Rael Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia Cześć. Mam pytanie do osób mających chłodzenie Asus prime lc argb 240. Czy w waszych egzemplarzach też wiatraki wydają jakby lekko terkoczący dźwięk? U mnie chodzą tak oba, sprawdzałem i o nic nie zahaczają a nie nie obcierają i zastanawiam się czy coś jest nie tak z moim egzemplarzem czy to chłodzenie po prostu tak pracuje. Na reddicie znalazłem kilka osób również narzekających na ten terkoczący hałas i zastanawiam się czy ma w ogóle sens wymiany na inny egzemplarz czy próbować może odzyskać kasę i wybrać chłodzenie innego producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia Na niższych obrotach też występuje ten problem? Generalnie można zmienić same wentylatory ale taniej będzie wziąć coś innego bo w tej kwocie spokojnie coś znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rael Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, Dikson napisał(a): Na niższych obrotach też występuje ten problem? Generalnie można zmienić same wentylatory ale taniej będzie wziąć coś innego bo w tej kwocie spokojnie coś znajdziesz. Słychac przede wszystkim na niskich obrotach. Na wyższych jakoś się to "rozmywa" w ogolnym hałasie wiatraków. Czy orientujesz się jaki w tym jest zainstalowany model wentylatora i możesz polecić coś lepszego na co można by je wymienić? Generalnie z opini o tym chłodzeniu widze, że działa dobrze ale są narzekania właśnie na hałas. Z wymianą całego AiO na lepsze musiałbym najpierw meczyc sie o zwrot kasy z Asusem co moze sie nie udać a koszt wymiany samych wentylatorów to jakoś przełknę 🙂 (Może te, które są uzywane w ich AiO z serii ROG bylyby lepsze? O ile da się to w ogóle osobno kupić) EDIT: Z drobną pomocą AI wyszukałem taki wentylator: MONTECH Metal PRO 12 ARGB. Airflow i ciśnienie statyczne ma lepsze niż wntylatory z asus prime a jest 5 dB cichszy. Czy jego dałoby się zamontować w tym chłodzeniu zamiast oryginalnych i zachować wszystkie funkcje? (zgranie kolorów podświetlenia z resztą wentylatorów?) Edytowane 28 Stycznia przez Rael Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toxaz Opublikowano Sobota o 13:57 Zgłoś Opublikowano Sobota o 13:57 W dniu 27.01.2026 o 18:31, Rael napisał(a): Cześć. Mam pytanie do osób mających chłodzenie Asus prime lc argb 240. Czy w waszych egzemplarzach też wiatraki wydają jakby lekko terkoczący dźwięk? U mnie chodzą tak oba, sprawdzałem i o nic nie zahaczają a nie nie obcierają i zastanawiam się czy coś jest nie tak z moim egzemplarzem czy to chłodzenie po prostu tak pracuje. Na reddicie znalazłem kilka osób również narzekających na ten terkoczący hałas i zastanawiam się czy ma w ogóle sens wymiany na inny egzemplarz czy próbować może odzyskać kasę i wybrać chłodzenie innego producenta. Niektórzy użytkownicy zauważają lekkie grzechotanie wentylatorów Asus Prime LC ARGB 240; nie jest to rzadkością i często wynika z drgań lub specyfiki sterowania PWM/ARGB, a nie z wyraźnej wady. Jeśli dźwięk jest cichy i nie nasila się przy innych prędkościach obrotowych — jest to raczej cecha charakterystyczna tego modelu. Jeśli jednak jest on wyraźnie irytujący, warto wymienić wentylator na inny, ponieważ zazwyczaj nie da się tego całkowicie „naprawić”. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...