Gość etranger Opublikowano 30 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2025 Jest olbrzymia i wazy swoje. Kable da się bardzo łatwo ułożyć, ma bardzo fajnie rozwiązane miejsce na zasilacz. Dwa wentylatory 200 mm robią huragan, jeden 140 mm z tylu i mój Arctic 360 III na dachu wystarcza w zupełności. Montaż chłodnicy jest troche inny niż zazwyczaj, trzeba wymontować specjalne sanki następnie odkręcić wentylatory od chłodnicy i przykręcić je ale już przez sanki, następnie sanki wsadzić w swoje miejsce. Zamkniecie górnej pokrywy z zamontowanym Arctic wymaga troche kombinacji. Wszelkie otwory wycięte i wykończone sa bardzo starannie wiec nie pociąłem sobie paluchów, a zazwyczaj krwawię jak zarzynana świnia przy innych obudowach. Szyba gruba i ciężka. Drewno czarne wygląda zajebiście. Ale pierwsze wrażenie zrobiło otwarcie pudla, oczywiście grube zabezpieczenia, ale sama obudowa zapakowana w czarny pokrowiec, no normalnie jak dla ekskluzywnych klientów :) Generalnie, warta swoich pieniędzy, aczkolwiek pare rzeczy po łebkach jest zrobionych, jak choćby problem z chłodnicami Arctic, podejrzewam ze 420 Arctic nie pozwoli zamknąć górnej pokrywy, a szkoda. Rolki w tylnej dolnej części pomagają ja przestawiać. W cholerę miejsca na dyski 2.5" i 3.5", z dobrym i łatwym dostępem. No i ten huragan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 31 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2025 No wygląda naprawdę zajebiście, na moje oko niestety obawiam się, że montaż wszystkich chłodnic arctic mógłby być problematyczny. Pewnie ASUS dba o swoje 4 litery i wspiera tylko swoje produkty a co za tym idzie to pewnie też AIO. A Ty planujesz tam AIO zakładać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2025 Rozważam tą obudowę w miejsce torrenta compact - brak wentylatorów 180mm normalnej, ludzkiej jakości zdecydowanie mnie już irytuje, a zmiana na 3x 140mm mija się z celem w tej obudowie. Jednak najbardziej obawiam się wagi tej budy asusa. W tym roku miałem zabieg na drugą przepuklinę, i staram się unikać kloców powyżej 15kg. Czy jak zdejmiesz szybę (która jak piszesz jest cięzka) obudowę da się przenieść? Co jeszcze można w niej łatwo zdjąć, żeby można było ją odchudzić do przenoszenia? Ja jestem z tych co często coś zmieniają w budzie, a komputer pod żadnym pozorem nie może stać na podłodze, żadne filtry przeciwkurzowe mi wtedy nie pomagają, dlatego minimum 40cm od podłogi, więc dokupiłem małą półkę, postawiłem ją (była dedykowana na ścianę, ale ją postawiłem pionowo) za biurkiem, i mam kompa częściowo na biurku, częściowo za biurkiem. Ta obudowa mnie o tyle urządza, że jak fabryczne 200mm śmigła padną, to Noctua robi swoje, a na Noctua się jeszcze nie przejechałem - mam ich wentylatory bardzo długo i wszystkie chodzą jak nowe. I jak wypadają temperatury GPU w tej budzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 31 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2025 (edytowane) Co do Arctic, to już gdzieś na reddicie trafiłem na komentarz ze z 420 to się nie da, nie chodzi o miejsce, bo tego jest w cholerę ale o to ze chłodnice Arctic sa troche dłuższe i to powoduje problem z zatrzaskami z przodu, ale jeśli się kiedyś zdecyduje na 420 to po prostu je wywalę, w sensie te zatrzaski, te bo bokach sa wystarczające. Asus dba ale o swoja kase, sa problemy z płytami głównymi z serii ProArt i ich montażem w środku, nie chce mi się szukać, ale wczoraj o tym czytałem, wychodzi na to ze brak jest komunikacji na poziomie managementu, co akurat nie dziwi bo w większości wypadków to palanty. Ale fakt, chłodnica ProArt 420 wchodzi bez problemow, tylko po co mam wydawać 300 euro skoro mam za 80 o tych samych parametrach. A ze nie chodzę w czapce po domu, jak jeden typ, którego video recenzje oglądałem, to i nie zamierzam wydawać kupy szmalcu tylko po to zeby miec sprzęt totalnie ProArt ;) Mam 360 Arctic w dodatku dostałem w tym samym momencie MX7, wiec jest milo i chłodno nawet pod Cinebenchem. Obudowa ciężka, fakt, ale jak zdejmiesz szybę i tylna ścianę która tez jest masywna to robi się lżej, dodatkowo jeśli wymontujesz gore i przód to urwiesz jeszcze blisko kilogram. Jak pisałem wcześniej, ona od tylu ma dwa kolka, co powoduje ze lekko ja unosząc z przodu można ja bardzo łatwo ja przesuwać, dodatkowo od spodu jest miejsce