freeman.g Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca Witam, chyba potrzebuję pomocy w diagnostyce zestawu, który niedawno złożyłem: Ryzen 5700x Asus TUF b550 WIFI II (obecnie zwrócony - wróciłem tymczasowo do ASrocka b450) Thermaltake Toughpower GF 550W gold (terstowane też na coolermaster 550W gold) 2x16GB G.Skill Trident Z 3200 RX 6600 8GB - używka Problemy paradoksalnie występują w systemie i przy niskich obciążeniach - w grach i testach wszystko jest ok - memtest/OCCP nic ciekawego nie pokazały. Wszystko testowane 2x na nowym windowsie 11 - raz tylko z podstawowymi sterownikami. Objawy to Ogólne zawieszki/niestabilność np. problemy z wybudzaniem (potrafi walić artefakty lub się nie wybudzić), restart i zawieszka na ekranie ładowania biosu (reset nie pomaga, dopiero całkowite zdjęcie napięcia), przycinki myszki/znikający kursor np podczas kopiowania plików z/na pendrive, w formularzach. Kilkakrotnie ekran z artefaktami. Po powrocie do ASrocka artefakty jeszcze się nie pojawiły - jedynie przycinki na kursorze. Wstępnie podmieniając sprzęty zawęziłem sprawę do RAM/GPU (ewentualnie za słaby zasilacz chociaż mocno wątpię) ale jestem już po terminie zwrotów konsumenckich a nie bardzo wiem jak tu coś reklamować i udowodnić np. niestabilność RAM. Będę wdzięczny za opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasy Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca O jasny. Ja posiadam AsRock B450M PRO4 i dopiero teraz posiadając już parę płyt tego producenta pojawiają się problemy. Zdarza mu się freeze na ekranie startowym, dopiero wielokrotne resetowanie komputera pomaga - jedyny, ale bardzo irytujący problem na tym kompie. Aktualnie jestem na najnowszej wersji beta i nie wiem jak jest gdyż bawię się w laptopach i nie jestem zbyt wymagający do gier. Dlatego z laptopów korzystam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machoneyksc Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca Karta graficzna , vram pada skoro są artefakty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeman.g Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Tak właśnie słyszę wszędzie ale przechodzi testy bez błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...