bergercs Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca A to mi się rodzynek dzisiaj trafił - gość szukający porady, dlaczego jego Ducato (2.2 po 2021) "nie jedzie" - wywalało błąd przepływki, wymienili (na rynku dostępne tylko OE od 500 w górę) i dalej to samo Na pytanie, kiedy wymieniany filtr powietrza - niedawno, sam wymienia co 60k km. Na kolejne pytanie, jakiego kompa używa przy wymianie wielkie oczy i "po uj komputer do wymiany filtra". Ludzie mentalnie tkwią w roku 90tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akpert Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca Eee... to komputer potrzebuje aby mieć zaklikane, że został wymieniony filtr powietrza? Nie potrafi już z pomiarów rzeczywistych wydedukować ile powietrza trafia do silnika? Ooo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bergercs Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca (edytowane) Z pomiarów to nawet większość aut nie kapnie się, że ma nowy akumulator i go usmaży (szczególnie prymitywne pod tym względem są np w grupie VAGa), podobnie np zacisk elektryczny itp Jako, że większość "flotowców" jest odklejonych od rzeczywistości (plus tabelki w "ekologia") i przy wyliczaniu kosztów przed zakupem nie pokieruje się logiką, tylko danymi - więc Fiat uznał, że dzięki temu, że interwał filtra powietrza wyznaczą na 60k km, to komuś, kto wybiera samochody o wiele ładniejsza tabelka wyjdzie, gdy będzie mnożył ilość "samochodów x cena filtra x (przebieg_roczny/60k)" niż np "/30". Najlepsze, że producent samochodu doskonale wie, że od co najmniej 30k km ten filtr powinien, zamiast w samochodzie znajdować się na śmietniku - więc softowo, wraz z rosnącym przebiegiem zmniejsza ciśnienie turbo - czyli powoli obcina moc - przy wymianie filtra trzeba odklikać to w skanerze diagnostycznym, inaczej samochód będzie coraz bardziej zamulał oraz generował błędy. I o ile można zrozumieć właściciela samochodu, że takich rzeczy nie wie, to niestety spora część mechaników również nie pójdzie na żadne szkolenie, nie mówiąc w inwestowanie w wyposażenie (sprzęt i oprogramowanie) - potem wkręcony tłoczek generuje kilkanaście tys kosztów za nową pompę, czy wywalone klapy wirowe w klekocie, bez usunięcia EGRu wykańczają silnik w tempie ekspresowym. Edytowane 25 Marca przez bergercs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akpert Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca Ja pitole, ale ktoś miał łeb że tak to wymyślił. Przecież to kilka linijek kodu, w których trzeba zawrzeć ciśnienie doładowania, dane z przepływomierza, z czujnika ciśnienia atmosferycznego żeby obliczyć przybliżoną ilość powietrza dostającą się do silnika 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bergercs Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca (edytowane) Dopisanie kilku linijek kodu kosztuje (w Boschu np przy adaptacji zacisku masz wyświetlone wymagania: - uruchomiony zaplon - min 13,2 na instalacji /czyli zasilacz podtrzymujący podpięty/ - nie wciśnięty pedal hamulca; wciskasz dalej - jeśli coś nie tak to skaner wypluje tylko "niespelnione warunki" - na pytanie czemu nie pokazuje, który z nich, dostaniesz w Boschu odpowiedź "przecież od 10 lat każdy wie co powinno być spelnione" :-)) - to raz. A dwa - za podpięcie kompa kasuje się kolejną kasę (a jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że znam przypadek, gdzie gościu odwiedzil trzy albo cztery warsztaty nie mogące poradzić sobie z checkiem powyżej 120km/h - a ostatnim wymieniono mu wtryski, to jak widać wciąż jest miejsce do zarabianiu dla ASO :-)). Edytowane 25 Marca przez bergercs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akpert Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca Chyba jestem za uczciwy w te klocki 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiu155 Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca Zaraz, a Ty nie masz jakiegoś biznesu? Czy pomyliłem 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akpert Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca Ja? Nie. Jestem na JDG jako programista-inżynier BIM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiu155 Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca To pomyliłem w takim razie 😄 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bergercs Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca Elektryk potrafi być fajny: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiu155 Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Już sam wygląd robi robotę, fajnie Reno zrobiło reinkarnację. No tylko szkoda, że wyłącznie EV z mojego punktu widzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akpert Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Małe elektryki od Renault to jest sztos! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bergercs Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia Przez sytuację w Iranie, w górę idą także oleje (między innymi Motul już dosyć mocno podniósł ceny) - więc jak ktoś miał w najbliższym czasie wymieniać olej, to polecam dokonać zakupu wcześniej, bo można oszczędzić kilkadziesiąt zeta. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...