Skocz do zawartości
gorzko

Upgrade pod obróbkę zdjęć za 2-5k

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zacząłem trochę fotografować i mój obecny komputer strasznie zamula przy obróbce zdjęć - przesunięcie jednego suwaka oznacza od kilku do kilkunastu sekund czekania na efekt. Obrabiam tylko ok. kilkunastu zdjęć na tydzień, ale i tak jest to mordęga.

Czy da się jakoś unowocześnić mój komputer, żebym uzyskał minimalny komfort pracy? :-) Poza zdjęciami jestem niedzielnym graczem (raczej stare tytuły i z tym nie ma problemu) oraz czasem programuję (tu bywa gorzej).

Mój budżet to 2-5k PLN, w zależności od tego jak duży efekt uzyskam. Do budżetu można doliczyć kwotę, jaką uzyskam z odsprzedaży wymienianych części. Jestem otwarty na zakup używek, ale raczej przy niższym budżecie. Z góry dziękuję za sugestie, poniżej zamieszczam mój obecny zestaw.

Procesor                                  Intel(R) Core(TM) i5-10400F 2.90GHz
RAM                                         ADATA XPG Gammix D10 3600MHz CL18 16GB (2x8GB)
Grafika                                     Sapphire Radeon RX 570 NITRO+ 4GB GDDR5
Płyta główna                            MSI B560M PRO
Dysk 1 (system i programy)    Samsung SSD 850 EVO 250GB 
Dysk 2 (gry i programy)          Western Digital HDD 7200 RPM WD5000AAKX 500GB
Dysk 3 (zdjęcia)                       Crucial SSD MX500 500GB
Zasilacz                                    SilentiumPC Deus G1 500W 80Plus Bronze
Obudowa                                  SilentiumPC Regnum RG6V TG REV 1.1
Monitor                                     Dell U2722DE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj Mac mini M4, może być 16gb ram i 256 Gb dysku. Do tego hub na TB4 który ma gniazdo M.2 co by zwiększyć pojemność. Gdzie kupić? Strona Apple, sekcja "fabrycznie odnowione" lub na lantre.pl .  Za około 5K jest Mac Studio a to już inna liga niż Mac mini. Polecam.
Jeśli chcesz PC, to sama karta nvidia zje Ci 1.5K a gdzie procesor, płyta a może i nawet RAM jeśli wejdziesz w DDR5. Nie wiem czy to Ci się opłaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, MiGo napisał(a):

Poszukaj Mac mini M4, może być 16gb ram i 256 Gb dysku. Do tego hub na TB4 który ma gniazdo M.2 co by zwiększyć pojemność. Gdzie kupić? Strona Apple, sekcja "fabrycznie odnowione" lub na lantre.pl .  Za około 5K jest Mac Studio a to już inna liga niż Mac mini. Polecam.
Jeśli chcesz PC, to sama karta nvidia zje Ci 1.5K a gdzie procesor, płyta a może i nawet RAM jeśli wejdziesz w DDR5. Nie wiem czy to Ci się opłaci.

Maki serio wychodzą tak korzystnie cena vs wydajność? Ciekawa opcja, tylko nie wiem, czy byłbym w stanie się przestawić 😕 Chyba, że masz na myśli korzystanie z dwóch kompów, ale to by było średnio wygodne.

Godzinę temu, Kyle napisał(a):

i5 10400F pracuje Ci przy jedynie 2,9GHz?

Skopiowałem bezmyślnie z systemu. Wygląda na to, że mam włączone turbo, bo HWiNFO pokazuje ok. 4 GHz.

image.png.fe16dced41a38e523fef4a5e914f413e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

58 minut temu, gorzko napisał(a):

Maki serio wychodzą tak korzystnie cena vs wydajność? Ciekawa opcja, tylko nie wiem, czy byłbym w stanie się przestawić 😕 Chyba, że masz na myśli korzystanie z dwóch kompów, ale to by było średnio wygodne.

Tak. Na Forum Nikoniarzy jest wątek Mac-owo sprzętowy wraz z przykładami czasów przetwarzania "denoise". W skrócie, m4 mini robi robotę, Studio M1/M2 (z M1 Max lub M2 Max) rozwala system za ok 2.5K i 5K odpowiednio. Korzystanie z 2 komputerów? czemu nie, chyba monitor ma 2 wejścia cyfrowe? Jest ciszej. Nie wiem co programujesz, ale tutaj też Mac daje radę (front i backend). Do gier zostaw sobie to co masz lub ewentualnie podmień CPU czy grafikę z czasem, ale taniej jest kupić PS5...

Jedyny minus: alt i control zamienione miejscami, ale to sobie ogarniesz z poziomu systemu (podmiana klawiszy).

Edytowane przez MiGo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym obrabiasz zdjęcia?

Obecna płyta to bieda, 2 sloty na RAM I jedno złącze M.2 co przy obecnym CPU ogranicza Cię do PCIE 3.0 x4.

Co można tutaj zrobić to rozbudować RAM czyli wymiana na 2x16GB, kupić SSD 1TB koszt za coś dobrego obecnie to 560 zł - Gigabyte Aorus 7300, zmienić GPU ale obecny zasilacz do zmiany •300-500 zł za nowy PSU ATX 3.1. Karta zdecydowanie od zielonych, modele z 16GB VRAM to najtaniej jak zdążysz 2100 za 5060 TI 16GB lub szukać używanego 3060/3060 TI choć też zdrożały jak obecnie wszystko.

Ewentualnie zmiana platformy na i5 14400F B760 DDR4 i reszta to samo.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dikson napisał(a):

....Karta zdecydowanie od zielonych, modele z 16GB VRAM to najtaniej jak zdążysz 2100 za 5060 TI 16GB lub szukać używanego 3060/3060 TI choć też zdrożały jak obecnie wszystko.

...

Do obróbki zdjęć (odszumianie) każda karta zdolna "do AI" będzie dobra. Nie musi to być nvidia. Na https://www.pugetsystems.com/all-articles/ albo https://www.fredmiranda.com/forum/board/16/ można poczytać. Apple wypada dobrze bo ma dość dużo rdzeni i unified RAM, przez co jest to szybkie i bez dużego oporu cieplnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, MiGo napisał(a):

Do obróbki zdjęć (odszumianie) każda karta zdolna "do AI" będzie dobra. Nie musi to być nvidia. Na https://www.pugetsystems.com/all-articles/ albo https://www.fredmiranda.com/forum/board/16/ można poczytać. Apple wypada dobrze bo ma dość dużo rdzeni i unified RAM, przez co jest to szybkie i bez dużego oporu cieplnego.

Poczytać to Ty sobie możesz, złożyłem więcej konfigow do pro zastosowań niż Ci się śniło

Mac srak, to się nie nadaje do większej roboty, a tym bardziej pod cięższy soft.

• Thanks 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 hours ago, Dikson said:

Mac srak, to się nie nadaje do większej roboty, a tym bardziej pod cięższy soft.

Kiedyś to było prawdą, ledwo mogli opanować procesory Intela, ale w ostatnich latach sytuacja się bardzo zmieniła. Miałem styczność z MacBookiem Pro M1 kolegi i to są bardzo dobre procesory, chociaż do tanich to nie należą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Dikson napisał(a):

Poczytać to Ty sobie możesz, złożyłem więcej konfigow do pro zastosowań niż Ci się śniło

Spoko, po co te nerwy? Dobrze wiedzieć, następnym razem zgłoszę się do Ciebie by oszczędzić czasu na czytanie głupich stron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dikson @MiGo Panowie, czil, obaj mi bardzo pomogliście w rozeznarozeznaniu się w dostępnych opcjach i to się ceni 🙂

23 godziny temu, Dikson napisał(a):

Obecnie głównie Canon DPP 4, ale testuję różne opcje (DxO, LR).

Na innym forum padła też opcja i5 14400F + 5060. Waham się między tym a maczkiem. Mak wydaje się spoko opcją, ale problem taki, że aktualny PC też prosi się o upgrade... A jak go zrobię, to po co mi Mak 🙂

A do tego mam małe biurko, na którym i tak przez hub w monitorze obsługuję prywatnego i służbowego kompa 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, gorzko napisał(a):

Obecnie głównie Canon DPP 4, ale testuję różne opcje (DxO, LR).

Na innym forum padła też opcja i5 14400F + 5060. Waham się między tym a maczkiem. Mak wydaje się spoko opcją, ale problem taki, że aktualny PC też prosi się o upgrade... A jak go zrobię, to po co mi Mak 🙂

A do tego mam małe biurko, na którym i tak przez hub w monitorze obsługuję prywatnego i służbowego kompa 😆

Bierz wszystko zatem ;).

Policz to i5 + 5060, stawiam że 5-6 tys pójdzie na lepsze części. DxO, C1 zadowoli się czymkolwiek co ma "shadery", co do LR to nie wypowiem się bo przestałem używać w wersji 5.3 (7 lat temu ?). Jeśli masz do przerobienia 300 klatek tygodniowo (bo fotografowałeś wesele) to Studio z M2 Ultra (10K PLN) bo na nim wyciągasz duże przyspieszenia, jeśli 10 na 30 to lepiej podrasuj to co masz. A jak nie chcesz nic obrabiać to spróbuj fotografować Fujifilm 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość etranger

Nie ma czegoś takiego jak, nie wiem czy się przestawię, używasz aparatu fotograficznego, telefonu, oprogramowania wszelakiego, a MacOs to tylko troche inne oprogramowanie.

Dam sobie reke uciąć albo nawet cos więcej ,ze włączysz uruchomisz i zapomnisz ze jest cos inaczej.

Z czego z twoim sprzętem poradzi sobie i to z duża nawiązka nawet  M1 z tym ze tego trudniej ustrzelić z odpowiednia ilością ramu.

Edytowane przez etranger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.01.2026 o 16:42, MiGo napisał(a):

Do tego hub na TB4 który ma gniazdo M.2 co by zwiększyć pojemność.

@MiGo Możesz polecić jakiś konkretny model? I jak to najlepiej wszystko połączyć? Copilot mi to tak rozrysował 😆 Tylko docki, które polecił, kosztują tyle, co karta graficzna...

copilot_image_1769871791249.thumb.jpeg.dc0dae5f0d356dbb98ad13edf2787441.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kolei: do MAC mini podłączasz ten model https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/akcesoria-komputerowe/huby/hub-satechi-st-gmmshs-usb-typu-c-pasywny?gad_source=1&gad_campaignid=21537684600&gbraid=0AAAAADoIO6_ycFUupmrdHfEVkJQgkOGun&gclid=Cj0KCQiAkPzLBhD4ARIsAGfah8gJRyylTUGJVuaVTZx6KG5gg6MboKwLL1K7SgYOk0TF81YhOjGM-8EaAib3EALw_wcB. Jak masz ssd to wkładasz do tego Huba. Jest też analogiczny model do Studio:
https://shelter.pl/products/satechi-stand-hub-for-mac-mini-studio-with-nvme-ssd-enclosure?srsltid=AfmBOoqlryHYO-hYuQLyLECeLg-aTi6629qej4r2HD_evvz43Sv5ZfJH

dalej, zapomnij o tym co Ci namalował Microslop Copilot. Punktem wspólnym jest monitor z wieloma portami hdmi/display port.

wspoldzielenie myszy i klawiatury osiągniesz skutecznie tylko z wykorzystaniem produktów Logitecha, np. Mysz MX Master, klawiatura MX keys mini (nie kupuj tej pełnowymiarowej bo zapłaczesz gdy zechcesz skorzystać z prawego alt i control - jakiś idiota to zaprojektował). Ale to kosztuje tak ok 700, więc ja bym nie szedł tą droga. MAC ma swoją klawiaturę i PC ma swoją klawiaturę. Polecam bezprzewodowe klawiatury Apple z olx: używane kosztują mniej a trafiają się zadbane egzemplarze. Nie kupuj myszy Apple - jest nieergonomiczna i boli nadgarstek od niej.

nie wiem czy pomogłem.

Edytowane przez MiGo
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, MiGo napisał(a):

Czy da się kupić dock z wejściem na NVME i nie zbankrutować? 🙂

6 minut temu, MiGo napisał(a):

wspoldzielenie myszy i klawiatury osiągniesz skutecznie tylko z wykorzystaniem produktów Logitecha, np. Mysz MX Master, klawiatura MX keys mini (nie kupuj tej pełnowymiarowej bo zapłaczesz gdy zechcesz skorzystać z prawego alt i control - jakiś idiota to zaprojektował). Ale to kosztuje tak ok 700, więc ja bym nie szedł tą droga. MAC ma swoją klawiaturę i PC ma swoją klawiaturę. Polecam bezprzewodowe klawiatury Apple z olx: używane kosztują mniej a trafiają się zadbane egzemplarze. Nie kupuj myszy Apple - jest nieergonomiczna i boli nadgarstek od niej.

Będę to musiał przemyśleć, bo mnożenie peryferiów na pewno nie wchodzi w grę. Co prawda mam służbowy zestaw KM7321W, który pozwala na łączenie się z trzema urządzeniami, ale parę rzeczy mi w tym układzie nie pasuje (musiałbym odłożyć na półkę mojego ukochanego Deathaddera, każde urządzenie musiałbym przełączać z osobna, a do tego przez hub w monitorze obsługuję jeszcze słuchawki i kamerkę).

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gorzkoprzejrzyj sieć i redita. Satechi po prostu działa, może są tańsze chińczyki ale jest pewne ryzyko. Jesli dobrze oszacujesz konfiguracje i kupisz mini lub studio, to taki Dock nie bedzie wcale potrzebny albo później.

przykladowo, 32gb ram i 1 tb ssd daje duży komfort rozumiany jako “brak dongla” rozszerzającego. Czy wybierzesz m4 mini czy m2max studio to jest kwestia preferencji: czy tylko zdjęcia (max) czy może jednak development (m4)?

Edytowane przez MiGo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, gorzko napisał(a):

Będę to musiał przemyśleć, bo mnożenie peryferiów na pewno nie wchodzi w grę.

Uzywam podczas pracy 2-3 urzadzen i skusilem sie na opcje jedna mysz do wszystkiego (M720 thriatlon) - jak dedykowany kvm dziala podobnie (nie podtrzymuje polaczenia w jakis sztuczny sposob), bardzo mocno radze kupic wysylkowo tak zeby przyszlo w tygodniu (i nie przelezalo) i przetestowac podczas pracy.

Osobna mysz ma czas reakcji natychmiast - siegasz reka w bok na podkladce xxl i juz. M720 to klikanie ze chcesz sie przelaczyc + kilka sekund na parowanie (w kierunku urzadzenia 2 lub 3, urzadzenie 1 ok sekundy). Jest co prawda ten ich caly soft ("flow") co robi przelaczenie automatycznie jak pojdziesz do krawedzi i on dziala szybciej, ale soft jest taka luka w systemie ze szkoda gadac - jak sie IT dowie to zblokuje bo mozna nawet pliki przerzucac, no i sama kwestia ze nie tylko ich komputerek uzytkujesz tez wyplynie. 😉Klawiatury wielokomputerowe tez sprawdzalem i dzialaja podobnie - jak chcesz natychmiast to osobne urzadzenie po kablu lub 2.4ghz.

Edytowane przez wildpig
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi