Skocz do zawartości
jahla

Pierwsze składanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich bardzo serdecznie.

Chciałbym poradzić się osób, które mają pojęcie o dobieraniu podzespołów aby złożyć komputer, z informacji które zebrałem wydaje mi się to sensowny zestaw ale nie wiem czy wszystko będzie że sobą współgrało. Komputer chciałbym złożyć sam dla mojego syna(10 lat), aby go przy okazji może zainteresować zagadnieniem. Komputer będzie wykorzystywany do grania i jako pomoc w nauce ale przede wszystkim do grania, jeżeli nie jest potrzebny aż taki zestaw by swobodnie grać, proszę o podanie co na co zamienić aby urwać na kosztach. Początkowo budżet to było 6-6,5 tyś z monitorem, klawiaturą itd. ale chyba się nie uda.

Może zamiast chłodzenia widocznego na załączniku mogę zastosować Thermaright-TR Assassin Z 120R SE PlusScreenshot_2026-02-24-09-47-17-342_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.0203ee10d8dbf052a7b48f8cd0b7fd94.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie może ktoś podpowie z jakich podzespołów złożyć na niższych elementach np ddr4, słabsza karta, w miarę dobry procesor am4 i cała reszta dobrana tak żeby zestaw był w okolicach 4 tyś 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.

Może jeszcze zmienić płytę na taką https://www.krsystem.pl/msi_b850_gaming_plus_wifi6e_am5_4ddr5_atx-item-79018.html

I jeszcze kwestia chłodzenia procesora czy taki "Thermaright-TR Assassin Z 120R SE Plus" będzie dobry, aktualnie jest w dobrej cenie, tylko czy się nadaje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostań przy Phantom Spirit przy tym procku.

Ta płyta MSI bez sensu, pomimo tego że to B850 nie ma PCIE 5.0 dla GPU I tylko 2 złącza M.2.

Jak chcesz białą płytę to B850 Eagle Ice.

Zamiast dopłacać do bieli wolałbym już wziąć 5060 TI 16GB.

Ile masz max do wydania?

Wydaje mi się że 10 latkoei nie potrzeba tak mocnego procka jak 7800X 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zależy mi na kolorze białym czy innym, jak będzie różowy tańszy albo lepszy też może być, max chciałbym wydać 7 koła ale jak da się sensownie złożyć coś w kwocie 4 tyś to nawet lepiej, wtedy zostanie na monitor i całą resztę, przyznam się że nie mam żadnego pojęcia wyższości jednych podzespołów nad drugimi, gdyby ceny RAMu czy ssd były racjonalne pewnie szukałabym lepszej karty, procek może i teraz trochę nad wyrost ale czy zaoszczędzić na procku można aż tyle żeby dołożyć do dużo lepszej karty tego nie wiem.

Wszystkie sugestie wezmę pod uwagę

Edytowane przez jahla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6200 z 7500F https://proline.pl/l/35654a70

Bardziej przewiewna i pojemna obudowa, zasilacz też na wynos na zaś gdyby za kilka lat chciał zmienić kartę.

Jeśli będzie grał w e sportowe CS2 itp to wtedy dopiero 7800X 3D ma sens i z płytą na B850 to już jest 7000 https://proline.pl/l/720ba59f

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak, znalazłem kartę Gigabyte RX 9070 XT OC 16 GB za 2700zł, do tego:

ram Goodram 2x16 6000 cl30/ 1429zł, 

Dysk lexar 1T M.2 PCIe gen.4 NVMe /519zł,

Płyta Gigabyte B850 eagle/ 670zł,

Chłodzenie puree rock 3 silver /175zł,

Obudowa montech air 903 /240zł

Zasilacz montech century II gold ATX 3.1 850 W/ 400zł

Razem daje 6124 zł 

Teraz jaki procesor do tego dobrać 7500F będzie dobry na początek czy może lepiej 7500X3D może jakiś zupełnie inny dobrać w rozsądnych pieniądzach? Bardzo bym prosił o jakieś porady.

Jeżeli w tym zestawieniu jest coś nie tak, to także proszę o wytknięcie błędów w doborze i ewentualnie co na co zmienić.

Edytowane przez jahla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, jahla napisał(a):

RX 9070 XT OC 16 GB za 2700zł,

Z xkom, oby nie zwroty, głośne chłodzenie nawet na biosie Silent.

Jak nie zależy na kulturze pracy to bierz, inna lepsza opcja to Sapphire Pulse ale to 300 zł więcej.

7500X 3D lub Ryzen 7700, cena zblizona, wydajność tego pierwszego lepsza w esportowych tytułach, w innych niekoniecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, karta z X-kom, czy to będzie naprawdę tak uciążliwe? biorąc pod uwagę cenę procesorów, które zaproponowałeś może warto zmienić tą kartę, rozważę tą opcję, ale muszę dobrze policzyć koszty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, komputer złożony i działa elegancko, Dikson dziękuję za pomoc w doborze podzespołów. Młody narzeka trochę na brak podświetlenia w obudowie ale moim zdaniem doceni z czasem moc jaką może w tym zestawieniu uzyskać podczas grania. 

Pewnie trochę jeszcze mi zajmie czasu za nim ogarnę wszystko aby działało jak najlepiej. 

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wskazówki, teraz przede mną szukanie dobrej klawiatury i myszki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi