Skocz do zawartości
ajazcap

Zestaw AMD za 9k

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Składam kompa do gier/montażu filmów za ok. 9k. Zawsze siedziałem na intel/Nvidia, ale ze względu na politykę tych firm oraz dzisiejsze ceny chciałem dać szansę AMD. Jeżeli ktos byłby na tyle uprzejmy, żeby spojrzeć czy ten zestaw jest ok i czy wszystko jest ze sobą kompatybilne, to byłbym bardzo wdzięczny. Jaki zasilacz do tego dobrać? Trochę się pogubiłem z tymi nowymi wtyczkami do kart. 

Screenshot_20260126_073952_Opera~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za info. Na oku też miałem be quiet! Pure Loop 3 360mm i ASRock RX 9070 XT CHALLENGER 16GB. Co myślisz?

Montaż Premiere Pro, raczej spontaniczny, ale chce mieć trochę zapasu w procku, żeby za 2 lata zmienić tylko kartę graficzną i zestaw z 5-6 lat pociągnął.

Co do zasilacza to w ogóle nie wiem w jaki iść, dodałem pierwszy lepszy, żeby zobaczyć cenę koszyka

Edytowane przez ajazcap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Premiere lepiej iść w 5070 TI, sam zestaw też wychodzi trochę więcej jak te 9000. Za 10K masz z 5070 TI https://proline.pl/l/1d2eaad9

Od siebie dodam że SSD można kupić za 560 zł w postaci Aorus 7300 i tam masz pamięć DRAM, więc pod obróbkę to zdecydowanie lepszy dysk

Jak myślisz o rozbudowie pamięci to na AM5 nie wygląda to za kolorowo i uzyskasz maksymalnie taktowanie z kontrolera CPU przy 4 obsadzonych slotach.

W koszyku masz xooler powietrzny, generalnie wolałbym iść to w 9700X czy nawet Ryzena 7700 vo to cache 3D da Xi jakiś tam zysk w grach esportowych i niekoniecznie przy obróbce. Bardziej zadbałbym o ilość RAM i dyski. Czyli 74YB RAM I co najmniej dwa SSD osobno pod system/soft i drugi roboczy pod surówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi