Skocz do zawartości
Pitis

Problem z XMP DDR4

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym tematem byłem już na innym forum: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4124226.html

W skrócie mam dwa bliźniacze komputery i na obu dzieje się to samo, mianowicie przy włączonym profilu XMP w niektórych grach zawiesza mi komputer, na początku miałem Patriot Viper Steel 2x8 GB 4400 MHz DDR4 i myślałem, że to wina pamięci więc wymieniłem na Thermaltake 4600 MHz R016D408GX2-4600C19A 2x8GB (dedykowane do tej płyty głównej) gdzie na stocku bez problemu działały na 3200 MHZ, lecz problem w xmp dalej był, ostatecznie wymieniłem i te pamięci (podejrzewając zbyt wysokie taktowanie jako winowajcę) na Corsair Vengeance LPX DDR4 2x16GB 3600MHz CL16 (CMK32GX4M2D3600C16) i dalej to samo. Bios aktualny, resetowany, próbowałem je ustawić ręcznie, zbijałem taktowanie do 3200 MHz (gdzie thermaltake chodziły tak stockowo) i było jeszcze gorzej, próbowałem podnieść timingi i tak samo sprawa tylko się pogarszała.

Chciałem włączyć XMP i mieć problem z głowy wiedząc że z ręcznym podkręcaniem raczej sobie nie poradzę, proszę o pomoc od podstaw z ustawieniem pamięci lub program do tego bo chodzą na stocku z raptem 2133MHz

RTX 5060TI 16 GB
Gigabyte Z590 Gaming X
i9 11900F
Corsair RM550x
Kioxia Exceria G2 Plus 1TB
Corsair Vengeance LPX DDR4 2x16GB 3600MHz CL16 (CMK32GX4M2D3600C16)

1000006411.jpg

1000006412.jpg

1000006413.jpg

1000006414.jpg

Edytowane przez Pitis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość etranger

Ja to bym ci powiedział ze przegrałeś w loterii krzemowej, ale .

Nie trzeba było wymieniać pamięci tylko zostawić te które w teorii były dedykowane do twoje płyty głównej i zejść z taktowaniem, a próbować tylko opóźnienia podkręcać.

A tak to masz 3600 które już sa podkradaniem , gdzie  IMC działa na 99% swoich mocy przerobowych już przy 3200, ustaw te 3600 na Gear2 i zobacz czy będzie stabilnie, jakiś CB23 na dziesięć minut, jeśli będzie działać to masz odpowiedz i nie pozostaje nic innego jak ustawić te 3200.

Te cpu nie słynęły z wyjątkowych IMC.

I na miłość boska, F12 w biosie robi ci screenshot który potem możesz nam pokazać nie raniąc naszej artystycznej duszy. 

Edytowane przez etranger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.01.2026 o 09:37, etranger napisał(a):

Ja to bym ci powiedział ze przegrałeś w loterii krzemowej, ale .

Nie trzeba było wymieniać pamięci tylko zostawić te które w teorii były dedykowane do twoje płyty głównej i zejść z taktowaniem, a próbować tylko opóźnienia podkręcać.

A tak to masz 3600 które już sa podkradaniem , gdzie  IMC działa na 99% swoich mocy przerobowych już przy 3200, ustaw te 3600 na Gear2 i zobacz czy będzie stabilnie, jakiś CB23 na dziesięć minut, jeśli będzie działać to masz odpowiedz i nie pozostaje nic innego jak ustawić te 3200.

Te cpu nie słynęły z wyjątkowych IMC.

I na miłość boska, F12 w biosie robi ci screenshot który potem możesz nam pokazać nie raniąc naszej artystycznej duszy. 

Jak ustawiam 3200 robi się to samo a czasami nawet nie włącza komputera (chyba że źle to robię bo w zakładce Mnożnik pamięci systemowej ustawiam na DDR4-3200 i wyłączam XMP), nie wiem czemu te pamięci nie posiadają Gear 2, wcześniejsze miały ale pamiętam że na tych wcześniejszych czy było Gear 1 czy Gear 2 też wysypywało system), dlatego proszę o bardziej szczegółową pomoc gdzie co ustawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość etranger

To nie pamięci posiadają gear 2, to ty ustawiasz tryb pracy kontrolera pamięci, ustawienie Gear 2 zdecydowanie zmniejsza obciążenie tegoż.

ok, wiec, ja to bym zrobił tak, na początek zapisał profil jaki masz teraz, bo w końcu w jakiś sposób on działa i pisałeś ze masz podkręcony procesor. Następnie załadował default do biosu, albo zrobił ta zworka/przyciskiem na płycie, następnie spróbował wymusić profil xmp na defaultowych ustawieniach procesora.

Jeśli to nie pójdzie do ustawiłbym 3200 i zrobił jeszcze raz, potem 3000 a w miedzy czasie gear 2.

Nie wiem gdzie to się u ciebie co ustawia, bo Gigabyte nie raczył dac pełnej instrukcji do twojej płyty, natomiast dali w pieciu qrwa jezykach instrukcje do instalacji audio, no debile.

Wiec F12 na każdej karcie i wklej, wtedy poszukamy, zawsze tez możesz spytać swojej haLucyny (chatgpt) gdzie znajduje się taka opcja w zasadzie jest  to najszybsze rozwiązanie, musisz tylko brać pod uwagę ze haLucyna to halucynacje często, wiec musisz zadawać pytanie szczegółowo i konkretnie.

Jeszcze jedno, mógłbyś przełączyć jezyk na Angielski? Czas kanalow pamieci brzmi conajmniej dziwnie

Masz pogadalem z moja haLucyna.

OK, ten zestaw znam — i tu już wszystko się wyjaśnia 🙂

Corsair Vengeance LPX 2×16 GB 3600 CL16
CMK32GX4M2D3600C16
to dual-rank (2×16 GB) i dość ciężki zestaw dla IMC w i9-11900F.

Najczęstszy problem z tym RAM-em na Z590

XMP 3600 CL16 w Gear 1

dual-rank

i9-11900F (IMC bywa słabszy niż w K)

➡️ Bardzo często niestabilne: crashe, WHEA, reset BIOS, brak POST

To nie jest uszkodzony RAM, tylko przeciążony kontroler pamięci.

Najlepsze ustawienie – STABILNE

Opcja 1️⃣ (najpewniejsza)

Gear 2 @ 3600 MHz

BIOS → Tweaker → Advanced Memory Settings

XMP → Enabled

Memory Frequency → 3600

Memory Controller Gear Ratio → Gear 2

Napięcia:

DRAM Voltage → 1.35–1.38 V

VCCSA → 1.10–1.15 V

VCCIO → 1.05–1.10 V

➡️ Minimalnie wolniejsze niż Gear 1, ale 100% stabilne

Opcja 2️⃣ (jeśli chce Gear 1)

Gear 1 @ 3200 MHz

XMP → Disabled

Memory Frequency → 3200

Timings → 16-18-18-36

DRAM → 1.35 V

VCCSA → 1.05–1.10 V

VCCIO → 1.00–1.05 V

➡️ W praktyce często szybsze w grach niż 3600 Gear 2

Czego NIE robić

3600 Gear 1 + auto napięcia

SA > 1.25 V (degraduje IMC)

IO > 1.20 V

4×DIMM

Jak sprawdzić czy jest OK

CPU-Z → Memory

NB Frequency ≈ 900 MHz → Gear 2

TestMem5 (anta777 Extreme) – min. 1 pełny run

Brak WHEA 19 w Podglądzie zdarzeń

Podsumowanie – krótko

Ten RAM + ten CPU = Gear 2 albo 3200 Gear 1

3600 Gear 1 to loteria

Problem leży w IMC, nie w kościach

To jest haLucyna, ale pytanie było techniczne wiec można założyć ze za daleko nie odpłynęła.

Edytowane przez etranger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.01.2026 o 11:30, etranger napisał(a):

To nie pamięci posiadają gear 2, to ty ustawiasz tryb pracy kontrolera pamięci, ustawienie Gear 2 zdecydowanie zmniejsza obciążenie tegoż.

ok, wiec, ja to bym zrobił tak, na początek zapisał profil jaki masz teraz, bo w końcu w jakiś sposób on działa i pisałeś ze masz podkręcony procesor. Następnie załadował default do biosu, albo zrobił ta zworka/przyciskiem na płycie, następnie spróbował wymusić profil xmp na defaultowych ustawieniach procesora.

Jeśli to nie pójdzie do ustawiłbym 3200 i zrobił jeszcze raz, potem 3000 a w miedzy czasie gear 2.

Nie wiem gdzie to się u ciebie co ustawia, bo Gigabyte nie raczył dac pełnej instrukcji do twojej płyty, natomiast dali w pieciu qrwa jezykach instrukcje do instalacji audio, no debile.

Wiec F12 na każdej karcie i wklej, wtedy poszukamy, zawsze tez możesz spytać swojej haLucyny (chatgpt) gdzie znajduje się taka opcja w zasadzie jest  to najszybsze rozwiązanie, musisz tylko brać pod uwagę ze haLucyna to halucynacje często, wiec musisz zadawać pytanie szczegółowo i konkretnie.

Jeszcze jedno, mógłbyś przełączyć jezyk na Angielski? Czas kanalow pamieci brzmi conajmniej dziwnie

Masz pogadalem z moja haLucyna.

OK, ten zestaw znam — i tu już wszystko się wyjaśnia 🙂

Corsair Vengeance LPX 2×16 GB 3600 CL16
CMK32GX4M2D3600C16
to dual-rank (2×16 GB) i dość ciężki zestaw dla IMC w i9-11900F.

Najczęstszy problem z tym RAM-em na Z590

XMP 3600 CL16 w Gear 1

dual-rank

i9-11900F (IMC bywa słabszy niż w K)

➡️ Bardzo często niestabilne: crashe, WHEA, reset BIOS, brak POST

To nie jest uszkodzony RAM, tylko przeciążony kontroler pamięci.

Najlepsze ustawienie – STABILNE

Opcja 1️⃣ (najpewniejsza)

Gear 2 @ 3600 MHz

BIOS → Tweaker → Advanced Memory Settings

XMP → Enabled

Memory Frequency → 3600

Memory Controller Gear Ratio → Gear 2

Napięcia:

DRAM Voltage → 1.35–1.38 V

VCCSA → 1.10–1.15 V

VCCIO → 1.05–1.10 V

➡️ Minimalnie wolniejsze niż Gear 1, ale 100% stabilne

Opcja 2️⃣ (jeśli chce Gear 1)

Gear 1 @ 3200 MHz

XMP → Disabled

Memory Frequency → 3200

Timings → 16-18-18-36

DRAM → 1.35 V

VCCSA → 1.05–1.10 V

VCCIO → 1.00–1.05 V

➡️ W praktyce często szybsze w grach niż 3600 Gear 2

Czego NIE robić

3600 Gear 1 + auto napięcia

SA > 1.25 V (degraduje IMC)

IO > 1.20 V

4×DIMM

Jak sprawdzić czy jest OK

CPU-Z → Memory

NB Frequency ≈ 900 MHz → Gear 2

TestMem5 (anta777 Extreme) – min. 1 pełny run

Brak WHEA 19 w Podglądzie zdarzeń

Podsumowanie – krótko

Ten RAM + ten CPU = Gear 2 albo 3200 Gear 1

3600 Gear 1 to loteria

Problem leży w IMC, nie w kościach

To jest haLucyna, ale pytanie było techniczne wiec można założyć ze za daleko nie odpłynęła.

Dzięki tobie po dwóch latach rozwiązałem problem... nie wierzę że mogłem to ominąć, faktycznie wystarczyło ustawić Gear 2 i wszystko działa napięciami nawet nie musiałem się bawić bo są ustawione w wartościach przez ciebie podanych, temat rozwiązany, dzięki za pomoc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi