Skocz do zawartości
thomsen

Windows 11 Enterprise LTSC legalne czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Napisze krótko. Czy Windows 11 Enterprise LTSC jest legalny? Bo w gvgmall jest on po 60 zł. A normalnie windows 11 home stoi po jakieś 400 zł. Bo jest niby wyrok trybunału europejskiego że można odsprzedawać windows. Tyle że windows enterprise jest wersją dla instytucji i firm a nie dla zwykłego śmiertelnika zwykłego usera. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W prywatnym kompie możesz użyć kluczyka za 10, 20, 30, 40, 50, 60 zł lub dowolną kwotę, skrypty masgrave - "oni tego nie sprawdzają", natomiast do firmy tylko i wyłącznie oryginalny klucz z fakturą. 

Legalność takich tanich kluczy w przypadku Enterprise jest na 99% lewa, bo sprzeczna z zapisami (odsprzedaż), jeśli mnie pamięć nie myli, ale nie znam ani jednego przypadku żeby komuś wpadli na chatę z tego powodu, a skoro masz płacić za coś co raczej nie jest legalne, to pozostaje pytanie po co płacić jak masz skrypt od aktywacji. 

Z ciekawostek, znam przypadki, że support microsoftu (który jest pomocny w jakichś 3% przypadków xd) mimo wszystko pomagał nawet przenosić licencje jak się miało problem na nowej płycie - i to takich tanich kluczyków po kilka złotych, tylko akurat wersji home, pro, z enterprise nie znam takich historii.

Edytowane przez vlad_8011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do windows 11 enterprise ltsc to jest to system dla korporacji i jest stosowany w urządzeniach przez nie sprzedawanych np. bankomatach, pralkach, suszarkach. Więc legalnie nie kupie tej wersji windy. Natomiast kupiłem i mam już windows 11 home box.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż może dodam tak humorystycznie że jakieś 17 lat temu chciałem pobrać pieniądze z bankomatu i bankomat coś się zawiesił a po chwili zrestartował. Ubaw miałem jak zobaczyłem logo windows xp home edition 😁i potem już wypłacił pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy, co rozumiesz pod "legalne".

Jeśli te klucze po 60 pln nie zostały ukradzione, czy też nie zostały zakupione za pomocą kradzionych kart kredytowanych lub fałszywych danych - to tak, są legalne - w sensie zgodne z prawem, bo oprogramowanie można odsprzedać (wyroki TSUE). Nie ma przepisów polskich ani w EU które zabraniały by odsprzedać oprogramowanie korporacyjne zwykłemu człowiekowi.

Jeśli natomiast bardziej masz na względzie zgodność z licencją, to już nie do końca, bo zapewne nie dostaniesz z tym kluczem żadnego certyfikatu, licencja pewnie wskazuje wyłącznie wykorzystanie korporacyjne. 

Więc klucz może być legalny (zgodny z prawem), ale niezgodny z licencją, czyli MS może go zablokować. Druga sprawa to jakbyś miał kontrolę (np. masz małą firmę) to taki Windows nie przejdzie, musisz mieć twarde dowody, m.in. faktura, licencja (kiedyś zawsze była oryginalna nalepka + oryginalny nośnik, teraz już od tego odeszli). Większe/średnie firmy jeszcze mają audyty M$.

Domowemu użytkownikowi raczej nic nie zagrozi (co najwyżej zdalne zablokowanie klucza), teoretycznie M$ mógłby wytoczyć proces cywilny o nieprzestrzeganie warunków licencji ale w takie się nie bawią z normalnymi ludzikami  (za to bawią się z firmami, to tam jest kasa do ściągnięcia). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie sam mam ochotę spróbowac LTSC u siebie i się do tego przymierzam, pamiętaj, że są tam pewne braki np do swojego konta microsoft się chyba nie da zalogować, nie masz sklepu microsoft, ale da się to jakoś chyba obejść. Niżej masz link do techmaniaka, u niego oglądałem ten film odnośnie tego systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi