Jump to content
wish32

Problem z pamięcią RAM

Recommended Posts

Witajcie,

posiadam pamięć Patriot Viper Steel DDR4 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 PVS416G360C7K. W ostatnich dniach komputer zaczął się restartować itp., więc zrobiłem skan memtest86, który wykazał, że jedna z kości jest wadliwa (ponad 10 tys błędów). Samą pamięć kupiłem we wrześniu 2022 roku, przy czym na stronie sklepu widnieje, iż gwarancja producenta to 36 miesięcy. Niemniej jednak z tego co czytałem Patriot udziela gwarancji dożywotniej. Czy mieliście styczność z realizacją gwarancji przez ww. firmę i jaki jest czas trwania tego procesu. Z informacji ze strony producenta wynika, iż na własny koszt należy wysłać pamięć do Holandii (koszt ok. 80 zł). Przy obecnych cenach pamięci wydaje mi się, że warto spróbować uzyskać wymianę w ramach gwarancji.

Godzinę temu, Dikson napisał(a):

Nie masz innego wyjścia jak wysyłka na własną rękę, to jest zwykle kwestia 2/3 tygodni jak dostaniesz nowe.

Odwołując się do Twojego doświadczenia - producenci robią jakieś problemy z wymianą pamięci na nowe? Pytam w kontekście obecnych problemów na rynku. Same pamięci nie były kręcone itp., więc mojej ingerencji w ich działanie nie było. 

17 minut temu, Zwykły User2 napisał(a):

W dobie "kryzysu" cholera wie jak się zachowają z tą gwarancją. Na hardware unboxed omawiają przypadek jak  Corsair wypiął się na gwarancję YT.

Tego najbardziej się obawiam, że człowiek poczeka kilka tygodni i powiedzą - sorry, ale nie uznajemy gwarancji, bo nie.