Skocz do zawartości
xpromar

Zasilacz MSI MAG A850GL II 850W - Odradzam

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.
Piszę post by ktoś jak zamierza kupić ww. zasilacz to niech zdecyduje się na wszystko inne tylko nie ten. Większego gówna nie można kupić. Zakupiłem go w listopadzie, po 2 miesiącach już zaczęły się jakieś cyrki dziać, wentylator pracuje jak by z 20 lat miał, głośny i co chwile taki dźwięk jak by łożysko nie kręciło. Pierwszy i ostatni produkt od MSI. 
Nie polecam i radzę wam dołożyć 100zł więcej u kupić wszystko oby nie to gówno.

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 hours ago, xpromar said:

Cześć.
Piszę post by ktoś jak zamierza kupić ww. zasilacz to niech zdecyduje się na wszystko inne tylko nie ten. Większego gówna nie można kupić. Zakupiłem go w listopadzie, po 2 miesiącach już zaczęły się jakieś cyrki dziać, wentylator pracuje jak by z 20 lat miał, głośny i co chwile taki dźwięk jak by łożysko nie kręciło. Pierwszy i ostatni produkt od MSI. 
Nie polecam i radzę wam dołożyć 100zł więcej u kupić wszystko oby nie to gówno.

Spokojnie, większe gluteus da się spokojnie kupić! 😉 Choć widzę, że sporo jest zgłoszeń o tym problemie....
Kup porządny, a tego na rękojmie, gwarancję czy co tam jest możliwe... daj znać jak się to potoczyło i skończyło.
Ja akurat po małym rozeznaniu zkupię Korsarza RM850x (sporo sata, czego mi potrzeba) lub bequite 13M (ciuchuteńki, ale mało sata) lub Montech Titan 850 (jeszcze więcej sata) lub Montech CENTURY II (ten raczej nie, parametry zacne ale mało sata i podobno nieco głośniejszy od Titan'a.

Pozdro!

Edytowane przez Gurney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie jest w kartach graficznych (mam na myśli te najtańsze wersje) że też ma się takie wrażenie że jak wentylatory się rozpędzają to jakby miały się przyblokować i nawet to jest słyszalne w porządnej obudowie.

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.03.2026 o 09:06, Gurney napisał(a):

Spokojnie, większe gluteus da się spokojnie kupić! 😉 Choć widzę, że sporo jest zgłoszeń o tym problemie....
Kup porządny, a tego na rękojmie, gwarancję czy co tam jest możliwe... daj znać jak się to potoczyło i skończyło.
Ja akurat po małym rozeznaniu zkupię Korsarza RM850x (sporo sata, czego mi potrzeba) lub bequite 13M (ciuchuteńki, ale mało sata) lub Montech Titan 850 (jeszcze więcej sata) lub Montech CENTURY II (ten raczej nie, parametry zacne ale mało sata i podobno nieco głośniejszy od Titan'a.

Pozdro!

Oddałem na gwarancję i czekam, jeśli nadal będzie to samo to znów będzie na gwarancję wysłany aż oddadzą kasę i zwrócą kasę za stracony czas. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 3/14/2026 at 6:42 PM, xpromar said:

... i zwrócą kasę za stracony czas. 

🙂 No widzę, że emocje Cię nadal nie opuściły..... Takie rzeczy to tylko w erze jak kiedyś głosiła kampania marketingowa 😉 Ery juz nie ma.... 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Gurney napisał(a):

🙂 No widzę, że emocje Cię nadal nie opuściły..... Takie rzeczy to tylko w erze jak kiedyś głosiła kampania marketingowa 😉 Ery juz nie ma.... 😉 

To oni mają teraz problem nie ja. Emocję oczywiście są, bo wkurza mnie, że wydajemy kasę na gówno które po kilku tygodniach lub miesiącach przestaje działać i ciągle trzeba coś wysyłać na gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 3/20/2026 at 1:09 PM, xpromar said:

To oni mają teraz problem nie ja. Emocję oczywiście są, bo wkurza mnie, że wydajemy kasę na gówno które po kilku tygodniach lub miesiącach przestaje działać i ciągle trzeba coś wysyłać na gwarancję.

Rozumiem Twoje wzburzenie, ale potraktuj to też jako naukę na przyszłość. Podstawowe pytanie, poczytałeś recenzeje tego zasilacza, pogooglałeś trochę wcześniej? Jeśli tak, to ryzykowałeś trochę na (masło maślane mode on) własne ryzyko... Kupiłeś coś w zamian już, czy czekasz na rozwiązanie sprawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.03.2026 o 11:51, Gurney napisał(a):

Rozumiem Twoje wzburzenie, ale potraktuj to też jako naukę na przyszłość. Podstawowe pytanie, poczytałeś recenzeje tego zasilacza, pogooglałeś trochę wcześniej? Jeśli tak, to ryzykowałeś trochę na (masło maślane mode on) własne ryzyko... Kupiłeś coś w zamian już, czy czekasz na rozwiązanie sprawy?

Czekam na to że odeślą mi ten zasilacz. Na pewno mam nauczkę na przyszłość, nigdy więcej MSI. 
Co do czytania opinii, nie czytałem, bo brakuje mi na to czasu, a w sieci wiem jak jest. Czasami żeby czegoś się dowiedzieć na forum potrzeba miesięcy i lat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 3/24/2026 at 11:54 PM, xpromar said:

Czekam na to że odeślą mi ten zasilacz. Na pewno mam nauczkę na przyszłość, nigdy więcej MSI. 
Co do czytania opinii, nie czytałem, bo brakuje mi na to czasu, a w sieci wiem jak jest. Czasami żeby czegoś się dowiedzieć na forum potrzeba miesięcy i lat. 

Czas to pieniądz jak mawiają, jakoś to trzeba równoważyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.03.2026 o 23:54, xpromar napisał(a):

Czasami żeby czegoś się dowiedzieć na forum potrzeba miesięcy i lat. 

No nie bardzo, na forach wisi mój temat z polecanymi zasilaczami, poza tym ludzie ne bieżąco odpowiadają w tematach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Dikson napisał(a):

No nie bardzo, na forach wisi mój temat z polecanymi zasilaczami, poza tym ludzie ne bieżąco odpowiadają w tematach.

Super niestety nie zapoznałem się z nim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowując całą sytuację z zasilaczem. Po prawie miesiącu od odebrania przez kuriera uszkodzonego zasilacza. Nie wiem czy producent czy sklep, ktoś wpadł na genialny pomysł przysłania nowego zasilacza. Także skończyło się na nowym produkcie, teraz czas pokaże jak długo będzie działał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, xpromar napisał(a):

Podsumowując całą sytuację z zasilaczem. Po prawie miesiącu od odebrania przez kuriera uszkodzonego zasilacza. Nie wiem czy producent czy sklep, ktoś wpadł na genialny pomysł przysłania nowego zasilacza. Także skończyło się na nowym produkcie, teraz czas pokaże jak długo będzie działał. 

Będzie działać ładnych parę lat. Miałeś pecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dikson zaraz mnie zgani 😛 To co napisał, że "No nie bardzo, na forach wisi mój temat z polecanymi zasilaczami, poza tym ludzie ne bieżąco odpowiadają w tematach."  Właśnie dla tego wybrałem Corsara 850X - pół pasyw.

Co prawda, przedstawiona strona nie należy do Diksona, to jednak po wielu przeczytanych informacji, wybrałem Corsarza. On się nawet nie kreci (wentylator)

https://www.x-kom.pl/rankingi/9749-ranking-zasilaczy-do-komputera-najlepsze-zasilacze-komputerowe.html

https://www.x-kom.pl/p/1280330-zasilacz-do-komputera-corsair-rm850x-850w-80-plus-gold-atx-31.html

O ja pitole, ale ceny poszły do góry :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, leven napisał(a):

Marketingowy belkot robiony dla xkom tworzony przez osobę nie mającą bladego pojęcia o temacie, delikatnie ujmując.

RM850X można dostać stówkę taniej w morele.

Za 460 jest obecnie MPG 850W i Fractal ION 3 850W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, leven napisał(a):

Dikson zaraz mnie zgani 😛 To co napisał, że "No nie bardzo, na forach wisi mój temat z polecanymi zasilaczami, poza tym ludzie ne bieżąco odpowiadają w tematach."  Właśnie dla tego wybrałem Corsara 850X - pół pasyw.

Co prawda, przedstawiona strona nie należy do Diksona, to jednak po wielu przeczytanych informacji, wybrałem Corsarza. On się nawet nie kreci (wentylator)

https://www.x-kom.pl/rankingi/9749-ranking-zasilaczy-do-komputera-najlepsze-zasilacze-komputerowe.html

https://www.x-kom.pl/p/1280330-zasilacz-do-komputera-corsair-rm850x-850w-80-plus-gold-atx-31.html

O ja pitole, ale ceny poszły do góry :E

Corsair o którym mowa był niedawno po 420zł w promocji i miałem go właśnie kupić żeby nie czekać na ten złom od msi, ale niestety stało się tak że zadziałał mój stary zasilacz więc już w koszta się nie wpędzałem. Temat uznaję za zamknięty, mam nauczkę na przyszłość, nigdy więcej produktów od MSI. 

7 godzin temu, gregory_portman napisał(a):

Będzie działać ładnych parę lat. Miałeś pecha.

Oby, chociaż mam przeczucie że za trzy miesiące będzie powtórka z rozrywki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem adwokatem MSI, ale ostatnio sporo produktów wychodzi robionych bez testów jakości. W kwestii zasilaczy nie tylko MSI ma takie wtopyy. Be quiet w swoim sztandarowym zasilaczu serii 13 dawał hałaśliwy wentylator i była to wada fabryczna. Nie był to już bequiet tylko be loud. Masa wątków o tym, sami mieliśmy 2 zwroty poprzedzone reklamacjami. 

Odnośnie samych reklamacji.... Miałeś farta że ci MSI w ogóle wymieniło na nówkę. Nie wiem od kiedy się to zmieniło, ale serwisy MSI potrafią odesłać sprzęt bardziej zepsuty niż był, a pierwotna wada pozostaje nie naprawiona. I ponownie, nie tylko u MSI tak jest. Asus dla przykładu do końca jedzie "naprawcie to sobie sami", a jakim im odeślesz w końcu, znajdą byle zadrę, zadrapanie lakieru, cokolwiek, żeby gwarancję odrzucić. Gigabyte naprawia, ale trzeba się często z nimi użerać żeby udowodnić że to nie ty uszkodziłeś sprzęt. Ta największa trójca jest zarazem największym ryzykiem jak właśnie coś padnie. 

Obok masz "mniejsze" marki, jak ASRock, sapphire, xfx, pny, palit, inno3d I.... zotac*, u których reklamacja trwa często dłużej, ale jest uwzględniona i nie robią kłopotów, choć i też nie zawsze - zależy na kogo trafisz po drugiej stronie i jaki ton wypowiedzi zachowasz sam. 

* Zotac ogólnie problemów nie robi, ale mieliśmy raz przypadek, gdzie do końca szli w zaparte, że brakujący ternopad na sekcji zasilania karty graficznej to wynik ingerencji użytkownika. Tym dość mocno nadszarpnęli swoją reputację w naszych oczach.

Bardziej w kwestii reklamacji obawiam się teraz RMA ram i SSD, bo bardzo nieładnie zaczęli postępować i producenci i dystrybutorzy, gdzie oferują i naciskają na zwrot środków z momentu zakupu, więc zdecydowanie mniejszych niż trzeba obecnie zapłacić za nowy zestaw. Jakby tego było mało, zestaw który się do nich wysyła potrafi.... zaginąć. 

Także dbajcie o swoje pamięci i dyski bo nie jest ciekawie i to nie są jednostkowe przypadki.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi