laczek44 Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca ASUS XG27AQWMG (Tandem OLED) – Vertical Banding po 50h. Zwracać? Siema wszystkim! Potrzebuję Waszej opinii w temacie loterii matrycowej. Od wtorku mam u siebie ASUSA ROG Strix XG27AQWMG (matryca Tandem WOLED, powłoka Glossy). Monitor przepracował na ten moment 52 godziny. Mój problem to vertical banding na niskich szarościach. Pasy rzucają mi się w oczy przy codziennym użytkowaniu – głównie na ciemnych motywach (Discord, ChatGPT, ciemne menu windowsa np). Szczegóły testu: Przebieg: 52h. Jasność: 50. Plansze: 5% i 15% gray. Stan: Zrobione pierwsze ręczne czyszczenie pikseli (lekko poprawiło sytuację, ale pasy nadal są). Uwaga: Na ekranie jest jeszcze folia transportowa (stąd refleksy), a aparat telefonu tradycyjnie nieco przejaskrawia problem względem tego, co widzi oko. W grach i przy dynamicznym obrazie jest bajka, ale te statyczne szarości mnie męczą. Co gorsza, kumpel ma ten sam model i u niego szarość jest niemal idealnie jednolita, co sugeruje, że moja sztuka nie jest "topowa". Pytania do Was: Czy po 50h jest jeszcze szansa na poprawę? Czy te panele stabilizują się jeszcze po 100-200h, czy jeśli czyszczenie pikseli niewiele dało, to lepiej już nie będzie? Loteria matrycowa: Zostawić to co mam, czy robić zwrot i zamawiać kolejną sztukę z nadzieją na lepszy panel? Alternatywy: Czy jest na rynku coś z podobnie genialną czernią (brak fioletowego zafarbu dzięki Tandem OLED i Glossy), co ma lepszą kontrolę jakości w kwestii bandingu? Bardzo polubiłem efekt glossy i brak "fioletowej czerni" w dzień, więc wolałbym zostać przy tym modelu, ale zastanawiam się, czy warto walczyć o inny egzemplarz. W załączniku wrzucam fotki przed i po czyszczeniu. Jak to oceniacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca Dawniej, przy innych OLED pisali ludzie, że po jakimś czasie się to poprawiało - może w tym przypadku też tak będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...