Skocz do zawartości
MarkizD

PC do 12 tysięcy złotych - prośba o ocenę zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

widziałem poradnik odnośnie sprzętu jaki zakupić w styczniu 2026 bazując na kilku złożyłem coś samemu i mam dylemat czy coś zmienić i iść w 5080 czy pozostać z 5070 TI:

https://www.x-kom.pl/lista/sdlwb37kc *

Co sądzicie o takim zestawie ewentualnie co poradzilibyście jako alternatywę?

drobna zmiana bo płyta główna miała tylko 1 jedno złącze PCI m2. gen5 

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc 🙂 

Edytowane przez MarkizD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu kup to co masz w zestawie + buda/monitor/system:
https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-styczen-2026?page=0,18

Przeplacasz na plycie, bierzesz gorszy zasilacz, nawet nie masz pojecia jakie chlodzenie kupujesz (nie, nie potrzebujesz wodnego do 8 rdzeniowego amd) bo ono ma juz paste nalozona. No i za takie pieniadze mozesz miec 5080 a nie kompromis 5070ti. W x-kom jak juz musisz, jest aktualnie msi ventus ponizej 5kpln.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ceny są jakie są , w takiej cenie i jeden dysk 1TB , to trochę słabo... 

Monitory VA mają swoje zalety ale i wady w porównaniu do IPS , w takiej cenie 34cale i 4K ? nie sadze abyś był zadowolony z zakupu 

co do zasilaczy to ja zawsze powtarzam , producent zaleca określoną moc , dodaj 100W 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

ceny są jakie są , w takiej cenie i jeden dysk 1TB , to trochę słabo... 

Monitory VA mają swoje zalety ale i wady w porównaniu do IPS , w takiej cenie 34cale i 4K ? nie sadze abyś był zadowolony z zakupu 

co do zasilaczy to ja zawsze powtarzam , producent zaleca określoną moc , dodaj 100W 

image.png.081bd45a2eecd7581ac62b38ed400250.png

W zestawie są dwa dyski po 1 TB dlatego tez wybrałem tą płytę główną by miała 2x PCI m2. gen5.

A co do karty graficznej czy MSI Ventus 5080 jest dobrą opcja słyszałem, że jest dość głośny? A tego bym nie chciał 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz zmyliła mnie cena 489 za szt. a nie że koszyk pokazuje za całość czyli 2 szt. , elo potrzebujesz dyski gen5, jest jakiś realny zysk np. +2 FPS ? 

ja nie jestem fanem płyt Gigabyte , raczej dla mnie mniej problematyczne są płyt główne Asusa, składasz odpalasz i działa , opieram sie na tym co sam grzebałem a nie że gdzieś tam coś poczytałem i potem teorie z palca lub z du..py 

Asus ROG STRIX B850-F GAMING WIFI - na biosie 1087 , po wstępnym trenowaniu pamięci , przy każdorazowym włączeniu NIE trenuje pamięci , czyli jednak można ...

tańsza opcja 

Asus ROG STRIX B850-F GAMING WIFI , jak kupowałem dwa razy to nie było jeszcze biosu 1087 , a na wcześniejszych biosach , trenowanie pamięci około 20s.

MSI Ventus i kultura pracy dla jednego będzie to szum , dla innej osoby przeszkadzający już hałas, a czy jakiś inny RTX 5080 jest faktycznie cicha karta ?      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Exceria G4 Plus to słaby dysk bez DRAM i szkoda tym slot zapychać. Fm6 tw tej cenie to kpina, Ventus ma slabe chlodzenie, xkom z ceną RAM juz totalnie odjechał,  2200 za 6000 CL36? Za 2000 to można kupić lexary CL28 z RGB.

6600 bez GPU, systemu i monitora https://proline.pl/l/ede08017

Za 4930 zł w aplikacji masz w komputroniku z kodem masz Asus Prime 5080

Nawet jak doliczymy do tego monitor za 1000 i system za 550 to i tak wychodzi to 250 zł taniej.

Do X870 dokładać nie ma sensu, nic nie zyskasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi