Predatorekk Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia mam GameRock Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia W dniu 1.04.2026 o 22:39, Predatorekk napisał(a): mam GameRock Pro Masz chyba na myśli Gaming Pro... Bo GameRock i Gaming Pro to nie to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia W dniu 30.03.2026 o 21:37, laidman napisał(a): W życiu, nie kręcę proca ani trochę i mój też stabilny jest na max PBO CO -25. Skąd ten pomysł? Mogę zrobić jeszcze raz ze screenem z CPUZ, ale serio, proca nie kręcę. Raz dawno temu próbowałem, to przy 5.5Ghz wrzucił mi Vcore 1,45v i dałem sobie spokój. włączyłeś PBO - to jest OC 😉 ale spoko wszystkie 9800x3D jakie miałem przy odpowiednim chłodzeniu i CO-20 utrzymuja 5450MHz - nie daje mniej bo miałem przypadek gdy użytkownik chciał lepiej i dał CO na -30 czy -35 - proc niby osiągał makysmalny zegar ale realna wydajność była o połowe niższa. Predatorekk wynik proca w normie, grafa też dobija do swojego maksa (~3GHz) - na codzień polecam proca przyciąć do za pomoca własnych ustawień PBO (PPT Limit: 88000 TDC Limit: 75000 EDC Limit: 150000) i SOC ustawić ręcznie na 1.2-1.25V - przy typowym graniu nie zauważysz różnicy a temp. będa niższe. Podobnie z GPU - power limit na 70-80% - tracisz może 5% wydajności a pobór energii jest o ok. 20% niższy -> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 9 godzin temu, Raptor napisał(a): włączyłeś PBO - to jest OC 😉 Tu możemy podyskutować. Jak sama nazwa wskazuje, OC to Over Clocking. Samo PBO zatem, bez podnoszenia częstotliwości pracy procesora, to tylko Tweak dla zmiany parametrów funktionowania procesora a nie faktyczne podkręcanie. W moim przypadku PBO używam tylko w formie Curve Optimizer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia PBO masz na disabled czy auto ? i do jakich zegarów dobija proc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 12 godzin temu, Raptor napisał(a): PBO masz na disabled czy auto ? i do jakich zegarów dobija proc ? PBO mam na Advanced, CPU Boost Clock Overide mam na Disabled. Max Boost Clock 5250Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...