devOP Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego Doradźcie proszę konkretne modele Używam do tej pory IPS 32" 4K 60Hz z jasnością 400 nit i powoli myślę nad zmianą - docelowo również 4K i również 32" - i dlaczego chcę zmienić - przez chwilę używałem monitora 34" 3440x1440 i miał on 120Hz - i o ile nie pasuje kompletnie mi taka rozdzielczość i proporcje, to odświeżanie już tak, zwłaszcza że lubię sobie pograć czasem po pracy w dynamiczne strzelanki. Jeśli to ma znaczenie to używam do kompa stacjonarnego z 5070 i laptopa z integrą Intela meteor lake. Monitor musi mieć USB-C power delivery, nie interesuje mnie ani HDR, ani głośniki, ani KVM, ani hub USB - ogólnie to myślałem nad OLED jaśniejszym ale nie jestem pewny czy w proporcji 50/50 praca (głównie programy desktopowe i webowe z niestety jasnym tłem) i rozrywka - gry, filmy to jest dobry pomysł. Zwłaszcza, że monitor stoi przodem do okna, co prawda nie jest ustawiony z jasnością na max tylko powiedzmy gdzieś koło 80% i daje radę. Budżet 3k PLN który w uzasadnionych przypadkach mogę zwiększyć. Praca jest przy biurku więc odpada większy, mniejszego nie chcę bo jestem już stary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego Polecam ci udać się na yt i przejrzeć filmy od Stilgara. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ipkiss Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Opublikowano 13 Lutego (edytowane) OLEDy mają specyficzną budowę pixeli, która niektórym przeszkadza w pracy biurowej (np Word, Excel). W tym roku (czy pod koniec ubiegłego) Samsung oraz LG zaprezentowały swoje matryce, które bardziej przypominają te ze standardowych monitorów i literki się już lepiej wyświetlają. Warto też wyczulić się na to. Sam na razie przez to odpuściłem sobie OLEDa. Tak jak przedmówca napisał, polecam filmy Stilgara, zobacz kilka testów i sam się przekonasz. Edit: Widzę, że u siebie na kanale ma ostatnio większą fazę na noże, ostrzałki i skrobaczki, ale na kanale moreleTV testuje monitory Edytowane 13 Lutego przez ipkiss 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...