Skocz do zawartości
NocnaFuria1986

Ulepszenie komputera. Czy jest sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kochani. Mam ogromną prośbę o odpowiedź na moje pytanie.

Mój sprzęt:

CPU: AMD Ryzen 7 3700X

GPU: AMD Radeon RX 6600 XT

RAM: Pamięć GoodRam IRDM PRO Deep Black, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18

Płyta główna: Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 (AM4)

Dyski: Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

Samsung SSD 860 EVO 500GB

Zasilacz: Zasilacz Corsair CP-9020210-EU 550 W 80 PLUS Bronze

Zastanawiałem się na ulepszeniem komputera. Konkretnie karty graficznej, myślałem o Gigabyte RX 9060 XT GAMING 16 GB. Czy zrobię jakąś dużą różnicę?

Nie mam pojęcia czy procesor wogóle ruszać? Nie chcę zmieniać podstawki ( nie chcę aż tak dużo dokładać)

Proszę o jakieś porady.

Pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj kwestia przedarcia się przez benchmarki by sprawdzić z czym mamy do czynienia.

Wygląda na to, że w niektórych tytułach będziesz miał mały bottleneck, ale ogólnie przejście sensowne (50-60% przyrostu mocy + nowe RT i upscaling) szczególnie jeśli rozważałbyś granie w 1440p.

Przy nastawieniu się na 1440p możesz też szarpnąć się na RX9070 z myślą o wymianie procka na r7 5700x. To jest najmocniejsze sensowne rozwiązanie i przejście o klasę wyżej. Tyle, że cena też wzrośnie wyraźnie. Tak, więc zależy ile jesteś gotów wydać. R7 5700x prawdopodobnie też będzie miał minimalny bottleneck przy RX9070, ale taki do zaakceptowania. Ja mam go połączonego z RX9070XT i nie narzekam. 

Przy obecnych cenach pierwsze rozwiązanie wydaje się bardziej sensowe bo RX9060XT jest jeszcze w miarę dobrze wyceniony (kup jakąś tanią wersję jeśli miałbyś dopłacać do gigabyte) . A jeśli znajdziesz w dobrej cenie 5700x/5600(x) i odsprzedasz stary cpu to w niektórych tytułach możesz jeszcze te 10-15fps ugrać niskim kosztem. Albo zostajesz z tym CPU co masz i najwyżej przerzucasz się na 1440p jeśli tego nie zrobiłeś jeszcze by ograniczyć straty. 

Nie porównuje z prockami X3D bo nabycie ich w sensowenej cenie jest trochę nierealne, a scenariusze gdzie zobaczylibyśmy znaczny przyrost klatek nie są wbrew pozorom tak liczne. R5 5600(x) i R7 5700x to na obecne czasy były bardzo dobrym kompromisem.

Co do Twojego AMD Ryzen 7 3700X, to musiałbyś przejrzeć benchmarki. Ja szybko sprawdzając dostałem dwuznaczne dane. Czasem się zrównuje z R5 5600 a czasem jest 10fps do tyłu (10-20%). Ja bym na nim dalej jechał jakbym zobaczył, że dobija w moich grach te rozsądne pułapy klatek. 

Edytowane przez Banksy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi