Skocz do zawartości
AxalanPl

Ustawienie wentylatorów w obudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Panie i Panowie

Chciałem was prosić o poradę. Kupiłem ostatnio obudowę be quiet light base 600, poprzekładałem do niej bebechy i zacząłem sie zastanawiać nad ustawieniem wentylatorów. Aktualnie mam 3 dolne i 1 tylny wtłaczające powietrze i 3 boczne na chłodnicy AIO wyciągające powietrze. Myslałem nad dokupieniem jeszcze trzech śmigieł na górę. I zastanawiam sie czy powinny być one wdmuchujące czy wyciągające powietrze. Normalnie bym założył wyciągające, ale z uwagi że mam kartę graficzną "do góry nogami" nie jestem pewien co zrobić. Zastanawiam sie nad założeniem 3 wdmuchujacych (zielony kolor) ewentualnie 2 wdmuchujące 1 wyciagający (pomarańczowy) ale nie wiem na ile poprawnie myślę. 

Ma ktoś jakąś opinię na ten temat i mogłby doradzić? 

Z góry dziekuje za pomocScreenshot_20260409_165115_Gallery.thumb.jpg.37f8084b4e80d990026f3325ce2f1f40.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opis i fotka mówią, że: 

Nawiew z dołu jest OK. Tylny wentylator już jest niepotrzebny przy tak dużym nawiewem (dolne 3 wentylatory).  Na górę nie ma sensu niczego montować, skoro 3 wentylatory z AIO wyrzucają całe ciepło z wnętrza obudowy.

To co pokazałeś na fotce, musi być poprawne, ponieważ wentylatory wymuszą stały obieg powietrza we wnętrzu obudowy. 

Dla sprawdzenia, czy wentylator na tyle jest potrzebny, po prostu go wyłącz i sprawdź pod obciążeniem, czy jest jakaś różnica.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi