Skocz do zawartości
44smok

Upgrade czy nowy zestaw? Do 5k PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno temu zbudowałem taki zestaw pod cyberpunka:

MOBO: B450 GAMING PLUS MAX

GPU: GeForce RTX 2070 Super AMP! Edition 8GB GDDR6

CPU: Ryzen 7 3700X, 3.6GHz, 32MB, BOX

RAM: 2x Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB, 3000MHz, CL15 

SSD: A2000 1TB M.2 PCIe 3.0x4 NVMe

PSU: Supremo FM2 Gold 650W

CASE: Regnum RG4T Pure Black

FAN: Fortis 3 HE1425 v2

No i zastanawiam się czy po latach jest sens go rozbudować, czy lepiej zacząć od nowa. 

Zestaw głównie do gier, pod linux, więc chcę się przesiąść z nvidia na radeon. Mam monitor IPS 1440p 144hz z freesyc i tego nie zmieniamy. W tej chwili korzystam z drugiego ssd zewnętrznego, więc fajnie by było dołożyć jeszcze jedno wewnętrzne 1TB.

Budżet ok 5k PLN. Nie na sztywno ale nie chcę przekraczać bez ważnej przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem jakimś ekspertem, więc potraktuj moją opinie z ostrożnością. 

Z takimi pieniądzmi obecnie nie złożysz całego PC, który dałby Ci wyraźny przeskok i jakieś super parametry na następne lata względem AM4. Musiałbyś zainwestować tak z 7000-8000zł za całego kompa. 

Natomiast możesz zrobić stosunkowo tanio upgrade i do następnej generacji dotrwa z palcem w nosie, a karta jeszcze dłużej. Wystarczyłoby byś wsadził R7 5700x lub R5 5500X3D (jeśli tanio znajdziesz) A Do tego RX9070. I miałbyś super maszynkę do grania. Teoretycznie mógłbyś nawet pokusić się na wersje XT, ale raczej nie ma sensu męczyć tego zasilacza. 

Nowa platforma na lepszym procku mogłaby Ci dać wyraźnie lepsze osiągi w grach multiplayer 20-30%? i lepsze 1% fps, natomiast w grach single player to w zależności od tytułu. Średnia jednak to by było mniej niż 10%. Tylko trzeba sobie odpowiedzieć czy warto przepłacać za ram i dopłacać do platformy lub też zmieniać inne części na nowe jeśli upgrade, który zaproponowałem pozwoliłby Ci komfortowo grać w każdą grę na ultra ustawieniach. 

Karta graficzna ASUS Prime Radeon RX 9070 OC Edition 16GB GDDR6 256bit FSR - Opinie, Cena - RTV EURO AGD 2500zł (odliczone już  darmowe 2 raty) + Crimson Desert
R7 5700x - 600zł 

Szukając tańszych ofert może być urwał jeszcze ze 300zł max ale to loteria. 

Czyli tak na dobrą sprawę inwestujesz 3100zł i odsprzedajesz kartę i procesor co masz i poniżesz 3k będziesz miał PC który w 1440p odpala gry, aż miło.
Jak masz więcej kasy to właśnie możesz sobie dysk większy kupić czy coś. 

Edytowane przez Banksy
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod ten 8 letni zasilacz kiepskiej jakości na pewno..., dopłata 200 zł do 5800X to też głupota, żaden zysk na wydajności.

Za ~5000 zł zmieniasz platformę na AM5 z 7500F na B650 z 32GB RAM DDR5 i RX 9070 + nowy zasilacz, reszta może zostać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idea budżetowego upgrade mi się podoba, bo taki był oryginalny plan, ale posypało sie przez pandemie. RAM mi faktycznie najbardziej szkoda wymieniać. Czy jest jakaś opcja na procesor ze zintegrowaną grafiką (żeby uniknąć problemów z VM)? Jaki dysk SSD polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup na razie RX 9070 i potestuj. Potem proc. 5700x jak napisał Banksy. Dysk SSD na razie odpuść, ceny wysokie i podobno będą jeszcze większe. Jak brak miejsca wsadzaj na dane cokolwiek co tam masz na sata (ssd czy tam hdd).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi