Skocz do zawartości
adrix21566

Komputer włącza się z 5 sekundowym opóźnieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie posiadam komputer od 2 lat z płytą (ASrock b760 pro rs) i zasilaczem (MSI MAG A550BN).

Problem wygląda tak, że kiedy chce włączyć komputer zapalają się wszystkie akcesoria po USB i ledy na samej płycie, lecz wentylatory się nie kręcą ani dyski nie działają.

Po 5 sekundach wentylatory się zaczynają kręcić i słychać start dysku i dalej komputer się normalnie bootuje.

Tak miałem zawsze nie wiem czy to jakieś ustawienie w BIOSIE czy to norma.

Jak będzie potrzeba dodam filmik jak to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta robi memory training, ponoć to standard u Asrock.

Jeśli nie masz problemow z pamięciami to po prostu wyłącz trenowanie pamieci, powinno się poprawić.

Ale generalnie to według tego co ludziki piszą standardowe zachowanie.

Edytowane przez etranger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ostatnio coś tam grzebałem przy PC z Asrock Z97 Extreme4 trochę to już zabytek ale była tak sytuacja , PC był razem z GTX 1060 i włączał sie normalnie , po czym został wyjęty w celu zmiany na nowsza kartę , w miedzy czasie chciałem coś tam sprawdzić no to podpoiłem monitor pod ipgu  , włączam PC i ? , i tak jak u Ciebie 5s. PC denat nic sie nie dzieje po czym włącza sie normalnie , także pytanie czy Asrock potrzebuje tyle czasu gdzie przy zdefiniowaniu w biosie gdzie ma wysyłać obraz a jest inaczej to tak długo zajmuje mu określenie że skoro nie ma karty dedykowanej to przełączenie na igpu zajmuje mu te 5s. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że to właśnie trening pamięci.

Nie wiem czemu 5s opóźnienia by się pokazywało w przypadku Mr.T, ale wątpię że to jest jakieś przełączenie na iGPU. Nawet jeśli by tak długo mu zajęło zdecydowanie gdzie obraz ma iść, to powinno się stać po POSTowaniu, a jeśli wiatraki się nie kręcą to oznacza że nie skończył POSTowania, prawdopodobnie przez trening pamięci.

Chociaż dobrym pytaniem jest czy OP podłączył monitor do płyty głównej czy do karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asrock również posiada diody sygnałowe  i raczej z standardowa kolorystyką , po włączeniu powinien zaświecić sie w kolejności ,czerwony- cpu , złoty -ram , zielony -VGA  i biały - jest nośnik włączam system

diody znajdują sie pod gniazdami SATA

czy w czasie opóźnionego rozruchu żółta dioda sie świeci te 5s. , czy raczej ciemno wszędzie głucho wszędzie ?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie 49 są pokazane porty RGB 12V ale na stronie 53 rzeczywiście są podobno jakieś małe diody.

Lecz nie widziałem by się świeciły.

Nie uda mi się zrobić czytelnego zdjęcia lub filmu bo są one pod kartą graficzną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi