thomsen Posted March 8 Report post Posted March 8 Cześć Nie wiem czy w dobre miejsce wstawiłem temat ale już jest tutaj trudno. Moje pytanie. Czy poczta onet.pl jest godna polecenia?? Bo słyszałem różne opinie. Jedni że jest ok a inni że beznadziejna. Że w wersji za free kasują co jakiś czas mail. Spotkał się ktoś z czymś takim? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Zwykły User2 Posted March 8 Report post Posted March 8 Jak chcesz mieć zajeb... pocztę reklamami i syfem to onet jest dla ciebie. Co tam zaglądam to mam tonę maili cholera wie skąd. Do tego konto(śmieciowe) które używałem mi skasowali(bo ponoć rok nie wchodziłem na nie). A konto do którego nie pamiętam hasła nadal jest aktywne. Kasowania poczty nigdy nie doświadczyłem, darmowa poczta. Gmail bez dwóch zdań. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
thomsen Posted March 8 Report post Posted March 8 OK dzięki za rade. Wprawdzie mam już jedno konto na gmailu ale być może założe drugie. Jeszcze zastanawiam się nad outlook.com czyli od microsoftu. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
P3ch Posted March 9 Report post Posted March 9 (edited) Większość użytkowników poczty elektronicznej zakłada, że ich wiadomości są prywatne. W praktyce prywatność w usługach e-mail zależy nie tylko od technologii, ale również od jurysdykcji prawnej, w której działa dostawca usługi. W Polsce wielu użytkowników korzysta z usług lokalnych dostawców poczty. Jest to wygodne i często darmowe rozwiązanie, jednak rzadko bierze się pod uwagę jeden istotny aspekt – dostęp do danych na podstawie decyzji organów państwowych. Zgodnie z obowiązującym prawem operatorzy usług internetowych są zobowiązani do współpracy z organami ścigania. W praktyce oznacza to, że w przypadku odpowiednich podstaw prawnych (np. decyzji prokuratora lub sądu) dostawca może zostać zobowiązany do udostępnienia danych użytkownika. Może to obejmować między innymi: treść wiadomości e-mail przechowywanych na serwerach, metadane (kto, kiedy i z kim się komunikował), adresy IP używane do logowania, historię aktywności konta. Co więcej, wiele usług przechowuje wiadomości i kopie zapasowe przez długi czas. W efekcie w określonych sytuacjach możliwe jest uzyskanie dostępu do korespondencji z wielu lat wstecz, jeśli nadal znajduje się ona w systemach dostawcy. Dlaczego jurysdykcja ma znaczenie Każdy dostawca usług podlega prawu kraju, w którym działa. Oznacza to, że: firma zarejestrowana w Polsce podlega polskim przepisom, firma z innego kraju może podlegać innym procedurom dostępu do danych, niektóre państwa wymagają decyzji sądu zamiast decyzji prokuratora, w niektórych jurysdykcjach istnieją dodatkowe mechanizmy ochrony prywatności. Dlatego przy wyborze usług komunikacyjnych warto zwrócić uwagę nie tylko na funkcjonalność, ale również na: kraj, w którym działa dostawca, politykę prywatności, sposób przechowywania danych, stosowanie szyfrowania. Co zwiększa bezpieczeństwo i prywatność poczty Świadomi użytkownicy zwracają uwagę na kilka kluczowych elementów: 1. Szyfrowanie end-to-end Oznacza, że treść wiadomości jest zaszyfrowana w taki sposób, że nawet operator poczty nie ma do niej dostępu. 2. Minimalne przechowywanie danych Niektóre usługi ograniczają ilość logów i metadanych. 3. Jurysdykcja z silnymi przepisami o prywatności W niektórych krajach dostęp do danych wymaga bardziej rozbudowanej procedury prawnej. 4. Transparentność dostawcy Część firm publikuje raporty przejrzystości pokazujące, ile razy władze prosiły o dane użytkowników. Najważniejsza rzecz: świadomość użytkownika Nie chodzi o to, aby demonizować konkretnych dostawców lub sugerować, że korzystanie z polskich usług jest „złe”. Kluczowe jest zrozumienie, że: poczta elektroniczna nie jest z definicji prywatna, dane przechowywane na serwerach dostawcy mogą podlegać przepisom prawa danego kraju, wybór usługi powinien być świadomą decyzją. W praktyce oznacza to, że jeśli ktoś przechowuje w swojej skrzynce wrażliwe informacje (np. dokumenty, dane biznesowe, prywatną korespondencję), warto zwrócić uwagę na poziom ochrony prywatności oferowany przez usługę. Edited March 9 by P3ch Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Krystian03 Posted March 9 Report post Posted March 9 (edited) Na gmailu bardzo rzadko miałem jakikolwiek spam, a na innych to albo z jakiegoś powodu konto się zablokowało (jakby były próby włamania) i jak się nie wprowadziło metod odzyskiwania to trzeba było założyć nowe, albo przychodziły losowe wiadomości które trzeba było ręcznie zaznaczać jako spam (co i tak mało daje gdyby np. wysłał z innego maila). Edited March 9 by Krystian03 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Glacjer Posted March 13 Report post Posted March 13 SPAMu pełno jak wszędzie. Poczta tylko na protonie. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
LordAngus Posted March 14 Report post Posted March 14 ja polecam int.pl - 0 spamu,prosta,szybka i wygodna Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...