Skocz do zawartości
gossik

Opłacalność zakupu RAM i SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, planuję we wrześniu 2026 złożyć PC do grania i streamowania (budżet ok. 8 tys. zł). Ze względu na prognozowane podwyżki pamięci, chcę już teraz kupić 32GB RAM DDR5 i SSD 2TB. Czy zakup Lexar Thor 6000MHz CL30/32 i Lexar NM790 2TB to bezpieczny wybór pod kątem nadchodzących procesorów i płyt głównych? Zależy mi na maksymalnej kompatybilności

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie najlepiej jest teraz kupić. Ostatnio niecałe miesiąc temu koledze kupiłem RAMy, płytę główną i procesor i dobrze, że wtedy kupiliśmy, bo wybierając dokładnie ten sam zestaw np. dzisiaj jest o 300 zł różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Merqus4 napisał(a):

Daj sobie lepiej narazie spokój, ja bym na twoim miejscu poczekał.

Ja też bym zaczekał, to co teraz się dzieje to jakaś masakra i nie jest normalne, a jeśli ceny będą tak dalej szły do góry to ja wątpię, że coś się będzie sprzedawać, bo nikogo nie będzie na to stać.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylisz się i to bardzo, kto ma kupić to kupuje i nie patrzy na cenę. Ludzie kupują 32GB RAM za 1700 zł bez zająkniecia. 64GB RAM w cenie 3000 zl wyszło już praktycznie ze sklepów i marketów. Dyski SSD? - ta sama sytuacja. 

Obserwuję sytuację na forach, pepperze, allegro/olx i widzę co się dzieje.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Dikson napisał(a):

Mylisz się i to bardzo, kto ma kupić to kupuje i nie patrzy na cenę. Ludzie kupują 32GB RAM za 1700 zł bez zająkniecia. 64GB RAM w cenie 3000 zl wyszło już praktycznie ze sklepów i marketów. Dyski SSD? - ta sama sytuacja. 

Dokładnie, nie wiem co mogło by się stać by sytuacja się zmieniła. Normalne może i nie jest, ale duże podmioty wycofują się z rynku i to fakt. Może 2027 coś zmieni, ale nie liczył bym na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Dikson napisał(a):

Sporo też kupują spekulanci licząc na dalszy wzrost cen. Po forach tez oni głównie  kwiczą, że będzie jeszcze drożej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dikson napisał(a):

To jest chore, i nic tego nie uzasadnia.

Mi przez przypadek został zestaw 32GB Corsaira 7200 CL34, nie sprzedaje bo cały czas kręce i mącę mój ram i jakby nie daj boże wyzionął ducha to mam przynajmniej zapas.

Kupiłem za 120 € teraz kosztuje 680 €. 

W Polsce 3000 złociszy, masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.01.2026 o 13:34, B@nita napisał(a):

Sporo też kupują spekulanci licząc na dalszy wzrost cen. Po forach tez oni głównie  kwiczą, że będzie jeszcze drożej.

A co, jest może taniej? - no właśnie.

Chore mamy czasy ale jako konsumenci nic nie zmienimy bo kto chce to i tak to kupuje. Pepper też robi ludziom wodę z mózgu i ludzie którzy tam wrzucają pseudo promocje dorzucając tym samym swoje trzy grosze do całej sytuacji.

Jeżeli ktoś chce przepłacać ale mniej jest olx/allegro lokalne, tam pamięć można kupić znacznie taniej, 64GB można dostać za 50% tego co w sklepach z dowodem zakupu. I to zaplombowane sztuki co nie jest tak oczywiste kupując w sklepie. Sam ostatnio byłem świadkiem że markety i nie tylko, ale też xkom wysyla notorycznie teraz sprzęt ze zwrotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi