Skocz do zawartości
Igorius

Ocena zestawu (obudowa plus zasilacz)

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o ocenę tego zestawu:

1) Obudowa Silent Base 802 Biała

https://www.morele.net/obudowa-be-quiet-silent-base-802-window-biala-bgw40-7563298/

2) Zasilacz Pure Power 13 M 750W (a może wziąć mocniejszy 850W?)

https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-13-m-750w-bp026eu-15303342/

3) 2x wentylatory Silent Wings 4 PWM (jeden na piwnicę, jeden na dach... w sumie może nawet trzy takie? ten z tyłu dam jako trzeci na front, dwa nowe na tył i top i jeden na piwnicę?)

https://www.morele.net/wentylator-be-quiet-silent-wings-4-140mm-pwm-czarny-bl096-11043602/

Z tego, co wiem do tego zestawu trzeba dokupić przedłużkę do kontrolera wentylatorów oraz przedłużkę przewodu zasilającego (właśnie - płyty czy procesora czy obu?). Tu moje pytanie które dokładnie aby pasowały? Obudowa biała, wszystkie podzespoły będą czarne, zero podświetlania.

Co w środku zestawu? RTX 3070 8GB Ventus 2x od MSI (głośne wentyle) -> kiedyś tam wymiana na coś z min. 16GB VRAM (ale to pewnie za dwa lata); mam jeszcze (w szufladzie już lezą częsci,  kupowałem je w promocjach pojedynczo) R7 7700, Assassin Peerless 120 SE Black, MSI Tomahawk WIFI oraz zestaw 2x 16GB 6000 CL30 od Kingstona. W sumie to mam wizję, że podzespoły czarne a obudowa biała, zero podswietlenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.01.2026 o 18:42, Dikson napisał(a):

Co do samego zasilacza za 400 zł masz obecnir MSI MPG 850W.

Masz na myśli ten?
https://www.morele.net/zasilacz-msi-mag-a850gn-pcie5-850w-306-7zpbx11-ce0-15417186/
W czym jest on lepszy od wskazanego przeze mnie (oprócz mocy znamionowej)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://pl-store.msi.com/products/zasilacz-mpg-a850g-pcie5-power-supply?variant=42357110309057

Z kodem na 100 zł z newslettera jak dodasz podkładkę wychodzi 360 za sam PSU

Bequiet zmienił platformę, zmienił też kondensatory.

MSI ma lepszej jakości elektrolit i jest tańszy więc wybór prosty 

Screenshot_20260203_171621_Chrome.jpg

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, jednak cena to nie wszystko. Mimo, że w awatarze mam logo MSI (a także wybrałem ich płytę czy mam od nich kartę grafiki) dorzucę złotówek do mocniejszej wersji 850W od be quiet.
Oto recenzja-testy:
1) MSI
2) be quiet 

Dlaczego wybieram be quiet! Pure Power 13 M 850W zamiast MSI MAG/MPG 850W:

Lepszy hold-up time: ~21.8 ms vs ~16–17 ms w MSI → większy zapas stabilności przy skokach obciążenia.

Lepszy transient response: wyższe napięcie 12V pod spike → stabilniejsze zasilanie GPU, mniejsze ryzyko crashy.

ATX 3.1 i natywne 12V-2x6: fizycznie poprawione złącze, lepszy kontakt, większe bezpieczeństwo niż starsze implementacje.

Bardziej stabilna linia 12V w testach Cybenetics: mniejszy spadek napięcia pod nagłym obciążeniem.

Lepsza implementacja standardu jako całości: mimo mieszanych kondensatorów, osiąga lepsze wyniki elektryczne niż MSI na CWT.

Wniosek:
Pure Power 13 M 850W ma lepsze parametry tam, gdzie to naprawdę ma znaczenie: stabilność napięcia, transient response i hold-up time. Technicznie lepszy wybór pod nowoczesne GPU.

A kod "newsletter" nie działa mimo, że mam tam konto i zarejestrowany w MSI sprzęt, który od nich kupiłem :E

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toś nakopiowal głupot z chatgpt.

Ten raport dotyczy poprzedniej platformy FSP, teraz jest CWT z kondensatorami Teapo, główny do 85 stopni w zasilaczu za takie pieniądze to śmiech na sali.

MSI już od dawna ma kabel z poprawionym złączem 12V-2x6. Na forum masz temat z polecanymi zasilaczami jak i FAQ o samym ATX 3.0.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, jeszcze raz przeanalizowałem testy Cybernetics (bo nie ma innego portalu testującego oba zasilacze). Zrobiłem to dla jasności, wcześniej mogły wystąpić drobne błędy gdyż jest tego sporo i po angielsku. Zrobiłem sobie notatkę w edytorze tekstu, tu ją kopiuję tylko.

Podsumowanie (punkty, tylko dane Cybenetics)

be quiet! Pure Power 13 M 850W
- Hold‑up time: 21.2 ms  
- PWR_OK hold‑up: 18.4 ms  
- Ripple 12V: 25.18 mV  
- Regulacja 12V: 0.57%  
- Sprawność: ETA Platinum  
- Hałas: LAMBDA A++  
- ATX 3.1: tak  
- 12V‑2×6: tak

MSI MPG A850G PCIE5
- Hold‑up time: 16.3 ms  
- PWR_OK hold‑up: 13.9 ms  
- Ripple 12V: 25.21 mV  
- Regulacja 12V: 0.70%  
- Sprawność: ETA Gold  
- Hałas: LAMBDA A‑  
- ATX 3.1: tak  
- 12V‑2×6: tak

Reasumując:

- Sprawność: wygrywa be quiet!  
- Hałas: wygrywa be quiet!  
- Hold‑up time: wygrywa be quiet!  
- PWR_OK: wygrywa be quiet!  
- Ripple: remis  
- Regulacja napięcia: wygrywa be quiet!  
- ATX 3.1: remis  
- 12V‑2×6: remis  

Nie wiem zatem, dlaczego miałbym kupić wskazane MSI, jakieś argumenty za tym podaj na podstawie rzetelnych testów a nie tylko własnej opinii...

Czy MSI MPG A850G występuje w wersji 3.0 i 3.1 oraz 12VHPWR i 12V-2x6? Oczywiście. I nie mam pewności, ktorą wersję tak naprawdę kupię bo sklepy nie informują, albo ukrywają tę informację. W przypadku be quiet Puree Power 13 M 850W nie ma takiego ryzyka.

Edytowane przez Igorius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi