Skocz do zawartości
NikCze

Pomoc w konfiguracji nowego PC

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
poskładałem niedawno nowy komputer i chciałbym go prawidłowo skonfigurować pod gry, bez podkręcania. Zależy mi na stabilności, kulturze pracy i zachowaniu gwarancji.

Jak na razie działa normalnie, ale nie mam pewności, jak zachowa się pod większym obciążeniem, np. podczas grania w bardziej wymagające gry.

Mam wrażenie że na podstawowym użytkowaniu trochę szumi/słychać wentylatory, jakby działał na wyższych obrotach. (tempGPU 38,5°C; CPU średnia wszystkich 54°C)

Czasami też słychać taki dziwny ?szmer? jakby ..nie wiem.. pompa AIO, Nie mam też pewności, czy pompę chłodzenia AIO podłączyłem do płyty głównej poprawnie. Obecnie jest podłączona do złącza AIO_PUMP, ale na płycie znajduje się również złącze W_PUMP (podejrzewam że chodzi o pompę wodną do customowego chłodzenia)

Specyfikacja zestawu:

Płyta: ASROCK X870E Nova WiFi
CPU: AMD Ryzen 9 9900X3D 
RAM: Patriot Viper Venom 64GB, 6400MHz, CL32
GPU: ASUS Gegorce RTX 5080 PRIME OC 16GB
AIO: be quiet! Pure Loop 2 FX 360mm
Zasilacz: be quiet! Power Zone 850W
Obudowa: PHANTEX Evolv X2

Chciałbym prosić o pomoc w kwestii:

BIOS:

• napięcia CPU (wiem o problemach z procesorami AMD na płytach ASRock i że trzeba coś ustawić, PBO itp. Ogólnie staram się na chłodno podchodzić do tego tematu.)
  • ustawień, które warto sprawdzić lub zmienić pod moje podzespoły
  • RAM – np. (XMP / EXPO)czy włączać i na co uważać
  • ustawień wentylatorów i chłodzenia AIO
  • monitorowania temperatur / napięć
  • opcji zbędnych pod gry, które można wyłączyć

Zrobiłem update BIOS 4.03(ale już widzę że wyszła nowa 4.04). Nie mam jakiegoś doświadczenia z BIOS-em, więc chętnie przyjmę każdą poradę i wyjaśnienie. 

GPU / sterowniki:

• ustawienia dla kart NVIDIA / ASUS (bez OC)
  • Panel sterowania NVIDIA – co warto ustawić pod granie

Windows 11:

• ustawień systemowych pod granie
  • trybu gry, zasilania, sterowników
  • co warto wyłączyć, a czego lepiej nie ruszać
  • ogólne wskazówki po świeżej instalacji

Zostawiam pełne pole do popisu 🙂
Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi