thomsen Opublikowano 3 Marca Zgłoś Opublikowano 3 Marca Chce kupić nową karte graficzną. Raczej nie jestem graczem i bardziej bym tą grafike wykorzystywał do programów graficznych i linuxa. Jako że linux dużo lepiej radzi sobie z czerwonymi niż z zielonymi więc chyba bardziej bym w tym kierunku kupić grafike czyli amd. Ale chciałem wasze poznać zdanie? I jaką kupić aby miała wsparcie dla 4K ale żebym majątku nie wydał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory_portman Opublikowano 3 Marca Zgłoś Opublikowano 3 Marca 9070xt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Opublikowano 4 Marca (edytowane) 15 godzin temu, gregory_portman napisał(a): 9070xt Potwierdzam, ale najlepiej jak podasz swój budżet do ilu szukasz gpu. Edytowane 4 Marca przez Merqus4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomsen Opublikowano 4 Marca Zgłoś Opublikowano 4 Marca Myśle że tak do 2500 zł. Ew. pare złotych więcej jakby coś fajnego się trafiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomsen Opublikowano 4 Marca Zgłoś Opublikowano 4 Marca A czy taka do 4K będzie ok? https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-swift-radeon-rx-9060-xt-oc-triple-fan-gaming-16gb-gddr6-rx-96ts316b7-15250945/ Ja nie jestem graczem , w każdym razie nie aż takim wymagającym, a jest dużo ta karta tańsza. Spytałem się mądrej głowy AI i gada mi że da się grać w 4K na tej karcie ale z kompromisami. Także kupie chyba tą droższą 9070xt jako bardziej przyszłośćiową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Opublikowano 4 Marca Jeśli prace graficzne profesjonalne to patrz na ilość v-ram tu w 4K to tak od 16Gb do 24Gb , cyt. ,,Niedobór VRAM objawia się nie tylko wolniejszą pracą, ale często całkowitym zawieszeniem aplikacji (np. błąd "Out of Memory" w Blenderze), co uniemożliwia zakończenie renderu." Jeśli jakieś nie skomplikowane to 16 Gb wystarczy śmiało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory_portman Opublikowano 4 Marca Zgłoś Opublikowano 4 Marca 1 godzinę temu, thomsen napisał(a): A czy taka do 4K będzie ok? https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-swift-radeon-rx-9060-xt-oc-triple-fan-gaming-16gb-gddr6-rx-96ts316b7-15250945/ Spytałem się mądrej głowy AI i gada mi że da się grać w 4K na tej karcie ale z kompromisami. Także kupie chyba tą droższą 9070xt jako bardziej przyszłośćiową. Ai słusznie radzi. Aktualnie do 4k natywne to moim zdaniem żadna karta może z wyjątkiem 5090 w pełni się nie nadaje. Jeśli weźmiemy pod uwagę upscalery to liczba gpu robi się wieksza. Z AMD i do linuxa 9070xt lub starsza 7900xtx. Trudno polecić cos innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomsen Opublikowano 6 Marca Zgłoś Opublikowano 6 Marca OK kupie tą 9070xt ale narazie musiałem zainwestować w lepszy zasilacz bo ten stary co mam się nie nadaje. Kupiłem taki: Corsair RM850x 2024 850W I mam takie pytanie. Bo po zewnętrznej stronie zasilacza z tyłu przy włączniku i gniezdzie zasilacza jest takie pokrętło domyślam się że służy to chyba do sterowania siłą pracy wentylatora? Czy mam racje? I na ile ustawić to pokrętło? Na full czy mniej? Mam procek core i5 12 gen. i obecnie jakąś starą karte grafiki nvidii. Właśnie przeczytałem na stronie corsaira i mam racje, służy to pokrętło do regulacji pracy wentylatora. Tylko ustawić na full czy mniej przy bebechach o których pisałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurney Opublikowano 6 Marca Zgłoś Opublikowano 6 Marca 5 hours ago, thomsen said: OK kupie tą 9070xt ale narazie musiałem zainwestować w lepszy zasilacz bo ten stary co mam się nie nadaje. Kupiłem taki: Corsair RM850x 2024 850W I mam takie pytanie. Bo po zewnętrznej stronie zasilacza z tyłu przy włączniku i gniezdzie zasilacza jest takie pokrętło domyślam się że służy to chyba do sterowania siłą pracy wentylatora? Czy mam racje? I na ile ustawić to pokrętło? Na full czy mniej? Mam procek core i5 12 gen. i obecnie jakąś starą karte grafiki nvidii. Właśnie przeczytałem na stronie corsaira i mam racje, służy to pokrętło do regulacji pracy wentylatora. Tylko ustawić na full czy mniej przy bebechach o których pisałem? Ustaw na full, jak za głośno - zmniejszaj 😉 Kto wie gdzie pracujesz (w jakim hałasie) i jaki masz słuch? 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomsen Opublikowano 6 Marca Zgłoś Opublikowano 6 Marca (edytowane) Słuch mam dobry i nawet mnie nie przeszkadza jak chodzi na full mimo że bardzo jest słychać. Podałem jaki mam procek i grafike i pod nie chce ustawić tzn. im większy pobór prądu to tym bardziej zasilacz się grzeje i bardziej trzeba go chłodzić. Ale tak szczerze to podejrzewam że na full ani nawet na połowe nie musze ustawiać bo procek mam z serii ekonomicznej a grafika ma pasywne chłodzenie więc pobór prądu bardzo mały. Jak kupie tą karte graficzną 9070xt to pewnie bardziej będe musiał chłodzić(i zasilacz i karta grafiki) a w szczególności jak będe grał w 4K. I jeszcze dodam że procki i karty graficzne od amd słyną z dużego poboru prądu. Edytowane 6 Marca przez thomsen poprawka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...