Skocz do zawartości
gufhx

Ocena kompatybilności zestawu - Gigabyte GeForce RTX 5080 / 9800X3D / GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 / Lexar 2TB M.2 NM790 / SEASONIC Focus GX-1000

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć
Po przejrzeniu wszystkich polecanych zestawów, forów itd zamówiłem taki zestaw. 
Chciałbym potwierdzić czy wszystko będzie kompatybilne i czy na coś ewentualnie powinienem się przygotować jeżeli chodzi o składanie/instalację bo pierwszy raz planuję składać samemu.
Zasilacz i płytę główną dałem świadomie trochę droższe przyszłościowo

KARTA GRAFICZNA - Gigabyte GeForce RTX 5080 Windforce OC 16GB GDDR7 DLSS4
PROCESOR - AMD Ryzen 7 9800X3D
PŁYTA GŁÓWNA - Gigabyte X870E A ELITE WIFI7
RAM - GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER
DYSK - Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790
ZASILACZ - SEASONIC Focus GX-1000 1000W 80 Plus Gold ATX3.1
CHŁODZENIE - coś wodnego z polecanych dobiorę z obudową
SYSTEM - Windows 11 Home

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez gufhx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tylko zmienił tą płytę, dużo tu na forum wątków z płytami Gigabyte w tle.

Chociażby MSI X870E Gaming Plus WIFI jest wydaje mi się osobiście lepszą opcją. 

Lub nawet MSI MAG X870E Tomahawk WIFI jest w podobnym zakresie cenowy w owocowym sklepie.

Ale ostatecznie wybór należy do Ciebie. Ja bym się na płytę Gigabyte nie zdecydował. 

Zastanów się tylko czy to ma sens, kupujesz procesor z najwyższej półki na płycie oszczędzasz...

Edytowane przez laidman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, laidman napisał(a):

Ja bym tylko zmienił tą płytę, dużo tu na forum wątków z płytami Gigabyte w tle.

Lub nawet MSI MAG X870E Tomahawk WIFI jest w podobnym zakresie cenowy w owocowym sklepie.

Ale ostatecznie wybór należy do Ciebie. Ja bym się na płytę Gigabyte nie zdecydował. 

Zastanów się tylko czy to ma sens, kupujesz procesor z najwyższej półki na płycie oszczędzasz...

Właśnie wydawało mi się że nie oszczędzam bo wszędzie są polecane np max Gigabyte B850 GAMING i że nie warto dopłacać do lepszej bo nic to nie zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, gufhx napisał(a):

Właśnie wydawało mi się że nie oszczędzam bo wszędzie są polecane np max Gigabyte B850 GAMING i że nie warto dopłacać do lepszej bo nic to nie zmienia.

Najlepiej poczytaj tu na forum, Moder teraz podzielił na producentów, to możesz sobie zbudować własne zdanie.

A co do chipsetu to każdy musi sam wybrać, różnice są nieodczuwalne a ceny tak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, laidman napisał(a):

Składałem kilka zestawów zarówno na B850 jak i 870E Aorus Elite i żadnych problemów nawet z budżetowymi pamięciami.

Ta MSI to biedaz jedno złącze M.2 mniej I gorsze audio.

W jakiej cenie masz te podzespoły? GPU mocno drożeją i żebyś nie kupił Windforca w cenie niewiele niższej jak Gaming OC który ma zdecydowanie lepsze chłodzenie i 4 lata gwarancji po rejestracji produktu na stronie producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi