Skocz do zawartości
freeman.g

Niestabiny zestaw AM4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chyba potrzebuję pomocy w diagnostyce zestawu, który niedawno złożyłem:

Ryzen 5700x

Asus TUF b550 WIFI II (obecnie zwrócony - wróciłem tymczasowo do ASrocka b450)

Thermaltake Toughpower GF 550W gold (terstowane też na coolermaster 550W gold)

2x16GB G.Skill Trident Z 3200

RX 6600 8GB - używka 

Problemy paradoksalnie występują w systemie i przy niskich obciążeniach - w grach i testach wszystko jest ok - memtest/OCCP nic ciekawego nie pokazały.

Wszystko testowane 2x na nowym windowsie 11 - raz tylko z podstawowymi sterownikami.

Objawy to Ogólne zawieszki/niestabilność np. problemy z wybudzaniem (potrafi walić artefakty lub się nie wybudzić), restart i zawieszka na ekranie ładowania biosu (reset nie pomaga, dopiero całkowite zdjęcie napięcia), przycinki myszki/znikający kursor np podczas kopiowania plików z/na pendrive, w formularzach.

Kilkakrotnie ekran z artefaktami.

Po powrocie do ASrocka artefakty jeszcze się nie pojawiły - jedynie przycinki na kursorze.

Wstępnie podmieniając sprzęty zawęziłem sprawę do RAM/GPU (ewentualnie za słaby zasilacz chociaż mocno wątpię) ale jestem już po terminie zwrotów konsumenckich a nie bardzo wiem jak tu coś reklamować i udowodnić np. niestabilność RAM.

Będę wdzięczny za opinie.

34379965-9c8a-472e-ad13-af8f842a20a1.jpeg

b4179847-5957-40ae-acfe-1fdb54eefe56.jpeg

d3ec23b6-2c94-45c3-b138-574ec439bd60.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jasny. 

Ja posiadam AsRock B450M PRO4 i dopiero teraz posiadając już parę płyt tego producenta pojawiają się problemy. Zdarza mu się freeze na ekranie startowym, dopiero wielokrotne resetowanie komputera pomaga - jedyny, ale bardzo irytujący problem na tym kompie. Aktualnie jestem na najnowszej wersji beta i nie wiem jak jest gdyż bawię się w laptopach i nie jestem zbyt wymagający do gier. Dlatego z laptopów korzystam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi