Hetmanv Opublikowano 27 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2025 Witam. Mam problem ze swoim komputerem, tyle co uporałem się z jednym i pojawił się drugi. Mianowicie chodzi o to, że wykonałem format i pomimo 200 FPS w grze CS2 czułem ogromne ścinki. Wszystkie sterowniki są aktualne. Jedyną opcją było ustawienie limitu FPS na 143 w panelu AMD, wtedy gra chodziła płynnie, ale czasami też było czuć bardzo delikatną ścinę. Ten problem zażegnałem poprzez aktualizację BIOS'u do wersji 4.03 i ponownym zrobieniu OC przy pomocy filmiku (przed formatem też z tego korzystałem i wszystko było okej). Drugim problemem jaki teraz wyszedł jest nagły spadek wydajności w CS2, po odpaleniu gry przez +/- minutę jest idealnie (zero ścin, fps'y średnio 350-400), po minucie następuje gwałtowna zmiana i fps'y spadają do 250 i niżej oraz zaczynają się ściny. Wszystkie sterowniki są aktualne. Robiłem również test pamięci programem MemTest86 i nie wykazało nic niepokojącego. Użyłem również programu OCCT - też bez efektów. Co do dysku HDD, podpiąłem go niedawno po dość długiej przerwie, ma w jednej sekcji napisane "Zastrzeżone przez system (D:)" - czy możemieć to wpływ na system który jest zainstalowany na dysku SSD? Bardzo proszę o pomoc bo od 3dni bujam się z takimi problemami i powoli mi ręce opadają już do tego sprzętu. Temperatury w porządku. Mój sprzęt: Płyta główna: B650M-HDV/M.2 Procesor: AMD Ryzen 7500F Karta graficzna: AMD Radeon 7700 XT RAM: Lexar Ares CL30 DDR5 6000 MHz 2x16 GB Dysk SSD: Gigabyte GM30512G-G 500 GB Dysk HDD: wdc wd10ezrz 00htkb0 1TB Monitor: MSI G24C4 Curved 144 Hz Zasilacz: Corsair VS650W Znalazłem dość niepokojący objaw, wartość na zdjęciu GPU Clocks Grahpics, gdy wszystko jest idealnie pracuje w 2400-2500MHz, gdy fps'y spadają ipojawiają się ścinki spada do maksymalnie 1400MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 27 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2025 Witam myślę że od tak nie ustalisz co jest przyczyna i jeden pstryk i już będzie działać, PC i jego wydajność stabilność spadki FPS ustala sie na testach mających powtarzalność a nie gier sieciowych gdzie na FPS ma nie tylko wpływ sam PC. czy stosowałeś jakieś poradniki odnośnie ustawień systemu ? czy karta graficzna jest podłączona dwoma osobnymi liniami zasilania z zasilacza , czy idzie ino jeden kabelek ? zrobiłeś nie czytelny opis, gra jest na dysku SSD czy na HDD ? co to znaczy że temperatury są ok , jakieś przykładowe wartości dla CPU , jaka jest temperatura podczas testu OCCT , czy procesor jest obciążony w 100% ? czy testowałeś kilka przebiegów np. FurMark dla karty graficznej ? https://www.techpowerup.com/download/furmark/ a jakie są temperatury dysku , co pokazuje odczyt smart z programu ? https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/crystaldiskinfo/ ten zasilacz to już ma 6lat ? a ile pokazuje Hotspot podczas obciążenia grafiki na 100% ? - zakładka sensors https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hetmanv Opublikowano 28 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2025 Odnośnie ustawień systemu mam pobrany program smoothwizard, którym zoptymalizowałem system. Karta graficzna jest podłączona dwoma osobnymi liniami, gra jest na dysku SSD. Szczerze mówiąc zasilacz ma około 10lat, myślałem już nad wymianą ale nie wiem co wybrać. Poniżej zdjęcia z testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 28 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2025 Tak patrząc po zamieszczonych zdjęciach to dramy nie ma , wprawdzie Hot spot 88°C trochę wysoko ale te karty tak maja , czy z tym walczyć ? , tylko ja to jestem sceptyczny z tymi kombajnami do optymalizacji systemu i to z subskrypcja , jest faktycznie jakaś poprawa ? jakoś nie wierze w to że w magiczny sposób przybędzie nam kilka FPS , raczej wole optymalizacje pojedynczych kluczy w rejestrze systemu gdzie na bieżąco po każdej zmianie można sprawdzić czy jest poprawa , takie pytanie czy po odinstalowaniu tego pakietu system zostaje przywrócony do stanu z przed instalacji czy trzeba system na nowo stawiać xD kontynuując watek , potestował bym PC na grze która obciąża sprzęt a nie wymaga połączenia z Internetem. to czy zasilacz wymaga wymiany to zależy jakie są napięcia pod obciążeniem np. na linii 12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hetmanv Opublikowano 29 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2025 Szczerze mówiąc też jestem sceptycznie nastawiony do takich programów ale już z bezradności pobrałem i o dziwo coś tam daje, gra przez tą minutę faktycznie była dużo płynniejsza, mniejszy był również input lag, chyba że już zwariowałem przez te ścinki. Mam jeszcze dodatkowe pytanie bo jak wspominałem robiłem formata (a nawet dwa xd), tylko to był format na zasadzie kliknięcia w windowsie przywrócenia ustawień fabrycznych, czy przez taki zabieg mogło się tam coś w systemie posmolić? Jest sens zrobić formata z prawdziwego zdarzenia tak jak to powinno wyglądać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 29 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2025 To zależy kto napisze , przy obecnych konfiguracjach i dyskach SSD , czas instalacji nowego czystego systemu to 15 minut , więcej czasu poświecisz na instalacje i konfiguracje programów i gier , ale nowy system to nowy system bez zastanawiania sie czy coś po poprzednim pozostało, ja do czyszczenia dysku używam , usuwanie partycji i zerowanie , z pendrajwa Linux Mint , nic nie trzeba instalować uruchomi sie z pendrajwa , szata graficzna jak w win https://linuxmint.com/edition.php?id=322 a do utworzenia pendrajwa zarówno z Linux jak i z Win program Rufus https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hetmanv Opublikowano 30 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2025 Dziękuję za pomoc i poświęcenie czasu. Zrobiłem formata z pendrive, łącznie z usuwaniem i zerowaniem partycji. Problem minął jak ręką odjął. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...