Skocz do zawartości
esem

Jak zmodernizować zabytek?

Rekomendowane odpowiedzi

Cel:

1. windows 11,

2. wykorzystać co się da z obecnej konfiguracji. Czyli kartę graficzną, RAM, DVD, HDD, zasilacz, obudowę.

Czyli nowa MoBo i procesor.

Komputer dla emeryta, wyłącznie do celów biurowych i minimalnej obróbki zdjęć z wakacji. Propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, esem napisał(a):

Cel:

1. windows 11,

2. wykorzystać co się da z obecnej konfiguracji. Czyli kartę graficzną, RAM, DVD, HDD, zasilacz, obudowę.

Czyli nowa MoBo i procesor.

Komputer dla emeryta, wyłącznie do celów biurowych i minimalnej obróbki zdjęć z wakacji. Propozycje?

Tego zestawu nie da się już reanimować 😞 Musisz zainwestować w nowsze podzespoły, jeżeli chcesz WIN11.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mission impossible

obecny procesor nie posiada wsparcia dla instrukcji SSE 4.2 a takie są wymagania Win11 25H2  , płyta główna nie posiada tez AM3+ (czorne gniazdo) przez co nie ma wsparcia dla serii FX np. AMD FX-8320 który ma już w zestawie miedzy innymi  instrukcje dla SSE4.2 

https://www.techpowerup.com/cpu-specs/fx-8320.c1215

wedle zamieszczonej miniaturki PC nie posiada dysku SSD  a od czasu co najmniej win7 , responsywność systemu na dysku HDD czyli codzienne użytkowanie jest tak fascynujące i dostarcza tylu emocji co siedzieć i patrzeć jak farba schnie na ścianie... 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości co tam masz za system, ja ile mogłem to siedziałem na win7(też Athlon II) ale nawet Firefox który miał przedłużone wsparcie dla 7 już nie dawał rady. Były strony co po prostu nie działały, lub częściowo. 

Ceny używanych części to była patologia, porównywalne lub wyższe z nowymi ze sklepu(ceny procków intela przykładowo) Dal tego kupiłem 5600G sam ekwiwalent jego grafiki wtedy to cena 400-500zł, więc sam 6 rdzeniowy proc wyszedł mnie 150-250zł 😄 i zjadał te używane szroty z allegro.

Tobie też bym proponował poszukać proca z integrą, jakiegoś Ryzena z dopiskiem G + mobo + ram + dysk m2, resztę przełożyć ze starego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi