Keynan_ Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Opublikowano 2 Lutego (edytowane) Witam. Kompletuje nowy zestaw na AM5. Mam już: - procesor R7 7800x3D - pamięć RAM 32 GB 2x16 GB DDR5 - karta graficzna RTX 5070 - zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 850W 80 Plus Gold - 2 dyski NVMe - 1 dysk SSD sata III Potrzebuję porady odnośnie płyty głównej do tego zestawu. Chciałbym płytę z firmy Gigabyte (nie chce innych), ale tych wersji jest mnóstwo i nie wiem co wybrać. Kiedyś na pewno będzie upgrade CPU na jakieś najmocniejsze x3D. Warto dopłacać do chipsetu B850 względem B650 patrząc przyszłościowo i cenowo? Zrobiłem wstępne rozeznanie i na chwilę obecną w oko wpadły mi 2 konkretne egzemplarze. - Gigabyte B650 AORUS ELITE AX V2 - Gigabyte B850 GAMING X WIFI6E - Gigabyte B650 EAGLE AX Czy to dobre wybory? Która by była lepsza? Może jeszcze jakaś inna? Budżet ~700/800zł Edytowane 2 Lutego przez Keynan_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Opublikowano 2 Lutego Odpowiedz sobie na pytania jakich ficzerów oczekujesz od płyty. Ja niedawno przesiadając się z AM4 na AM5 miałem kilka podstawowych wymagań: 1. elektryczne złącze PCIe 5.0x16 dla karty graficznej 2. porty USB4 40Gbit/s 2. min. jedno złącze m.2 5.0x4 3. dobry kodek audio typu ALC4080/4082 4. mile widziany LAN co najmniej 2,5 Gbit/s ale preferowany 5Gbit/s 5. WiFi/BT, ale gównie ze względu na BT dla peryferiów, chociaz awaryjnie wifi tez się przydaje. Na płycie pod Sandy Bridge P67 Extreme4 przesiedziałm ponad 9 lat, na platformie AM4 prawie 6 lat i 4 wymiany procesora od 3600 do 5700X3D, więc i na obecnej płycie wyląduje w stosownym czasie jakiś topowy Zen 6 za kilka lat. W tym czasie np. zewnętrznne obudowy pod dyski m.2 na USB4 mocno potanieją, tak samo jak same dyski m.2 w standardzie 5.0, a i operatorzy internetowi zacza oferowac łącza ponad 1Gbit/s. Na wszystkie te okoliczności wole byc przygotowany, a z części korzystam juz dziś. Gdybym swoje wymagania połączył z twoim ograniczeniem do Gigabyte to by mi wyszło: X870 AORUS ELITE WIFI7 (kodek audio ALC1220, ale też wysokiej klasy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keynan_ Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Opublikowano 2 Lutego Podałeś bardzo konkretne wymagania co do swojego wyboru płyty głównej. Ja tak naprawdę jestem zwykłym użytkownikiem, który nie ma jakichś konkretnych wymagań. Chcę, żeby to wszystko spójnie działało przez lata oraz nie było problemu kiedyś przy zmianie CPU na mocniejszy. Jedynie na czym mi zależy to bezawaryjność, przyszłościowość (w miarę mojego budżetu oczywiście) oraz rozsądna ilość portów USB. Nie potrzebuję super szybkiego portu LAN czy super kodeka audio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...