piechu11 Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia Cześć, szukam pomocy w zdiagnozowaniu niestabilności na platformie AM5. Konfiguracja: CPU: Ryzen 9 7900X Płyta: Gigabyte B650 Eagle AX RAM: Goodram IRDM Black 2×32 GB DDR5 6000 MHz CL30 GPU: Radeon RX 9060 XT 16 GB (wcześniej RX 6700 - bez zmiany objawów) PSU: Cooler Master MWE GOLD V2 850W 80 Plus Gold (nowy) Chłodzenie CPU: be quiet! Dark Rock Pro 5 System: Windows 11 (czysta instalacja, nowy dysk M2) Objawy to losowe restarty bez BSOD, które najczęściej występują w idle lub przy lekkim obciążeniu (programowanie, odpalone kilka kart w przeglądarce itp.) lub przy impulsie (otwarcie przeglądarki po wcześniejszym dłuższym idle), restarty zdarzały się również w BIOS co często uniemożliwiało zmiany ustawień. Restart nie zawsze wygląda identycznie, czasami jest natychmiastowy (jak odcięcie zasilania), a czasami ekran na chwilę się zawiesza, po czym komputer sam się restartuje. Pod obciążeniem (stress testy CPU/RAM, gry) komputer potrafi działać stabilnie godzinami i nigdy się nie zrestartował. Co zostało sprawdzone: Testy RAM (MemTest) - brak błędów Stress testy platformy w OCCT - brak problemów Wymiana GPU - bez wpływu Wymiana dysku systemowego - bez wpływu Czysta instalacja systemu - bez wpływu Aktualizacja BIOS - bez poprawy Testy bez EXPO - było stabilniej, ale restarty nadal się zdarzały Reinstall sterowników Dodatkowe obserwacje: Obniżenie RAM z 6000 do 5600 MHz przy zachowaniu EXPO zmniejsza częstotliwość restartów, ale nie eliminuje problemu. Jedyną zmianą, która wcześniej ustabilizowała komputer na kilka miesięcy, było ustawienie CPU Vcore z AUTO na NORMAL, po pewnym czasie problem wrócił bez wyraźnej przyczyny. Gdy pojawi się pierwszy restart, problem ma tendencję do „nakręcania się” - kolejne restarty pojawiają się częściej, czasem nawet po restarcie lub w BIOS. Po przerwaniu takiej sytuacji komputer potrafi znowu działać stabilnie przez jakiś czas. Temperatura otoczenia subiektywnie zdaje się mieć wpływ (ok. 20°C gorzej i częstsze restarty, 22–23°C lepiej), ale może to być nie powiązane. Testowałem manualne napięcia CPU, wyłączanie PBO, Global C-States, Power Supply Idle Control. Chciałbym skonsultować ten problem z osobami mającymi doświadczenie z platformą AM5. Czy opisane objawy bardziej wskazują na płytę główną czy potencjalnie na procesor lub jeszcze coś innego? Czy w takim przypadku wymiana płyty głównej ma sens, czy warto szukać przyczyny gdzie indziej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia Witam, nic nie napisałeś o tym jak masz ustawiony procesor jeśli chodzi o PBO i CO, ustawień jeśli chodzi o IFF Clock i generalnie więcej informacji co znaczy CPU Vcore na normal. Mi się wydaje, że problem jest po stronie kontrolera pamięci, jego napięć i zegarów. Ale to tylko podejrzenie. Czy próbowałeś całkiem wyłączyć EXPO i ustawić najniższy zegar pamięci czyli 4800 plus ustawiniem Infinity Fabric na max 2000Mhz lub niżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piechu11 Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia Przy PBO na Auto, Enabled i Disabled objawy są takie same. W CO nic nie ustawiałem. Obecny setup, który wytrzymał parę miesięcy to EXPO + IFF na 2000 + UCLK = MEMCLK/2. W CPU Vcore mam do wyboru opcje Auto potem Normal a potem ręczne wartości. Próbowałem Load Optimized Defaults i wtedy z tego co się orientuje RAM działa na 4800 ale po około kilku dniach znowu zrestartowało. Ustawiłem teraz jak proponujesz czyli wyłączone EXPO + zegar na 4800 + ręcznie IFF na 2000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 1 godzinę temu, piechu11 napisał(a): Przy PBO na Auto, Enabled i Disabled objawy są takie same. W CO nic nie ustawiałem. U mnie przy ustawieniu PBO na enabled lub auto nic sie nie dzieje i bez CO nie ma sensu tego używać. Curve Optimizer to jest najważniejsze ustawienie dla każdego procesora AMD. Nie wiem co się dzieje, jak na płycie Gigabyte ustawisz CPU Vcore na auto, u mnie podnosi napięcie żeby było stabilnie, trzeba manualnie obniżyć przez CO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia Witam bez żadnych optymalizacji z poziomu Biosu PC powinien pracować stabilnie to jest dodatek , jeśli będąc w biosie następuje nie stabilna praca + restarty to czeka ciebie raczej wycieczka do serwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) A nie dasz rady ustawić CPU sztywno na GHz i Vrore na próbę. Ja mam u siebie na stałe 5.2 GHz i 1.100 [V] ( slaby CPU mi się trafił ) ... Jak nie pomoże stałe taktowania CPU i ram na standard to trzeba będzie chyba z jakimś serwisem się jednak zmierzyć ... Edytowane 3 Stycznia przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piechu11 Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Zarówno wyłączenie EXPO i manualne ustawienie na 4800 oraz później przeładowanie ustawień biosu i ponowne ustawienie EXPO nic nie zmieniły. Ustawie dzisiaj na próbę stałe GHz i Vcore ale jak piszecie chyba czeka mnie wizyta w serwisie. Nie rozumiem tylko czemu platformę udało się ustabilizować od wakacji a teraz problem znowu wrócił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia VSOC masz ile teraz? Okolice 1.2V? Niżej / wyżej? Odpal np. TestMem5 - błędy wyskakują od razu, czy masz pojedyncze błędy np. po kilku minutach działania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Spróbuj na jednej kości pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piechu11 Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia Hej, dzięki za podpowiedzi. Wczoraj udało mi się znaleźć wątek gdzie był podobny problem do mojego - randomowe restarty na płycie AM5 od Gigabyte, to co tam ustabilizowało PC był BIOS F37/F38. Na razie nie potwierdzam, ale wygląda to obiecująco, udało mi się na auto ustawieniach BIOS i tylko włączonym EXPO nie dostać żadnego restartu od wczoraj. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...