MiGo Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia Cześć, Jako że opuściłem tonący okręt Windowsa, wyzbyłem się odpowiedniego sprzętu, ale... życie bywa złośliwe i jestem zmuszony znaleźć coś co nada się do kompilowania programów i testowania bazy danych pod Windowsem. Na celowniku mam różne mini pc, ale są głośne i mają ograniczone TDP, no i cena czegoś sensownego z 8 rdzeniami podbiega pod 3K (choć to ciągle układy klasy U). Zupełnie przypadkiem widziałem filmik Kei's o tym tanim gamingu: https://www.komputronik.pl/product/981933/laptop-hp-victus-15-fb3041nw-ryzen-5-240-15-6-144hz-16gb-512gb-no-os-rtx5050-czarny.html a najtańsza wersja z 16gb/512gb i gf3050 spełnia kryteria: lepsze TDP procesora, ilość wątków, kultura pracy no i możliwość przeniesie lepsza niż minipc. Czy ktoś miał do czynienia z tym komputerem by potwierdzić jak się sprawuje w trybie "cichy" i "wydajny", ale nie w grach? Albo, jakaś inna alternatywa (np. LOQ?) która nie będzie wyjącym klocem? Uprzedzając pytania, ekran i wydajność grafiki ma drugorzędne znaczenie, bo i tak będzie wpięty w monitory 3400x1440. Pozdro, Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiGo Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia (edytowane) No to sobie sam odpowiem po wizycie w Media Markt. Laptop jest ok ale ma jeden feler: zawiasy. Pukanie w palmrest wywołuje drgania ekranu, czego nie można powiedzieć o LOQ 15, który z kolei jest b.duży. Jeśli doczytam się czy Victus przez USB-C jest w stanie być kontrolowanym ze stacji dokującej Lenovo, to będzie to tańsza i lepsza alternatywa dla NUC/MiniPC. Edytowane 20 Stycznia przez MiGo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 12 hours ago, MiGo said: Jeśli doczytam się czy Pavilon przez USB-C jest w stanie być kontrolowanym ze stacji dokującej Lenovo, to będzie to tańsza i lepsza alternatywa dla NUC/MiniPC. Generalnie to nie ma znaczenia jaką markę stacji dokującej masz, o ile laptop wspiera DisplayPort poprzez USB-C. Jeśli to wspiera, to praktycznie jakakolwiek stacja dokująca na USB-C zadziała. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia Hej, wcześniej przed zmianą miałem dream machines rg3060 i byłem bardzo zadowolony z kultury pracy. Obecnie mam RT5070Ti również od dm i szczerze polecam ci zerknąć na coś od nic. W twoim budżecie widzę RG3050-15PL75 z rtx 3050, i7-13620H, 16gb ram oraz dyskiem 1TB. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiGo Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 3 godziny temu, BlackWhite46 napisał(a): Generalnie to nie ma znaczenia jaką markę stacji dokującej masz, o ile laptop wspiera DisplayPort poprzez USB-C. Jeśli to wspiera, to praktycznie jakakolwiek stacja dokująca na USB-C zadziała. Znalazłem wzmiankę na stronie supportu HP o działającym DP przez USB-C ze stacjami dokującymi HP, więc pójdzie też z każdą inną, tak jak piszesz. Pytanie czy guzik "power" zadziała ale to drobiazg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiGo Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia W dniu 19.01.2026 o 09:49, Merqus4 napisał(a): Hej, wcześniej przed zmianą miałem dream machines rg3060 i byłem bardzo zadowolony z kultury pracy. Obecnie mam RT5070Ti również od dm i szczerze polecam ci zerknąć na coś od nic. W twoim budżecie widzę RG3050-15PL75 z rtx 3050, i7-13620H, 16gb ram oraz dyskiem 1TB. A jak oceniasz jakość wykonania, tj. czy zawiasy trzymają ekran stabilnie tak by drobne wstrząsy, np. pisanie na klawiaturze, nie bujało nim? Cenowo jest drożej ale jak lepiej zrobione, to czemu nie... Celuję w konfigurację na AMD, by nie mieć suszarki i uniknąć problemów z "przepalającymi się" mostami Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 20 godzin temu, MiGo napisał(a): A jak oceniasz jakość wykonania, tj. czy zawiasy trzymają ekran stabilnie tak by drobne wstrząsy, np. pisanie na klawiaturze, nie bujało nim? Cenowo jest drożej ale jak lepiej zrobione, to czemu nie... Celuję w konfigurację na AMD, by nie mieć suszarki i uniknąć problemów z "przepalającymi się" mostami Intela. Całość plastik, ale solidny, wydajnościowo byłem zawsze zadowolony, zawiasy sztywne, a gdy coś bardziej wymagającego odpalałem to nie było odrzutowca, wiadomo trochę powyje, ale to tak normalnie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...