marco88 Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 (edytowane) Witam, mam zestaw hp z2g4 typu tower. W środku znajduje się CPU i5 9600, GPU Manli RTX 3060 12 GB, całość dopełnia 16 GB RAM, chciałbym wymienić monitor, mój stary monitor to 24 calowy Medion 1080p z rynku niemieckiego. Jaki Monitor byłby najlepszy do mojego zestawu? Cena za monitor do 700zl, czy Samsung odysey G5 curved 27 cali w 1440p to niezbyt wysoka półka przy moich parametrach? Cena za niego plasuje się w granicach 600,650zl, prosił bym o rady kolegów bardziej ogarniętych w temacie co by spełniało harmonię w moim zestawie. Zależy mi na płynnej rozgrywce ale chciałbym aby obraz też był ostry. Bardziej interesowało by mnie 27 cali ale każda opinia jest ważna Pozdrawiam i dzięki za pomoc z gory Edytowane 25 Grudnia 2025 przez marco88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 Witam Samsung G5 to jest na matrycy VA , warto poczytać różnice pomiędzy matrycami VA vs IPS , a no i na ten model gwarancja 2 lata , czyli minimum ... troszkę sie spóźniłeś bo ostatnio była promocja na święta na monitory iiyama, niby -200pln. a realnie widziałem -100pln. xD ja ostatnio siedziałem przed iiyama G-Master GB2771QSU-B1 Red Eagle i powiem szczerze w takiej cenie nie mam sie do czego doczepić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 Ale o ile się nie mylę one maja matryce VA, a to nawet ze sztuczkami Samsunga jest do bani, to moja osobista opinia. Lenovo Legion R27qe Gen2 da ci ostry obraz bez jazdy związanej z matryca VA ewentualnie AOC Gaming Q27G4ZR, oba maja przyzwoite matryce do grania, ostry obraz jak żyletka i nie wyglądają jak tania chińska zabawka, aczkolwiek tutaj to już każdy bierze pod uwagę swoje preferencje. Niech wypowiedzą się tez ci którzy maja matryce VA, jak dla mnie nie nadaje się do grania. Najprościej, to kupić na Amazon, podłączyć sprawdzić i ewentualnie odesłać, chyba ze masz możliwość i chec wizyty w sklepie fizycznym żeby to samemu sprawdzić przed kupnem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco88 Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 Ok, pytanie mam, spotkałem się z opiniami że 27 cali to za dużo do 1080p że podobno widać piksele, jaką jest wasza opinia? Czy w danym PC lepiej się sprawdzi fullHD czy 2k? Dzięki za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 Wszystko zależy od indywidualnej oceny przy danej przekątnej i rozdzielczości jest taki parametr jak gęstość pikseli , im wyższa rozdzielczość a mniejsza przekątna, to ilość pikseli rośnie a za tym i ostrość obrazu , i w druga stronę im mniejsza rozdzielczość a przekątna monitora rośnie tym ilość pikseli sie zmniejsza a za tym i ostrość obrazu sie pogarsza jeden powie że np. 31.5 cala na 1080p obraz jest ok , drugi popatrzy ja jpd. jaka bieda... 27 na 1080p do grania ok do czytania wszystko zależy od indywidualnej oceny ja powiem ze słabo 27 na 144p dosyć wyraźny obraz i do grania i do czytania tekstu 27 na 4k czy 2160p obraz jak żyleta ,ale nie każdy sprzęt pociągnie w grach xD 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 27 cali to tylko 1440p, pytanie, czy ta karta da radę w grach? Na PPC był niedawno poradnik: https://www.purepc.pl/jaki-monitor-do-biura-do-gier-polecane-monitory-grudzien-2025 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco88 Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 21 minut temu, B@nita napisał(a): 27 cali to tylko 1440p, pytanie, czy ta karta da radę w grach? Na PPC był niedawno poradnik: https://www.purepc.pl/jaki-monitor-do-biura-do-gier-polecane-monitory-grudzien-2025 Dzięki za świetny poradnik, troszkę mi to rozjaśniło sytuację, z racji że gram bardziej weekendowo niż w tygodniu ( chyba to już trochę ten wiek 😁) wybór raczej padnie na to AOC Q27G4XF Nie ukrywam że cena też wpływa na ten wybór, 700 to max co mogę dać, czy mógł by się ktoś wypowiedzieć na temat tego monitora? Czy będzie to współgrało z moim zestawem w.w Jeszcze raz dziękuję wam za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 Mam model AOC Q27G4 czyli prawie to samo z tym ze trochę jaśniejszy 350 vs 300 i z innymi parametrami trochę gorszymi od modelu G4XF ale w większości wypadków to papka komercyjna, oczywiście dla mnie. Wiec mam ten model jako główny a obok mam wcześniejszy q27V4G5 z 75Hz, pomijając odświeżanie różnic nie widzę. Wracając do AOC Q27G4XF i innych z tej rodziny (bo jest ich sporo na Amazon), to działa ładnie, 1440p jest do niego idealne, ty możesz uruchomić "mydło" żeby podbić trochę klatki jeśli twoja karta będzie niedomagać. Synchronizacja działa idealnie, i tu znowu jak dla mnie, nie gram w CS czy inne Valoranty, wiec ci od strzelania z z dwóch kilometrów w głowę muchy z pewnością będą mieli inne zdanie. Mam 9070 xt wiec jestem zadowolony. Kupuj tam gdzie będziesz mógł zwrócić, ja przegapiłem moment kiedy pojawił mi się jeden gorący pixel i było już za późno, na szczęście widać go tylko na totalnie czarnym ekranie, czyli w zasadzie tylko podczas startu systemu, wiec mogę to strawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco88 Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 Ok dziękuję wszystkim za informację, jeszcze raz dzięki wielkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco88 Opublikowano 29 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2025 Monitor dotarł dzisiaj, Panowie totalna rewelacja, mój leciwy Medion poszedł na zasłużony odpoczynek, dzisiaj wieczorem potestuje jak będzie to wyglądać w gierkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 29 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2025 Pisz pan jak ci się podoba, ja bylem zachwycony jak przeszedłem z 75 na 180Hz, a broniłem się przed tym ze cztery lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco88 Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia Różnica jest po prostu kolosalna, naprawdę, nawet uruchomiłem grę dla testu to widok w 2K robi piorunujące wrażenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurney Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia Hej Marco, a czemu akurat ten AOC 27" wybrałeś, pytam, bo jak np. w Ceneo wrzucisz "aoc q27g" to wyskakuje kilkanaście wersji .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco88 Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia Wrzucam ponownie link od kolegi B@nity, https://www.purepc.pl/jaki-monitor-do-biura-do-gier-polecane-monitory-grudzien-2025 Jest to poradnik dotyczący monitorów na miesiąc grudzień, czyli nowy, mi osobiście zależało żeby monitor był 2k ale żeby jego matryca byla UPS a nie VA, cena także odegrała rolę, już nie mówiąc o tym że w znanym sklepie online udało mi się go kupić za 410zl, nie jest oczywiście to cena normalna, sprzęt po zwrocie konsumenckim, nieużywany, ale z pełną gwarancją 3-letnia więc dla mnie rewelacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...