na standardowe cztery kolka , czy to gumowe czy plastikowe, które można za grosze kupic na Amazon, w instrukcji podane jest jakie wymiary ma miec trzpień. To takie klasyczne kolka jak do mebli czy foteli. Waga to nie wszystko, to jest naprawdę kawal mebla, w przypadku twoich problemow zdrowotnych to nie tylko waga robi swoje ale własnie tez gabaryty, bo będziesz musiał mocno wyciągnąć ręce do przodu zeby ja przenieść, a wiesz ze wtedy naprężenia na bebechy sa bardzo duze. Wracając do samej obudowy, mam kilka obserwacji. Montaż pionowy GPU, w moim wypadku niestety nie zdał egzaminu. Moja płyta główna to MSI Pro A Z790 DDR4, bez bifurkacji linii PCI Express a co najgorsze to inżynier który ja opracowywał, szybsze złącze PCI Express w moim wypadku 4x4 ustawil na 3 slocie zamiast na najniższym, co powoduje ze jeżeli mam kartę graficzna XFX 9070 XT to blokuje ona doskonale ten slot, do tego stopnia ze żaden riser tego nie obejdzie. Druga sprawa, ten zachwalany przez recenzentów sposób blokowania karty graficznej, nie da się ukryć ze w większości ci co zachwalali to ci co w czapkach po domu chodzą, bo tak bardziej artystycznie jest, wiec ten system jest fajny ale jak sobie chcesz wsadzić Sparkle Intel Arc A310 ECO, każda inna ciężka wyślizguje się spod tych wypustek, wiec po prostu wykręciłem ten wynalazek, dokręciłem zaślepkę (jest w komplecie) a sama kartę przykręciłem po ludzku śrubkami. W środku po prawej stronie mamy cos w rodzaju osłon które przykrywają przewody , jest to regulowane, wiec można to przesunąć bliżej lub dalej płyty głównej. Fajna rzecz, ale jeśli akurat masz złącza usb3 i usbC pionowo to wiesz ze kable od tych rzeczy sa dość sztywne, wiec osłonę musisz odsunąć zeby nie wyrwać gniazd. Tutaj znowu jakiś specjalista nie pomyślał o wtyczkach pod katem, a szkoda. Chyba ze takie gniazda w tej pozycji tylko ja mam. Sama osłona, niestety ale w dotyku jest totalnie cheap, no aż boli, ale generalnie z zewnątrz tego nie widać. Oslona na kable na dole i osłona na zasilacz to bardzo fajne rozwiązanie. Po raz pierwszy w życiu, a pierwszego pieca składałem w 1995 roku, mam porządek w kablach, to znaczy ich nie widać ;) Co prawda mógłbym dopracować jeszcze kabelki od Arctica i bale argb od XFX ale mi się już nie chce. Stylistycznie mnie ujęła jak ja tylko zobaczyłem, no jest ładna po prostu. Aha, jeszcze panel przedni, to moze bzdurka ale przyciski sa spasowane idealnie, nie gibają się na boki nawet na ćwierć milimetra, gdzie w Carbide Air 540 niestety ale było to wyczuwalne. Generalnie to polecam, jest to kawal solidnego mebla, nie ma trzeszczenia, uginania i jest w niej kupa miejsca. Zapomniałem pociągnąć sprawy pionowego montażu GPU. Wiec, nigdy tego nie robiłem, nigdy nie mailem obudowy która by to umożliwiała, wiec się nie znam. Ale montując XFX, gdzie mam już zainstalowany Arctic na procesorze, musze zejść jedno oczko niżej z uchwytem inaczej karta koliduje z węzami, to z kolei powoduje ze jest ona powyzej zasilacza a raczej jego solony tylko na wysokość jednego śledzia, to powoduje ze nawet jeżeli zdecyduje się położyć moja kartę sieciowa na plasku to jest to rozwiązanie do [gluteus maximus] i już. Wiec zasilacz w zasadzie blokuje mi miejsce na na kartę sieciowa z riserem, a dodatkowo nie mogę jej wpiąć bezpośrednio do płyty bo specjalny uchwyt na kartę graficzna nie pozwala zamontować śledzia od karty sieciowej. No troche to nie przemyślane, chcesz miec GPU pionowo ale to spowoduje ze nie użyjesz żadnego innego gniazda. Zmieniać płyty głównej już nie bede, modele nawet z DDR4 a posiadające szybkie złącze PCI Express na dole znowu kosztują absurdalne pieniądze. Poczekamy do końca przyszłego roku i wtedy zmienię na cos zupełnie nowego. Mały add-on. Zamówiłem sobie u pana Chińczyka przejściówki 90 stopni do portów USB, w ten sposób dociągnę osłonę do końca. Przemyśle sprawę bracketu do montowania karty pionowo, moja karta sieciowa nie jest jakimś gigantem, wiec moze po prostu zmodyfikuje bracket i sama kartę zeby dało się je złożyć razem ze sobą. Kwestia kilku odwiertów w metalu. Nie jest mi to absolutnie do niczego potrzebne, nie widzę różnicy pomiędzy 3.2 Gb a 7.9 Gb, ale bede się lepiej czul, a oto w tym wszystkim chodzi :) Edytowane 2 Stycznia przez etranger Dodatek o pionowym GPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...