Skocz do zawartości
thomsen

Jaką grafike czy nvidia czy amd ? Do zadań nie gamingowych ,bardziej do pracy i linuxa ale jak już miałbym kupować to ze wsparciem dla 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupić nową karte graficzną. Raczej nie jestem graczem i bardziej bym tą grafike wykorzystywał do programów graficznych i linuxa. Jako że linux dużo lepiej radzi sobie z czerwonymi niż z zielonymi więc chyba bardziej bym w tym kierunku kupić grafike czyli amd. Ale chciałem wasze poznać zdanie? I jaką kupić aby miała wsparcie dla 4K ale żebym majątku nie wydał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy taka do 4K będzie ok?

https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-swift-radeon-rx-9060-xt-oc-triple-fan-gaming-16gb-gddr6-rx-96ts316b7-15250945/

Ja nie jestem graczem , w każdym razie nie aż takim wymagającym, a jest dużo ta karta tańsza. 

Spytałem się mądrej głowy AI i gada mi że da się grać w 4K na tej karcie ale z kompromisami. Także kupie chyba tą droższą 9070xt jako bardziej przyszłośćiową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli prace graficzne profesjonalne to patrz na ilość v-ram tu w 4K to tak od 16Gb do 24Gb , cyt. ,,Niedobór VRAM objawia się nie tylko wolniejszą pracą, ale często całkowitym zawieszeniem aplikacji (np. błąd "Out of Memory" w Blenderze), co uniemożliwia zakończenie renderu."

Jeśli jakieś nie skomplikowane to 16 Gb wystarczy śmiało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, thomsen napisał(a):

A czy taka do 4K będzie ok?

https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-swift-radeon-rx-9060-xt-oc-triple-fan-gaming-16gb-gddr6-rx-96ts316b7-15250945/

Spytałem się mądrej głowy AI i gada mi że da się grać w 4K na tej karcie ale z kompromisami. Także kupie chyba tą droższą 9070xt jako bardziej przyszłośćiową.

Ai słusznie radzi. Aktualnie do 4k natywne to moim zdaniem żadna karta może z wyjątkiem 5090 w pełni się nie nadaje. Jeśli weźmiemy pod uwagę upscalery to liczba gpu robi się wieksza. Z AMD i do linuxa 9070xt lub starsza 7900xtx. Trudno polecić cos innego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK kupie tą 9070xt ale narazie musiałem zainwestować w lepszy zasilacz bo ten stary co mam się nie nadaje. Kupiłem taki: Corsair RM850x 2024 850W

I mam takie pytanie. Bo po zewnętrznej stronie zasilacza z tyłu przy włączniku i gniezdzie zasilacza jest takie pokrętło domyślam się że służy to chyba do sterowania siłą pracy wentylatora? Czy mam racje? I na ile ustawić to pokrętło? Na full czy mniej? Mam procek core i5 12 gen. i obecnie jakąś starą karte grafiki nvidii.

Właśnie przeczytałem na stronie corsaira i mam racje, służy to pokrętło do regulacji pracy wentylatora.

Tylko ustawić na full czy mniej przy bebechach o których pisałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 hours ago, thomsen said:

OK kupie tą 9070xt ale narazie musiałem zainwestować w lepszy zasilacz bo ten stary co mam się nie nadaje. Kupiłem taki: Corsair RM850x 2024 850W

I mam takie pytanie. Bo po zewnętrznej stronie zasilacza z tyłu przy włączniku i gniezdzie zasilacza jest takie pokrętło domyślam się że służy to chyba do sterowania siłą pracy wentylatora? Czy mam racje? I na ile ustawić to pokrętło? Na full czy mniej? Mam procek core i5 12 gen. i obecnie jakąś starą karte grafiki nvidii.

Właśnie przeczytałem na stronie corsaira i mam racje, służy to pokrętło do regulacji pracy wentylatora.

Tylko ustawić na full czy mniej przy bebechach o których pisałem?

Ustaw na full, jak za głośno - zmniejszaj 😉 Kto wie gdzie pracujesz (w jakim hałasie) i jaki masz słuch? 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuch mam dobry i nawet mnie nie przeszkadza jak chodzi na full mimo że bardzo jest słychać. Podałem jaki mam procek i grafike i pod nie chce ustawić tzn. im większy pobór prądu to tym bardziej zasilacz się grzeje i bardziej trzeba go chłodzić. Ale tak szczerze to podejrzewam że na full ani nawet na połowe nie musze ustawiać bo procek mam z serii ekonomicznej a grafika ma pasywne chłodzenie więc pobór prądu bardzo mały.

Jak kupie tą karte graficzną 9070xt to pewnie bardziej będe musiał chłodzić(i zasilacz i karta grafiki) a w szczególności jak będe grał w 4K.

I jeszcze dodam że procki i karty graficzne od amd słyną z dużego poboru prądu.

Edytowane przez thomsen
poprawka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi