Skocz do zawartości
w1cekkk

Mikrozacięcia w grach w chmurze mimo dobrego połączenia i krótkiego czasu dekodowania

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem poleasingowego Della Latitude 5320 z procesorem Intel(R) Core(TM) i5-1145G7 11. generacji @ 2.60GHz (1.50 GHz), 16 GB RAM DDR4, systemem Windows 11 Pro 25H2 (kompilacja 26200.7705) i dyskiem 256 GB SSD NVMe.

Na początku, gdy zacząłem korzystać z grania w chmurze, wszystko było w porządku. Potem jednak zacząłem „tweakować” i optymalizować system pod kątem wydajności i cloud gamingu. Im więcej zmieniałem, tym było gorzej. Ustawiłem system Windows na tryb wydajności, odblokowałem plan „Ultimate Performance”, wyłączyłem szybkie uruchamianie (Fast Startup), zmodyfikowałem ustawienia BIOS-u, aby wycisnąć maksimum mocy – i sytuacja tylko się pogarszała. Pobrałem oficjalne sterowniki ze stron Della i Intela. Wideo się zacina – zarówno w usługach cloud gamingowych, jak i na Netfliksie. Co ciekawe, kiedy sprawdzam statystyki w Better Xcloud, wszystko wygląda dobrze: czas dekodowania to 2 ms, sieć działa świetnie itd. Nie mam pojęcia, dlaczego tak się dzieje.

Zresetowałem system Windows, przywróciłem domyślne ustawienia BIOS-u, a teraz jest jeszcze gorzej. Nie rozumiem, co jest przyczyną. W Trackmanii na przykład niektóre mapy działają w 100% płynnie, a inne lekko lagują. Odpaliłem teraz Fifę i zacina się strasznie. Załączam zrzut ekranu z programu LatencyMon – również nie wiem, dlaczego te wartości są tak wysokie. W tej chwili nie mam na komputerze zainstalowane prawie nic poza aktualizacjami Windowsa, oficjalnymi sterownikami karty graficznej i kilkoma bardzo prostymi programami.

Będę bardzo wdzięczny za wsparcie.

latencymon.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zainstalowaniu systemu na nowo jedyne co zainstalowałem to Intel Graphics Software i ten sterownik co poniżej. Reszta wszystko z Windows update, tzn. zakładam, że tam są jakieś podstawowe sterowniki.

image.png.492f5cd6caad9d4c1fd56d7b972cd9ab.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że to ciut za mało jeśli chodzi o Della.

Na początek wyszukaj w Google frazę: „Dell support”.

Następnie wpisz Service Tag swojego urządzenia — zostaniesz przekierowany na stronę ze sterownikami dokładnie do Twojego modelu.

Sprawdź, czy jest dostępna aktualizacja BIOS-u dla Twojego sprzętu. Jeśli tak, wykonaj aktualizację w pierwszej kolejności.

Kolejny krok to pobranie i instalacja sterowników, przede wszystkim chipsetu.

Co prawda Windows Update często instaluje te sterowniki automatycznie, ale nie zawsze robi to poprawnie lub w najnowszej wersji, ( czasami też najnowsza "nie" znaczy lepiej ) dlatego warto zainstalować je ręcznie ze strony producenta w przypadku Dell to nawet wskazane.

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi