thomsen Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego Witam Korzystam z windows 11 i jak go instalowałem miałem secure boot na disable. Zastanawia mnie właściwie co daje te secure boot?? Większe bezpieczeństwo? I czy jak teraz włącze to secure boot to nic się nie stanie? Będzie wszystko działać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 🔐 Co to jest Secure Boot? Secure Boot to funkcja UEFI (następca BIOS), która: sprawdza, czy podczas uruchamiania komputera ładuje się podpisany cyfrowo i zaufany kod blokuje uruchomienie złośliwego bootloadera, rootkita lub zmodyfikowanego systemu działa zanim uruchomi się Windows Czyli chroni system na bardzo wczesnym etapie startu. 🛡️ Co realnie daje Secure Boot? 1️⃣ Większe bezpieczeństwo Chroni przed: bootkitami rootkitami złośliwym oprogramowaniem, które próbuje przejąć kontrolę jeszcze przed Windows To ataki rzadkie u zwykłych użytkowników, ale bardzo groźne. 2️⃣ Wymaganie Windows 11 Windows 11 oficjalnie wymaga: TPM 2.0 Secure Boot Choć system da się zainstalować bez niego, Microsoft zakłada, że powinien być włączony. ❓ Czy możesz go teraz włączyć? W większości przypadków: ✔ Tak ✔ Nic się nie stanie ✔ System uruchomi się normalnie ALE pod warunkiem że: Masz zainstalowany system w trybie UEFI Dysk jest w stylu partycji GPT (nie MBR) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomsen Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca OK włączyłem to secure boot i wszystko działa bez problemu. Dzięki za informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca (edytowane) Zaczynaja się gry, które wręcz tego wymagają (secure boot) No podgląd zdarzeń też powinien pluć się o to, że secure boot nie jest włączony w biosie mobo. Zobacz w podglądzie zdarzeń, czy masz jakieś problemy z secure boot i innymi zdarzeniami systemowymi. U mnie, jak włączyłem komputer, mam takie zdarzenia: https://postimg.cc/94pYh1Yk Uważam, że jest w porządku. Edytowane 1 Marca przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...