Skocz do zawartości
Brodac

Malutka pomoc z PC do +/-11k

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, bez zbędnego lania wody - stary PC z RTX 3070 wysłużył swoje i potrzebuje nowy sprzęt głównie do gier tylko tym razem w białym kolorze. Część podzespołów posiadam już zamówionych są to:

- AMD Ryzen 7 9800X3D

-Asus RTX 5070 Ti TUF GAMING WHITE OC

-Asus ROG STRIX B850-A GAMING WIFI (Nie widziałem sensu dopłacania do wersji X870)

-Lian Li 011 Dynamic Evo RGB White

-Monitor z poprzedniego zestawu tj. Samsung Odyssey G7 32' 240hz myślę, że jeszcze się nada na obecną serię

I to wszystko co posiadam, jeśli chodzi o RAM to zależy mi na szybkich pamięciach 2x16GB (mogą być z RGB) i w razie czego nie było problemu z podkręceniem ich a najważniejsze to aby dobrze śmigały z płytą Asusa, Dysk SSD jakiś 2TB również w miarę szybki - co do zasilacza to nie musi być biały, wystarczy aby był dobry i cichy. Zależy mi na chłodzeniu AIO myślałem nad Arctic ale do tej konfiguracji to nie mam pojęcia co będzie lepsze 360 czy 420 (i aby się zmieściło wiadomo) + klasyczne wiatraczki do budy, z góry dziękuje za pomoc i zdaje się na waszą wiedzę!

Edytowane przez Brodac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam temat - aha co do chłodzenia to nie musi być od Arctica, ważne aby kultura pracy była w miarę ok i dobrze zbijała temperatury (no i wiadomo aby gabarytowo się zmieściło chociaż w tej budzie to nie problem )- oczywiście AIO 360 - jeśli to pomoże to tak do 600zł myślę, że styknie za chłodzenie.

Edytowane przez Brodac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.01.2026 o 16:13, Brodac napisał(a):

Odświeżam temat - aha co do chłodzenia to nie musi być od Arctica, ważne aby kultura pracy była w miarę ok i dobrze zbijała temperatury (no i wiadomo aby gabarytowo się zmieściło chociaż w tej budzie to nie problem )- oczywiście AIO 360 - jeśli to pomoże to tak do 600zł myślę, że styknie za chłodzenie.

Mam od rowno dwóch lat endorfy navis f360. Nic szczególnego,  po prostu śmiga na 7800x3d. Dla mnie jest spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra temat można zamknąć/uznać za rozwiązany. Dla potomnych - części, których mi brakowało i je dobrałem:

-Lexar Ares RGB Gen2 DDR5 2x16GB 6000MHz CL28

-SeaSonic Focus GX White ATX 3.1 1000W 80 Plus Gold

-SSD Lexar NM1090 Pro 2TB M.2 PCIe 5.0

-Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB  + 7x Arctic P12 Pro 120mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi