karro Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2024 Warto mieć pcie x16 xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2024 No to niezła przepaść w OC RAM między i3 8100 a i5 8600K. Jeśli na i3 8100 na 3200 system się uruchomił, ale sypało błędami w MemTest, to pewnie 2933 MT/s by wytrzymało stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M3chosław Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2024 Mam komputer Lenovo z płytą z H270 i i7-7700 i chciałbym kupić pamięci Kingstona 2x32GB KF432C16BBK2/64. Nie mam pewności czy będą działać bo w internecie natrafiłem na informacje że niektóre pamięci działają tylko z procesorami intela 8 gen i nowszymi. Specyfikacja: https://www.kingston.com/datasheets/KF432C16BBK2_64.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2024 (edytowane) Całkiem prawdopodobne, że producent płyty głównej opublikował QVL, czyli listę kompatybilności pamięci z danym modelem płyty głównej. Poszukaj i spróbuj zamówić pamięci które są na liście. Jeżeli tego konkretnego modelu nie ma na owej liście, to nie ma gwarancji, że profile XMP będą działać stabilnie, przez co najwyżej pamięć będzie działać na domyślnym taktowaniu 2400MT/s zamiast 3200 za które płacisz. edit. z ciekawości - na pewno potrzebujesz aż 64GB RAMu dla platformy która ma już praktycznie 7 lat i której nie da się w żaden sposób zmodernizować bez wymiany 3/4 podzespołów? Weź pod uwagę że pojemniejsze moduły pamięci są bardziej wybredne, że o wyższej cenie nie wspomnę - ale to twoja kasa. Edytowane 17 Października 2024 przez zzizzy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2024 (edytowane) Jeżeli to jest ta plyta co myślę ( MSI H270 M3) to zobacz na link poniżej . Oznaczenie H270 jest dość lapidarne i nieprecyzyjne . Ponizej lista gdzie znajdziesz pamięci z listy OVL. https://pangoly.com/en/compatibility/msi-h270-gaming-m3/ram i raczej nie widze tu zestawów 2x32GB. Edytowane 25 Października 2024 przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2024 Procek obsłuży 64GB, ale musisz podać producenta i pełny model płyty głównej, bo ona ci powie, co tam możesz wsadzić. Bezpiecznie kupić 2133 MHz. Ty wybrałeś DDR4-3200MHz CL16. Jak masz możliwość sprawdzenia to ok, hmm... masz jakiś sklep komputerowy koło siebie, to niech ci sprowadzą ... Ja nie będzie banglać oddasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ocokaman69 Opublikowano 23 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2025 Dzień dobry. Komputer składany we wrześniu 2020 r. Chciałbym dokupić drugą parę 16GB ale już ich po prostu nie ma. Nie znam się kompletnie na tym a moje pytanie brzmi czy druga para musi taka sama, czy też ta sama, czy mieć identyczne parametry co pierwsza czy czymś się mogą różnić? Czy ktoś z forumowiczów którzy zapewne mają więcej wiedzy ode mnie mógłby mi dobrać drugą parę kości żeby wszystko współgrało. Byłbym wdzięczny za wszelkie porady i sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2025 (edytowane) Skoro podkręcasz kontroler RAM do 3733 MT/s (dla tego CPU RAM powyżej 2933 MT/s jest OC), to dokładanie drugiej pary nie jest najlepszym pomysłem (może to nie działać stabilnie/bezbłędnie po takim OC przy 4 kostkach), tylko raczej wskazane byłoby wymienić te kostki na pojemniejsze. Edytowane 23 Lutego 2025 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2025 dokup szare https://www.x-kom.pl/p/545506-pamiec-ram-ddr4-patriot-16gb-2x8gb-3733mhz-cl17-viper-steel.html#Specyfikacja tak jak napisał Kyle, 100% nie ma że pójdzie aczkolwiek sklep po jednym użyciu ci przyjmie. Czy obecne chodzą ci w Gear 1 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ocokaman69 Opublikowano 25 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2025 (edytowane) Ok dzięki za odpowiedzi. Ktoś zaproponował mi identyczną parę 16GB więc takie same chyba będą współpracować i nie będzie problemów? Cena 110 zł jest ok? Edytowane 25 Lutego 2025 przez ocokaman69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2025 Godzinę temu, ocokaman69 napisał(a): Ktoś zaproponował mi identyczną parę 16GB więc takie same chyba będą współpracować i nie będzie problemów? Przy prędkości 3733 MT/s może tak, a może nie - wyżej już masz napisane z jakiego powodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Leto Opublikowano 18 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2025 Witam. Mam wyżej wspomnianą płytę główną. Do tej pory miałem na niej 2 kości 8 GB RAM DDR4 GOODRAM 3000mhz cl 16. Udało mi się dostać kolejne 2 takie same kości RAM ( ten sam producent, taktowanie i rok produkcji). Po dołożeniu tych dwóch kości do gniazd w płycie ( chciałem upgradu z 16 do 32 GB RAM) komp się nie odpala. Na płycie jest wyświetlacz, który informuje mnie: error C4 . Czy może mi ktoś pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2025 patrzyłeś czy nowe kości odpalają same ? bo stare już testowałeś to działa powkładaj w różne banki. Z upgraduj bios, a jak nie to albo kontroler procesora albo po po prostu GoodRamy to słabe ramy i 4 bank nie odpalą najlepiej weź po jednej kości i testuj pojedynczo każdy bank* jak masz wersje biosu bete to zmień na 4.2 i na odwrót Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Leto Opublikowano 18 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2025 Znalazłem jakieś szczątkowe informacje, na zagranicznych stronach, że ludzie mieli taki sam problem z tą kartą. Nie znalazłem żadnego zaproponowanego rozwiązania, które jednoznacznie zostało potwierdzone jako pomocne. Znalazłem wzmianki o "CMOS clear" itp, natomiast nie wiem co to znaczy i jak to zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 18 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2025 Godzinę temu, Sir_Leto napisał(a): Znalazłem wzmianki o "CMOS clear" itp, natomiast nie wiem co to znaczy i jak to zrobić. to będzie ciekawy temat 🤪 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 19 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2025 (edytowane) 7 godzin temu, Sir_Leto napisał(a): ...Znalazłem wzmianki o "CMOS clear" itp, natomiast nie wiem co to znaczy i jak to zrobić. Jeśli miałeś aktywny profil XMP pamięci, nie zmieniłeś ustawień, tylko po prostu dołożyłeś kolejne kości RAM, to bardzo prawdopodobne, że z tego powodu, płyta teraz nie wstaje. Podstawy diagnostyki podał Ci już @axsin302 Clear CMOS czyści pamięć BIOSu, powoduje przywrócenie fabrycznych ustawień. Jeśli to wykonasz, wyeliminujesz ewentualne problemy powodowane przez złe ustawienia, jak aktywny profil XMP dla dwóch kości RAM, gdy zamontowałeś już dwie dodatkowe kości. Dlatego taką główną poradę znajdujesz, w Twoim przypadku, w sieci. Wszystko jest opisane w manualu Twojej płyty głównej: z370_Taichi_User_Manual Płyta posiada przycisk Clear CMOS (jest także standardowa zworka Clear CMOS bezpośrednio na płycie głównej): Opis ogólny Clear CMOS: Funkcja przycisku Clear CMOS: Po wykonaniu resetu BIOSu (Clear CMOS) należy wejść do BIOSu i zapisać ustawienia, ewentualnie dokonać zmian według własnych potrzeb. W Twoim przypadku zrobiłbym reset BIOSu, zapisał fabryczne ustawienia i sprawdził czy system na nich odpali, przy 4 kościach RAM. Edytowane 19 Marca 2025 przez pitol321 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ando09 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2025 To tak ma być? Czy ja dopiero po pięciu latach odkrywam że pamięci pracują z połową częstotliwości? 😄 Pamięć RAM DDR4 Patriot 32GB (4x8GB) 3733MHz CL17 Viper Steel Zasilacz do komputera XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold Chłodzenie procesora Noctua NH-D15S 140mm Płyta główna Socket 1200 MSI MAG Z490 TOMAHAWK Procesor Intel Core i9 Intel Core i9-10850K Karta graficzna Asus TUF RTX3080 OC Obudowa Corsair 4000D AIRFLOW Początkowo były dwie kości później dokupiłem jeszcze dwie . Profil XMP włączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ju-rek Opublikowano 5 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2025 Bo to się liczy x2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2025 Odrobinę dłuższa wersja tego co napisał kolega wyżej. Ludzie często mylą MT/s i MHz. Twoje RAMy pracują dokładnie tak jak powinny. Łap linka gdzie jest to krótko i wyraźnie wytłumaczone. >>click<< 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...