Skocz do zawartości
turtles5

Konto w banku

Rekomendowane odpowiedzi

Osiemnastka powoli sie zbliza (bedzie 10 września - ciekawe, czy ktoś zapamięta 8) ). Pasowałoby wuięc oprócz dowodu itd. wejść w posiadanie konta w banku.

No i teraz pojawia się problem - którego? Nie interesują mnie jakieś super zaawansowane usługi, tylko ich koszt(najlepiej jak najniższy). Bank powinien też obsługiwać polecenie zapłaty. Więc jakie banki polecacie?

Co sądzicie o PKO? Moja starsza tam ma konto i nie narzeka.

A co powiecie o bankowości elektronicznej? O bezpieczeństwo się raczej nie będę musiał martwić. A co ze standardową obsługą takiego konta? Jak np. będę chciał wyjąć kasę z bankomatu czy też załatwić jaąś sprawę osobiście?

Dzieki za porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepsza oferta to banki internetowe jak mbank, czy Inteligo. Wieksze oprocentowanie i brak oplat za prowadzenie konta + mozliwosc sprawdzania salda i robienia przelewow bez ruszania tylka z domu. PKO stanowczo odradzam, to bank dobry dla emerytow, a poza tym biora prowizje za wyplaty z bankomatow euronetu, a tych jest chyba najwiecej(przynajmniej w Warszawie).

W mbanku dostajesz tez e-karte, dzieki ktorej mozna przeprowadzac bezpieczne transakcje w necie, na specjalne konto przelewasz tylko tyle ile kosztowac cie bedzie towar.

Samo zalozenie konta w mbanku jest banalne, wlazisz na stronke, wypelniasz formularz, a po paru dniach dzwonia do Ciebie i podaje kody aktywujace. Po jakims czasie dostajesz poczta umowa, ktorej jeden eglemplarz po podpisaniu odsylasz wraz z kserokopia kilku stron z dowodu i tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho sa 3 sensowne oferty dla uczniow/studentow bez stalych dochodow:

- Multibank

- mBank

- Inteligo

Multibank:

+ wypukla debetowa VISA Classic (przydatna jak sie jezdzi - w stanach np sa duze problemy z VE) bez zaswiadczenia o dochodach

+ kredytowa Visa

+ virtualna visa do platnosci inetowych

+ rachunki walutowe

+ spora oferta kredytowa

+ umiarkowane oplaty miesieczne (1 PLN za prowadzenie i 1 PLN za VE jesli dobrze pamietam)

+ oddzial w wiekszych miastach (przydaje sie do wplat gotowki)

mBank:

+ wysokie oprocentowanie (tylko ile pieniedzy bedziesz trzymac na koncie - jak nie masz ladnych paru tysiecy to i tak odsetki beda groszowe, a jak masz wiecej kasy to kto trzyma ja w banku jak nawet obligacje sa lepiej oprocentowane)

+ niskie koszta

+ wirtualna VISA do inetu

+ kredytowa VE od 500 PLN miesiecznie

+ Visa

Inteligo:

+ swietny serwis SMS (niestety platny 5 PLN)

+ numer 0800

+ VE ktora mozna placic via NET (ale czasami sa problemy)

- tylko VE

- coraz drozej

- w PKO jak sie chce wplacic pieniadze kolejki jak to w PKO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boze, co sie dzieje z forum. Wolno chodzi i kazdy klika po kilka razy. Paranoia.

Poczytam jeszcze jakies opinie o bankach no i chyba jednak padnie na mBank.

Zapytam sie tylko:

Znacie oferte tradycyjnych bankow? Mozecie ktorys polecic? Czy lepiej jednak mBank?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zareklamuje swoj bank - Kredyt Bank:

- kb24 - dostep do konta przez internet i telefon, informacje o saldzie na smsa, przelewy, lokaty, zlecenia stale

- darmowe ubezpieczenie posiadacza konta

- dwie karty w standardzie

- w tym roku jako pierwsi w Polsce wprowadzili karte platnicza z chipem

- debet

- jak je zakladalem (4 lata temu) mialo najwieksze oprocentowanie wsrod kont studenckich

- duzo ilosc bankomatow firmowych

- ubezpieczenie od nieuprawionionego uzycia karty

- czeste konkursy dla osob uzywajacych kb24

- w kazdym banku jest terminal kb24 wiec mozesz sobie wszystko z kontem poukladac

- no i ostatni powod ojciec ma tez konto w KB wiec kiedy przesyla mi kase mam ja juz tego samego dnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja u siebie przelewy mam darmowe ale za prowadzanie konta jest pobierana jakas oplata chyba 2 zlote (tylko dodatkowe uslugi kosztuja)

KB24 jest za darmo, wszystko jest zroznicowane w zaleznosci od rodzaju konta najmniej placa posiadacze kont mlodziezowych, studenckich no i oczywiscie VIP :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostantnio zalozylem konto w Millennium i nie moge zarzekac.

A to oprocentowanie to wogole smiechu warte. Co z tego, ze oprocentowanie w jednym banku bedzie 7% a w drugim 5,5% skoro w skali roku z mojej wyplaty nie uzbieram nawet na utrzymanie tego konta :D

Jedyne co moze byc minusem w millennium to to, ze mozna z bankomatu wyciagac tylko 50 pln lub jego wielokrotnosc (nie mozna np. 70 pln).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie mozna wyciagac wielektrotnosc 20, tak jak mowilem jak je zakladalem te 4 lata to oprocentwoanie konta wynosilo chyba 10,5% :)

aha jescze jedno jak ten mbank za nic nie pobiora oplat a i wszytsko jest za friko to na czym on zarabia ??

Dzial dla indywidualnych cycow traktuja jako forme reklamy, gdzies tak pisali, zarabiaja na firmach.

Pozatym obracaja tez Twoja kasa nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha :P 

reed to mi jeszcze powiedz, czy w mBanku jest jakas wplata minimalna czy nie :?: bo tego nie moge znalezc :? i jaka jest jej wielkosc :?:

Nie wiem czy jest jakas minimalna, tez nie znalazlem, ale przelewac to i 10 gr sie da :)

Zazwyczaj na konto wplywa mi wyplata itp, wiec sam rozumiesz.

Ale mozesz zadzwonic na mLinie i sie dowiedziec : 0 801 362 265

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze mi ktos powiedziec cos o IzzyBanku (czesc mBanku). bo nie mam jeszcze 18 a chcialbym sobie zalozyc.... nie wiem tylko czy starym podsuwac umowe czy nie :P

srednio oplacalne - oplaty za wydanie kart i brak wirtualnego plastiku do inetu. Juz w tym przypadku korzystniej wyglada Inteligo.

zreszta zawsze trzeba sobie samemu przeanalizowac i porownac kilka ofert.

Ja np mam zdecydowana niechec do duzych bankow poglebiona "radoscia" z korzystania z Citi po przejeciu handlobanku. Aktualnie mi bardzo lezy MultiKonto jestem w Multibanku bo mam jak by co jeden oddzial w miescie, mam wypukla karte z ktora nie ma cudow zagranica jak to sie z VE zdarza, moge zrobic nieduzy debet (niestety czasami sie przydaje zeby zaplacic rachunki a wplywy sie spozniaja ;/) i co najwazniejsze nie zadaja stalych wplat na konto co w moim przypadku jest najwazniejsza rzecza (bo sa miesiace gdy nie ma nic a sa takie ze wpada wieksza kwota)

Nie ma ofert idealnych i trzeba sie samemu zdecydowac co najlepiej pasuje do Twojego profilu wykorzystywania uslug bankowych. Nie ma sie co ludzic - jest to arcywygodna rzecz i ja traktuje konta jako poprostu kolejna rzecz usprawniajaca mi zycie tak samo jak telefon, samochod czy palmtop. Nie traktuj konta jako sposob na zarobienie pieniedzy - skonczyly sie czasy gdy odsetki byly 16,5 procent'a i raczej (mam nadzieje) juz nie wroca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi