem i nie pamiętam problemów z kopiowaniem lub edycją ścieżki, nie ma problemów z drag & drop, nie ma też problemów z sortowaniem i podglądem miniatur, zmiany ich rozmiaru. Nie wiem, czy jest cachowanie miniatur - w przypadku zdjęć na dyskach ssd chyba nie ma to sensu przy rozsądnych ilościach tych plików w ramach jednego katalogu.
O ile mi wiadomo, wszystkie popularne menedżery plików posiadają wymienione funkcje, przy czym w przypadku tych na Gnome niektóre rzeczy mogą być domyślnie ukryte (pełna ścieżka, jej edycja, skalowanie miniatur - to ostatnie chyba w każdym znanym robi się przez Ctrl+).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że Dolphin ma wszystkie te funkcje, nawet i cachowanie miniatur... no chyba że to są pliki na woluminie LUKS (zaszyfrowany), a /home nie jest zaszyfrowany.

Jak używałem Hyprlanda to też lubiłem korzystać z PCManFM-Qt od LXQt i nie miałem problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi