Lvkas Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia Cześć wszystkim, Przychodzę z prośbą o poradę. Posiadam zestaw, który wydajnościowo mi odpowiada, ale mam duży problem z temperaturami podczas grania. Komputer robi się głośny i gorący. Zdiagnozowałem, że obecna obudowa i chłodzenie CPU są "wąskim gardłem" dla tych podzespołów. Mój obecny zestaw: CPU: Intel Core i5-12600KF GPU: PNY GeForce RTX 3080 12GB UPRISING MOBO: Gigabyte B660 GAMING X DDR4 RAM: G.Skill RipjawsV 32GB 3600MHz PSU: XPG CORE REACTOR 850W Gold Obecna obudowa: Lian Li LANCOOL 205 Mesh Obecne chłodzenie: Spartan 5 MAX Plan: Chcę wymienić obudowę oraz chłodzenie procesora. Zależy mi na tym, aby nowa obudowa była przewiewna, ale przede wszystkim przyszłościowa. W przyszłości planuję przesiadkę na RTX 5080 (lub inne duże karty). Narazie zaciekawiły mnie głównie marki be quiet! oraz Endorfy. Chcę też przejść na AIO (chłodzenie wodne) 360mm. Wstępnie wytypowałem dwa warianty. Który będzie lepszy? Opcja 1 Obudowa: be quiet! Shadow Base 800 DX Chłodzenie: Endorfy Navis F360 (montaż na topie) Opcja 2 Obudowa: Endorfy Arx 700 Air Chłodzenie: Endorfy Navis F360 (montaż na topie) Czy zasilacz (850W) w nowej, chłodniejszej obudowie będzie ok przy planach na RTX 5080? Zależy mi na ciszy i zbiciu temperatur na obecnym i5-12600KF. Jeśli polecacie inne zestawy ewentualnie może problem jest gdzieś indziej to jestem otwarty na propozycje Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia Ludzie kupują to chłodzenie cieczą dla CPU a później ładują klasyczne GPU które im to chłodzenie koncertowo grzeje. Moim zdaniem chłodzenie cieczą ma sens, jeśli robimy chłodzenie cieczą zarówno dla GPU (i chłodnicę od niego dajemy na górę) i chłodzenie cieczą dla CPU (i jego chłodzenie dajemy na tył) - wówczas GPU nie ogrzewa CPU/CPU nie ogrzewa GPU. Natomiast jak ma być klasycznie, to wystarczy be quiet Pure Rock PRO 3 na tego i5 12600K + obudowa fractal torrent (dwa wentylatory 180mm robią przewiew w całej obudowie). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lvkas Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia Rozumiem, dzięki wielkie za podpowiedź. 2 godziny temu, Kyle napisał(a): Ludzie kupują to chłodzenie cieczą dla CPU a później ładują klasyczne GPU które im to chłodzenie koncertowo grzeje. Moim zdaniem chłodzenie cieczą ma sens, jeśli robimy chłodzenie cieczą zarówno dla GPU (i chłodnicę od niego dajemy na górę) i chłodzenie cieczą dla CPU (i jego chłodzenie dajemy na tył) - wówczas GPU nie ogrzewa CPU/CPU nie ogrzewa GPU. Natomiast jak ma być klasycznie, to wystarczy be quiet Pure Rock PRO 3 na tego i5 12600K + obudowa fractal torrent (dwa wentylatory 180mm robią przewiew w całej obudowie). https://techlord.pl/fractal-design-torrent-solid-czarna-p-14318.html Czy ten model będzie ok? Bo znalazłem kilka opcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia Ja mam dla przykładu 14600k i na nim postawiony Endorfy 240mm na Topie obudowy BQ 500DX. Na tyle obudowy jest 140mm wentylator od BQ (fabrycznie zamontowany) który potrafi nawet na 50% RPM wyciągnąć ciepło z obudowy. Ale najlepsze jest to, że na froncie nie mam żadnych wentylatorów, ponieważ ten na tyle 140mm potrafi wymusić obieg powietrza w całym komputerze. Grafikę mam delikatną, ale jak by nie było 150Wat potrafi wydzielić ciepła. BQ 500DX jest bardzo stabilną obudową ( nie brzęczy, całkiem dobrze tłumi hałas, itp) Na TOP bez problemów można założyć porządne chłodzenie 240mm (280mm może kolidować wysokim Ramem) Ogólnie obudowy BQ są porządnie wykonane i dobrze zachowują się w odprowadzaniu ciepła (tył 140mm wentylator) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...