Skocz do zawartości
AudiAWX

Chińskie samochody

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, laidman napisał(a):

Ciekawostką jest, że we wszystkich chińskich samochodach wszystkie części są zawsze oryginalne 😉

Przynajmniej wiesz co kupujesz. Wielu ludzi nie jest świadomych, że ich Mercedes ma silnik z Renault

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kilokush napisał(a):

Przynajmniej wiesz co kupujesz. Wielu ludzi nie jest świadomych, że ich Mercedes ma silnik z Renault

Albo że Mercedes Citan ma nadwozie od Dacia Dokker i jest produkowany w fabryce Dacia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lecimy - jest sporo do nadgonienia 🙂 W odróżnieniu od oryginalnego wątku - zamiast tylko bieżących, polecę markami mniej więcej od stycznia - po nadgonieniu do "bycia na bieżąco" będą wrzucane dzisiejsze (dla niezorientowanych brzmi to totalnie niezrozumiale, ale trudno).

Dzisiaj grupa Chery Tiggo Polska - prywatna grupa założona przez właścicieli (1400 osób), po tym, gdy zorientowali się, że wszelkie posty zawierające info o awariach, problemach itd na oficjalnej grupie są kasowane: czyli jeśli mówić o "prestiżowym chińskim samochodzie można mówić tylko dobrze".

Chery Tiggo 9:

Adam Gajewski

nsoSrdepotaua9h59197clc0cm21 gg1a 80998 61g5f34oga37i:7rf429  ·

W nawiązaniu do posta Paweł Woliński wrzucam jako osobny wpis treść maila do Chery dotyczącą mankamentów systemowych. W kupie siła - jeśli możesz poświęcić 2 minuty na wysłanie poniższego gotowca, to śmiało. Być może, gdy otrzymają większą liczbę takich wiadomości, coś z tym zrobią, a jeśli będziemy milczeć, to nic się nie zmieni. Pytanie do admina Tomasz Łojewski czy jest możliwość podpięcia tego posta?

email: info@cherypolska.pl

Temat: Reklamacja i zgłoszenie wad seryjnych pojazdu Chery Tiggo 9 PHEV.

Szanowny Zespole Chery Polska,

Jako użytkownik pojazdu Chery Tiggo 9 PHEV niniejszym zgłaszam szereg nieprawidłowości, które znacząco wpływają na bezpieczeństwo oraz komfort użytkowania pojazdu. Moje zgłoszenie dotyczy w szczególności następujących punktów:

Bezpieczeństwo czynne i logika napędu: System zarządzania energią dopuszcza do nagłego spadku mocy („tryb żółwia”) w warunkach, które nie powinny go wywoływać, co stwarza bezpośrednie zagrożenie na drogach szybkiego ruchu. Dodatkowo, wymuszanie na kierowcy interakcji z ekranem multimedialnym w celu potwierdzenia zmiany trybu jazdy (np. z początkowy na Inteligentny) jest skrajnie niebezpieczne.

Wady systemu klimatyzacji i ogrzewania: System nie zapamiętuje ustawień dla drugiego rzędu siedzeń. Po każdym uruchomieniu auta ogrzewanie tyłu jest nieaktywne, co przy ujemnych temperaturach naraża pasażerów (w tym dzieci) na wychłodzenie. Tryb AUTO działa w sposób niestabilny.

Kultura pracy napędu spalinowego: Zgłaszam występowanie nierównej pracy silnika oraz odczuwalne wypadanie zapłonów na wolnych obrotach, również na rozgrzanym silniku.

Ergonomia obsługi: System multimedialny nie zapamiętuje podstawowych ustawień użytkownika. Brak fizycznego lub intuicyjnego przycisku zwalniania blokady kabla ładowania (konieczność obsługi z poziomu menu wewnątrz auta) jest błędem projektowym utrudniającym codzienną eksploatację.

W związku z powyższym, proszę o udzielenie informacji:

Czy i kiedy planowana jest aktualizacja oprogramowania eliminująca powyższe wady?

Czy producent przewiduje zbiorczą akcję serwisową w zakresie logiki zarządzania energią i poprawy stabilności pracy silnika?

Z poważaniem,

A o co chodzi ze wspomnianym P. Wolińskim.

Początek grudnia, zakup samochodu:

Paweł WolińskiChery Tiggo 9 Polska

Gwiazda grupy

· epnosorStd74cu3 252h0gac96rmu0362alfg51n0m5ah2ili0i5c gh0dm9  ·

...już stoi i czeka czarny diabeł

obraz.png.77602e2afd68d6fd682abd4e838d0e50.png

-----------

Tydzień później -zachwyty nad samochodem:

Gwiazda grupy

· tpSorednso0g thih2ht53g9ir5td5af52gf5012glu0tag1u4ng22 10tc2  ·

Powiem krótko bo cały czas się bawię i testuję, a banan nie schodzi z gęby - BAJKA

PS - wiem, że wszyscy czekają na wrażenia… ale somsiady u mnie na Wsi dowiedzieli się że odebrałem Tiggo 9 i przyszli na imprezę… motyw przewodni chery chery lady… młode tłoki…

obraz.png.68f616565f8740b9e1f4ef7140e906e7.png

-----------

Kilka dni później:

Gwiazda grupy

· Seotpnsrdo47u50f5iic74i2209a6hr ctumg4u188h1 tl0gi7n0h192uda  ·

Wrażenia i subiektywna ocena po 500 km

Zacznę od największych naprawdę poważnych wad, których na ten moment Chery twierdzi, że nie może poprawić…

WADY KLUCZOWE:

system pokładowy nie trzyma pamięci ustawień - spędzisz 5min na ustawianiu trybu inteligentnego, poziomu odzysku energii, wyłączysz jakieś funkcje które doprowadzają Cię do szału… wszystko na marne, wracasz ze sklepu i wszystko zresetowane i od nowa Cię psychicznie wykańcza

…aby być sprawiedliwym dodam, że dokładnie tak samo albo i gorzej jest w passacie B9 i każdym europejskim nowym aucie, ale muszę to wymienić jako największą wadę bo liczyłem trochę na to, że Chińczycy wykażą się odwagą i zrobią to jak należy niestety będzie trzeba udać się do „magika” od softu (jak tylko się nauczy tego auta) i to przeprogramować

Hmm… przy jeździe autostradowej systemy walczą z kierowcą , identycznie jak w passacie B9, wiedzą lepiej… a pamiętajmy, że (patrz powyżej) nie da się ich wyłączyć na stałe ***update: można się nauczyć z nimi żyć, wymaga to trochę wprawy i trzeba przestać z nimi walczyć

WADY MNIEJ ISTOTNE (moim zdaniem):

brak „pokręteł/przycisków” do ustawień temp klimatyzacji

brak przycisków pamięci ustawień foteli/lusterek, są 3 profile pamięci ale tylko z tabletu, czyli musisz wsiąść do auta i dopiero z tabletu wybrać nastawy, sorki ale po swojej żonie nie dam rady wsiąść do auta

fotel pasażera ma funkcje leżanki, ale nie ma regulacji góra/dół

3 rząd siedzeń jest praktycznie bezużyteczny, nikt poza dzieckiem (max 10lat) tam nie usiądzie, wolałbym opcję 5 os z większym (czytaj niższym) bagażnikiem , a tak przez te dodatkowe „foteliki” bagażnik ma bardzo wysoki załadunek i jest mniejszy niż passcie B9, Volvo v90 czy Audi a6

siedzisko kierowcy jest za krótkie, i nie ma wysuwanego podparcia ud

nie udało mi się ani raz otworzyć klapy bagażnika bezdotykowo - może muszę się podszkolić

za każdym razem gdy skręcam na skrzyżowaniu włącza mi się wirtualne lusterko na tablecie to mnie wk… i ni groma nie wiem ja to wyłączyć na stałe ***update: przekonałem się do tej funkcji, bardzo przydatna, przeniosę do zalet

głośnik w zagłówku jest słabej jakości… trochę trzeszczy przy rozmowie tel… ale zaleta jest to że jest

brak dociagu elektrycznego drzwi - to są groszowe sprawy a Chińczycy nie dają takiej opcji , już w Audi z 2014 roku miałem tą funkcję i ją pokochałem

brak świateł adaptacyjnych/ matrycowych , j.w. Audi z 2014 to miało i było rewelacyjne, pasat z 2017 to miał… itd a tu niema i nie będzie , nie rozumiem dlaczego ? Dopłaciłbym z 5k za to…

w tłumaczeniu systemu na język polski są bugi- krzaki itp… Trzeba się czasami domyślać o co chodzi

aplikacja Chery jest kiepska i nie działa poprawnie, ma błędy tłumaczeń oraz funkcji

ZALETY:

auto jest po prostu zajebiste

prowadzi się rewelacyjnie

czuję się naprawdę jak biskup

jakość wykończenia i materiały level hard top

wyciszenie jak przy spowiedzi

przyspieszenie i moc są wystarczające, wolniej niż SQ5 ale daje radę

rewelacyjne zawieszenie - naprawdę robi robotę

bardzo dobre hamulce , dają radę

bardzo dobra jakość obrazu na dużym tablecie, wszystko czytelne, płynnie działa z dobrym czuciem pod palcami

Jakub Krężel

Fotel kierowcy niewygodny, to prawda 

Piotr Be

Ale, że fotel pasażera góra/dół nie ma? Niby drobiazg, ale smuteczek

Mic Hal

Jak oceniasz światła ? Widzę, że jeździłeś po zmroku, jest wystarczająco ok czy niedosyt ?

Paweł Woliński

Mic Hal światła są ok, gorsze niż w Audi czy passacie, ale dają radę , nie odczułem żadnego dyskomfortu z tym związanego… no ale wiadomo jakieś adaptacyjne matrycowe by się przydały

Paweł Woliński

Mic Hal światła nie poziomują się automatycznie - regulacja odbywa się jak w fiacie doblo z 2005 roku, tylko zamiast fizycznego pokrętła są pola wyboru 0-1-2-3 w tablecie, co nie zmienia to faktu że świecą naprawdę dobrze.

Kam Wyb

Jak oceniasz działanie aplikacji? Zmartwiłeś mnie z brakiem adaptacyjnego oświetlenia. Nie wiem jak umknęło mi to w specyfikacji

Paweł Woliński

Kam Wyb aplikacja tragiczna póki co Jakby zrobił ja jakiś uczeń za karę niby coś tam da się zrobić , ale tak męczy że lepiej tam nie wchodzić, zdalne uruchamianie auta jest ale nie dziala , tłumaczenia fatalne. Używam tylko do sprawdzania poziomu bateri… a najważniejsze to nawet nie potrafią ustawić żeby uruchamiała się na ekranie Teojego samochodu , tylko za każdym razem gdzieś obok w ciemnej [gluteus maximus] i trzeba kliknąć

------

Kolejne dwa tygodnie:

Chery Tiggo 9 Polska

Paweł Woliński  ·

Gwiazda grupy

· prnoostdeSmad4f4811ni6rg8u1it092324a511 i 56a6ag6i4g319207u8  ·

Chery Tiggo 9 – subiektywna ocena po 1 500 km

Po dwóch tygodniach i 1 500 km za kierownicą Tiggo 9 mogę zaktualizować swoją ocenę - względem 1 opinii po 500km. Samochód robi wrażenie majestatycznym wyglądem, ale biskup nadal wybierze Maybacha – to duży SUV z nowoczesnym napędem hybrydowym 4x4 i znaczącą mocą. W trakcie codziennego użytkowania, zauważyłem sporo zalet i sporo wad:

Mocne strony

KOMFORTOWE ZAWIESZENIE – mimo sporych rozmiarów auto dobrze tłumi nierówności. Jazda po mieście to czysta przyjemność, choć „gumowe” prowadzenie zdradza, że to przede wszystkim rodzinny kanapowiec.

SKUTECZNE HAMULCE – układ hamulcowy jest bardzo przewidywalny i pozwala wytracić prędkość bez wysiłku.

SPRAWNY NAPĘD HYBRYDOWY 4x4 – Tiggo 9 zachowuje się jak elektryk przy małych i średnich prędkościach, a przyspieszenie jest zawsze pod nogą.

DUŻY ZASIĘG HEV – w trybie hybrydowym (HEV) przy normalnej dynamicznej jeździe można przejechać 900 km na 1 tankowaniu + ładowaniu EV.

Słabe strony i irytujące detale

SYSTEM POKŁADOWY RESETUJE USTAWIENIA – po każdym zamknięciu drzwi trzeba na nowo wybierać tryb inteligentny i poziom rekuperacji. Gdy bateria spadnie poniżej 20 %, system wymaga potwierdzenia przełączenia w tryb inteligentny, co podczas jazdy jest niebezpieczne. Producent zaleca tryb inteligentny do codziennego użytku, ale za każdym razem resetuje auto do trybu początkowego.

FOTEL KIEROWCY – siedzisko jest za krótkie, brakuje przycisków do zapamiętania ustawień fotela – można je zapisać tylko w centralnym tablecie, więc trzeba wsiąść, aby wybrać profil, np. ja po swojej Żonie nie wsiądę.

FOTEL PASAŻERA - brak regulacji góra/dół i podparcia lędźwiowego – dziwne, bo fotel ten ma funkcję masażu.

KOLUMNA KIEROWNICZA – ma zbyt mały zakres regulacji i jest RĘCZNY, zamiast elektrycznej regulacji wg początkowej specyfikacji producenta (na resztę Świata występuje z elektryczną regulacją).

TRZECI RZĄD SIEDZEŃ – niefunkcjonalny, długi czas wejścia/wyjścia, nadaje się tylko dla dzieci < 12 lat. Brakuje nawiewu i innych udogodnień.

MULTIMEDIA – tuner FM jest fatalny, antena ledwo łapie stacje, a jakość dźwięku jest kiepska. System audio brzmi nieźle, ale nie wiadomo, czy ma subwoofer, bo nie sposób go namierzyć.

DROBIAZGI W KABINIE – zmieniony podłokietnik z tyłu wydaje się gorszy niż w pierwotnej specyfikacji, tylna klapa otwiera się max 180 cm – łatwo uderzyć głową, brakuje rolety bagażnika (importer obiecał ją dosłać), w bagażniku nie ma gniazda 12V.

APLIKACJA CHERY - niedopracowana i niestabilna, nie działają wszystkie funkcję, brak możliwości ustawienia temperatury klimatyzacji, brak opcji schłodzenia auta, brak opcji ogrzewania elektrycznego szyby przedniej itd.

Dostałem sporo prywatnych wiadomości z pytaniem "czy kupiłbym ponownie?" "czy żałuję" itp. Nie jestem w stanie odpowiedzieć w tej chwili TAK lub NIE - to zależy od Chery Polska, jeśli zaczną reagować na uwagi użytkowników i poprawiać to co mogą poprzez aktualizację softu to TAK, rozpatrzyłbym zakup kolejnego auta od Chery, ale jeśli zignorują sygnały to będzie to mój pierwszy i ostatni samochód od Chery oraz w ogóle chiński.

...tym bardziej, że sporo mogą poprawić softem w przysłowiowe 5 min - wystarczy chcieć:

PAMIEĆ USTAWIEŃ - tryb inteligetny, wymuszony

FOTEL PASAŻERA - funkcja podparcia lędźwiowego (siłowniki od masażu)

APLIKACJA CHERY - można ją napisać od nowa, raczej > niż 5 min

---------------

Mija dwa tygodnie - połowa stycznia:

Chery Tiggo 9 Polska

Paweł Woliński  ·

Gwiazda grupy

· Stsorepdoniz0ifi234f4fhufatc4c icfg0amm1lnc1ic1tsyi72tfhg1al  ·

Tiggo 9 - auto kompletne? wyposażone na maxa?- chcieliście to macie... HOT 30

* są to wady przeze mnie zaobserwowane, nie dla każdego muszą być wadami. Nie twierdzę, że auto jest ZŁE, bardzo mi się podoba i fajnie mi się nim jeździ, szczególnie teraz zimą!

1. Auto uruchamia się domyślnie w trybie POCZĄTKOWYM zamiast w zalecanym przez producenta do codziennego użytku trybie INTELIGETNYM.

NAJWIĘKSZA WADA auta dla większości użytkowników (mówimy o setkach/tysiącach użytkowników Tiggo, a może więcej? Omoda/Jaecoo?)

System nie trzyma ustawienia wybranego trybu oszczędzania energii

W trakcie jazdy po rozładowaniu baterii wyskakuje okno do potwierdzenia przełączenia w tryb IINTELIGETNY – bardzo irytujące i niebezpieczne! Skoro nie ma opcji na stałe wyboru trybu to przynajmniej niech system sam przełączy się w tryb INTELIGENTNY po rozładowaniu baterii, a nie stwarza zagrożenie i za każdym razem irytuje kierowcę!

Nie zapamiętuje również ustawień poziomu odzysku energii (rekuperacja)

2. Zwykłe światła LED, brakuje adaptacyjnych/matrycowych – opis w broszurze sugeruje, że są adaptacyjne, a to tylko automat do przełączania krótkie/długie.

3. Brak przycisków pamięci ustawienia fotela.

To jest coś nieprawdopodobnego. Praktycznie pozbawia auto pamięci ustawień fotela, ponieważ nie można ustawić go przed wejściem do auta – dopiero z tabletu

Auto czasami gubi ustawioną pamięć fotela i trzeba się bawić od nowa.

4. Brak profili kierowców.

5. Trzeci rząd siedzeń jest tylko marketingowy, można użyć awaryjnie dla dzieci, ale na krótkim odcinku, ponieważ brakuje nawiewów – w zimę zmarzną, a w lato się uduszą.

6. Za krótkie siedzisko kierowcy bez podparcia ud.

7. Zbyt agresywne działanie asystenta utrzymania pasa ruchu w tempomacie. Trzeba się siłować z kierownicą, tym bardziej, że auto ma problem ze znalezieniem środka pasa jezdni.

8. Lusterka *zewnętrzne* są zwykłe, dawno nie widziałem, żeby auto nie miało fotochromatycznych i się automatycznie nie ściemniało.

9. Brak fizycznego panelu do obsługi klimatyzacji – w O9 się dało, tu już nie.

10. Klimatyzacja, żyje po swojemu – tryb AUTO dmucha trochę ciepła trochę zimna itd. Ponad to jest tylko 2-strefowa, pokażcie mi auto za ponad 200k, gdzie nie ma 3 strefy? (poza chińskim oczywiście).

11. Brak przycisku hamulca awaryjnego – tylko z tabletu.

12. Brak 2 ładowarki indukcyjnej.

13. Brak podparcia lędźwiowego w fotelu pasażera!

Jest funkcja leżanki i masaż, a nie ma podstawowego wyparcia na lędźwie!

14. Brak regulacji fotela pasażera góra/dół.

Jak wyżej – jest leżanka zamiast podstawowych oczywistych funkcji.

15. Brak elektrycznej regulacji kolumny kierownicy.

FAKE nr 1 – na początku ta opcja miała być, a dla klientów w Polsce nie ma!

Występuje ręczna regulacja, ale ma za mały zakres dla "europejskiego" kierowcy.

16. Ekran kierowcy ze wskaźnikami praktycznie jest niekonfigurowalny – szkoda, bo to tylko soft i inwencja twórcza producenta.

17. Bardzo kiepskie Radio FM.

Za słaba antena, o ile w ogóle jest

Nie odbiera wszystkich standardowych stacji

Nawet jak coś odbiera to jakość jest fatalna – przerywanie i szum!

18. Brak możliwości rozmrożenia auta w zimę z aplikacji.

Działa tylko grzanie kierownicy, foteli i nawiew na przednią szybę

Brak opcji w aplikacji do grzania szyby przedniej, tylnej i lusterek elektrycznie! („druty”)

19. Fatalna aplikacja do zarządzania autem zdalnie.

Po kliknięciu w ikonę „słońca” (grzanie) podświetla się ikona „wentylacji”

Aplikacja jest niestabilna i funkcje często są niedostępne

Często nie działa lokalizacja auta

Występują błędu logiczne – np. po naładowaniu baterii na 100% apka pokazuje 0%

20. ***JEST SUBWOOFER*** w bagażniku pod podłogą, i działa.

21. Najprawdopodobniej reklamowana funkcja ANC nie istnieje - FAKE nr 3 ???

22. Klapa bagażnika otwiera się max na 180cm – szkoda głowy dla wyższych.

23. Brak gniazda 12V w bagażniku.

24. Brak podświetlenia progów z tyłu – z przodu jest, a na tył zabrakło prądu?

25. Uboższy podłokietnik względem specyfikacji w 2 rzędzie - FAKE nr 4

26. Brak opcji rejestratora wideo – po co to pokazywać w reklamach, skoro nie można go mieć?

27. Brak wymiennych zapachów powietrza – jak wyżej.

28. Brak apteczki – nie znalazłem.

29. Brak chociaż 1 schowka w bagażniku - wszystko lata.

30. Brak słynnej rolety w bagażniku, na którą wszyscy czekają – czy się doczekają? - FAKE nr 5 ???

31. Brak czujnika poziomu płynu do spryskiwaczy - dowiesz się, że się skończył jak się skończy.

32. Brak czujnika dotyku w klamce przednich drzwi pasażera (o tylnych nie wspominam nawet) - klamką można otworzyć auto tylko przez drzwi kierowcy.

33. Brak samopoziomowania świateł (autoregulacja poziomu) - zamiast tego jest ręczna opcja poprzez cyfrowe pokrętło w tablecie (0-3).

*** Mam przejechane 5000km i mogę się mylić przy niektórych opcjach, jak coś takiego wyjdzie sprostuję, ale jak jakieś nowe "wady" odkryję to dopiszę. Pozdrawiam Wszystkich!

Paweł Woliński

31. Brak czujnika poziomu płynu do spryskiwaczy - dowiesz się, że się skończył jak się skończy.

Paweł Woliński

32. Brak czujnika dotyku w klamce przednich drzwi pasażera (o tylnych nie wspominam nawet) - klamką można otworzyć auto tylko przez drzwi kierowcy. Producent zastosował atrapę panelu dotykowego, żeby ładnie wyglądało - tak symetrycznie, elegancko. No i kolejne 4 EUR zaoszczędzone - dziękuje Bartosz Wojnarowicz za potwierdzenie tego.

Marek Kaczmarz

Paweł Woliński ale auto otwiera sie przy samym podejsciu do auta z kluczykiem, dobrze rozumiem? Wtedy traktowalbym otwieranie panelem dotykowym jako awaryjne.

Paweł Woliński

Marek Kaczmarz różnie , najczęściej się otwiera samo, a czasami nie - nie rozgryzłem jeszcze chińskiej logiki… chyb jest to powiązane z otwarciem wcześniej bagażnika ? Nie wiem jeszcze… często chce otworzyć drzwi mojej Lady ja dżentelmen i zonk- muszę lecieć do okola autam do klamki kierowcy lub szukać kluczyka

-----------------

Końcówka stycznia:

Chery Tiggo 9 Polska

Paweł Woliński  ·

Gwiazda grupy

· oSpsotdren1gh12nu6068zul4af4cthmf5ci807g3itf19y24c56sch7 4g6  ·

ZAPRASZAM DO KLUBU ŻÓŁWIA

Kryteria wejściowe:

zamówić T9

nie rozmyślić się w trakcie oczekiwania

odebrać z salonu przed wiosną

jeździć w ujemnych temperaturach

To wszystko

jest powolny i bardzo zajęty, KLUB nie gwarantuje wizyty w konkretnym wybranym terminie:

JEŹDZIĆ I OCZEKIWAĆ - NA PEWNO CIĘ ZNAJDZIE

NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI, BO PO WIZYCIE WAS OPUŚCI

PS - dla pierwszych 100 osób zniżka 50% na składkę członkowską!

obraz.thumb.png.ddef7952da746c2568fe1839ab147fa0.png

obraz.thumb.png.a286af8bf8238ff3c33fdbaf43eb1f7a.png

obraz.thumb.png.0eaa6fb84ca8606d077fe258a50d9fd4.png

----------------

No i dwa tyugodnie temu wspomniana wiadomość do dystrybutora:

Gwiazda grupy

· nedoptrsSoi3607ai 1 7597rc19l9c1 73g6aigo43m842:i2am67h01297  ·

Po 2 tygodniach przyszła odpowiedź z Chery Polska na moje zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa, softu i klimatyzacji/ogrzewania

Także ten tego… wychodzi na to, że byłem 1, któremu cos nie pasuje (a może i jedyny)

Warto było się produkować, żeby dostać taką odpowiedź

*Mic Hal pamiętasz nasz zakład ? Nie wiem jak to rozstrzygnąć ? Co myślisz? Porobią to ogrzewanie?

obraz.png.5ad9452119611301e2db7f8d0ee31efc.png

Mic Hal

Autentycznie, na tej grupie fajnie się ludzie dogadują, ja proponuję abyś Paweł Woliński przekazał DW tę odpowiedź na maila, do wszystkich zainteresowanych użytkowników na grupie którzy temat również zgłaszali tutaj i aby każdy z nich dalej puścił swoje, krótkie zgłoszenie, na zasadzie „U mnie również ten sam problem i również się skarżę”. co za dupki…Mają to porobić żeby było porobione bo do mojego zamówienia co zaraz bliżej PS dziś z roczną córcią w ramach spaceru podjechaliśmy do salonu i po zajęciu miejsca w 3 rzędzie nie byliśmy w stanie uruchomić rozkładania drugiego rzędu żeby wyjść, wołaliśmy pomocy - udzielili jej profesjonalnie składając fotel z suwaków na drzwiach, więc nie są aż tacy źli

Paweł Woliński

Mic Hal bedom robili i będzie porobione

Adam Piotrowicz

Hej, na mojego maila (20.02): "Zgłaszam problem z żółwiem, u mnie wystąpił po nocy w garażu, przy stanie baterii 75%, jakieś 4 km od wyjazdu, auto ładowane codziennie, raz na jakiś czas włączany tryb offroad aby się dogrzał silnik.

Poza tym wypadają zapłony, odczuwalne jest to na wolnych obrotach, przy nagrzanym silniku też.

Ponieważ auto mimo rewelacyjnego 1 wrażenia jest rozczarowujące, to mam pytania:

1. Czy planowana jest zbiorcza akcja naprawcza trybu „żółwia”? Jeśli tak, to kiedy?

2. Czy przewidziane są działania w sprawie nierównej pracy silnika spalinowego na wolnych obrotach?

3. Czy planowana jest aktualizacja systemu ogrzewania, który to nie utrzymuje stabilnej temperatury i działa nieprzewidywalnie?

4. Czy i kiedy zostanie poprawiony interfejs systemu multimedialnego? Obecnie znacząco utrudnia codzienne użytkowanie auta. Zwłaszcza chodzi o pamięć ustawień, ale też o bardzo ograniczone możliwości dopasowania do siebie.

Tu jeśli będzie taka wola chętnie podzielę się spostrzeżeniami i propozycjami, bo programowo można byłoby na prawdę wiele poprawić.

5. Czy aplikacja do sterowania pojazdem doczeka się dopracowanej, intuicyjnej wersji?

Jak w p. 4, mam trochę pomysłów, które uczyniłyby ją bardziej przyjazną.

Na ten moment jestem zawiedziony i zaczynam być zniesmaczony, obsługa tego samochodu jest po prostu ciężka i nieprzyjemna."

odpowiedzieli tak (25.02):

"Szanowny Panie,

Dziękujemy za wiadomość.

Przekazaliśmy dane do działu technicznego.

Z wyrazami szacunku,

Zespół Chery Polska"

Inna sprawa, że zrobiło się cieplej i gdyby nie ten paskudny, niedopracowany interfejs, to byłoby to całkiem spoko auto. Cały czas odkrywam też coś nowego, np. żeby wyjąć wtyczkę z ładującego się auta muszę wejść do środka, włączyć auto, znaleźć "zatrzymaj ładowanie", wyjść i dopiero mogę wyciągać...

Paweł Woliński

Adam Piotrowicz ale szybciej Ci odpisali - chyba że wszystkim zbiorowo odpisali 25 lutego

Chery Tiggo 9 Polska

Dominik Zimniak  · eSpsrdnoto521auc7lfia9r4529gm1tuf 0:35i600607342o9 mca8ig a1  ·

Tiggo 9 - czy macie podgrzewane lusterka zewnętrzne? U mnie ciągle muszę odmrażać ..

Paweł Woliński

Chodzi Ci o , że musisz ciągle włączać ich ogrzewanie? Na początku myślałem że nie są ogrzewane bo ciągle parowały, później ciągle naciskałem ogrzewanie tylnej szyby bo z tą funkcją włącza się ogrzewanie lusterek… niestety to jest jakoś zje… bardzo słabo działa , albo w ogóle… któryś z chłopaków robił zdjęcia kamerą termowizyjną - szkoda że nie sprawdził lusterek

Adam Piotrowicz

Paweł Woliński A u mnie właśnie ogrzewanie lusterek działa i wydaje mi się, że szybko oraz w miarę wydajnie. Tylko za nimi powstaje jakaś straszna strefa niskiego ciśnienia, bo krótko po chwili od wyłączenia grzania parują.

Dominik Zimniak

Paweł Woliński właśnie nie działają w ogóle także albo dłoń albo odmrażacz idzie w ruch , muszę kamerę termo odkopać z busa i sprawdzić wszystkie opcje, dzięki !

Paweł Woliński

Dominik Zimniak niestety ja mam to samo… daj znać jak tą kamerę ogarniesz…

Może w naszych egzemplarzach zapomniało im się podłączyć

Chery Tiggo 9 Polska

Adam Piotrowicz  ·

Obiecujący współautor

· dprtosoeSn2l52418uc7guua: 53t6fe000u94o6o15a16ha i4lt94fau a  ·

Niniejszym proszę o przyjęcie do klubu żółwia: pojazdu oraz tego kretyna, który się na niego zdecydował, czyli mnie.

Warunki wystąpienia:

auto naładowane w garażu przez noc do 82%,

podgrzane z aplikacji przed jazdą ("umów się na podróż")...

i chuj...

P.S. auto garażowane, ładuję codziennie i raz na jakiś czas daję na offroad aby silnik spalinowy pochodził/potelepał się, bo na wolnych często nie pracuje równo.

CO JESZCZE KURWA ROBIĘ ŹLE? BO PRZECIEŻ AUTO TO JEST PICO BELO.

Co na to CHERY POLSKA?

obraz.png.2888e3cf38c9ab1c1f217c27cf609c3c.png

Paweł Woliński

Witamy w klubie

Adam Piotrowicz

Dziękuję, to zaszczyt iść na dno w tak zacnym gronie.

Jarosław Pacek

Wczoraj i mi wyskoczyło - tryb normal, oszczędzanie tryb inteligentny, jazda od samego początku HEV, 120 na tempomacie. Po 70 km wyskoczył żółw - bateria jakieś 40%. Co ciekawe cały czas miał moc, puki bateria nie spadła do jakichś 19% - akurat gdy zjechałem z drogi ekspresowej. Zgasiłem auto, odpaliłem - wróciło do normy. Potem naładowałem na stacji DC baterię do pełna i grzałem jednocześnie wnętrze auta. Potem jazda 90-100 cały czas z jednym postojem, i przez 250km było wszystko idealnie. Aż do momentu gdy musiałem dynamicznie wyjechać - dostał na kilka sekund gazu tak na 80% i... przestało działać ogrzewanie jak należy. Ciepłym dawało dopiero od 27 stopni ale żółw przez następne 120km nie wyskoczył.

To wygląda jak jakiś absurdalny błąd w software. Liczę że szybko to poprawią i będzie można o tym zapomnieć

Adam Piotrowicz

Jarosław Pacek wspaniale, jak widać, jest to też idealne auto na trasy...

Dawid Tatsu Rybacki

Ja co prawda jeszcze żółwia nie miałem, ale ostatnio rano mnie prześladuje ldw I elk jakieś. Kamery czyste... Już 2 razy jechałem na serwis i po 10 min wszystko wraca do normy to nie wygłupiam się bo pomyślą że jestem jakiś jebniety

obraz.png.957a4c5f22e40d7985ce661e454c2f4c.png

PL Morek

Mam podejrzenia, że producent nie uwzględnił garażu i nie jest przyznaczony do garażowania

Adam Piotrowicz

Jeszcze napiszę dla wyjaśnienia: zrobiłem jako użytkownik wszystko, co powinno się robić z PHEV, nie obchodzi mnie to, czy coś było niedogrzane, wilgoć w dolocie czy cokolwiek innego. Silnik spalinowy chodził ostatnio w środę wieczorem, a więc góra 36 h przed żółwiem. Jeżeli ktokolwiek uważa, że po takim czasie, gdzie i tak z 18 h samochód spędził w garażu, silnik spalinowy (nawet jeśli auto chciało go uruchomić, w co wątpię) mógł odmówić współpracy, to raczej jest niespełna rozumu. W takim wypadku zwykłe spalinowce powinny po 2 dniach stania trafiać na serwis. Na ten moment samochód jest niedorobionym bublem i tyle.

Rafał Mróz

Spokojnie w jeacoo 7 i omoda 9 tez ma tego żółwia. Wszystkie te napedy.

Prawda jest że wilgoci sie zbiera w dolocie, bateria nie dogrzana bo układ ma tylko 500w grzaleczke. W omodzie 9 daja jakies aktulizacje ograniczają przyrost mocy i kombinują. Zamiast zrobić akcje naprawcza i coś zmienić w aucie. Chery Polska Omoda Jaecoo Polska olewają klientów i mają nas za idiotow. Do dziennikarzy ostatnio dali na prezentacji...

obraz.png.49c2f4d9c7c369f11d7faf59fea5d70b.png

Adam Piotrowicz

O ja... czyli jednak komunistyczne pochodzenie zobowiązuje do topornej propagandy.

Maciek Nowogrodzki

topnrseSdol0i0f7ult13g tt402tu481m6t4cf1cm6imc76f28e78ocg39i  ·

A już myślałem, że mnie to ominie, niestety dzisiaj narzeczona pojechała do pracy i po drodze znalazła

Także dziękuję za przyjęcie do klubu

obraz.png.54acd45a1fcbc7364c2b94b2311f3595.png

Adam Piotrowicz

Obiecujący współautor

· epnodrtSoseg1maut h8076a1t7lg47l8755cl45mulgot5l9mui118cl1m0  ·

Dobra, inni piszą, to napiszę i ja. Moje 0,03 zł po 2 tygodniach posiadania tego wynalazku.

Trzeba chyba zrobić jakiś zbiorczy temat typu FAQ „abyś wiedział, na co się porywasz” xD, bo auto jest mocno niedopracowane, choć nie tragiczne. W Internecie czy salonie bardzo dużo rzeczy jest niedopowiedzianych, a trudno je wychwycić w krótkim czasie. Dla mnie wygląda to tak:

A. Wstęp

Z tego co widzę, ogólny odbiór bardzo zależy od tego, z czego się przesiadasz. Auto reklamowane jest jako premium, ale jednak do tego „premium” to trochę brakuje ostatecznego szlifu i pomyślunku. Mam różne auta – Tiggiem 9 zastąpiłem RX-a III generacji, lubię i mam też MB oraz różne dziwne hobbystyczne wynalazki – więc dalsza część będzie pisana przez pryzmat wcześniejszych doświadczeń. Na ten moment jestem częściowo zawiedziony, spodziewałem się większego WOW, chociaż wierzę, że jeszcze się polubimy, zwłaszcza jeśli producent się ogarnie i poprawi to co się da (a samym oprogramowaniem można skorygować większą część niedoróbek).

B. Pierwsze wrażenie

No tu połknąłem zarzutkę... bo auto robi rewelacyjne pierwsze wrażenie:

Bardzo ładne, bajeranckie wnętrze (choć chciałem czarne).

Bardzo bogate (na pierwszy rzut oka) wyposażenie: masaże, kamery, bajery itp.

Bardzo rozsądnie przemyślana mechanika, łatwy dostęp do komponentów, zawieszenie sprawiające wrażenie solidnego (grube sworznie, wahacze, duże silentbloki).

Jest nawet ochrona antykorozyjna (choć i tak zamówiłem dodatkową konserwację przed odbiorem, nie lubię rdzy ).

Cicho i aksamitnie (teraz już wiem, że przeważnie aksamitnie...) pracujący silnik (mimo tylko 4 cylindrów).

Niezłe spasowanie, dźwięk zamykania drzwi, nietrzeszczące wnętrze i tym podobne.

Największa bateria w PHEV w tej cenie.

Osiągi.

Ładna, stonowana linia nadwozia.

C. Główne zalety ujawnione podczas użytkowania

Fajnie jeździ jako elektryk, ma niezły zasięg, a o ile nie wyjadę dalej, to jeżdżę wszędzie na prądzie.

Przyjemnie się przebywa we wnętrzu – jest nowe, niezniszczone i ładne.

Ma bardzo dobre osiągi.

Masaże są przyjemne.

Leżanka przedniego pasażera.

Panorama.

Mechaniczne klamki wewnętrzne.

Ostrzeganie pasażera z tyłu o nadjeżdżającym pojeździe – obwódka głośnika zapala się na czerwono, bardzo fajny pomysł.

Radar jest fajny, działa bardzo dobrze, ładnie trzyma się poprzedzającego auta.

Szybka elektryka szyb.

D. Wnętrze

W środku jest bardzo mało miejsca jak na zewnętrzne (spore) gabaryty auta. T9 jest szerszy i dłuższy od krótkiego Mercedesa Vito, a ma mniej przestrzeni użytkowej niż Citroën Berlingo (!!!) – spodziewałem się, że nie będzie jak w vanie, ale to trochę przesada. Przykładowo, w Berlingo położę narty na podłodze pod nogami pasażerów i mogę spokojnie zamknąć drzwi, w T9 jest to niemożliwe.

Auto w teorii 7-osobowe, a nadaje się głównie dla 4. Wyprofilowanie kanapy i lokalizacja zapięcia pasa środkowego sprawiają, że jazda w 3 na tylnej (dosyć wąskiej jak na gabaryty zewnętrzne) kanapie będzie udręką dla każdego z 3 pasażerów. Mimo wszystko udało mi się tam wcisnąć 3 dzieciaków, ale można było zrobić to znacznie lepiej. Dodatkowe 2 miejsca tylko awaryjnie i raczej tylko dla młodszych dzieci.

W aucie marnuje się sporo przestrzeni: brak miejsca na gaśnicę, trójkąt czy inne szpargały. Nie popisali się, bo np. pod podłogą bagażnika jest subwoofer i ładowarka OBC, rozmieszczone tak, aby zabrać jak najwięcej miejsca; dodatkowo otacza je styropianowe wypełnienie, a rozsunięcie tych 2 elementów uwolniłoby spokojnie 20-40 l przestrzeni ładunkowej. Brak schowków w nadkolach tylnych (a też mogłoby być, bo jest miejsce).

Oświetlenie "robocze" wnętrza to pomyłka: słabo widać, samo światło z lampek sufitowych jest blade i nieprzyjemne, brak osobnych lampek do czytania.

Beznadziejny elektryczny dostęp do ostatniego rzędu – pomijając czas działania, to można to dziadostwo uruchomić nawet przy zajętych miejscach, więc fotel i kanapa pojedzie. Nie znalazłem też żadnej blokady uruchomienia, więc jak się dziecko znudzi na postoju i naciśnie 1 guzik za plecami, to uruchomi mechanizm, ALE:

EDIT 1 Jednak 2 rząd zatrzymuje się, jak ktoś siedzi, zrobiłem próbę i jak dojechał dalej i poczuł opór, to zrezygnował, wolałbym jednak mieć jeszcze blokadę.

Kierownica zasłania środkowy ekran.

Kierownica spoko, podgrzewanie działa, ale zakres regulacji jest nieco za mały. Szkoda też, że nie da się ustawić pozycji jak np. w E-klasie/BMW 5 (z bardziej pionową płaszczyzną kierownicy) – jest pochylona trochę jak w vanie, co mnie nieco dziwi, bo miejsce na to jest.

Ogólnie ergonomia mogłaby być lepsza. Na szczęście mam bardziej chińskie gabaryty, więc znalazłem komfortowe ustawienia, ale przy większym wzroście mógłbym mieć problem.

Podświetlenie ambientowe ładne, ale nie da się go włączyć przy wyłączonych światłach mijania/drogowych.

Fotel - leżanka przedniego pasażera bez regulacji wysokości ani podparcia lędźwi – no kurde... w „najwyższym modelu premium, co to ma wszystko w standardzie”!?

Panorama na plus, ale roleta zamyka się za każdym razem, kiedy zamknę auto – gdzie opcja „zostaw bez zmian”!?

Ogrzewanie faktycznie działa trochę jak chce. W RX-ie miałem raz ustawioną temperaturę i niezależnie od warunków zewnętrznych zawsze było idealnie komfortowo – tu nie jest, trzeba ręcznie korygować. Doskwiera to głównie w trasie, po mieście jeżdżę na elektryku w przygotowanym wcześniej aucie i jest w miarę spoko.

Hałas: do 80-90 km/h bardzo cicho, ale powyżej nieco za głośno, głównie przy bocznym wietrze (zwłaszcza biorąc pod uwagę testy i oceny). Silnika przeważnie prawie nie słychać (o ile system nie wyśle go na jakieś kosmiczne obroty).

Zewnętrzne klamki po wysunięciu wyglądają śmiesznie i też jakoś tak mało premium, czujnik dotykowy zamka jest tylko w lewej klamce, w prawej to atrapa (xD).

Audio [gluteus maximus] nie urywa (nie jest też zupełnie beznadziejne, dałbym 5-6/10). Słaby tuner FM, wprawdzie odbiera znośnie (choć nie jak stary Blaupunkt), ale dźwięk z radia średni – lepiej gra na apkach z telefonu.

Kontrolka w porcie ładowania wali po oczach, w ciemnym garażu prawie nie widać przez to gniazda.

E. Jazda

Zawieszenie umiarkowanie twarde, nierówności wybiera przeciętnie (ani źle ani jakoś super), prowadzi się OK (najlepiej po wyłączeniu tych dziadowskich nianiek). Jeździłem autami, które wybierały nierówności lepiej i nie prowadziły się gorzej, ale tu też nie jest źle.

„Autopilot” jest w prostej formie i działa znośnie, choć niektóre zakręty pokonuje w dziwny sposób, no ale nie jest na kręte drogi czy miasto, a raczej na s-ki i autostrady.

Hamulce bardzo dobre, mają mocne wspomaganie, brakuje trochę precyzji dozowania przy manewrowaniu na postoju. Jak się manewruje, to auto ciągnie nieco za mocno, trzeba więc dusić hamulec mocniej i ciężko jechać na „półhamulcu”, zwłaszcza że pedał jest dosyć czuły – parkowanie na styk bywa „skoczne”, mam nadzieję, że to się jeszcze ułoży (tak wiem, ma różne ustawienia, ale za wiele to nie zmienia).

Drażni brak możliwości szybkiego wyłączenia „ręcznego” – trzeba albo zapiąć pas, albo otworzyć menu i tam dusić (o ile wcześniej przygotowałeś sobie skrót).

Zbiera się świetnie, nawet na samym elektryku (do ~120 km/h), prowadzi się bardzo lekko, nie czuć masy. Z drugiej strony brakuje „feedbacku” – nie jest to na razie pojazd, który dawałby mi jakąś większą radość z samego prowadzenia. Na ten moment ciężko też mi jeszcze wyczuć granice i na co można sobie pozwolić, odizolowanie kierowcy od kół wydaje się nieco za duże. MIMO TO JEŹDZI SIĘ FAJNIE.

Co ciekawe, w pierwszej kolejności pracuje silnik tylny, ale jakieś drifty to jednak nie ten adres, można też nastawić tryby jazdy, które kręcą obiema osiami od samego początku.

Śmiesznie się wjeżdża tyłem na oblodzone miejsce parkingowe pod górkę, przednie koła stoją na hamulcu, a tylne się kręcą…

Ogólnie napęd (nie miałem jeszcze żółwia) jest fajny, skrzynia zmienia (3) biegi prawie niezauważalnie, można z grubsza poznać zmianę biegu po zmianach wskaźnika mocy na zegarach.

Tempomat za nerwowy przy małych prędkościach – oczywiście trzyma nastawy, ale wszystkie korekty (zwłaszcza przy około 50 km/h) realizuje przyspieszając i hamując nieco za mocno, obniżając komfort.

Asystentów nie wyłączysz na stałe, co gorsza – każdego trzeba wyłączać z osobna, dodatkowo część z nich potwierdzając wyłączenie. W Renault zrobili od tego jeden FIZYCZNY przycisk, którym ustawiasz auto pod siebie i da się jechać (myślałem też o Rafale, ale to znacznie mniejszy samochód).

Paski grzejne w szybie widoczne, trochę przeszkadzają, zwłaszcza jak je zauważysz i próbujesz o nich zapomnieć.

Zmiana trybu jazdy na bardzo śliskiej nawierzchni powoduje poślizg – po prostu jeśli trzymasz gaz na 10% (co odpowiada w trybie mocniejszym powiedzmy 20%), to po przekręceniu gałki dostaniesz od razu 20% .

F. Wady – system i inne

System paskudny: ekrany na pół kokpitu praktycznie bez możliwości customizacji. Skróty można robić tylko do nielicznych funkcji dopuszczonych przez program. Potencjał komputera, a możliwości liczydła.

Brak profili kierowców.

Brak pamięci istotnych ustawień (tryb oszczędzania energii, ostrzeganie o dzieciach w aucie, oczywiście asystenci, ale też i położenie rolety dachowej itp.).

Ekran główny wykorzystywany w jakichś 10%, reszta to tapeta – bez możliwości umieszczenia ikony. Powinna być możliwość tworzenia skrótów i grup skrótów; chciałbym móc skonfigurować włączenie z 1 „przycisku” jednocześnie np. grzania siedzenia kierownicy i odmrażania szyb, ale zapomnij.

Mnóstwo istotnych (dla mnie) funkcji pochowane głęboko bez możliwości wyciągnięcia na wierzch.

Jest lekko konfigurowalny ekran skrótów (zjeżdża z góry), ale ilość miejsc na skróty jak też i ich repertuar ograniczone.

Inne skróty na pulpicie dostępne są z (bardzo) ograniczonego zbioru z możliwością umieszczenia tylko w 1 rzędzie.

Funkcje takie jak wybór trybu energii, regulacja lusterek, wyłączenie ręcznego, ustawienia dźwięku, zaawansowane ustawienia klimatyzacji, ustawienia pamięci fotela – w najlepszym wypadku wymagają przynajmniej 2 kliknięć i czasem jazdy po przesuwanym ekranie.

Obsługa auta tabletem jest uciążliwa, ale obsługa Tiggo 9 to jeszcze wyższy poziom, jest paskudnie wkurwiająca. Z jednej strony do auta możesz wsiąść i pojechać bez dotykania jakiegokolwiek przycisku (ekranu), ale z drugiej – jeśli chciałbyś odjechać na swoich zasadach, to zabierze ci to więcej czasu niż uruchomienie zimą Lublina stojącego w krzakach od miesiąca.

Auto ma tylko 1 fizyczny klawisz skrótu, oczywiście możliwości jego konfiguracji są mocno ograniczone.
EDIT 1: można byłoby to poprawić konfigurując skrót zależnie od ilości naciśnięć i ich długości, pewnie dałoby się podpiąć z 3 (najlepiej dowolne) funkcje, najlepiej jakby dało się zaprogramować skróty grupowe i powiązać je z tym przyciskiem skrótu.

Kamery (swoją drogą dosyć dobre) przełączają się po swojemu – brak większych możliwości ustawienia prędkości i sytuacji, w których nastąpi przełączenie, np. podjeżdżam gdzieś, patrzę w ekran, a ten zmienia mi widok według swojego widzimisię.

Automatyczne otwieranie klapy działa (nawet niegłupio), ale jak zabierzesz rzeczy i sobie pójdziesz, to auto się zamknie, a klapa zostanie otwarta (xD).

Auto pokazuje średnie zużycie tylko z 50 km – nie wiem, co autor tego rozwiązania miał na myśli.

Brak możliwości ustawienia sposobu wyświetlania przebiegu: masz albo ODO, albo EV, albo HEV. Szkoda, że się chociaż nie przełącza automatycznie pomiędzy tymi wskazaniami, bo żeby to zmienić, to trzeba łazić głęboko po menu. To samo z trybem wyświetlania stanu baterii.

Komunikaty i kontrolki na ekranie za kierownicą mało czytelne, część (jak i część dużego ekranu) zasłania kierownica.

Ekran za kierownicą ma tylko 2 wersje wyglądu + możliwość wyświetlania navi. EDIT 1. Bardzo brakuje mi możliwości wyświetlenia stanu napędu na wyświetlaczu (tak wiem, jest w menu, ale to żyje swoim życiem), chciałbym widzieć które silniki pracują, jaki jest bieg itp.

Selektor trybów jazdy mało potrzebny – każda zmiana powoduje gadanie komputerowej baby. Lepiej zmieniać to z podmenu, przynajmniej widzisz, co klikasz. Szkoda, że selektor nie pełni innych funkcji – mógłby być przydatny do częściowej obsługi ekranu czy audio oraz mógłby mieć zatwierdzenie poprzez wciśnięcie (a jest tylko obrotowy). W zasadzie to nawet do trybów jazdy też tak powinno być: obrotem wybierałoby się tryb, a naciśnięcie potwierdzało wybór.

Ładowarka 1-fazowa, czyli jak chciałbyś inteligentnie ładować nadwyżki z fotowoltaiki, to wykorzystasz tylko 1/3 wyprodukowanej energii.

Brak możliwości ustalenia poziomu naładowania – można ograniczyć czas, ale prościej byłoby, gdyby dało się wbić np. 80%, podpiąć ładowarkę i zapomnieć.

Zdarzyło mi się, że zapomniał Android Auto.

Zdarzyło się, że wysunął klamki, a się nie odblokował, trzeba było z przycisku otwierać.

Aplikacja do obsługi jest słaba i nieintuicyjna, ma mało funkcji. Marzy mi się, żeby była w formie widoku 3D samochodu z „przyciskami” na sterowanych elementach plus oczywiście zbiorcze grupy skrótów do funkcji.

Brakuje wyposażenia: lusterka zewnętrzne nie są fotochromatyczne, nie ma matrixów, elektrycznej kolumny. Szkoda też, że nie dali podgrzewanych podłokietników czy obsługi gestem.

EDIT1: Wkurza też, że przycisk na siedzisku fotela odpala tylko masaż, który dla mnie jest wtórną funkcją, powinno być tak, że np. krótkie naciśnięcie włącza grzanie (najlepiej do skonfigurowania razem z kierownicą), a długie masaż (czy to na prawdę tak trudno było pomyśleć, przecież to pewnie z 4 linijki kodu).

EDIT 2:
już częściowo było, ale jeszcze dopiszę: system nie pamięta również ustawień klimatyzacji, jedynie temperaturę, EDIT 2.1 - jednak pamięta, chyba że masz przygotowanie do jazdy, to wtedy jednak nie rozumiem już co robi, EDIT 2.2 jednak nie zawsze pamięta, szczerze to nie wiem od czego to zależy...

system nie pamięta ustawień trybu jazdy (nie mylić z zarządzaniem energią, której też zresztą nie pamięta), zawsze startuje w ECO, a np. ze względu na warunki drogowe chciałbym teraz jeździć w trybie snow, za każdym razem muszę jednak przełączać, czasem przypominam sobie o tym, jak nie mogę ruszyć,

przełączenie trybu jazdy powoduje gadanie komputerowej baby, która przerywa muzykę, można ją wyciszyć, ale zmiana trybu i tak będzie przerywała muzykę, po prostu zamiast werbalnej informacji w co akurat trafiłeś dostaniesz chwilę ciszy..., EDIT 2.1 PLUS wycisza się przy okazji dzwonek telefonu,

brak stopniowania odsunięcia fotela przy funkcji łatwego wsiadania,

funkcja łatwego wsiadania działa też słabo, bo jeśli już siądę i zdążę przed pełnym przysunięciem fotela wcisnąć hamulec, to przerywa się cała procedura i muszę fotelem dojechać na miejsce ręcznie,

fotel po odsunięciu i wypuszczeniu kierowcy wraca na miejsce (przysunięcie bliżej) w zamkniętym aucie, tylko po to aby odjechać z powrotem po otwarciu drzwi (2x więcej jazdy fotela, tracony czas i energia),

pasażer włączy masaż, czy grzanie, wysiądzie, a funkcje dalej będą działać.

Dominik Czarnecki

Dopisze pare rzeczy od siebie. Tryb inteligentny musisz za kazdym razem wlaczyc ale wtedy bateria oscyluje w granicach 25proc. Zasieg w taką pogodę na prądzie nie wiem max 70km.

Lusterko samo sie opuszcza czasami nie wiadomo czemu i trzeba w konsoli przestawiać.

Zasieg radia tragedia.

Ergonomia na tablecie zerowa nic nje można sobie ustawić.

Przy jeździe silnik pracuje czasami nierówno- serwis nie widzi problemu u bo to okazjonalna anomalia nie wyrzuca błędu więc jest ok.

W trybie eko to masakra aw trybie normal zimno w nogi i z tyłu to samo dzieci marzną.

Auto wymaga wielu poprawek niestety. Ja drugi raz bym nie kupił przynajmniej na tą chwilę...

Paweł Woliński

Dominik Czarnecki z silnikiem to nie żadna anomalia, wypadają zapłony w większości egzemplarzy , to już raczej standard

Dominik Szynkielewski

Wychodzi troche obraz takiego samochodu, który daje ci tyle za ile zapłaciłeś. Cena na papierze wydaje się super, jak na to co dostajesz, ale takie pierdoły i niedociągnięć sprowadzają to wszystko na ziemię.

Paweł Woliński

Dominik Szynkielewski miało być 2x taniej, a nie 2x mniej auta

Hubert Sobolewski

roopsedStnl9it3fot169 f91u8t4g06m5t83tf66743lettgu23aa1361h2  ·

Jak wygląda skóra na Waszych fotelach? . Umnie na fotelu kierowcy po niecałych 1800km zaczyna sie brzydko marszczyć. Miałem fotele od razu po zakupie zaimpregnowane przez auto detailing. Na pozostałych fotelach na razie brak śladów zużycia. Aż strach pomyśleć co będzie po 10 tys.

Chery Tiggo 9 Polska

Adam Tee  ·

Obiecujący współautor

· oSotepdrnsm1 euo86fu4igl751iat5492mt4g0htm21ut231i0g9253g1u8  ·

Kolejna wtopa.

„Brak rolety w cenniku/specyfikacji oznacza, że nie znajduje się ona na liście wyposażenia fabrycznego i może być ewentualnie dostępna do zakupu jako akcesorium. Nie stanowi ona elementu wyposażenia standardowego pojazdu.”

(informacja od dealera)

czy dostaliście już wasze roletki? Z powyższego wynika, że chińczycy się jednak wypieli na polskiego klienta .

Adam Tee

podobno od poniedziałku już nie ma roletki w specyfikacji, dla mnie to jest mega słabe. Najpierw pokazują model z regulowaną kierownicą, potem okazuje się że nie dla psa kiełbasa. miała roletka być teraz nie ma. Coraz bardziej obawiam się że jak dojdzie do jakiejś poważnej awarii to się Chińczycy wypną i tyle będzie z gwarancji.

Michał Matusiak

Brak rolety jest w cenniku od stycznia 2026. Ci co zamawiali w 2025r dostaną rolety marzec/kwiecien

Chery Tiggo 9 Polska

Bartłomiej Smorowiński  · nsSetopdrou8uu1t2 a581a267c8cu0lue6h18ogia0574tl3g39tigh7f1a  ·

Jak u was wyglądają nawiewy w 2 rzędzie ? U mnie okna parują tylne oraz jest zimno. Macie jakieś pomysły lub może ktoś już był w ASO i coś poprawili mu. ?

Wojtek Pułka

Trzeba za każdym razem ustawić nawiew na tył. W opcjach klimatyzacji kliknąć na dole „drugi rząd siedzeń” i dać na maksa suwak w prawo. Niestety po wyłączeniu samochodu się to resetuje

Tomek Piskórz

Zauważyłem, że jak samochód stał to wiało tam ciepło jak jechałem to ciężko było uzyskać jakieś sensowne temperatury.

Ogrzewanie nastręcza problemów

Chery Tiggo 9 Polska

Mateusz Łyszkowski  · Senposrdot6as46anc11036t6cch5f6my1zhia7a7i9m65uullf41ht80 3f  ·

Fotel drugiego rzędu się nie zamyka czy miał ktoś podobny problem albo czy wie co może być .??

Czy ktoś pomoże jestem w serwisie i ręce rozkładają oni wiedzą mniej od tej grupy ??

Tomasz Łojewski

Mateusz Łyszkowski na jakiejś grupie widziałem ten problem i chłopak jednak do serwisu pojechał i zresetowali mu to więc coś zaprogramowaniem

Tomasz Łojewski

Administrator

Najbardziej zasłużony współautor

· pensdStroo7u31itf6u4c472ghg1ca2f1u4sya8ic5uh051 07lia9znf00l  ·

Odbiór auta

Trochę smutne. Każdy ma inne podejście do auta, jeden traktuje jak cacko, inny nie dba, kolejny ma gdzieś bo leasing. Ważne, żeby się dogadać win-win, po co kłótnie. No, ale salon trochę przegina.... podejście mega januszex...

Co myślicie?

Moto-TMT.pl - Inspekcje Samochodów i Motocykli / Trójmiasto, cała PolskaOmoda 9 w Polsce

pensdStroo7u31itf6u4c472ghg1ca2f1u4sya8ic5uh051 07lia9znf00l  ·

Odbiór nowego auta z salonu

Omoda 9 PHEV Exclusive (537 km, 650 NM), kolor: Technology Silver, 2025 rok

Miejsce inspekcji: Gdynia

Cena: 219,900 PLN

Inspekcja:

Niestety już po kilku minutach od rozpoczęcia inspekcji wiedziałem, że będą problemy… Podczas oględzin lampą inspekcyjną znajduję rysy na nadwoziu (błotnik oraz drzwi kierowcy - to pod polerkę), przetarcia na wypełnieniach błotników przód oraz… defekt lakierniczy na drzwiach pasażera (lewy tył). Lakier w tym miejscu jest uszkodzony, ma wtrącenia i wypukłości, wada jest wyczuwalna. Na miejscu ciężko mi stwierdzić, czy to zaprawka (Salon nie informował ani mnie, ani Klienta o jakichkolwiek naprawach auta), czy też zanieczyszczenie, które dostało się na etapie lakierowania pod powłokę lakierniczą. Niemniej jest i jest sporym problemem

Uszkodzenie zderzaka tył (listwa/blenda) - sporo głębokich rys w jego centralnej części od strony podwozia i co najgorsze, ktoś o nich wiedział i nie powiedział, licząc, że przejdzie - a tu Damian wpada na inspekcję i zonk Skąd taki wiosek? Inspekcja w grudniu, więc podwozie naturalnie zanieczyszczone, a na zderzaku widoczne… wzdłużne wytarcie zabrudzenia. I żebyście mnie dobrze zrozumieli, ktoś nie wytarł całego zderzaka, po prostu ręką/rękawiczką przejechał jedynie cienki pasek, aby sprawdzić znalezione przeze mnie rysy… i tak zostawił, bez żadnego odnotowania, bez informacji, nic - licząc, że pewnie Klient podpisze odbiór, zrobi fotkę z kokardą na masce i wio. Ano nie Możliwe uszkodzenie transportowe lub na serwisie.

Na minus muszę zapisać również szczeliny elementów nadwozia. O ile maska i klapa bagażnika spasowana jest prawidłowo a lewa strona auta trzyma równe szczeliny (3.00mm-4.00mm), tak prawa strona… cóż. Drzwi chyba osadzał “wczorajszy” pracownik, bo kompletnie nie trzymają linii, szczeliny między 2.00-4.00 mm a tylne drzwi są wyraźnie osadzone niżej, więc ponad przyjętą normę.

Wnętrze też nie uchowało się przed uszkodzeniami. O ile porysowane elementy piano rozumiem, bo to taki materiał, tak dopuszczam jedynie mikrorysy widoczne pod lampą inspekcyjną. W tym modelu jednak na boczku drzwi kierowcy (przy konsoli sterującej fotelem kierowcy) rysy są na tyle głębokie, że widać je z odległości 2 metrów…

Ponadto wewnątrz znajduję sporo przetarć przy tunelu środkowym oraz na boczkach drzwi kierowcy i pasażera. Fotele przód i tył ok, bez uszkodzeń, przeszycia i skóra bez wad.

I na deser defekt fabryczny szyby tylnej…

Ogólnie nadwozie z dużą ilością mikrorys, widocznych jedynie pod lampą inspekcyjną.

Odstająca klapka od gniazda ładowania, zdecydowanie ponadnormatywnie, niemniej wiem, że to wada modelu, nie tego konkretnego egzemplarza, co potwierdza zarówno Klient, jak i pracownik Salonu.

Werdykt końcowy: brak zgody na odbiór auta Nie ma możliwości, aby Omoda została odebrana z tyloma uszkodzeniami i niedociągnięciami, bez jasnego stanowiska Salonu, co dalej robimy (gdyby Klient podpisał protokół i wyjechał autem w takim stanie, straciłby pozycję negocjacyjną). Omawiam znaleziska na miejscu z Klientem. Niestety inspekcja miała miejsce w piątek na koniec dnia, gdzie w Salonie nie było już osoby decyzyjnej - samochód został w showroomie, a ja przekazałem Klientowi mój raport i podesłałem pełną dokumentację zdjęciową wraz z opisem uszkodzeń, które niezwłocznie zostały przekazane do osoby prowadzącej tę transakcję.

Jak zakończył się odbiór tego egzemplarza? Niestety odbiór był na dzień przed moim urlopem, więc nie mogłem aktywnie uczestniczyć w negocjacjach, niemniej byłem z Klientem na łączach i pomagałem mu w dalszym procedowaniu sprawy.

I teraz trzymajcie się - po kilku tygodniach Salon zaprosił Klienta na ponowne oględziny auta, dostaję fotografie do weryfikacji, a tam: niewymieniona blenda zderzaka (nie mają tej części i co nam zrobisz?), drzwi nieruszone (temat w ogóle przemilczany przez dealera, jakby wada w ogóle nie istniała), większość rys na aucie pozostawiona, szyba tył nadal z defektem - generalnie auto niewiele różniło się stanem z dnia wydania Klient oczywiście nie odbiera samochodu.

Finał sprawy? Po kolejnym tygodniu Klient dostaje pismo od prawnika Salonu, aby odebrał auto, uzasadniając, że “pojazd jest pełnowartościowym produktem a znalezione wady nie przeszkadzają w jego użytkowaniu” Salon łaskawie zaproponował pierwszy serwis gratis, oczywiście zostawiając większość uszkodzeń na aucie… No tak, w sumie to auto można by obić młotkiem i też stwierdzić, że można jeździć... Sprawa niestety w tym momencie trafia do konsultacji prawniczej mojego Klienta i najpewniej na drogę sądową.

I żeby nie było, ja naprawdę nie mam nic do chińskich aut - zadziwia mnie po prostu fakt, że wiele z nich jest składanych… losowo (pomijam uszkodzenia w transporcie i zdarzenia losowe poza fabryką). Odbieram sporo MG, BYD, Omód (Omod - wybierzcie sobie odmianę ) i przyznam, że to totalnie losowe auta. Trafia się seria kilku inspekcji bez większych uwag po czym puff, egzemplarz złożony koszmarnie, z defektami lakierniczymi czy wnętrza, z połamanymi zaczepami od lamp lub uszkodzeniami na progach. To tylko potwierdza - po prostu dokładnie sprawdzajcie te auta przy odbiorach, a jeżeli nie macie wiedzy i sprzętu, zlećcie inspekcję, bo jak widać po prostu warto, nie tylko ze względów finansowych, ale aby mieć pewność, że będziecie jeździć samochodem bezpiecznym i pozbawionym wad.

Chcesz, abym również dla Ciebie sprawdził samochód przed odbiorem z salonu? Zapraszam

Radek Szczepański

Obiecujący współautor

· Sendrpoostmh2c7 35cfta2f001a82t9aaglfc600a9yhaz0nuh2s9i175c0  ·

Witam w klubie żółwia. Qrw... 350 km ok. Przerwa na kawę i po 10 km choinka

Ka Ra

tosrnSpoed a98hca7f7l8yiiahaal03l6a56t1n521t0zsg02amg4mi7hi4  ·

Czy brak uszczelki klapy przedniej jest w kazdym egzemplarzu? Bylem na jezdzie i w moim egzeplarzu byly tylko na dlugosci reflektorow. A przez szpare miedzy grilem a klapa brud tryska na gore silnika.

Paweł Woliński

Faktycznie - jest uszczelka tylko na lampy i środek pusto i wszystko uje…. Po pachy.

Widzę 2 możliwości:

1. Jest to nowy chiński system wentylacji hybrydy

2. Kolejny 1 USD oszczędzony

Paweł Woliński

Faktycznie - jest uszczelka tylko na lampy i środek pusto i wszystko uje…. Po pachy.

Widzę 2 możliwości:

1. Jest to nowy chiński system wentylacji hybrydy

2. Kolejny 1 USD oszczędzony

Paweł Woliński

No i wylądował… właśnie miałem to co opisujesz, do tego check engine ikona migająca i smród spalenizny (jak topiąca izolacja kabla) w aucie

Bartosz Wojnarowicz

Paweł Woliński mam na myśli lekkie szarpanie, jakby próbował wysprzeglić coś, myślałem że najpierw coś od skrzyni, że taki soft przy wymuszonym ale jak wczoraj mrugał check, to tak jakby wypadał zapłon się silnik zachowuje czasami

Robert K Kaczyński

Paweł Woliński też miałem właśnie takie odczucia podczas jazdy próbnej

Paweł Woliński

Bartosz Wojnarowicz już wiem, nie po trasie tylko np. W mieście dojeżdżasz do świateł , tryb HEV silnik pracuje i drży, ja wypadanie zapłonów , aż czuć na fotelu drgania… tak mam to od początku

Edytowane przez bergercs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecimy dalej z marką Chery:

Grupa Chery Tiggo Polska:

Chery Tiggo Polska

Marcin Środecki  · dSpotsnero82gucgit08o56iummg3d2clu 12g.4z3u1i0g74u1h5f0l0mh2  ·

Chery tiggo 4 hev prestige problem z blind spot(czujnik marwego pola) kontrolka w lusterku pali sié cay czas. Macie jakie sztuczki czy serwis?

Michał Susfał  ·

Obserwuj

tonsdroSep7.i14d210t6h5g6z4793tuc944cfm4gc4a1l g0f3972hu10lo  ·

Cześć grupo, w moim T9 od wczoraj mam problem z kamerami, nie ma w ogóle obrazu, ani na wstecznym, ani przy parkowaniu przodem, przy skręcaniu też nie pojawia się na wyświetlaczu, czujniki działają. Czy mogłem to jakoś wyłączyć?

Wojciech Szymczyk

dtSopsoenru5g572t1 11t6a347t0h69dmml775fi6ig2u.1oiazct38uu3c  ·

Drogie Chery Polska, czy możecie wyłączyć mi permanentnie (najlepiej zdalnie) opcję "Przypomnienie o dzieciach siedzących na tylnej kanapie" które powoduje wycie auta po jego zamknięciu co niezmiernie mnie irytuje i zniechęca do mojego Tiggo 8 PHEV które naprawdę bardzo lubię.

Tak mam 2 dzieci ale obydwoje mają już po 14 lat i zapewniam że przypadkowe pozostawienie ich w aucie nie wchodzi w grę. Ja rozumiem to zabezpieczenie ale są ludzie, którzy dzieci nie mają lub mają na tyle duże że ten ficzer jest absolutnie zbędny. Źle wyregulowany, skalibrowany czy jak tam powoduje randomowe wycie auta co jest naprawdę mega upierdliwe. Poza tym nie mam uwag lubię to auto i nie mam (przynajmniej na razie) się do czego przyczepić. Pozdrawiam WS

Arkadiusz Liśkiewicz

a nie masz wyłączenia tej opcji w ustawieniach? W T7p gdzieś mi to śmignęło

Małgorzata Wiśniewska

Arkadiusz Liśkiewicz opcja jest ale trzeba to robić każdorazowo, wkurza niesamowicie, wychodzisz na chwilę zapłacić za tankowanie, zapominasz o tym i jest raban na całego

Michał Nowacki

Jest wiele błędów o których mało co wspominają użytkownicy. Mnie te trąbienie bardzo denerwuje bo często wracam do domu po 23 24 godzinie wystarczy mi już narzekania sąsiadów. Kolejna spraw spalanie nie wiem jak wy ale ja już sprawdziłem w różnych prędkościach robię długie trasy Wrocław Suwałki i odwrotnie i nie ma możliwości zejść po niżej 7.5 litra realnie przeliczając po tankowaniu zbiornik zbiornik to co podaje auto żenada. Nie wiem w jakim trybie te auto ma zrobić 1100km to nie realne chyba że będziemy co 100km ładować auto jestem ciekaw co producent na te oszustwo. Kolejna sprawa podczas jazdy prawym pasem nikogo mnie nie mija włącza się błąd foto przedstawia

obraz.png.9d29019d4a11b0ef70f25ef5d4f55d2a.png

Krzysiek Zębala

Pozostawienie czegoś w aucie przy skrzyni biegów czy na ładowarce indukcyjnej też powoduje włączenie alarmu zasuwać trzeba rozlete. Nie wiem czy w Tiggo 8 też jest ale w 7 tak i czasami wyje bo coś zostało w aucie maskara . Rozumiem że bywały na świecie przypadki zostawienia przez zmęczenie , stres i wrodzony debilizm i sklerozę ale niektóre funkcje powinny być usuwane albo skutecznie blokowane . Ciekawe jak tam zachodnia motoryzacja czy też ma takie denerwujące informacje

Marek Szydło

Podobnie jak z roletą jest z fotelami, które po wyjściu z samochodu przesuwają się powoli do wyjściowego położenia. Czujniki rejestrują ruch, jeśli po wyjściu z samochodu od razu zamkniesz samochód i uzbroi się alarm. Trzeba moment poczekać, lub wyłączyć ułatwienie wsiadania.

Chery Tiggo Polska

Paweł Kaniowski  · Srpootnedsh23m80mg30fu8gg430la.ioz9 6g0c1tta0u9022tcc1152d3f  ·

Witam tigo 7 phev nieraz daje mu gaz w podłogę raz jedzie jak wściekły a raz się blokuje i nie chcenia przyśpieszać irytujące podczas wyprzedzania brak reakcji na gaz

Kamil Turczyn

Zależy od % baterii, czym mniej tym mniej mocy. Zobacz test na YT Tiggo 9. To samo jest w innych PHEVach od Chery. Mam T8 PHEV i też jest to samo.

Marcin Pakulski

Kamil Turczyn nie. Raz jedzie raz nie, w Tiggo 8 PHEV tak miałem że raz 30-80 potrafił zrobić w 5 sekund, a raz w ponad 10 przy tym samym trybie jazdy i naładowania baterii

Kamil Turczyn

Marcin Pakulski kwestia nagrzania baterii ale jest faktyczny spadek mocy względem %. Sprawdzali to na hamownii.

Marcin Pakulski

Kamil Turczyn no to ciekawe, że najpierw jedzie dobrze, potem prawie w ogóle, potem prawie w ogóle, potem znowu jedzie, a potem znowu w ogóle to raczej nie kwestia nagrzania baterii, chyba że po jednym szybszym przyspieszeniu się już zagrzewa…

Łukasz Koselski

Zgłoś do serwisu i daj znać co powiedzą - problem czekający już kupę czasu na rozwiązanie - u mnie akurat w T8 PHEV

Wojciech Owczarczyk

Byłem na serwisie w ramach gwarancji z tym tematem, nic na to nie poradzą, nie widzą żadnych błędów na komputerze. I to nie prawda ile procent ma bateria, dzieje się to na różnych poziomach naładowania baterii. T8 PHEV.

Paweł Ponik

sdrStopenoi56131:3go07f7gjW01u2aflmftz u5g8ctrg782 3395goi28  ·

Auto odebrałem miesiąc temu. Teraz na dniach trafiło do detailingu gdzie ściągnięto naklejkę Plug in. Zrobiono to nitką, przy mnie i niestety pod naklejką wyszły dwie wgniotki. Napisałem do Plichty u którego auto kupiłem ale pierwsza odpowiedź jest w stylu, że nic już nie są w stanie zrobić. Napisałem do Cherry Polska czekam na odpowiedź. Mieliście jakieś podobne przygody?

653853752_3517302515086468_5677930136990

Mariusz Rzepny

sdrStopenoi56131:3go07f7gjW01u3aflmftz u5g8ctrg780 3393goi28  ·

Tiggo 8 phev.

Dzisiaj znalazłem na tylnej kanapie.

Też tak macie czy to próba rzepem ratowania pęknięte wykładziny podłogi?

652468461_25409562945384670_466091145543

Kamil Turczyn

też tak mam, tylko aż takiej dziury nie mam

Paweł Cegiełko

Ja również tak mam

Pablo Pablos

To rewizja. Dzieje się tak dlatego że ta wykładzina jest bardzo słabej jakości i jest cienka. Wszyscy tak mają także się tym nie przejmuj.

Wojtek Wojtek

oprtsdSenomu m3al50oga:1matl55916cmm20ig5c11mh0ic6ilr159u7    ·

Witam. Od dwóch miesięcy posiadam Tiggo 7 benzynę w wersji essential. Od miesiąca jeżdżę nim już codziennie. Po odebraniu samochodu okazało się, że kierownica jest "krzywa". Przy poprawkach na serwisie typu rysy zrobili geometrię. Może trochę się poprawiło ale do największej bolączki tego auta zalicza się wg mnie układ kierowniczy. Samochód "pływa". Przy szybszej jeździe, przy wyprzedzaniu na ekspresówce człowiek wręcz walczy o przetrwanie. Trzeba mocno trzymać kierownicę. Samochód jest niestabilny. Nigdy nie jedzie prosto. Tak jak było w jednym z testów jest konieczność wykonywania korekt w czasie jazdy na wprost. Jest to bardzo męczące. Samochód jedzie albo w prawo albo w lewo. Druga sprawa, jedzie się jak w taczce. Najdrobniejsza dziura i samochód uderza w nią przez co plastiki w środku jakby się miały polamać. Wszystko skrzypi. Wiem, że to jest wysokie auto ale jednak za wygodnie nie jest. Kolejna z wad to system start stop. Gaśi silnik nawet zjeżdżając z asfaltu gdzie puszcza się pedał gazu. Wg mnie gdy samochód stoi przynajmniej 5 s powinien gasić silnik. Wygląda to tak jakbyś jechał manualem i gasł ci silnik. Podobnie źle działa asystent pasa ruchu. Ciągnie do linii na zakręcie gdzie musisz siłą odkręcać kierownicę żeby nie wjechać na sąsiedni pas i nie wjechać w auto jadące z przeciwka. Ostatnio miałem sytuację, że wyprzedzając rowerzystę przy włączonym kierunkowskazie kierownica ciągnęła w rowerzystę. Patrząc na ekran to auto reaguje z dużym opóźnieniem na to co jest przed nim. Z innych wad drzwi które często się nie domykają i trzeba większej siły.

...

Nie jestem od konkurencji jakby to ktoś mógł mi zarzucić. Mam dowody, że posiadam ten samochód

EDIT

To co się tutaj dzieje przekracza już wszelkie granice. Samochód kupiłem za swoje własne ciężko zarobione pieniądze. Nie dostałem go za darmo i mam prawo do opinii pozytywnej jak i negatywnej na temat tego co należy do mnie. Nie mam zamiaru wchodzić w głupie dyskusje z osobami które nie posiadają nawet tego auta i z jakimś chorym fanatyzmem pokazują swoje psychiczne oblicze. Gdybym kupił mercedesa też bym miał prawo napisać co o tym myślę. Jeśli ktoś ma jakieś pytania to zapraszam, można do mnie napisać.

/Gościa zgłaszali jako "agenta niemieckiego 🙂 /

Anonimowy uczestnik

Sdseotnorpft5fat4 h43553: cch1clmohoug1gu33cegug 12609360ti5  ·

Właśnie wróciłem z serwisu Chery, do którego pojechałem z problemem piszczących drzwi.

Niestety serwis nie stwierdził żadnych nieprawidłowości, mimo że drzwi od strony kierowcy wyraźnie gwiżdżą . Co ciekawe — pozostałe drzwi działają bez zarzutu.

Trochę ciężko zaakceptować taką diagnozę, skoro problem jest słyszalny i realny. Liczyłem na rozwiązanie sprawy, a nie informację, że „wszystko jest w porządku”.

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?

Edit:

Marka zareagowała , plus doradca z Gdańska dzwonił w celu pomocy, umówimy na kolejny serwis w celu wyeliminowania usterki

ukasz Nyga

sSetopnrdocul17lce63m1t36862hti6a18o5g8a286 u9fcugu0f23mfu8c  ·

Czy u Was to też jest nieprzetłumaczone ?

"Mudach keluar masuk kursi"

630167119_25778482731836449_762350065309

Marek Kaczmarz

tzw tryb indyjski, tak to standard od premiery. Mamy szczęście, że chińczycy bardzo szybko reagują na wszelakie sugestie dotyczące softu i reperują je na dniach. Jest szansa że w tym roku coś z tym zrobią (bo od październikowej premiery jeszcze jakimś cudem im się nie udało rozwiązać tego jakże trudnego problemu.

Tomasz Kustwan

Marek Kaczmarz Też tak mam. System 2.7 .

Auto odebrane przedwczoraj.

Chery Tiggo Polska

Anonimowy uczestnik

· pesSortndol69o0t8uite9 23hg1t03uh203fu2c06i252lf7ag57u7m28u3  ·

Może ktoś wie czemu w t7 phev prestige głośniki nie mają basu do momentu rozgrzania samochodu (przynajmniej tak mi się wydaje ) jest to spowodowane mrozem ? Czy ktoś z was też tak ma dodam że na jeździe próbnej głośniki wydawały się o wiele głośniejsze

MemorableAlpaca1895

Kurde myślałem że to mój wymysł ale dokładnie to samo zauważyłem.

Chery Tiggo Polska

Anonimowy uczestnik

· tesdorpoSnclauh18s97lz0f4mifg1ni7h3u5t3160 h330l81618ccygtif  ·

Witam , pytanie mam czy u was w tiggo 7 też bardzo słabo działa nadmuch na nogi? Daje na full i ledwo coś odczuwam.

Joanna Kosiba

Mam T8 phev i jak dam na nogi wieje szyba. mam na przegląd po 2 tys to powiem im by zerknęli

Chery Tiggo Polska

Anonimowy uczestnik

· orosedpStna40u0m984cl22c1tztn1t m119y9ia32t80samg2cffa1184ag  ·

Cześć,

Mam pytanie czy może ktoś miał podobną sytuację w Tiggo4. Po uruchomieniu samochodu słychać dziwne stukanie (nie zawsze),które po chwili cichnie, zauważyłem też że po wyłączeniu panelu klimatyzacji ten dźwięk ustępuje. Miał ktoś podobną sytuację? Zgłaszał to już ktoś może do serwisu?

Maciej Podlecki

Temat znany, hałasuje ogrzewacz PTC wysokonapięciowy. Nic się poza tym nie dzieje. Producent szuka rozwiązania.

Jan Nowak

Serwis zgłosił problem do Chin i czekają na odpowiedź. Prawdopodobnie będziemy zmuszeni wszyscy na akcie serwisowa aby we wszystkich Tigo 4 naprawili usterkę.

Chery Tiggo Polska

Grzegorz Pogudz  · oSostnpderg mha6au7tiy7mzn7f29h707gti0663um4ic267ug8s48808t1  ·

Tiggo 8 PHEV. Dziś musiałem odkręcić koła. Nie chciały ruszyć, jak zaspawane. Ktoś sprawdzało i ma podobnie? Za dużo soli? Co to może być?

651169176_10225549117594976_367121146694

Paweł Boron

Ile masz przejechane 240 tys km?

Odp 7500km

Kamil Turczyn

espotrdonSt01zt86tgc6h756036fs51u3y571 f4il9hcg717fth3n0i9ma  ·

Uwaga, problem z „żółwikiem”, EPC i checkiem jest znany. @Chery Polska zbiera informacje mailowo ale dzisiaj u mnie pojawiło się to po raz przy wyprzedzaniu co stworzyło niebezpieczną sytuację i spadek mocy, wtedy kiedy była ona potrzebna. Dodam, że przed jazdą zrobiłem to co zalecane: podgrzałem auto zdalnie, jechałem na wymuszeniu 80%, HEV i w momencie wyprzedzania silnik spalinowy wkręcił się na bardzo wysokie obroty generując hałas i wyskoczyły te dwa błędy jak na zdjęciu a auto nie przyspieszało. Coś takiego jest jest bardzo zaskakujące i może doprowadzić do tragedi. Oczywiście tematu tak nie zostawię i zgłoszę to do serwisu i producenta.

617034963_10240055991847074_871559399813

Anonimowy uczestnik

dtorSseonp2189yfi31m0lhl6z aigs762511cl7l666nf0c4581mim14t74  ·

Szyberdach.

Czy też tak macie?

Wychodzi że regulacji wymaga.

Mróz wchodzi do srodka

615212581_1590929725160946_9000790616061

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku chińczyków mają zastosowanie aż trzy przysłowia:
1. Kto ryzykuje, ten szampana nie pije - no tutaj to akurat nie pykło.
2. Chytry dwa razy traci
3. Biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy.

Ot co. Tak to jest, jak się robi z klientów beta testerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grupa Chery Tiggo 9 PHEV (otwarta):

Chery Tiggo 9 PHEV - Porady, Leasing, Pomoc PL

Kamil Sikora  · otnpreodSsui1 725r6455h6c77ma015c1735f5aa 89g:0f im88m7igolh  ·

Witam, czy w waszych tiggo 9 przy prędkości 90 - 100km/h słychać silnik jakby był 3 cylondrowy? U mnie takie dziwne tyrkotanie słychać, trochę to irytuje. W serwisie twierdzą że t9 tak ma. Jak to u Was wygląda?

Janusz Rupiński

Cóż tak ma, do tego wypadanie zaworów, wycie itd, dużo o tym w komentarzach

Radosław Radosław

Janusz Rupiński spotkałeś się z tym w swoim egzemplarzu ? Mi się wydaje że oprócz dwóch żółwi ( tylko info bez zablokowania mocy) w moim nie było żadnych problemów z napędem

Tgnine Power

Tak samo czasami jeszce dochodzi takie jakby „sapnięcie niedziwedzia po biegu pod górę „. Potem zwalnia i cały akompaniament słychać . Gdzieś już był o tym post . Śmiem twierdzić ze to niestety normalne

Janusz Rupiński

Moje bydlątko wchodzi często na wysokie obroty i od czasu do czasu szarpnie, ale nierówna praca nie jest często. Poproszę o sprawdzenie w serwisie na przeglądzie 9 kwietnia

Tomek Piskórz  ·

Ekspert w grupie

Obiecujący współautor

· roonepstSd4051tum2788tuu37629tm1l6t2ltoeg02c3t3ac1i 283116g0  ·

Jak wspominałem kiedyś... Łatwo do bezpieczników się nie da dostać, ale tym razem musialem....

Potrzebna jest łyżka plastikowa, śrubokręt krzyżak, klucz nasadowy 10 i trochę siły i wiary że się to nie rozpadnie. Plastiki bdb jakości w każdym razie

633763912_2780704315603971_8113765221761

Tomasz Skalik

Też mam to za sobą wpinałem się żeby podłączyć rejestrator Potwierdzam wcześniejsze wpisy, że w warunkach domowych da się to ogarnąć, na drodze - dramat

Just Askthecat

Przy budowie nowego domu też pochowam bezpieczniki w kominie… Lepiej będzie, schowane, nikt nie będzie grzebał a jak żarówka się spali i będzie zwarcie to się wezwie elektryka za 599 ziko i wymieni żarówkę wartą 10 zybli

Mateusz Łyszkowski  · eonSospdtr16 fg6a1uala14ft6fa77ct8e8m4h27156m000l7fu60g468o5  ·

Witam potrzebuję pomocy może ktoś miał podobny przypadek i znalazł rozwiązanie fotel 2 rzędu podniósł się ale z powrotem nie chce wrócić na swoje miejsce czy ktoś miał może podobną sytuację i wie jak to rozwiązać bardzo pilne z góry dzięki

Mała aktualizacja po dwóch pobytach w serwisie udało się położyć fotel z pozycji komputera niby działa ale pojawił się kolejny problem auto jeździ tylko w trybie sport więc do tej pory nie wyjechałem z serwisu ,nie zrobiłem jeszcze nawet trzech tysięcy kilometrów a już takie kwiatki coraz bardziej sceptycznie podchodzę do tego auta.

Mateusz Łyszkowski

Serwis podłączył zresetował i nie wiedzą co jest do dystrybutora napisali , wracając do domu wyskoczył błąd napędu stałem na obwodnicy podjechali z salonu po resecie Aku w bagażniku ruszyło wszystko niestety mam coraz gorsze odczucia

Chery Tiggo 9 PHEV - Porady, Leasing, Pomoc PL 14 stycznia

Voodoo Child  · dsenrSooptl00aui2t146athmm7 img0lcy3a8ftac1ghm810g2ms4tuinhz  ·

Serwis: flagowa tragedia

Witam Chery Polska, od piątku 09/01 świeci mi się lampka kontrolna Engine Check. Pomijam fakt, że nikt z info@cherypolska.pl nie odpisuje na maila z opisanym problemem. Chciałbym tylko zapytać na jakich zasadach funkcjonuje ta Wasza obiecana gwarancja?

Dzisiaj o 6 rano zostałem odesłany z serwisu bo nie miałem przy sobie karty gwarancyjnej (nikt w Dynamica Warszawa nie poinformował mnie abym przyniósł ją na serwis aby wyłączyć lampkę kontrolną). Na start zostałem zapytany w jakiej wersji mam to Tiggo 9: benzynowej czy hybrydowej -gratuluję wtajemniczenia (przypominam, że serwis miał wcześniej numer VIN oraz rejestrację przed wizytą).

Proszę o informację czy prywatnie trzeba szukać mechanika który usunie mi alert, bo najbliższy kolejny termin w Warszawie to 28/01, czy muszę dzwonić osobiście po całej Polsce i dojeżdżać setki kilomentrów, bo jak się okazuje Wasza infolinia nie ma centralnej bazy terminów a na assistance nikt mi nie pomoże, bo “auto musi nie jeździć” aby mogli zareagować.

Paweł Woliński

Paweł, widzę, że Twój 1 problem opisany może być poważniejszy niż moje 32 żenujące braki w aucie Bardzo mi przykro czytać coś takiego, ale jakoś nie jestem mocno zszokowany jeśli do kupy zbierze się całość obrazu - im dłużej na niego patrzę tym bardziej widzę „ATRAPĘ” PS - trzeba na serio rozejrzeć się za jakimś serwisem gdzie będzie można ogarnąć te auta bo 2 lata trzeba jakoś jeździć

Rafał Mróz

Warszawa Dynamica to sie omija szerokim łukiem ponieważ im zależy na sprzedaży. Ja mam co prawda j7 ale tez zostaje spuszczony na drzewo. Omoda Jaecoo Polska Chery Polska nie potrafi zmusić serwisów do pro klienckiegi podejścia. U mnie to jakieś pierdoly jak gorzej dzialajaca wentylacja siedzenia, problem z radiem itp. Jako tako na lopuszanskiej chociaż rozmawiają. Auto jest w porządku ale serwisy leżą... nie mówiąc juz o dostępności czesci w każdym inny czas.

Jest zima trochę mi sie niechce jeździć ale wiosna jadę i wszystko składam jako osoba prywatna juz nie z gwarancji tylko z rękojmi i zobaczymy jak pograją... nie mam zamiaru sie patyczkować z nimi.

Jak mnie wkurza to nawet nagram ich podejscie i umieszczę w internecie. Bo odpowiedź nie wiemy, nie potrafimy albo cos nie dziala to tak ma byc to są jaja....

Tych usterek mam ze 3-4 ale jak nie odpuszczę im dla zasady wiec na pewno zrobię im dobra reklamę opisując swój problem i podejscie w internecie dodatkowo wypromuje ten wpis

Paweł Woliński – bez siły.

Ekspert w grupie

· onpSosterdi1u924m4aag 95i2fllh8rda4in63f5 08la702l37mma20aum  ·

Czy Tiggo 9 ma radio FM?

…i TAK i NIE - znaczy ma na wyposażeniu wg specyfikacji, ale nie działa w 75%, więc Hmm…

Dla osób, które słuchają radia (nie myślić z audio/spotify) to będzie ogromny problem…

Zdrowych i Wesołych Świąt

/filmik - stojące obok siebie Audi i Thiggo: Audi radio działa kilka/naście stacji, w chińczyku żadna/

https://www.facebook.com/pwolinski/videos/4183002038614686/?idorvanity=2517343535302190

Błażej Wasiak

Jest to jakiś problem ale do przeżycia

Paweł Woliński

Błażej Wasiak zgadzam się , jeśli nie słuchasz radia to jest do przeżycia

Sławomir Sokół

A.jak.przednia szyba działa podgrzewanie

Paweł Woliński

Sławomir Sokół i TAK i NIE

Normalnie możesz użyć nawiew na szybę z przycisku, z tabletu lub z aplikacji, a to co najważniejsze czyli elektryczne grzanie (druty w szybie) tylko z tabletu jak już wsiądziesz do auta - nie działa z przycisku ani z aplikacji

Grzesiu Kravvczyk

A czy w Twoim egzemplarzu jest pletwa na dachu?

Paweł Woliński

Grzesiu Kravvczyk no racja, Chińczycy zapomnieli założyć płetwę - dzwoniłem już do serwisu i płetwa ma przyjść po nowym razem z brakującą roletą

601483502_25929081473364246_292394512234

Michał Kopeć

Ktoś jeszcze słucha radia? Nawet jeśli to w aplikacjach jak TuneIn radio działa lepiej

Paweł Woliński

Michał Kopeć no tak, pewnie właśnie dlatego dali radio niedziałające , bo i tak nikt nie słucha

Rafał Kaz

Co to znaczy "zapomnieli dodać płetwy i radio nie działa

Paweł Woliński

Rafał Kaz taki żart , po prostu dali radio które nie działa (w sensie tuner) identycznie jak w omoda na początku, ale pomimo to powielili ta samą usterkę… czemu nie

Michał Szymczak

Paweł Woliński udało Ci się jakoś ogarnąć radio? Ojciec (jest wiekowy i niefejsbukowy) właśnie odebrał swojego Tiggo 9 i też już zauważył problemy z radiem, a on w przeciwieństwie do mnie słucha przede wszystkim radia a nie tidala.

Tak sobie myślę, że chyba będzie się do serwisu zgłosić z usterką radia - słaby zasięg i kiepska jakość. Jestem ciekaw czy już może to zgłaszałeś?

Sama aplikacja "radia" jest bardzo zbliżona wizualnie (i tak samo ułomna) do tego co mam w moim Leapmotor B10, ale mam wrażenie, że u mnie jednak więcej tych stacji łapie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cherry Klub Polska:

CHERY Klub Polska

Marek Urbański  · opotdSnrset69mgrc81gmmt :0u10iac941cgi6ag 19t tt515o16t9hcam  ·

T8 phev działa u was nawiew na tylną kanapę ? Bo mi nie

Michal Świerad

Zamknij nawiewy przednie środkowe.

Marek Urbański

Michal Świerad czyli chłodzę albo grzeje 1 strefę na raz? Bez sensu

Robert Sobczyk

Działa, ale tylko, gdy w ustawieniach klimy wybiorę kierunek nawiewu "na wprost". Może być tylko ten kierunek, a może też być jako jeden z kilku. Sprawdzałem, jak tylko kierunek "na wprost" jest wyłączony, to przestaje wiać z tyłu.

Marek Urbański

Robert Sobczyk u mnie to nie działa

CHERY Klub Polska

Piotr Piotr  · dotrnoSpes a13f1u crum16mm53:810u1l52o3h1u9ca51l6c8fat06a 68  ·

Jak tam wasze nadkola Tiggo8 po zimie? U mnie w takim stanie.

Jak tak dalej pójdzie to blacha raczej w tym miejscu nie wytrzyma okresu gwarancji.

652325017_26137128922606629_454405563894

CHERY Klub Polska

Grzegorz Pawlik  · sedornSoptfge1lofm20lm0762 32iu7gu291 7gtgu2o6 g5g3f2t0c:l5u  ·

Tigo 4 z pod siedzeń przednich wieje chłodem na stopy pasażerów z tyłu.

Klima na 24 st

Oco chodzi ?

Anonimowy uczestnik 683

Daj na 27, tutaj troche inaczej chodzi klima niż w autach EU

CHERY Klub Polska

Dominik Mucha  · otrenpsdoS65447ahfe64806fahf8i0131t8cl0ci611193i38g4g8 u0u7o  ·

Witam, czy ktoś z was również ma problem w tiggo 7 phev ze stukającą tylną klapą ?

Samochód właśnie wrócił z trzeciego serwisu (Dynamica Warszawa) i problem nadal nie został usunięty, nie wiem czy problem jest bagatelizowany czy nie potrafią go usunąć, przemieszczanie się samochodem przypomina jazdę oplem kadetem

/film z jazdy testowej/

Marek Urbański

To nie klapa tylko szyberdach mam to samo

Da Niel

Uchyl szyberdach i przestanie

Aleksandra Kacprzak

Da Niel Marek Urbański próbował Pan coś z tym robić w serwisie?

Da Niel

Aleksandra Kacprzak uczestnicy grupy pisali ze byli w serwisie na regulacji szyberdachu i przesmarowaniu. Jak dzwoniłem do Łodzi powiedzieli ze muszą rozebrać podsufitowke i sprawdzić. Odeszły mi chęci jechania na serwis. Czekam na pogodę spróbuję sam ogarnąć problem jak nieda rady będę szukał serwisu ale napewno nie w Łodzi.

Aleksandra Kacprzak

Da Niel pewnie, ja będę ich cisnąć. Juz 3 razy byłam z tym tematem na warsztacie więc już koniec dobroci

CHERY Klub Polska

Łukasz Nyga  · orSontpsde154g egl145a207g1u3m7lam08g07to79h7g8u42l4gt3156u2  ·

Zaparowane reflektory...

Słyszałem o tym, a dziś miałem okazję się o tym przekonać. Chery Polska czy to jest normalne zachowanie? Uzytkowicy Chery, czy u Was wygląda podobnie?

638285084_25862826396735415_291806002412

Mic Hal

Wg za mocno na standard, ściekają krople wewnątrz. Ja bym pojechał gadać z serwisem. Co innego lekkie zaparowanie tzn mgiełka tworzy się wewnątrz, mówi się wtedy że to norma. Tu na zdjęciu leje się po lampie, tak to wygląda przynajmniej.

Mateusz Adamczyk

To nie jest zaparowane a zalane wręcz. To co tu widzimy nie jest klasycznym parowaniem reflektora LED

Kostencki Grzegorz

Nie, to nie jest normalne! Wprawdzie parowanie w reflektorach LED pojawia się we wszystkich markach, jednak tutaj mówimy juz o stojącej wodzie na szybach. Do wymiany!

CHERY Klub Polska

Wojtek Wojtek  · pSesdnrotou2l5fta8g0 6ea8igl33mf37gaumcl601ta322mafo01g9l381  ·

Witam. Po odebraniu samochodu znacząco ściąga w prawo. Żeby jechać na wprost trzeba mic kierownicę skręconą w lewo. Ktoś z Was miał taki przypadek i serwis ustawiał geometrię? Dało to coś?

Krzysztof Sławkowski

Standard. Geometria do ustawienia, reklamuj w serwisie. Ustawiają bez problemu, szkoda ze nie robią tego przed oddaniem auta.

Anonimowy uczestnik 159

Krzysztof Sławkowski jak byś to widział, mieli by sprawdzać każdy pojazd - kto za to zapłaci? Co innego po sprzedaży - płaci gwarant..

Krzysztof Sławkowski

Anonimowy uczestnik 159 z punktu widzenia konsumenta i marketingu marki, to lepiej jakby to sprawdzali przed. A nie w pierwszym tygodniu użytkowania trzeba zaliczać serwis.

Kamil Turczyn

Też miałem to w T8 PHEV. Geometria w serwisie i problemu nie ma**

CHERY Klub Polska

Anonimowy uczestnik

· nopdsStroeut82061y1l 90mal19acm76cm9uu0gz703a6i3f6ui2u5893sn  ·

Hej a jak jest u was z ogrzewaniem nóg? U mnie Tiggo 8 benzyna nie czuć żeby cokolwiek grzało a jak włącze Auto to wiatrak chodzi na 6-7 poziomie i sterowanie nadmuchem przełącza się tylko na nogi i nadal nie czuć cirpła. Po 2h jazdy nadal wentylatory szumią a w nogi jak było zimno tak jest. W odróżnieniu od kratek przy ładowarce które w sekundę po włączeniu dmuchają prawie ogniem.

Dominik Czarnecki

Moja żona tez narzeka bede na serwisie to planuje to zglosic

Michał Świderek

Włączasz klimę, czy sam nadmuch???

Anonimowy uczestnik

Michał Świderek i jedno i drugie próbowałem i bez skutku ewidentnie coś jest przytkane albo jakiś kanał nie połączony w mieszaczu bo szum przy samym nawiewie na nogi jest taki jak bym na przednią szybę na maxa ustawił a efektu brak w nogach

Sebastian Rutkowski

Ktoś pisał jakiś czas temu że miał wyloty powietrza zapchane na nogi, w serwisie mu wyjęli jakiś zaślepki, czy styropiany...sprawdź to. U mnie działa ok.

Tomasz Lenart

A jak włożysz reke w nadmuchy na nogi to cos czujesz? Zeby dmuchało cieplym? Zadnych ustawien auto, 27-28st i dopiero zaczyna być cieplo. Sam sie dlugo meczylem bo ustawiałem 23-24st i zimno jak cholera a mlody z tylu w ogóle zamarzał, po wizycie w serwisie jasno porozmawiane zeby nie oszczędzać na temperaturze i po problemie. Tyle ze w nogi mi dlugo jest zimno. Mowa o PHEV.

Mateusz Bronson

Chyba to problem w dużej liczbie samochodów Chery. W Moim Tiggo 4 ustawienie optymalnej temperatury to też jest wyzwanie.

Marek Kaczmarz

W Tiggo 9 takie same cyrki.

Michał Macierzyński

pStonedors8f943c2tt5i89yc43imscmc87i67hfta217 i20t069cg35niz  ·

Cześć grupowicze czy tylko mi się wydaje że grzanie kierownicy w T8 benzyna działa dosyć slabo ? Nie moge powiedzieć złego słowa na to auto ale ta sprawa mnie trochę nurtuje , w proceed GT to kierownica grzała jak szalona

Dajcie znać jak jest u was , pozdrawiam

Kamil Turczyn

psSroetdnomllc44f1c1u2 fh3l81uz3lg5s30it6a79im81nyfl51tfi9m4  ·

Uwaga, problem z „żółwikiem”, EPC i checkiem jest znany. Chery Polska zbiera informacje mailowo ale dzisiaj u mnie pojawiło się to po raz przy wyprzedzaniu co stworzyło niebezpieczną sytuację i spadek mocy, wtedy kiedy była ona potrzebna. Dodam, że przed jazdą zrobiłem to co zalecane: podgrzałem auto zdalnie, jechałem na wymuszeniu 80%, HEV i w momencie wyprzedzania silnik spalinowy wkręcił się na bardzo wysokie obroty generując hałas i wyskoczyły te dwa błędy jak na zdjęciu a auto nie przyspieszało. Coś takiego jest jest bardzo zaskakujące i może doprowadzić do tragedi. Oczywiście tematu tak nie zostawię i zgłoszę to do serwisu i producenta.

616091384_10240055998847249_119171107326

Wojciech Kaniasty

Wczoraj u mojej żony zapaliła się choinka, ale serwis mówi, że to z powodu oblodzenia

615480947_25928043730164898_278150241077

Anonimowy uczestnik 416

U mnie też dzisiaj się pojawił dwukrotnie.

1. Prędkość 110 przełączyłem na tryb hev przy baterii 73% mróz -11

Jednak nic nie odczuwałem spadku mocny w trakcie jazdy. Dojechałem na miejsce - 30 minut drogi. 4h postoju (narty)

2. W drodze powrotnej stwierdziłem że już będę jechał w trybie EV

Gdy dobiło do 20% sam się przelacyzl w tryb HEV i żółwik się wyświetlił.

Również nie odczuwałem nic w komforcie jazdy

Piotrek Kuuzz

tnsSdropoe721hmf09683z4tii9fatlca211snt5a7ictu i4fy7013maf91  ·

Cześć,

miał ktoś podobny problem ?

Ikona silnika i EPC.

Auto zaczęło szarpać przy okazji.

Chery Tiggo 8 PHEV

615491286_25610900548568183_682944623929

Claudio Valentini

U mnie (Tiggo 7phev) ikona EPC pojawia się i po jakiś czasie znika - obecnie drugi raz w serwisie.

Karina Kazimierczak

Problem jest wszystkich aut Chery Omoda z hybrydą

Problem jest jak jest mróz poniżej -6C system blokuje ładowanie aku trakcyjnego w czasie jazdy Po zatrzymaniu i zamknięciu auta i ponownym uruchomieniu system zaczyna działać Niestety jest to duża wada stwarzająca realne zagrożenie na drodze (auto rozładowywuje się do zera i nie pojedziesz dalej a w skrajnych przypadkach przestają działać nawet awaryjne) Jeżeli tego nie rozwiążą to auta nadają się do oddania i nie powinny być dopuszczone do ruchu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grupa Chery Tiggo 4 Hybrid:

Damian Polewczyk

dotsonprSe71r0:5i37thal91i6i6305 2i1o8a15590ml2i 1tcm8ah1 08  ·

Witam Tiggowiczów

Dziś odebrałem auto z salonu, póki co trasa 130km. Generalnie żadnych problemów... poza jednym. Martwe pole w lewym lusterku tak jakby się zawiesza. Jak wyminę auto włącza się czujnik martwego pola w lusterku i na ekranie przed kierowcą i nie gaśnie - łapie zwiechę. Jak chcę skręcić w lewo, to auto daje znać żeby uważać na przeszkodę której nie ma. Póki co wyłączyłem czujniki w menu ale ostatecznie dobrze byłoby je mieć. Czy ktoś miał podobny problem?

Poza tym auto ekstra pozdrawiam

Michał Szopa

Miałem to samo, finalnie wymiana radaru i update softu pomógł. Zgłoś do serwisu

Wesley So

Michał Szopa już było na forum u mnie updated softu i wszystko gra .*

Chery Tiggo 4 Hybrid - Porady, Leasing, Pomoc PL

Beata Goch  · oendpstorSl03ft 1:o494l0m 850a9ahi9hlgm05cr6ma4g h0fim51c205  ·

Witam, w moim tiggo 4 radio gubi ustawienia, brakuje komunikacji z autem w języku polskim, nie działa aplikacja. Silnik krótko po starcie i gdy się zatrzymuje trzesie się. Czy ktos ma podobne problemy i czy zostały zgłoszone do serwisu.

Mikołaj Bochiński

Jaka masz wersję prestige czy essential?Ja mam essential i komendy głosowe też mam w j. angielskimi

Beata Goch

Mikołaj Bochiński mam prestige, pytałam o komunikacje w j. polskim i nadal nie ma.

Mikołaj Bochiński

A kiedy odbierałaś?

Beata Goch

Mikołaj Bochiński w grudniu zeszłego roku...

Arkadiusz Makowski

Beata Goch U mnie są po Polsku sam. odbierany w grudniu.

Piotr Piechowicz

Serwis twierdzi, że nie ma aktualnie komunikacji głosowej w języku polskim

Mariusz Kwiatkowski

Wczoraj odbierałem i mam już po Polsku

Krzysztof Sroczyński

Odbierałem w połowie stycznia i jest j. polski - wersja wersję prestige

Marcin Bednarczyk

Sdneoposrtu 526u2u4m06mt7 6c 726l4r1f50aco5aa90ham5:l210289f  ·

Czasami mam problem w załączeniu trybu "P" parking. Pomaga przełączenie pomiędzy "D" a "R" ale nie zawsze. Wciskanie hamulca itp nie zmienia sytuacji. Wtedy zmuszony jestem wyłączyć przyciskiem start stop który z automatu włącza "P". Zauważyłem też, że cześciej jest to jak po górkę stoję ale nie zawsze. Macie podobnie, albo coś źle robię? A może, można start stopem wyłączać?

647694581_1973733143578287_1842629639481

Roman Kosiński

prneotsodS25a1m553h1mg:a871g28co9h4l8 c g18ggaf62fa45t0gr 2a  ·

Witam. Od ubiegłego czwartku jestem posiadaczem Tiggo4 tego cudu. Ledwo przejechałem 170km i auto niestety odmówiło dalszej jazdy. Za wezwany serwis też za wiele nie pomógł. Diagnoza akumulator siadł lub brak ładowania. Tak czy siak nie ma jazdy. Do serwisu salonu termin wolny na przyszły tydzień. Czy miał ktoś podobny przypadek. Co dalej robić?

Sławomir Granat

snotroeSdpl:t63c u91ct1euu15l0f1 41 82l4t7m1o817h17fit2g53to  ·

Hej. Jak uruchomić głośniki z tyłu?

Mateusz Bronson

Jak Masz wersję Essential to nie uruchomisz bo ich nie ma

Maciej Ka  ·

· drsSntopoe5u2o37a9cc1ll16g89ch7ht0uc7f4ilt5h693i8 7t6lt0e60i  ·

Cześć użytkownikom Tiggo4!

Zostały mi już tylko ostatnie rzeczy do ustalenia a na końcu lista spraw rozwiązanych: Jak ktoś ma jeszcze jakieś tipy to zachęcam do podzielenia się.

- Najważniejsze to co ze sprawą serwisu: stukanie klimatyzacji, traktor jak wyłącza się silnik, ktoś wspominał jeszcze o złym malowaniu dachu. Co wam odpowiadali na te reklamacje? Czy ktoś coś wie?

- Czy da się na stałe wyłączyć na stałe te alarmy o znakach?

- Czy da się na stałe zmieniać stopień odzyskiwania energii?

- mając swoją muzykę na pendrive - jak przełączam piosenkę z kierownicy to losowo mi wybiera. Ktoś już może to rozkminiał?

- pilot: co robi klawisz bagażnika bo u mnie nic?

- pilot: jak uruchomić zdalnie auto bo klawisz mi nie działa chyba?

...

- podświetlany próg - tak wyczytałem w ofercie mojej. Macie podświetlany próg?

Załatwione:

- dywaniki od omody 5 tutaj z grupy za 99 zł - jest ok ale się przesuwają

- problem hamulca ręcznego - 2 kliknięcia na panelu i ruszasz ale sygnał niezapięcia pasów jest nie do wytrzymania - albo sprzączka, ja zamówiłem za 8 zl z aliexpres i działa super

- problem drzwi i pasów - u mnie sprzączka była odwrotnie to mi szybko przy wydaniu zmienili (sporo osób to ma) drzwi mam do regulacji po prostu - będą robione przy wymianie oleju po 3k km

..

- problem inteligentego kluczyka - jeżeli ktoś ma to niech sprawdzi drugi kluczyk, u mnie drugi kluczyk działa super. pierwszy zgłoszę na serwisie

- roletka bagażnika: w wersji z 2025 roku nie ma roletki. Modele 2026 będą ją miały

Karolina Janusz

Też mam pytanie: Czy zdarzyło się Wam, że przy otwartym tylko bagażniku włączył się głośny alarm? Dzisiaj tak się stało przy pakowaniu zakupów

Maciej Ka

Karolina Janusz też to mam i to jest bez sensu. Ciekawe czy da się usunąć. Jak masz włączony inteligenty kluczyk to jak podejdziesz auto od tyłu i go tworzysz to się włącza alarm

Aneta Anazak

Co do dachu i klimatyzacji czekam na odpowiedz serwisu.\

Karolina Janusz

Aneta Anazak daj znać tutaj, my też czekamy na odpowiedź

Karolina Janusz

Jeszcze jedna sprawa - czasami przy gaszeniu auta całe się „trzęsie”, też tak ktoś miał?

Aneta Anazak

Karolina Janusz Tez tak mam

Maciej Ka

Aneta Anazak tak, to też mam i teraz pytanie bo ja jeszcze nie byłem na serwisie dopiero 900km zrobiłem. Czy wszyscy jakoś to zgłosimy czy już ktoś to zgłosił czy coś. Potrzeba by było jakas odpowiedź od chery

Karolina Janusz

Maciej Ka my mamy trochę ponad 1000 km, też to zgłaszaliśmy. Póki co czekamy na odpowiedź

Michał Szopa

Maciej Ka to także zgłosiłem, otrzymałem odpowiedź że ten typ tak ma i nic nie da się zrobić, dla mnie to jest jakiś błąd i trzeba temat drążyć.

Michał Szopa

Odnośnie terkotania jak jest zimno, serwis w poniedziałek powiedział że nie mają na to jeszcze poprawki. Wymiana tego modułu nic nie da bo wszystkie mają tą wadę. Najprawdopodobniej będzie akcja serwisowa jak to rozwiążą.

Maciej Ka

Ojoj chyba następny problem to podgrzewane lusterka

628416912_10162758067447956_209761744664

Michał Jaworski

Ja miałem takie delikatne piszczenie jakby jakaś guma o coś się ocierała, raz było słychać innym razem nie. Pomimo wyłączenia klimy i nawiewu też było słychać.

Kasia Zet

Witam, dzisiaj odebrałam swoje i też przy dwóch włączeniach silnik zawył jak traktor, reszta na razie bez zarzutu. Pytanie ma, czy dostaliście instrukcję papierkową do auta czy trzeba sobie samemu wydrukować ze strony?

Kamil Czajka

Skad wiadomo ze w wersji 2026 bedzie roletka bagaznika i jak ona wyglada , czy ogolnie warto jeszcze czekac jak sje juz tyle czekalo do wersji 2026?

Michał Marciniak

Maciej Ka nie ma żadnej roletki ani w roczniku ani 25, ani w 26, który dopiero przyjedzie na wakacje...

Dawid Fecko

Aha pasy mi się same ,,odkręciły" po 3 tygodniach.... cuda

Jerzy Grygielski

npeorotdSsmma0a996umt9ge372fmu2cc12culh36cto3mh2i28100h3i 01  ·

Ostatnio czytałem w jednym z postów o wyposażeniu wersji Prestige w roletę bagażnika, która widnieje w cenniku dla tego modelu. W moim aucie tego nie ma, jak u Was. Nie wie czy ktoś usnął ten post bo już nie mogę go znaleźć.

Michał Marciniak

Zwykły błąd tłumaczenia, wystarczy spojrzeć na konstrukcję bagażnika i uzmysłowić sobie jak by tam miała być rozwiązana roleta. Proszę nie wprowadzać dezinformacji o rolecie w tym aucie. Jest półka.

Maciej Ka

· Sorptneosdiii379al 02s8l8c1g29imch5t49c76al1884l78zy3cnai41l  ·

Funkcja inteligentnego kluczyka w Tiggo4prestige to gówno totalne. Kto się zgadza? Ostatnio ktoś prześmiewczo się pytał czy pierwszy raz taką funkcje w aucie mam. Przykład z dzisiaj: idę do sklepu auto się zamknęło (super) wracam ze sklepu auto mnie nie wykryło. Potem parkuję auto w garażu, wysiadłem i auto sie zamknęło, otworzyło i zamknęło a ja tylko podszedłem do bagażnika. Otworzyłem bagażnik i się alarm włączył. No dramat.... To tylko moje auto czy ten system jest tak słaby? Reklamować czy co ?

Marcin Rakowski

Chyba ten typ tak ma niestety . Przez noc nie wykryje kluczyka i trzeba ręcznie klikać.

Wojciech Kaniasty

Po prostu wyłącz tę funkcję

Natalia Kolanowska

Mi nie działa ta funkcja. Działała może z trzy dni…

Konrad Buzuk

Kolega miał w jacoo podoby problem, który został rozwiązany po aktualizacji oprogramowania. Też mamy ten sam problem

Krzysztof Blandzi

Mam ten sam problem. Ogólnie to jeden z wielu problemów przy tym chińczyku… brak mi słów

Krzysztof Blandzi

Maciej Ka jest ich kilka, klekotanie na zimnym silniku, po zgaszeniu auta wstrząs silnika, tak że całe auto się trzęsie, a dziś choinka problemów z systemami bezpieczeństwa. Też wiele akceptuje, ale najgorsze jest stanowsko Chery Polska.

Zbyszek Wa

Czasami tak jest ale pewnie ten typ tak ma

Damian Woch  · rdoospteSn93uz7m6910f8nycl f5i8hugim791u8t5i7s7a0mai16gclh4f  ·

Dzisiaj przez przypadek wyłączyłem auto , ale skrzynia nie była na P tylko na N. Silnikiem po kilku sekundach zaczęło dziwnie szarpać / rzucać i zgasł. Potem normalnie odpalił. Ktoś to zauważył?

Krzysztof Blandzi

Mam ten sam przypadek, w serwisie ręce rozkładają, każą czekać na stanowisko Chery

Marcin Bednarczyk

tsSodrpeon511c9 al2g01y90ui1ns7t1lf50itu5h5ma5f3ut6a3c72afz3  ·

Czy ktoś już zgłaszał to trajkotanie przy włączaniu panelu ogrzewania/klimy na zimnym silniku i ujemnych temperaturach? Z tego co widzę, to większość ma tę przypadłość, zdiagnozowali to już?

Darek Nowak

U mnie sie pojawia sporadycznie. Nie oddaje do serwisu bo potrzymają samochod kilka dni i powiedzą że nie stwierdzono usterki gdy sie nie pojawi. Czekam aż bedzie trajkotac cały czas

Jacek Boruczkowski

Serwis zgłosił do Cherry ten problem ze stukaniem przy minusowych temperaturach i występujących samozapłon ach przy wyłączonym silniku czekają na rozwój sytuacji. To jest wersja nowa i jest przez nas użytkowników testowana

Marcin Bednarczyk

Jacek Boruczkowski ktoś miał samozaplon przy wyłączonym silniku?

Jacek Boruczkowski

Marcin Bednarczyk mi się zdążyło 3 razy po wyłączeniu silnika 3,4 sekundy szarpneło silnikiem. Zgłosiłem przy okazji to,wiedzieli już od innych o tym i było podobno zgoszone dalej

Mateusz Bronson

pdoesrntSo 3u137acc7ia3ihf9096ualn0usf1iz83cy88im75c1hth4ifa  ·

Witajcie, czy ktoś się spotkał z dziwnym dźwiękiem podczas lekkiego skrętu kierownica w Tiggo 4?

/filmik z dźwiękiem/

Darek Nowak

Tak. Mialem dwa razy tak samo. Teraz ucichło

Bartosz Młynarczyk

Wczoraj miałem tak samo dzisiaj już nie ma tego dźwięku "piszczacej myszki"

Maciej Ka

Bartosz Młynarczyk miałem to wczoraj ale trwało 5 sekund

Dawid Wieszczek

Kur.a,

Jak w Starze, albo Jelczu.

I z czego się cieszyć,

Że dziś nie skrzypi, a jutro tylko poskrzypi chwilę?

Może Wd40 trzeba ze sobą wozić?

Aż strach pomyśleć jakie ,,kwiatki" będą wychodzić po 5 latach.

Karolina Nowak

Dawid Wieszczekdokładnie, z tego co widzę to dużo ludzi już teraz skarży się:

1. Dziwne dźwięki z nawiewu

2. Skrzypiąca kierownica

3. Klima albo grzeje albo chłodzi

4. Trzęsie przy gaszeniu silnika

Już teraz wychodzą takie rzeczy pytanie co wyjdzie jeszcze

Arkadiusz Makowski

Wystąpiło to tylko raz i niech tak zostanie bo to bardzo irytujący dźwięk.

Przemysław Falcon

pdoesrntSo 3u137acc7ia2ihf9096ualn0usf1iz83cy88im75c1hth4ifa  ·

Witam grupę i od razu przejdę do pytania, czy ktoś z was miał problem z ciężko zamykającymi się drzwiami i nie działającymi czujnikami parkowania z przodu samochodu? Od strony kierowcy drzwiami trzeba walnąć jak w pożądanym Polonezie. Mam nadzieję że regulacja w serwisie bez problemu załatwi sprawę. Czy u kogoś występował któryś z problemów?

Konrad Tabak

Są tylko 2 czujniki parkowania z przodu - po bokach - więc nie wykrywają przeszkód zlokalizowanych na środku zderzaka

Marcin Gądek

Nie powiem że nie ale faktycznie jak mam pasażerów z tyłu to trzeba porządnie walnąć żeby zamknąć drzwi , co do czujników z przodu to też mi się wydawało że słabo działają, trzeba naprawdę blisko podjechać żeby zaczęły piszczeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurde widzę ciekawie... Sam się przymierzałem do BYD Seal U DM-i bo grupy cherry nie było / nie ma jeszcze w DE. A do tigo 8 i omody 9 wsiadałem macałem i pozytywne wrażenie po za brakiem sterowania klimą w tigo. Po przemyśleniu jednak poszedłem w sprawdzoną używkę (RX450hL), Wychodzi na to że dobrze zrobiłem choć $ prawie taki jak za nówkę tego BYD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, bergercs napisał(a):

Grupa Chery Tiggo 4 Hybrid:

Dziś odebrałem auto z salonu, póki co trasa 130km. Generalnie żadnych problemów... poza jednym. Martwe pole w lewym lusterku tak jakby się zawiesza. 

Chery Tiggo 4 Hybrid - 

Dzisiaj przez przypadek wyłączyłem auto , ale skrzynia nie była na P tylko na N. Silnikiem po kilku sekundach zaczęło dziwnie szarpać / rzucać i zgasł. Potem normalnie odpalił. Ktoś to zauważył?

Czy ktoś już zgłaszał to trajkotanie przy włączaniu panelu ogrzewania/klimy na zimnym silniku i ujemnych temperaturach? Z tego co widzę, to większość ma tę przypadłość, zdiagnozowali to już?

Serwis zgłosił do Cherry ten problem ze stukaniem przy minusowych temperaturach i występujących samozapłon ach przy wyłączonym silniku czekają na rozwój sytuacji. To jest wersja nowa i jest przez nas użytkowników testowana

Jacek Boruczkowski ktoś miał samozaplon przy wyłączonym silniku?

Marcin Bednarczyk mi się zdążyło 3 razy po wyłączeniu silnika 3,4 sekundy szarpneło silnikiem. Zgłosiłem przy okazji to,wiedzieli już od innych o tym i było podobno zgoszone dalej

Witajcie, czy ktoś się spotkał z dziwnym dźwiękiem podczas lekkiego skrętu kierownica w Tiggo 4?

Wczoraj miałem tak samo dzisiaj już nie ma tego dźwięku "piszczacej myszki"

Jak w Starze, albo Jelczu.

I z czego się cieszyć,

Że dziś nie skrzypi, a jutro tylko poskrzypi chwilę?

Może Wd40 trzeba ze sobą wozić?

1. Dziwne dźwięki z nawiewu

2. Skrzypiąca kierownica

3. Klima albo grzeje albo chłodzi

4. Trzęsie przy gaszeniu silnika

Już teraz wychodzą takie rzeczy pytanie co wyjdzie jeszcze

Witam grupę i od razu przejdę do pytania, czy ktoś z was miał problem z ciężko zamykającymi się drzwiami i nie działającymi czujnikami parkowania z przodu samochodu? Od strony kierowcy drzwiami trzeba walnąć jak w pożądanym Polonezie. Mam nadzieję że regulacja w serwisie bez problemu załatwi sprawę. Czy u kogoś występował któryś z problemów?

Nie powiem że nie ale faktycznie jak mam pasażerów z tyłu to trzeba porządnie walnąć żeby zamknąć drzwi , co do czujników z przodu to też mi się wydawało że słabo działają, trzeba naprawdę blisko podjechać żeby zaczęły piszczeć.

U mnie ani jeden z tych problemów nie wystąpił. Ktoś pisał wcześniej o braku tłumaczenia z angielskiego - u mnie jest wszystko po polsku (mówi po polsku, przyjmuje komendy po polsku i menu jest po polsku). Ktoś inny pisał, o brudzie na silniku dostającym się w wyniku braku pełnego uszczelnienia maski/braku uszczelki po całości na masce - u mnie czysto pod maską, choć przyznaję, że na offroad po błocie nie jeździłem.

Parowania lamp z tyłu/z przodu nie mam.

Jedyne co mi się nie podoba, to jak wybiorę średni poziom rekuperacji, to po wyłączeniu auta resetuje mi się do podstawowej rekuperacji (wolałbym, by takie ustawienia były pamiętane definitywnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogrzewanie ustawiłem na 20 stopni ("AC", czyli klima, wyłączona, temp. na zewnątrz poniżej 10 stopni C), nawiew na szybę (taki kierunek ustawiałem w starym aucie) i ... jest praktycznie stała ustawiona temperatura (nie mam jakiegoś "zimnego i ciepłego powiewu"). Zobaczymy jak będzie dalej, ale miałem już okazję odpalać klimę, jak w jednym dniu w tym roku nagrzało auto zaparkowane na słońcu w cieplejszy dzień i też o dziwo dobrze to działało (choć nawiew przez cały czas pozostawiłem na szybę).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

******************************************************************************************************************

Grupa Chery Tiggo 8 PHEV & ICE:

Chery Tiggo 8 PHEV & ICE - Porady, Leasing, Pomoc PL

Mk Ri  · osdtpenorSlm9 178h98 a76cm90ca331hii03:0igt15uult4346c0 horm  ·

Witajcie. Dziś chciałem włączyć nawiew oraz ogrzewanie kierownicy i fotela kierowcy z aplikacji na telefonie..nie udało się. Pozniej podlajalem probe odpalenia auta z kluczyka, również się nie udało. Czy macie może pomysły dlaczego tak się stało?

Maciek Kiepas

Obiecujący współautor

· operSdotns1c73o78827 ici 84a5g0r5:m45a1g 88255a3hm03a1577f11  ·

Dzień dobry. Temat na dziś i pytanie do Was. Czy już może coś ogarnęliście w sprawie podparcia pod kolanami. Przesiadłem sie do Chery Tiggo 8 phev z Volvo S60 z 2006r i mam problem. Problem trakcyjny. A ze mały nie jestem to szukam tego podparcia. I raz już kupiłem, coś co było zaczepiane z przodu na haczyki i z tyłu na te kółka. Efekt- No moja tłusta [gluteus maximus] przy wsiadaniu wszystko psuła. I co sie działo? A no to ze zabierałem sie o oparcie poprawiając se to co mam pod tyłkiem. I tu sobie uświadomiłem ze jak przy wadze 112kg parę razy dziennie będę parę na to oparcie to je wkońcu połamie. No chyba nie o to chodzi. Szukam więc sprawdzonego rozwiązania tego problemu. Jak mi ktoś odpowie SCHUDNIJ to nu powiem IDZ SIE DOKSZTAŁĆ. Chodzi mi o poradę. A kupiłem coś w tym stylu. To sie przesuwa przy wsiadaniu. Zależy mi też. By nie ograniczyć wentylacji.

649917764_26533956929535915_335816668106

Darek Pyrka

oSetorsdpnal c4 i13f:21um mg0t715m9m33oha1cm510artc8m54cmcua  ·

A mój tiggo 8 uruchomił dziś sam z Siebie alarm przeciw kradzieżowy i zniknął w aplikacji chery z lokalizacji GPS ... Innym razem podczas jazdy raz kierunkowskazy klikają głośno a raz cicho i nie ma tu znaczenia co masz ustawione i wyciszone w tablecie... Te auto żyje własnym życiem co nie zmienia faktu że kupił bym go jeszcze raz. ... Jest tak nafaszerowany elektronika że wtopy się zdarzająMaciek Kiepas

Obiecujący współautor

U mnie też kierunkowskazy raz cicho jazdy głośno. Raz mi zrobił taki numer, ze słuchając muzyki zjechałem z rada, kierunkowskaz nie odbił. A ten po przejechaniu jakiś 200m od rada wyciszył muze i podał głośniej kierunkowskaz. Ja cały czas zastanawiam sie nad zamontowaniem go-pro na kierownicy by czytała ten 12" ekran jak jadę. Innym razem po przejechaniu pasów zaczął mi świecić czerwonà obwódką pulsacyjnie na całym tym małym ekranie. Aż sie zacząłem zastanawiać czy kogoś nie przejechałem.

Tomasz Frieske

edSpotrnsoug96caegtgl 2023h:3gmt528h001870c3o012 ilco80 82a1  ·

Temat wałkowany wielokrotnie (żółwik, EPC, check engine). Mam przejechane 3200km. Jeździłem prawie cały czas na wymuszonym 80%, żeby docierać silnik spalinowy, byłem na serwisie zmieniłem olej więc jeżdżę juz normalnie na elektryku. Od dzisiaj zaczęły sie problemy, po wyskoczeniu błędów auto jedzie normalnie, po ponownym uruchomieniu check jest nadal a EPC oraz żółwik zapaliły się po chwili. Gdy wyjeżdżałem wieczorem do domu ruszając auto miało tylko 17% zaraz włączyłem tryb wymuszanie na 80%. Po przejechaniu 12km gdy byłem juz w domu auto miało tylko 9% praktycznie się nie ładowało, temperatura ok -5°C. Gdy byłem na serwisie Pani powiedziała ze jest aktualizacja która obejmuje komendy w języku polskim. Niestety nie wiem jaki nr wersji oprogramowania miałem wczesniej (aktualny na zdj). Mam teorie że problem zaczął występować po aktualizacji, czy ktos mógłby to potwierdzić lub wykluczyć? Druga kwestia cały czas palący sie błąd Check engine jak go zlikwidować? Serwis / odłączenie akumulatora na 20 minut czy ktoś poradził sobie w inny sposób P.S. Z góry dzięki dla tych którzy dotrwali do końca

Paweł Klockowski

Może jestem ignorantem ale jak dla mnie to auto powinno działać na zasadzie "wsiadasz i jedziesz". Wciskanie, przełączanie, analizowanie zaczyna frustrować. Sam zastanawiam się nad tiggo 9 ale czytając problemy trochę entuzjazm spada.

Grzegorz Nowak

Po wygraniu tej aktualizacji oprogramowania dostałem żółwika. Wcześniej nigdy nie występował

Marcin Witalewski

Ja byłem w serwisie na wymianie oleju gości z serwisu powiedział że zawiesza sie jak by układ ładowania i tak jak wyżej nie ładuje nawet jak się ma tryb wymuszony powiedział że by w takim wypadku zatrzymać i wymusić ładowanie na postoju poczekać aż zacznie się ładować

Michał Kwiatkowski

dosproSneti3l0l834to02 uthu ao2gugm59201c3gi15 l5ge6l01796:1  ·

Witam. Pojawiający się błąd EPC. Dzisiaj wizyta w serwisie. 8000 km przebiegu. Komuś się zdarzyło?

637758570_4220969868156189_2047026442572

Kamil Turczyn

Tak 3x miałem. Pełno o tym na wszystkich grupach oraz

Jaecoo i Omoda. użyj lupki

Tomasz Węgliński

· oeosnptdrScc6hc h66ig07fl1t1uhl0l71gcgltl3t8cafc2eof26uu229t  ·

Po czujniku abs kolejna popierdółka padła.. Uprzedzając pytania nic nie zamarzło, a drzwi da sie normalnie otworzyć, to nie tesla

Tomasz Węgliński

Jol-Ka samo sie naprawiło po 2dniach..

Da Niel

Ja posikałem wd 40 nie chciała sie zamykać i jest ok

Mateusz Tomaszek  · ndSpotoesrst74ic01mt654zh43i l3f411236iafy21n240394gauuul9g6  ·

Witam. Czy miał ktoś podobną sytuację samochód w czasie normalnej jazdy stracił moc, zatrzymał się w dość nietypowym miejscu na moście, ponieważ nie miał mocy jechać dalej. Bateria w samochodzie 64% jazda na wymuszaniu.

620074525_3852787861686725_4809923812942622893504_3852787898353388_5880657614315

Kamil Turczyn

Napisz do Chery Polska swój przypadek. Ja miałem spadek mocy ale tylko był „żółwik” i EPC. Ale jeszcze nie widziałem na żadnej grupie żeby ktoś miał takie komunikaty.

621901543_10240199762681255_511110880914

Sławomir Maj

Kamil Turczyn fajny opis - nasi technicy sprawdzą zdalnie zapisy w komputerze samochodu - czyli wojsko ma jednak rację żeby chińskich samochodów nie wpuszczać w okolice baz wojskowych…

Rafał Michalik

Znamy temat pracują nad aktualizacją. Trzeba zatrzymać się i odpalić ponownie

Bartosz Adamski

To jest trochę niepoważne tak uważam. Samochód który jest już kilka lat na chińskim rynku pchają do Europy żeby co? Zniechęcić wszystkich do kupowania. Takie sytuacje nie powinny mieć miejsca.sam też jestem posiadaczem tigo i w piątek jadę do serwisu bo wyświetlacz przed kierowca nie działa.ciekawe czy będą jakieś darmowe serwisy w ramach takich wadliwych egzemplarzy.przeciez to by można było im zostawiać w ramach rękojmi.

Robert Jot

Dzisiaj rano podczas jazdy silnik spalinowy zaczął głośno wyć, a samochód bardzo słabo przyspieszał. Miałem wyraźne wrażenie, jakby silnik nie współpracował ze skrzynią biegów.

Przy dodawaniu gazu obroty silnika rosły, ale prędkość prawie wcale, jakby napęd nie był zasprzęglony. Wyglądało to tak, jakby sterownik chciał przyspieszyć, ale moment obrotowy nie trafiał na koła.

Mateusz Tomaszek

Robert Jot U nie to samo czasami jest. Silnik wyje i brak mocy przy dodaniu gazu. ASO każe obserwować problem.

Abu Abu  ·

· rtsneoopSd1156y14hu33th92lsi50ma8f305tt 9li3icnm8268zm787ctt  ·

Hej. Pytanie do Was forumowicze, mam taką zagwozdkę... Przyjeżdżam po pracy do domu muszę się zatrzymać na drodze (z kierunkowskazem do skrętu bo chce wyjechać na podwórko) , wysiąść z auta otworzyć bramę i wjechać . Tylko jak wysiadam z auta (wiadomo kluczyki w kurtce) - drzwi lekko uchylone żeby się nie zaryglowaly po moim odejściu z kluczykami w kieszeni i kierunkowskaz przestaje migać i kierowcy za mną nie wiedzą co się dzieje ... Czy da się przestawić jakoś opcje żeby ten kierunkowskaz dalej migał ? Czy jedyna opcja w takim wypadku to zostawienie kluczyków w aucie (ale kto chce zostawiać kluczyki w aucie wiedząc że jak są w środku to ktoś może wsiąść do auta i sobie po prostu odjechać ). Hmmm... Tak wiem wiem wstaw sobie bramę automatyczna na pilota i temat się rozwiąże .. za takie rady z góry dziękuję. .

Jol-Ka

Ja też myślałam, że wyłączenie inteligentnego kluczyka może w takiej sytuacji pomóc, ale nie samochód i tak po wyjściu kierowcy przechodzi w stan spoczynku i wyłącza kierunkowskaz a problem pozostaje nie rozwiązany. Może jakaś petycja w sprawie rozszerzenia asystenta głosowego o komendy:

- zostań

- waruj

- ja tylko otworzę bramę i zaraz wracam

Przyznam szczerze, że potrafią nas zaskoczyć te nasze Cheri

Świętowit Świętowit

ooprtesdSn90ai103it2i1u18faa3sfct1f8n0 6c6gf5yi13t4gziha9ct1  ·

Witam. W moimi samochodzie Chery Tiggo 8, pierwszy raz błędy EPC, Check i "żółwia" wyskoczyły z 3 tygodnie temu. EPC i złów zgasł sam, Check świecił cały czas dlatego umówiłem się na serwis gdzie, został wyłączony. Niestety po tygodniu pojawił się ponownie tylko błąd Check. Umówiłem się na kolejną wizytę w serwisie. Przed udaniem się do serwisu błąd ten w dniu wczorajszym pod wieczór zgasł. W dniu dzisiejszym jadać do pracy, po zagrzaniu wcześniejszym baterii przez aplikację, oraz w pełni naładowanej baterii., po 15 km jazdy stwierdziłem brak mocy silnika elektrycznego, bardzo słabe przyspieszenie, po chwili samochód zgasł i wyskoczyło ogłoszenie: Elektryczny układ napędom Limited, skontaktuj się z serwisem. Wezwałem pomoc. W oczekiwaniu na nią po około 10 minutach udało mi się odpalić pojazd. Dojechałem do pracy około 3 km. Ponownie wyskoczył błąd Check. Pomoc odwołałem. Pytanko czy ktoś z was miał podobnie, że auto przestało jechać? Powtarzam mój post, bo doradziliście żebym usunął nr VIN, nie dało się już edytować wcześniejszego postu, więc go usunąłem. Po tej sytuacji minęły już dwa dni i odpukać nic się nie dziej. W Poniedziałek odwiedzam serwis.*

Kamil Turczyn

Ekspert w grupie

· ooprtesdSn90ai103it2i1u18faa3sfct1f8n0 6c6gf5yi13t4gziha9ct1  ·

Uwaga, problem z „żółwikiem”, EPC i checkiem jest znany. @Chery Polska zbiera informacje mailowo ale dzisiaj u mnie pojawiło się to po raz przy wyprzedzaniu co stworzyło niebezpieczną sytuację i spadek mocy, wtedy kiedy była ona potrzebna. Dodam, że przed jazdą zrobiłem to co zalecane: podgrzałem auto zdalnie, jechałem na wymuszeniu 80%, HEV i w momencie wyprzedzania silnik spalinowy wkręcił się na bardzo wysokie obroty generując hałas i wyskoczyły te dwa błędy ja616300844_10240055954766147_766965727986k na zdjęciu a auto nie przyspieszało. Coś takiego jest jest bardzo zaskakujące i może doprowadzić do tragedi. Oczywiście tematu tak nie zostawię i zgłoszę to do serwisu i producenta.

Rafał Mróz

Chery Polska w jaecoo 7 phev to samo jest co z tym zrobicie ?

Piotrek Kuuzz

Kamil Turczyn u mnie ostatnio podczas jazdy doszedł nowy błąd. Ekran zacząl mrugać czerwoną obwódką i włączyły sie głośne komunikaty dźwiękowe. Przed i za mną nikogo na drodze. Kilka sekund i wszystko zgasło. Czy możesz powiedzieć jak podgrzewasz auto do jazdy z aplikacji ? Wykonuje podobne kroki ale tego grzania nie robiłem. Mam podobe błędy jak u Ciebie losowo sie pojawiające. Chcę to pooglaszac do Chery Polska

Rafał Michalik

Piotrek Kuuzz miganie to aktywowanie systemu ostrzegawczego o możliwej kolizji/zbliżania się za szybko do innego auta

Piotrek Kuuzz

Rafał Michalik przed i za autem nie było żywego ducha. Sam na drodze.

Piotrek Kuuzz  · toSdorspen3safgtchcu8378u1l1f i31a5f563i91a0c7045fnii4fyztm1  ·

Cześć,

miał ktoś podobny problem ?

Ikona silnika i EPC.

Auto zaczeło szarpać przy okazji.

Chery Tiggo 8 PHEV

615825449_25610773288580909_317380528458

Piotrek Kuuzz

Adrian Kuczyński Błąd pojawił się ponownie po odpalenia auta w garażu. Akurat kończyło się ładowanie. W dzień trasa ok 15km po wyjechaniu z z garażu, zmienione na tryb wymuszony 80%. Po chwili zaczął szarpać po drodze na samym początku. Na powrocie po pracy (auto stoi na dworze) to ikony już się świeciły i tryb wymuszony był również włączony. Szarpanie było delikatne. Po powrocie do domu, zaprawkowane do garażu i podłączone do ładowania. Po 3h postoju odpalone i ikony dalej się świeciły. Następnie po 30 min jak już się nie ładował, ponownie odpalony i ikony znikły. Zrobiłem parę km na EV potem na HEV i wymuszony i problem znikł sam z siebie.

Kilka dni temu były dwa razy ikony żółwia, dlatego ostatnie jazdy były na wymuszonym.

Kamil Turczyn

Nikt nie miał. Użyj lupki a sporo o tym już jest na tej grupie jak i innych oraz O9 i J7. Problem też juz pojawia się w T9.

Adrian Kuczyński  ·

Obiecujący współautor

· odprStsone3u5mth5788377un4mh08lasy6g2122 1a83fg71t2l014izcmt  ·

Pytanie: czemu nikt nie narzeka na dość głośne zawieszenie? Przejazd przez progi, nierówności itp. Wg mnie dość twardo i głośno. Auto praktycznie nowe i przebieg znikomy. Porównuje z autem Peugeot 308 SW 2022. Tam jest w miarę twardo, ale jest zdecydowanie ciszej przy dziurach itp.

No i mam wrażenie że coś stuka z tyłu i nie wiem czy to klapa czy może bagażnik? Próbuje zidentyfikować jutro. Ale trochę to wkurza. Ostatni rząd siedzeń złożony.

Karol Kudrzycki

Mam wrażenie, że pomylił Pan grupy i mówi o innym samochodzie. Zawieszenie w Tiggo 8 to jeden z głównych jego atutów. Cicho, miękko i komfortowo, a przy tym stabilnie

Bartosz Adamski  · redSostponmtf3iiu8agl8t3a 69y4cscitz43n6gl0l910i7gm3h72u5a5a  ·

Witam mam taki problem.wchodze do auta chce jechać a wyświetlacz przed kierownica nie włącza jak zapnę pasy i wybiorę kierunek to mogę jechać ale wyświetlacz martwy.dopiero jak złapie temperatura ale chwila minie to zaczyna coś pokazywać .czy ktoś miał tak samo?

A 2 sprawa to często wyświetlacz przed kierownica jak długo jadę wchodzi w tryb minimalistyczny. jak z niego wyjść? Jak wyłączyć żeby się nie włączał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grupy Chery za nami, teraz MG

Grupa MG 3 Polska 1.5 benzyna i Hybrid+:

Pawel Pawel

orpdotnesS4cg1lag020ut671iit1fmn0a1mi01a2zs3t27c 8a580ty5t58  ·

Cześć,

czy ktoś z Was spotkał się z takim komunikatem w MG?

Praktycznie co rano, już przy temperaturach około −6°C, po uruchomieniu auta pojawia się komunikat „Usterka emisji silnika” (jak na zdjęciu).

Po kilku minutach jazdy komunikat znika sam i dalej wszystko działa normalnie.

Auto to benzyna, dlatego tym bardziej mnie to zastanawia — wcześniej nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem, nawet zimą.

Czy ktoś ma / miał podobnie?

Byliście z tym w ASO albo sprawdzali OBD?

Z góry dzięki za info.

615403995_4310397795904070_5645998155595

Marcin Jabłonski

Mam to samo. Do tego silnik zaczyna pracować jak by ma 3 cylindry. Po zgaszeniu i odpaleniu ponownie , brak komunikatu i silnik pracuje równo. Nie zdążyłem zrobić zdjęcia napisu ale dołączam zdjęcie checku. Do najbliższego serwisu mam kawałek a auto w ciągłym użytku. Czekam wiosny bo pewnie zostanie na serwisie .

Przebieg 6tys .

615169337_25998361999781441_580149298285

Wojciech Bary

Witam. Mam to samo co opisał kolega wyżej - check i awaria emisji silnika. znika po kilku sekundach ale w tym czasie auto faktycznie chodzi jak na 3 cylindrach. Na 15.01 mam umówiony serwis wtedy może będę wiedział coś więcej. Tak to po za ty kilkusekundowym checkiem to wszystko ok.

Wiktoria2508

Mam to samo, pierwszy raz się pojawiło 3 dni po odbiorze auta z przebiegiem około 200-300km

Marcin Stasicki

Ja tak mialem w hybrydzie i byl to zawór EGR, wymienili i po problemie

Arek Walczak

Ja tak miałem jak była pęknięta rura od powietrza

Wiktoria2508

eronsSodpt93cthish93 utgt8giil1f45mmnag6g210ztya6fc8i1tcuft6  ·

Czy ktoś z was miał już taką sytuację że zaraz po włączeniu auta zapalał się check engine a później gasł? Na ekranie wyskakuje wówczas usterka emisji spalin. Auto obecnie 700 km przejechanych ma.

613248174_4128533807290055_1119494629489

Marcin Jabłonski

Mam to samo, do tego silnik pracuje nie równo . Po zgaszeniu i odpaleniu wszystko wraca do normy

Pawel Pawel

Ja też mam, jutro zadzwonię do ASO.

615476971_4310537765890073_7760206992297

Bullet Rc

sntdeoSrpohmtigml1nt1hza06hlg t889t7aha92s02767myaa0g3cmt684  ·

Witam czy miał ktoś problem z wyciekami oleju z pomiędzy skrzyni a silnikiem, oleju zeskrzyni czerwonego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grupa MG HS Hybrid +:

MG HS Hybrid +

Paweł Lulewicz  · tsnodeporS2rgmtic111410t37h7m4haah:c4uma50f1 ag50ahl7 oc 583  ·

Mam taki problem MG pilot nie zawsze chce się włączyć. Ma ktoś podobny problem i go rozwiązał? W serwisie powiedzieli że pierwy raz się z tym spotykają.

Michał Klimiuk

Ja mam też problem z pilotem tylko trochę inny, po kliknięciu z menu z paska z góry nie działa. Dopiero działa kiedy zostanie włączony przez menu pojazdu

YellowRaccoon9338

Pierdu pierdu, każdy to ma

Andrzej Łapkiewicz

U mnie działa, ale po spełnieniu kilku warunków : 1. Samochód przejechał chociaż 1 m do przodu , 2. zatrzymany na P , 3 nie wciśnięty hamulec ... wtedy działa zawsze .... a tak na miejscu parkingowym - to jak chce

Kamil Marnik

Ja chyba tak raz miałem, to wyszedłem do głównego menu, włączyłem jeszcze raz i było ok

Michał Grzejszczak

Mam ten sam problem. Pojawił się po wgraniu najnowszego oprogramowania. Zniknęły poprzednie problemy ale pojawił się ten..

Mariusz Mendycki

U mnie działa, ale nie zapamiętuje wszystkich opcji. Już kilka razy programowałem i ciągle o czymś zapomina. Najczęściej ograniczenia prędkości i rozkojarzenie kierowcy.

GentleFalcon448

Mam tak samo czasami zadziała za pierwszym razem, czasami za piątym nie wiem od czego to zależy.

KindGrapefruit7906

pSdrsotoen 6m1uc0uacg1935f ro2321g h8ga284a03u614h29ii:a5404  ·

Mg hs hybrid plus. Czy ktos na podobne dźwięki? występuje powyżej 90km/h

/film z auta/

Grzegorz Klepacki

Nieszczelność w podszybiu! Mam ten sam problem 3 x będę już w serwisie (wymiana całego podszybia) u niektórych użytkowników wystarczyło wymienić boczne listwy mocowania szyby...

Zuzanna Szwarc  ·

Grzegorz Klepacki u nas właśnie niestety się nie sprawdziło z uszczelkami, po kilku dniach znów pojawił się dźwięk.

Sebastian Stasiak

Ja mam ten sam dźwięk ale nie jestem pewny co do powyższej diagnozy a ten film już któryś raz na grupie

Tomasz Hensel

Też mam i myślę że to uszczelka drzwi

Zuzanna Szwarc  ·

U nas dokładnie to samo! Uszczelka z przedniej szyby

GrayAlligator8817

Serwis Mg Warszawa Plaza ul. Grochowska twierdzi, że tak ma być.. nie wiedzą jak naprawić, konsultowali z centralą - centrala tez nie wie. Serwis nie może naprawić bo nie dostanie za to pieniędzy.. taką informację dostałem z Mg Plaza Warszawa.

Paweł Ćwikłowski

rosdtpoSen34ichtm1i c80r390618:79l 9298a7aoif05a1m56a1g62 4h  ·

Witam serdecznie

Po aktualizacji oprogramowania nie można przyciszyć bardziej kierunkowskazów, mimo ze są na najniższej głośności są zbyt głośne… jakieś porady?

Drugie pytanie: czy mieliście problem z zacinającymi się kierunkowskazami? Przy włączeniu nie słychać kierunkowskazu i dźwięk słuchać dopiero po kilku sekundach.

Czy ktoś miał podobne problem i znalazł może rozwiązanie?

Miczel Kałaska

Paweł, już był temat że mają zaktualizować aktualizację xD i tylko to pomoże

Anonimowy uczestnik

nsporetSdo63c52a0o61g5hm9c0ff60glgm2115l0am6f  ragc8 9:fmm26  ·

Szanowni Państwo ,czy ktoś doświadczył łuszczenia się lakieru bezbarwnego z felg? Auto ma dopiero 4 miesiace i już coś takiego ? Czy serwis zaakceptuje reklamacje?

Anonimowy uczestnik

pSsedorontom3mr12uaa0a4gmc8cah9010g 29559imt7  4mh28gc4615:i  ·

Witam,po odpaleniu auta MG hs hybryd+chińskie menu czy tak się dzieje często

MarekSt28

U mnie raz się zdarzylo przy rozładowanym akumulatorze.Chyba że to jakieś zdalne dzialanie

Michał Grzejszczak

Po najnowszej aktualizacji ten problem ma się nie pojawiać. Po aktualizacji u mnie narazie chińskie menu się nie pojawiło.

Adrian Pich

u mnie raz przez 2 miesiace

MG HS Hybrid +

Paweł Łuczka  · Ssreoondpt532mmg3f92o1hia9085aha9i5r98973c1h32c477 5ht c :a1  ·

Powoli zaczynam się irytować zakupem...Niby wszystko za darmo...

Odebrałem samochód. Chlupało w aucie, woda w progach. Odpływ zablokowany...

Teraz natenczas ok. Poczekam na deszcze. Ale z innej beczki.

Pisaliście czy da się zrobić, żeby podczas cofania, nie sciszało muzyki... No to mi teraz nie dość, że nie ścisza, to kamerki nie działają...Wczoraj auto odebrane po tym chlupaniu...Teraz znajdź człowieku znowu czas, jedź zostaw auto...

Chyba, że komuś coś takiego się zadziało i wie gdzie tam się ewentualnie da coś kliknąć?

AmbitiousCranberry2828

Od 2 miesiecy jezdze tym autem. Ciesz się że nie stuka Ci przekładnia kierownicza.

Pawel Lech

Wiadomo co z tym chlupaniem? U mnie tez chlupało w progach, ale spóściłem wodę przez korki w progach. Powiedzieli Ci w salonie dlaczego woda się zbierała?

Sławek Surma

pStnrsoeod ta2 iaf20m67r5117l58c3:ot88u305c11f8ug508a2ga14 4  ·

I co wy na to?

Serwis MG,nie odnosi się do reklamacji złożone jeszcze styczniu.

Co proponujecie?

645808272_26048508994802489_433119218495

646353939_26048511684802220_271603378406

Ewa Filipek  ·

Obserwuj

nopdetSrsoa2 ia9726u0aa26comc18 fh4lli7466fhhr26c4f:c6 gi20a  ·

Czy ktoś miał taki problem z tylną lampą? Dzisiaj zauważyłam w środku krople/wilgoć, jak na zdjęciu. Auto ma miesiąc. Zastanawiam się, czy to normalne „zaparowanie”, czy już nieszczelność i temat na gwarancję

Podzielcie się proszę, czy u Was to zniknęło samo, czy była wymiana lampy.

644387291_26427892880150345_288265862412

Paweł Łuczka  ·

Obserwuj

pdoorSsnte8co3gh27c7mr6t1a6c243hll00mt8g0611 g622  :12m294la  ·

Pisałem o tym, że woda gdzieś mi się zbierała w progu i chlupało. Co się okazuje niby trudne sprawy. Samochód został w warsztacie(ASO), pod wykładziną pełno wody. Gdzieś tam z góry drzwi niby spływa, ale nie ma ujścia i nie wiedzą co jest???

Dariusz Antuszewicz

Witaj w klubie aut odstawionych do serwisu na zasadzie „ nie wiemy co jest”. Mój stoi już dwa tygodnie, DWA dni od daty odbioru z salonu

Pawel Lech

Mam ten sam problem (zauwazony pod koniec tego tygodnia), po ulewnych deszczach, w piatek zdrenowałem wode przez korki w progach i zrobiłem probe na myjni. Póki co jest ok, ale proba myjni nie jest zbyt miarodajna, poczekam na deszcze i bede speawdzał. Aha w srodku mam sucho. Żeby nie było, miałem problem z wodą w kabinie w skodzie octavii i z wodą w drzwiach w skodzie rapid. Ps. Daj znać co serwis na to.*

Od kilku dni słysze wyraźne chlupotanie (wody?) po stronie kierowcy. Sprawdziłem drzwi, zatankowałem do pełna i dalej to samo. Jest to słyszalne przy hamowaniu i ruszaniu. Miał ktoś coś takiego? Padało u nas kilk dni akw czy to możliwe ze to id deszczu? Macie jakieś pomysły

W międzyczasie masa postów o "kamieniach" trących o tarcze oraz kilka o przybywaniu oleju i dochodzącym z niego zapachu benzyny* - temat znany dla wtrysku bezpośredniego (nie tylko - przy pośrednim przy jeżdżeniu na bardzo krótkich odcinkach), ale tutaj występuje już przy przebiegach 1600-4000km  - nie wróży to panewkom długiego żywota.

Radosław Szutarski

stSerpdoon2ou920:g1ma9g2tg3 148470 0am20fl71 8curt86cuiauaf3  ·

Zapach benzyny w oleju.

Dzisiaj postanowiłem sprawdzić poziom oleju. Stan oleju mieścił się w górnym zakresie na bagnecie jednak po wytarciu bagnetu chusteczką wyczułem woń benzyny w oleju. Auto ma przejechane 1600 kilometrów. Model Hybrid +. Czy ktoś może miał coś podobnego ?

MG HS Hybrid +

Anonimowy uczestnik

· tdspoSeorn4840 it2l231ocu10mf84tluo61m88a3ae7tg a049ch u1:g2  ·

Od dłuższego czasu jak cofam, ruszam do przodu słyszę wodę"?" Jakby się gdzieś przelewała. Dziś dodatkowo jakieś stuki z wodą. Wcześniej myślałem, że słyszę paliwo "?"...Jak wysiadłem bujam auto, to również słychać to przelewanie plus jakby lód dodatkowo. Jakby pod siedzeniem kierowcy. Spotkał się ktoś z czymś takim? Kpienie z tematu, błyskotliwe śmieszki proszę sobie darować..

Grzegorz Skolimowski

Woda w progu z powodu zatkanych otworów odpływowych. Są dwa w każdym progu. Trzeba ich szukać na wysokości fabrycznych punktów do podnoszenia auta. Są w postaci bardzo wąskich szczelin, które łatwo przeoczyć.

Piotr Pęcherski  ·

Obserwuj

toornpdSsethiug202630e58l20mot05l3 :m398ut079umf7c2 1u0o6 38  ·

Jak u Was ze znajomością "angielskiego"?

634399289_33855906674025073_688505859194

PassionateWolf8001

Dziś miałem, zauważyłem że prawy ekran uruchomił się później.. ntranalator i już

Krzysztof Rychel

Przytrzymaj wciśnięty domek przez 5s. Zresetuje się system i powinno wrócić do normy.

Dariusz Antuszewicz

oedosnptSr2l02g1hffh4857341t9l53878ucg8u30o314tlh68eu2llm hm  ·

Cześć ,

W poniedziałek odebrałem zamówionego MG HS HYBRID+ i po przejechaniu tego dnia w sumie ok 20 kilku km postawiłem go w hali garażowej ( temperatura w hali ok 4-5 stopni powyżej zera) . Wczoraj ( wtorek) przy próbie odpalenia info że padł aku 12V. Nic nie działa… jakieś sugestię co dalszych działań?

Paulina Artur

rSdnopetos7u5497gl8e474a7gg891ltou4071 9077tu4347mu41al5159l  ·

Jak bardzo przeszkadza wam brak lusterka wstecznego elektrochromatycznego? Taki to troche standard w dzisiejszych czasach a w HS'ach tego brak :C

Mi Mi

odetnpSrso1fui9ta51l729mg1ciui8m02gfm3iaul10 6foatt6te3atc49  ·

Temat: Responsywność ekranu nawigacji

Czy u was też czasem trzeba dłużej przytrzymać ikone na ekranie żeby zadziałała lub powtórzyć to kilka razy???

Odnoszę wrażenie że trochę to zamula

Adrian Pich

Przy mrozach tak mialem

Łukasz Kacprzak

W moim odczuciu to nie jest "zamulanie" tylko brak reakcji na dotyk... U mnie należy dłużej przytrzymać palec na określonej opcji i wówczas panel dotykowy reaguje...

Marta Wraga-Maziarz

eodSprsont5m0iehi0h5cum039919igl1f9o1l5t817l7t0 u6t6u9cmch32  ·

Witam może ktoś miał podobnie. Auto nie reaguje ale serwis dopiero jutro. Kupiony miesiąc temu. Z góry dziękuję za informację.

626972791_2685178888529145_9088909280391

MG HS Hybrid +

Marek Wójcik  · pnSetrdosociin8gai82i454uyai27zsl55cault0l10cl41f 160ct3l616  ·

-rozwiązane- Cześć miał ktoś z was ?

615410625_25511651678526771_888446854477

GenuineOstrich7967

Kasowanie przez ASO 2x nic nie dało. Zostawiam auto we wtorek

615237579_4171147009804745_7110186650677

Olo Olo

Miałem. To kilku godzinach zniknęło.

Daniel Iwański

Znajomy miał w benzynie, ASO wgrało nowe oprogramowanie

Mateusz Rynk

Witam też miałem coś takiego w benzynie . W serwisie wgrali nowe oprogramowanie i nic nie dało okazało się że jakiś sterownik wymieniali który odpowiada za elektronikę

Dominik Smoliński

Mam ten sam błąd. Dwukrotnie kasowany w ASO - po drugim odpaleniu pojawia się ponownie. Nie zauważyłem zmian w zachowaniu auta. Zrobili zdjęcia, wysłali do centrali - podobno jakiś element czujnika do wymiany.

Marek Wójcik

Dla zainteresowanych: w ASO wymienili filtr węglowy czujnika spalin. Rozwiązało sprawę

Piotr Hrychorczuk

Odebrałem auto w zeszłym tygodniu z salonu, w drodze do domu włączył mi się ten komunikat. Zawróciłem, podpieli pod komputer, zresetowała, ale po kilkunastu km ponownie. Czekam na serwis za 2 tygodnie. Trochę to odbiera radość z zakupu nowego auta. Jak u Was? Problem zakończony?

Michał Siler

Mam i ja..

648295034_26790017223938341_707132386716

ArticulateLobster3377

teSopodrsn945t5yahfllat6n4 9alm718ahu23z271a2gasih204c2ic899  ·

Witam, jadąc na wprost jak jest u was kierownica ? Byłem w serwisie bo kierownica była lekko w lewo. Ponoć zrobili perfekcyjnie . Jak dla mnie dalej jest w lewo i dodatkowo jak by ściągało troszkę w prawo. Ktoś już z tym walczyl ?

616036024_1378068697130228_8097216713106

Zbigniew Magalski

Też to miałem. Dopiero w trzeciej wizycie serwis ustawił geometrię.

Marcin Nogal

Też tą samą przypadłość zauważyłem podczas jazdy próbnej. Chyba ten typ tak ma.

Paweł Łuczka

Zrobiłem, było ok. Wymieniłem opony, ściąga w prawo. Za geometrię liczą sobie 625 złotych

Mariusz Kowalski

Witam.mialem ten sam problem bylem raz w serwisie i zrobili zbierznosc i jest ok.Ale musialem zaplacic bo przekroczylem 2000 km

Łukasz Benek

Jeździłem HSem w hybrydzie wczoraj na jeździe testowej i też kiera była w lewo i ściągało go dosyć mocno na prawo. Jak zapytałem o to to stwierdzili że znają problem i rozwiązują go na gwarancji, nie chce mi się w to wierzyć bo jakby tak było to testówka jako pokazówka była by ogarnięta

Michał Pietrzyk  ·

Obserwuj

sroStopned9t3nuf2za2tifyf1icamih02asal2tf83c6706i8fftmigc6c   ·

Mam wilgoć w tylnych lampach, auto ma 300 km przebiegu, zignorować czy dzwonić na serwis ?

618404606_25856932893925767_769847643788

Jakub Roney

Uzupełniać plyn w reflektorach i jeździć obserwować

Michał Malik

otsdorpnSec0118ut3tam4ah 26c2c63g51hsn66mht4mty26l04iggz0698  ·

Witam

Zauważyłem że odkleja się mi tylna listwa nadkola, auto 2 miesiące temu odebrane, miał ktoś podobną sytuację ?

650743755_10234197523867543_680899240488

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grupa MG HS Polska

Kamil Kochańczyk

stneropSod:tag u848ma802lcm 2l5aag02mu2o9c1u7 16fg0gu1m1r2am  ·

Cześć. Mam HS II w benzynie i mam pytanie do użytkowników.

Przy uruchamianiu auta z włączoną klimatyzacją ze środkowych nawiewów leci gorące powietrze, a z bocznych zimne. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu klimatyzacji (bez gaszenia auta) od razu zaczyna lecieć zimne powietrze ze wszystkich nawiewów.

Temperatura po obu stronach ustawiona taka sama. Nie ma znaczenia, czy włączony jest obieg zamknięty czy tryb AUTO.

Czy ktoś miał podobny przypadek? Jeśli tak, to czy znaleźliście przyczynę lub rozwiązanie?

Anonimowy uczestnik

trepnosdSolcl57ua9 a0lu6amclgt1110499c:0hgui6r mom697 al2a70  ·

Cześć, mam MG HS 2025 i przejechane 2500 km. Nadal trudno mi zmieniać biegi na 1, a szczególnie na 2. Czy ktoś ma podobne doświadczenia?

Paweł Dalecki

Ja mam MG Hs 2025 i u mnie z biegami nie jest tak ciężko ale przy każdej zmianie z 1 na 2 daje gazu tak mniej wiecej do 2500 obrotow odczekuje jakies2-3 sekundy i wchodzi 2 beż problemu

MG HS Polska

KindGrapefruit7906  · Soerpdtosn15gc:ttmh1h05aflf5 8a7ca09rfutm76ou c7 c2m0308c2c1  ·

Mg hs hybrid plus. Czy ktos na podobne dźwięki? występuje powyżej 90km/h

/film z dźwiękami/

Grzegorz Klepacki

Pisk z podszybia przy prędkości 75-100km/h mam to samo byłem już 2 razy w serwisie! Będą wymieniać całe podszybie w samochodzie...

Kamil Kochańczyk

Grzegorz Klepacki Mam to samo, czy mógłby Pan znać czy po wymianie podszybia dźwięk znikł.

GrayAlligator8817

Serwis Mg Warszawa Plaza ul. Grochowska twierdzi, że tak ma być.. nie wiedzą jak naprawić, konsultowali z centralą - centrala tez nie wie. Serwis nie może naprawić bo nie dostanie za to pieniędzy.. taką informację dostałem z Mg Plaza Warszawa.

Anna Banach Klamka

dspoSrenotcaft06illai913aa92rc41alg1ut39ao:141 5 cta1m2516 0  ·

Czy ktos tez miał ten problem?Edit. Dziękuję za podpowiedzi. Po ponownym uruchomieniu po paru godzinach wszystko wróciło do normy.

650759594_10236026965108414_425736065575

Asia Kłopotowska

Tak my tak mieliśmy. I rzeczywiście klimatyzacja się zawiesiła. I tak, to prawda że przycisk też nie działał przy ponownym uruchomieniu (po tym jak samochód postał z godzinę) zaczęła normalnie działać.

Marta Wojciechowska

Ja miałam taki problem mimo że guzikiem był wiatrak włączony nie działał dotyk ze można temperatury i nie można była włączyć na ekranie przycisku auto.Odpalilam ponownie i wróciło wszystko do normy

MG HS Polska

MagicalAlligator4397  · oesSrtnodp512lg833 a3f192m70tc3 02mc10mc7om8mtaa1arla9l 0:09  ·

Hej, miał ktoś problem ze schodzącym clarem z felg ?

649919671_26053022424339685_294285031578

Mateusz Wierny

Norma

Ktosiowe Fantazje

U nas schodzi i zamierzam reklamować

Wiktor Kozłowski

Wiele osób ma ten problem

Mar Cin

Też mam, zgłoszone w serwisie, czekam na decyzję.

Manus Sunam

Mi tylko na dwóch schodzi

Tomasz Bobrowicz

Zgłoszone w grudniu. Stwierdzona wada produkcyjna. Nowe felgi jeszcze w drodze.

Kamil Chmielewski

Ja miałem dokładnie to samo zgłosiłem na reklamacje uznali i wymienia mi na nowe felgi

Maciej Grievous

Zgłoszone, uznali reklamację

Grzegorz Choiński

Również zamierzam zgłości przy najbliższym serwisie

648830471_26371848569117881_158079291896

/i kolejne osoby z tym samym problemem.../

Edit, zdrenowałem wodę (była w progu), pizostaje pytanie, czemu się zbierała?

Od kilku dni słysze wyraźne chlupotanie (wody?) po stronie kierowcy. Sprawdziłem drzwi, zatankowałem do pełna i dalej to samo. Jest to słyszalne przy hamowaniu i ruszaniu. Miał ktoś coś takiego? Padało u nas kilk dni akw czy to możliwe ze to id deszczu? Macie jakieś pomysły?

Rafiki Fiki

Gdzieś czytałem, że może zbierać się woda w drzwiach.

U mnie nic takiego nie słychać ale chciałem sprawdzić gdzie są otwory odprowadzające wodę i nie mogę znaleźć

Mark Boho

To też mam jednak czytałem że ten problem występuje i serwisy nie wiedzą jak temu zaradzić. Pod tym względem trochę to słabo wygląda w porównaniu z moim 10 letnim peugeotem.

Edytowane przez bergercs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysztof Sadowski

rtdSeonpso2g4295uh11tcm5h1u33l0o8luggut 0o89cu 7814meg7:t t1  ·

Witam kilka dni temu pisałem o braku możliwości wyjechania samochodem z garażu MG HS automat -myślałem ze to zablokowane hamulce przez długie stanie -3 tyg. na włączonym hamulcu ręcznym ( elektrycznym ) dzisiaj podniosłem oba tylnie koła ( przy zwolnionym hamulcu ) i koła się lekko obracają wiec to nie jest wina tego hamulca a samochód chce ruszyć ani do przodu ani do tyłu Na jesieni zmieniłem całe koła na zimowe ale bez czujników ciśnienia -samochód " myślał " przez 60 km zanim mi wyświetlił błąd ciśnienia w kołach - póżniej jeżdziłem bez problemów - miałem tylko ostrzeżenie na ekranie

Krzysztof Sadowski

rtdSeonpso2g4295uh11tcm5h1u33l0o8luggut 0o89cu 7814meg7:t t1  ·

Witam kilka dni temu pisałem o braku możliwości wyjechania samochodem z garażu MG HS automat -myślałem ze to zablokowane hamulce przez długie stanie -3 tyg. na włączonym hamulcu ręcznym ( elektrycznym ) dzisiaj podniosłem oba tylnie koła ( przy zwolnionym hamulcu ) i koła się lekko obracają wiec to nie jest wina tego hamulca a samochód chce ruszyć ani do przodu ani do tyłu Na jesieni zmieniłem całe koła na zimowe ale bez czujników ciśnienia -samochód " myślał " przez 60 km zanim mi wyświetlił błąd ciśnienia w kołach - póżniej jeżdziłem bez problemów - miałem tylko ostrzeżenie na ekranie

626477447_2685170441863323_8909705214294

Anonimowy uczestnik

oSdnptserogm4ga76z62acl51fg06ctu0i6f29hu3i3n9a37y19l2f4a st2  ·

Witam użytkowników MGHS. Czy też macie problem z pracującymi tylni lampami? Bardziej interesuje mnie kwestia jak do tego odniósłby się salon? Czy i kogoś z państwa wymienili lampy na nowe?

617659859_2805166433154112_7458714214424

Anonimowy uczestnik

Dzwoniłem dzisiaj do serwisu i Pan powiedział że to przypadłość tych modeli w celu weryfikacji zapewnił mnie że mają 10 tych samochodów na hali oraz na parkingu i wszystkie mają ten problem... Dlatego serio pytam, czy komuś z Was wymienili lampy na nowe w ramach gwarancji?

Daniel Jaremko

desonSorpt1529ggts5c8032l6lmc1zltt5gihyia51ami2u7t1f lmni1i4  ·

Witam w Olsztynie brak filtra oleju. JAK JEST U WAS PROSZE O INFORMACJE. Pozdrawiam serdecznie.

Jan Niezbędny

Zielona Góra _brak czekają na dostawę.

Łukasz Sulencki

Dziś kupiłem olej ale filtry mają być za 2 może 3 tygodnie Elbląg.

Zapisy na listę.

MG HS Hybrid+ bo do zwykłego mają na stanie.

Kamil Kamil

sornetoSpd52nht2g18iaat05gcu42hlu1c2m0703l3fcc1rug fi7h90 d3  ·

Ktoś z Was miał już taki problem? Lewy ekran po Polsku a wszystko w głównym po chińsku

605632529_26583513114577152_132601172577

Kasia Draga

Tak, czasami się zdarza. Ale mozna łatwo w menu zmienić na polski na yt nawet pokazane jak i gdzie klikać

***********************************************************************************************

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grupa MG HS 2 Polska:

Kamil Kochańczyk

opSonstedrh7amr16m78titc40c0g19 391a5go48 62tm27:1 iam685c21  ·

Przy uruchamianiu auta z włączoną klimatyzacją ze środkowych nawiewów leci gorące powietrze, a z bocznych zimne. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu klimatyzacji (bez gaszenia auta) od razu zaczyna lecieć zimne powietrze ze wszystkich nawiewów.

Temperatura po obu stronach ustawiona taka sama. Nie ma znaczenia, czy włączony jest obieg zamknięty czy tryb AUTO.

Czy ktoś miał podobny przypadek? Jeśli tak, to czy znaleźliście przyczynę lub rozwiązanie?

Bartek Nalewajski

rpdonSsote1a18405a5c8f1 cci318ro1 iui0gum880tc1l0:20021 th53  ·

Popękała mi pseudoskóra na fotelu po roku użytkowania.... Chyba nadaje się to pod reklamację gwarancyjną? Co myślicie? 36 000 przebiegu,

Tak przy okazji zastanawiam się co siedzi w niektórych ludziach że muszą zawsze wylać to swoje wiadro pomyj w komentarzach...

649722570_26830251286581786_420789741583

MG HS 2 Polska Grupa

Adam Maliszewski  ·

Obiecujący współautor

· etsorpoSdn4h0cu1fm3:t0oli1i2fa784 hl0m91l27am22r14 ca hf3t25  ·

EHS II, czy u was też zanika zasięg 4G i przestaje działać sterowanie głosem?

646070936_2759563384395746_1498015244732

Adam Maliszewski

Mariusz Frątczak raz działa a raz nie, niezależnie czy samochód stoi pod domem czy w czasie jazdy. Robię te same trasy i zawsze działało a teraz częściej nie działa niż działa więc brak zasięgu to raczej nie powód. Zgłosiłem do serwisu i czekam na oficjalną odpowiedź.

Ania Sawicka

U mnie od 2 dni brak zasięgu

Michał Zieja

otSdnsoper1ilgl84a9c80917c164tm529g c4gm50u3o12hl01786e8ii7u  ·

Cześć mam do was pytanko.Czy w waszych HS 2 pokazuje się kontrolka na tablecie o niskim poziomie płynu do spryskiwaczy ?U mnie chyba nastąpiła jakaś usterka ;( a drugie pytanko to jak przestawiacie wycieraczki w trybie auto to wyświetla wam się jakaś informacja na pulpicie?

Jakub Wojtasiewicz

HS2 nie ma czujnika poziomu spryskiwaczy, jak nie leci to pewnie nie masz płynu / zamarzło przy dyszach (tak jak mi 3 tygodnie temu przy -20 w nocy), albo kuna węża przegryzła. Nic tam więcej nie ma. Dolej i psikaj

Rafał Nowak

reSsdtpoona003m7is1c261160159zamia7tl1t6gcu7hfai0t9756nytt6   ·

Reklamował już ktoś?

Jak podeszło do problemu ASO?

618470780_122141342924974019_39282238365

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, bergercs napisał(a):

Paulina Artur

rSdnopetos7u5497gl8e474a7gg891ltou4071 9077tu4347mu41al5159l  ·

Jak bardzo przeszkadza wam brak lusterka wstecznego elektrochromatycznego? Taki to troche standard w dzisiejszych czasach a w HS'ach tego brak :C

No niestety nie jest to standard w dzisiejszych czasach.

Przykładowo w Skoda Karoq, nie ma tego w standardzie, nawet w wyższej wersji wyposażenia. Można to dokupić w tym modelu SKODA za 4600zł, przy czym możliwość dokupienia jest dopiero po wybraniu wyższej wersji wyposażenia. Z kolei w Toyota Yaris Cross faktycznie jest już w podstawowej wersji w standardzie.

Inna sprawa, że przy przyciemnianych tylnych szybach nie jest to potrzebne 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, Kyle napisał(a):

No niestety nie jest to standard w dzisiejszych czasach.

Przykładowo w Skoda Karoq, nie ma tego w standardzie, nawet w wyższej wersji wyposażenia. Można to dokupić w tym modelu SKODA za 4600zł, przy czym możliwość dokupienia jest dopiero po wybraniu wyższej wersji wyposażenia. Z kolei w Toyota Yaris Cross faktycznie jest już w podstawowej wersji w standardzie.

Inna sprawa, że przy przyciemnianych tylnych szybach nie jest to potrzebne 🙂 

Karoq konfigurator - najtańsza wersja Essence (od 112k zl): totalna bieda bez dobierania czegokolwiek - ID konfiguracji: CNVQJM2Z. Wyposażenie standardowe: "Lusterko wsteczne automatycznie przyciemniane"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, bergercs napisał(a):

Karoq konfigurator

Skoda Karoq cennik z pliku pdf ze strony producenta, rok produkcji 2026 (jedyne info o lusterko jest w tym miejscu co masz screen):

https://www.skoda.pl/_doc/9efeef71-69a8-4ad3-9df7-171eb5ec602b

356703f7baa62.png

Seat Arona - brak w standardzie:

https://www.seat.pl/content/dam/countries/pl/seat-website/cenniki/my26_py26/actual/cennik_MY26PY26_Arona.pdf

0244e74e1ed0d.png

Natomiast jak jest w SKODA Kamiq - nie wiadomo (w cenniku pdf od producenta zero info)

OPEL Frontera - brak w standardzie:

https://www.opel.pl/content/dam/opel/poland/tools/pdf/cenniki/2026/march-26/cennik-Frontera-rp26_13.02.26.pdf

c7b42321ebf89.png

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grupa MG HS II POLSKA:

MG HS II POLSKA

Kamil Kochańczyk  · ooSerpsntdc4521a14ou:1la  6 4m10147a366f1lf3ta8rac8406u59mul  ·

Ochrona Alfa Łobez

Też tak miałem w cieple dnia, temperatura była nastawiona na 18 stopni , po uruchomieniu silnika przez kilka minut ze środkowych nawiewów leciało bardzo ciepłe powietrze, dopiero po włączeniu klimy tem z Nawiewu spadła

MG HS II POLSKA

Dawid Milian Taxi  · Sonpsotredha46tc5fhgc1g4aufza63cnt194 sui0ucfy204mf79t12ig3m  ·

Pytanie do użytkowników. Czy u Was tez z opóźnieniem działają tylne czujniki cofania. Dobrze ze mam hak i na miescie czujniki nie wykryły mi betonowego śmietnika i uderzyłem hakiem.

Szymon Rynkiewicz

U mnie też działa z opóźnieniem. Niestety trzeba powoli i delikatnie podjeżdżać, bo inaczej zaczną pokazać że jest blisko gdy będzie za późno

Zbigniew Obara

Czujniki cofania to nie wszystko, jeszcze potrzeba trochę wyobraźni, uwagi i zdrowego rozsądku.

***********************************************************************************

Grupa MG Polska:

MG Polska

Andrzej Banasiewicz  · ooSsrpdtne7homg5560212ti145ghh ut2h78lt 3gt438h7231ol :6ile1  ·

Witam

Miał ktoś problem z przestawiającym się lusterkiem przy cofaniu. Raz ustawia się do obserwacji księżyca a raz można szukać mrówek przy krawężniku

Arek Łamasz

Mam to samo. Resetowanie ustawień, ponowne programowanie daje efekt na jakiś czas.

MG Polska

Mariusz Ingielewicz  · optSrdnseouu90o231h53g6etli mi0aft203gl241t38ht8ffa1mffh501h  ·

zien dobry,wczoraj jechalem do pracy 32km przez miasto przy -16 stopni.MgZSHybrid.I zaczal sie cyrk.Z trudnoscia rozgrzalem silnik do 3 kresek przy wylaczonym ogrzewaniu.Komputer naladowal baterie do 99 procent i ani razu nie wszedlem w tryb elektryczny.Obroty non stop co chwila wzrastaly do 2.5 obrotow i spadaly czasami do 1,1obrotow.Nadmienie ze dzien wczesniej bylem aktualizacji oprogramowania.Moze cos,ktos.......

Bartek Gawroński

Miałem dziś to samo, ZS hybryda. Do tego wyłączył rekuperację, o czym mnie powiadomił. Po 15 minutach było ok. A soft mam stary z 2024 r.

Marcin Zapora

Przy mrozach czasem dzieją się cuda. Silnik pracuje, żeby dogrzać kabinę, Aku trakcyjny naładowany i nie ma gdzie oddawać energii. Odcina odzysk energii . Nie może wejść w tryb elektryczny, bo musi nagrzać kabinę.

Szymon Olejniczak

To samo. Najgorsze jest to, że przy 2,5 k obrotach nie hamuje silnikiem, a wręcz utrzymuje prędkość, trzeba mocniej używać hamulca, a jak obroty spadają do 1,1 k to znowu hamuje. I teraz trzeba się wstrzelić kiedy ile ma obrotów, żeby dostosować siłę naciskania hamulca. Dobrze, że nie jest ślisko, bo takie połączenie mogłoby być niebezpieczne.

PS. Aktualizacja oprogramowania była wgrana równy tydzień temu.

Darek Ciężki

W mg 3 hybryda mam to samo przez pierwsze kilometry systemy warjuja . Jezdze prawie codziennie po 30 km do pracy do innego miasta i dopiero pod koniec trasy wszystko wraca do normy

Paweł Pomorski

soorpnedtS2011h0t458068h1ui58z8a8niy04i1tlts2231t9l90f 9alac  ·

Pytanko MG ZS hybryda ogrzewanie tylnej szyby działa w ten sposób czy to normalne ?

648291099_25987063350953348_568963693641

/tak - dla chińczyków normalne. W "normalnych" autach nie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, bergercs napisał(a):

Pytanko MG ZS hybryda ogrzewanie tylnej szyby działa w ten sposób czy to normalne ?

/tak - dla chińczyków normalne. W "normalnych" autach nie/

Dla czego kłamiesz? Ile modeli chińskich aut ma taką szybę z niepoprowadzonymi odpowiednio wiązkami grzejnymi? Jeden? ... w ogóle sprawdziłeś, czy nadal sprzedają takie egzemplarze, czy tylko powielasz stare informacje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grupa MG HS/HS2 Klub Polska:

Marek Marek

onsderptSoiimhmoua17307g30i317crt62ah70a hic:hfm07t 5a75g 13  ·

Witam czy wam też tak zaszły znaczki po zimie? Czym to usunąć ? Czy reklamacja to uwzględni? MG HS2.

648630212_122210443526305782_11132122881

Bartosz Zieliński

Mam to samo, ale niestety tak zaśniedziało, że wierzchnia warstwa odchodzi

Marek Janik Tiger

Znaczki oraz listwy wzdłuż drzwi. Niestety już srebrne nie są

Grzegorz Der

W hondzie po 18 latach też tak powoli się dzieje

Szymon Rynkiewicz

Mi się zaczął łuszczyc z przodu, a auto 3 miesiące temu wyjechało z salonu

MG HS/HS2 Klub Polska

Przemek Sekściński  · prstoedoSnl14f7mc63t571u5730 cflu5a 109869htc7o6a 4r15tt34m:  ·

Witam

Miał ktoś problem ze zbieżnością w hs?

Jadąc prosto kierownica jest delikatnie w lewo,dodatkowo czuję delikatne wibracje na kierownicy podczas jazdy przy 120 km. Jakby felga była krzywa albo źle wyważone koło. Przebieg 400 km

Mariusz Gwiazda

Wada od nowości.zgłoś szybko do serwisu.Do 1000 km przebiegu robią gwarancji.Pòźniej płatne

Konrad Czykier

Typowe. Też tak miałem.

Krzysztof Rębacz

Geometria kół do zrobienia. Miałem to samo

/zrobić fotkę z kokardką mają czas przy odbiorze, na jazdę próbną już nie/

Łukasz Szynkiewicz

oroepsStnd0m1t5f3h913 om:ffgm1791 8ru41a8c 2i29i1684ag0a14f8  ·

Dzien dobry, post w imieniu mojego Taty.

Mh hs I 2023r.---> gwałtowna zmiana sily wspomagania przy ok 140km/h, z autem trzeba wrecz silowac sie zeby na łuku skrecilo, co moze byc powodem? Jakis asystent do wylaczenia?

Piotr Morawski

Jedź do salonu na aktualizację sterowników. U mnie przy ruszaniu na skręconych kołach pojawiały się jakieś drgania. Aktualizacja sterowników w serwisie wykonana od ręki i zajęła 40min - na razie po problemie.

Dawid Kulinicz

dotenrpSosgmt16e3g61u u0tlhmflahim25166gao9907aa2ih47mtg2hfg  ·

Witajcie, mam ogromny problem z moim Mg HS2. Mianowice radio/prawy wyswietlacz - wlacza sie i wylacza losowo, czasami dziala normalnie caly czas, a czasami w ciagu 10 mibut wlaczy sie kilka razy. Czesto wylaczaniu towarzyszy taki zaciety bardzo nieprzyjemny dzwiek. Aaa i dodam rowniez ze bardzo czesto rowniez - radio wcale nie sie uruchamia. Serwis gezet z zielonej gory twierdzi ze bie ma solucji jeszcze na aktualizacje oprogramowania w momencie w ktorym radio sie nie wlacza. Moim zdaniem to nie kwestia softa a sprzetu. Ktos juz tak mial?

/film:/

https://www.facebook.com/reel/2345603395916597

Sija Skwierczyńska

Nam się robiło coś takiego,,,, priv

/filmik ze "znikającym" ekranem głównym/

Sija Skwierczyńska

Serwis.... Moduł sterowania elektroniką, taka płytka przy silniku.... Czas oczekiwania na cześć ok. 1,5 tygodnia,,, w moim przypadku auto na serwisie drugi raz... teraz namierzyli usterkę ,,,oddane 19.01 jutro odbieramy 02.02

FriendlyShark6164

Miałem ten sam problem, aktualizacja softu nic nie dała. Wysłali filmik do centrali - tam zdecydowali, że trzeba wymienić jakiś moduł. W niecały tydzień części już były - wymienili i od tego momentu jest spokój. Autko musiałem zostawić na 2 dni bo wtedy muszą zrobić kalibrację wszystkich kamer, czujników itp.

Jakub Janicki

Miałem bardzo podobne objawy. Tzn. głównie zawiechy i restart prawego ekranu. Ale takie coś jak na filmiku też się zdarzyło raz. Zrobili upgrade softu ale nie pomogło. Potem zrobili jakiś reset modułu sterowania (cokolwiek to znaczy) i wgrali od nowa soft i póki co 2 tygodnie jest OK. Czyli jakby lepiej.

Rafał Dyszyński

dosorSetnp3112cn3hm1t0mcltt5i8csfuyhalg69itczc70 18t96gaf62h  ·

Część, miał ktoś podobny przypadek? Hs2 2024, stare oprogramowanie, chyba r47 czy coś w tym stylu. Zawieszającą się nawigacja, zielony ekran itp. serwis - wgranie nowego softu i problem zniknie. Tylko problem jest taki, że wgrywają nowy soft .... I wgrac się nie chce. Niby drugi taki przypadek mieli.

Jakub Wojtasiewicz

Były pojedyncze przypadki jak kojarze na grupie - trzeba wgrywać do oporu, 2-3 razy i w końcu wejdzie z tego co pisali także ciśnij ich, niech kombinują

Jakub Wojtasiewicz

Były pojedyncze przypadki jak kojarze na grupie - trzeba wgrywać do oporu, 2-3 razy i w końcu wejdzie z tego co pisali także ciśnij ich, niech kombinują

Kuba Panasiuk  ·

Obserwuj

pronsodteSf0hi6uiftc8tg0icg3181n5s2 yi84l5hf58c9zm118hlg00aa  ·

Witam, czy miał ktoś problem z zielonym ekranem kamery? Mam tak już 3 razy, nie wiem czy to bez mróz, czy wina leży po innej stronie. Raz w garażu podziemnym, dwa razy po kilku godzinach na mrozie na zewnątrz

616625070_25040685498938803_875193413631

Radosław Szatan

To nie mróz a oprogramowanie miałem tak samo. Naciśnij domek i trzymaj aż się zresetuje. I umów się na aktualizacje oprogramowania do serwisu

Michał Sosnowski

Witamy w klubie

621468374_26406134108987217_424507700448

MG HS/HS2 Klub Polska

Pawel Pawel  · ntodepsSroi6m2i4l05184a4ct1tt7m1hu4ns9llt3c79l my3lz1ft706gm  ·

Cześć,

czy ktoś z Was spotkał się z takim komunikatem w MG?

Praktycznie co rano, już przy temperaturach około −6°C, po uruchomieniu auta pojawia się komunikat „Usterka emisji silnika” (jak na zdjęciu).

Po kilku minutach jazdy komunikat znika sam i dalej wszystko działa normalnie.

Auto to benzyna, dlatego tym bardziej mnie to zastanawia — wcześniej nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem, nawet zimą.

Czy ktoś ma / miał podobnie?

Byliście z tym w ASO albo sprawdzali OBD?

Z góry dzięki za info.

615150306_4310397072570809_9093606102285

Dominik Smoliński

rspSdnoetog87a0y858fms5caluz431f7cg2m4 0tuih1ftlca63tc3un0m7  ·

Czy miał może ktoś do czynienia z takim błędem? Włączył się po ponownym odpaleniu silnika po krotszej jeździe.

611182784_1421944072698953_7296027683473

************************************************************************************

MG - Polska Grupa Miłośników:

MG - Polska Grupa Miłośników

Beata Czmoch  · dnesopSrto8a.0gcl8 6a28g09dcc218c62clicf4ml2tm04z2f50ifguo0l  ·

Proszę o pomoc.

Raz ustawiona zbieżność Mg Hs, po 30 dniach,następnie teraz znów ściąga auto i w serwisie mówią że tak może się dziać jak wjedziemy w dziurę. Tylko jak są np w miastach studzienki to nie sposób je wszystkie omijać i z tego wynika, że co wjadę w dziurę to będę ustawiać zbieżność. Serwis mówi że muszę płacić za zbieżność. Jak to wygląda? Czy spotkaliście się z tym ? Teraz okazuje się że np. nie mam auta zastępczego, oczywiście muszę zaplacić jak auto będzie musiało zostać na serwisie do naprawy. Proszę o informację

Muszę płacić za zbieżność?

Edit:

Ustawienie zbieżności nic nie dało, auto zostało na serwisie i dostałam auto zastępcze.

Szukają przyczyny

Bartek Rewers  · edtoonrspS999 300l rl6lg435i0c00f2if157mmto:9u9771a38c a6512  ·

Hej, mam pytanie do posiadaczy MG HS H+, czy zdarzyła wam sie sytuacja, że podczas rozmowy telefonicznej auto gubi mikrofon? Osoba, z którą rozmawiam nagle przestaje mnie słyszeć, na początku nie występowało to często, teraz co kilka minut. Po ręcznym przełączeniu mikrofonu na tel. I spowrotem na auto mój głos jest znowu słyszalny...na kilka minut. Próbowałem już na 2 telefonach, przez bluetooth, na kablu, przez android auto jak i poza.

Michał Grzejszczak

Miałem to samo. Problem rozwiązała aktualizacja oprogramowania w ASO. Od aktualizacji problem nie wystąpił ani razu.

Paweł Paruzel

Zazwyczaj pierwsza rozmowa tak wyglada po polaczeniu telefonu, kolejna juz ok. Czasami sie tak zdarza

Asia Żelaskowska

W ZS mam to samo. Ja słyszę kogoś w głośnikach a w drugą stronę ktoś słyszy jakbym na glośnomówiącym do telefonu mówiła. Mam rozumieć, że można to zgłosić? Nie ważne czy połączenie jest przez bluetooth, czy przez kabel.

Sławek Roman

U mnie też w H+. zacząłem myślec ze problem jest w moim telefonie. Z kiedy masz auto i jakie oprogramowanie?

Edytowane przez bergercs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek Rosiński

sponeSotdrau3m61a  l0it i1i453566:2t182cor009u7gif9a5gtgc607  ·

Witam,Posiadam Mg Zs1.0 2023r.

Od tygodnia czasu silnik odpala mi za 2/3 razem , przy probach odpalenia słuchać jak się dławi są 1 i drugim razem po czym za 3 razem odpala ,myślałem że to kwestia akumulatora ,jednak nie,byłem sprawdzić akumulator jest w porządku,ktoś ma jakieś pomysły co może być nie halo? Czy na gwarancji mi to uznają ? Gdzieś czytałem że nawet przez stare oprogramowanie może się coś takiego dziać .

CopperLobster9518

Znajoma żony miała dokładnie to samo, jak była na serwisie to 0 błędów aż zgasł jej całkowicie na autostradzie i nie odpalił. Laweta w serwisie aktualizacja oprogramowania i samochód ożył! Więc zgłaszaj nie czekaj! Ściemniaj że przerywa, nie chce odpalić gaśnie itp niech sprawdzają i tak jak pisze kolega na fb nikt ci diagnozy nie postawi i auta nie naprawi

Krzysztof Czara  · sdStrpoone4tm8iihul7c20ga0oh74ftcl81h5eu30518l 1t15itc3494t0  ·

Pacjent MG HS 2024, po uruchomieniu, opcje nawiewu nie zmieniają się. Poprzednio - przed update'em softu - wszystkie opcje i przyciski były wyszarzone. Teraz już nie są ale nie działaja. Dzieje się tak losowo. Po wyłączeniu i włączeniu samochodu na nowo, dalej to samo. Po dłuższym postoju funkcje wracają. ASO oczywiście zdziwione jak młode wojsko, pierwszy raz widzieli takie coś.

Konrad Paprocki

U mnie dzisiaj rano też niemiła niespodzianka. Klima dead. Milo się jeździ przy -9.

Arek Łamasz

· enrtSsoodpcllm12u607ha5aa22u6756t i2flt9a3fg498e90o3m48c9mg2  ·

Drodzy użytkownicy MG HS HYBRID 2025

Powiem wam, że przykra sprawa z dostępem do bezpieczników.

Niestety nie ma możliwości ściągnięcia pokrywy od bezpieczników.

Blokuje je lampa, oraz elementy karoserii

Tak więc, pozostaje demontaż podzespołów (ale to już ogarnie tylko serwis) aby się do nich dostać.

635105239_1730544994995886_5027422708247

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damian Rosik

Obiecujący współautor

· dSernotpsof2gl5u5i991t3cf0l0hhu03111c3tl73eoiti4a4 51760ct85  ·

Witam wszystkich. Dzisiaj odebrałem MG HS + hybrid, przejechałem około 100 km i nie sądziłem, że problemy nadejdą tak szybko...

1. Stuki tylnego lewego koła – coś jak łącznik stabilizatora.

2. Woda w przedniej lewej lampie.

3. Podczas jazdy nagle język całego menu zmienił się na chiński, może to wina starej wersji systemu?? R15 (zdjęcie niżej) a do tego czy salon nie powinien zrobić aktualizacji do najnowszej wersji?

4. Bardzo słabo działający asystent pasa.

5. Wyskoczyła tylna prawa listwa na drzwiach.

6. Podczas jazdy w aucie niesamowicie parują szyby, wręcz jest to nie do ogarnięcia. Czy włączę obieg zamknięty, czy otwarty, nic nie daje rady, dopiero para znika przy mocnym nadmuchu, np. na przednią szybę.

Rozumiem, że jest to auto chińskie, nie spodziewałem się niewiadomo czego, ale żeby takie problemy w zasadzie na "starcie"?! Czy wy też macie taką listę problemów? Czy to ja po prostu źle trafiłem? Bardzo proszę o normalne odpowiedzi i darujcie sobie teksty typu "chciałeś chińskie to masz..."

633414004_4287739128140320_7009786131429

Waldemar Grala

Nie jest to niestety auto idealne. Stuki na lewym tyle są też u mnie i u innych bo to częsty problem. Byłem już z tą usterką raz na serwisie i nic to nie dało więc jadę kolejny raz. Multimedia się lekko tną, rozparowuje się telefon co jakiś czas. Lampy tył w skroplinach od środka. No i życzę autorowi posta aby chociaż silnik spalinowy Ci chodził normalnie a nie jak u mnie z grechotaniem i hałasem jak z traktora.

Krzysztof Rogala

Obiecujący współautor

· rSoposdtne3t0l8tua938i4762ahg gmu1hcau81ou91clu12cg08e8t4741  ·

Dzień dobry, zapraszam Państwa na kolejny odcinek naszej wspaniałej przygody z zakupem MG HS Hybride Plus. Auto zakupione w zeszłym roku, stwierdzona awaria przed wydaniem pojazdu - trzeci miesiąc czekamy na rozwiązanie problemu (wyjaśnienie dla osób nie śledzących tematu). Firma MG Polska skontaktowała się z nami przed narzuconym sobie terminem tj. 23.01 i w lakonicznym mailu podpisanym jako BOK stwierdziła że dokona wymiany wadliwego pojazdu na inny egzemplarz. Poinformowano nas również, że proces ten będzie nadzorował wskazany przedstawiciel Bemo Motors Poznań. Parę dni później skontaktowała się z nami inna osoba z Bemo z informacją, że przyjęli do wiadomości decyzję MG i oczekują na dostawę samochodu. Niestety na pytanie ile to może jeszcze potrwać otrzymaliśmy lakoniczną odpowiedź, że około 2 tygodni, i że rzeczony pojazd znajduje się w bliżej nie sprecyzowanym porcie (Shenzhen ?). W drugim tygodniu lutego nastąpił mały zwrot akcji ponieważ Bemo przesłało nam zredagowane przez leasingodawcę porozumienie na podstawie, którego można będzie dokonać wymiany pojazdu (nowy nr rejestracyjny, ViN itp.) Okazało się jednak, że leasingodawca w projekcie tego dokumentu zawarł zapisy w naszej ocenie nie zaakceptowania, jednostronnie obciążając nas odpowiedzialnością za zaistaniłą sytuację. Zabrakło tam również informacji o dotychczas uiszczonych ratach, zawartym ubezpieczeniu itp. Dzisiaj znowu skontaktował się z nami tym razem inny przedstawiciel Bemo Motors z informacją, że UWAGA po trzech miesiącach lub 3 tysiącach kilometrów należy wymienić w aucie olej. Co biorąc pod uwagę fakt, że pojazd nigdy nie został nam wydany brzmiało jak jakiś ponury żart!!! Doceniając czarne poczucie humoru firmy Bemo Motors czekam z zapartym tchem na dalszy ciąg naszej przygody. W miarę możliwości postaram się informować Państwa o kolejnych postępach w sprawie. Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi